Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Εκδηλώσεις 1ου Δημ. Σχολείου Παλαιοκάστρου με πρόγραμμα comenius


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθηση/ Comenius , καλωσορίσαμε εκπαιδευτικούς και μαθητές από την Ισπανία , την Πολωνία,   τη Σλοβακία και την Τουρκία. Στόχος του προγράμματος είναι μέσω της συνεργασίας μαθητών από διαφορετικές χώρες, να παρουσιασθούν τοπικές κι εθνικές συνήθειες, διαφορετικές κουλτούρες και «θησαυροί» του κάθε Λαού.

Από 19-24 Απριλίου φιλοξενούμε 19 εκπαιδευτικούς και 21 μαθητές( φιλοξενούνται από οικογένειες μαθητών του σχολείου μας )  από τις παραπάνω χώρες στην πόλη μας. Μέσα από εκδηλώσεις και παρουσιάσεις των μαθητών, τους γνωρίσαμε τους παραδοσιακούς χορούς και τον πολιτισμό μας κι αναπαραστήσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τους ξεναγήσαμε στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Με την αμέριστη βοήθεια του συλλόγου γονέων μας,  δοκίμασαν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα. Έπονται τον επόμενο χρόνο συναντήσεις στις υπόλοιπες τρεις συνεργαζόμενες χώρες. 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανταλλαγές επισκέψεων εκπαιδευτικών και μαθητών, παρουσίαση εργασιών και δραστηριοτήτων. Οι μαθητές ζουν στο πραγματικό περιβάλλον των άλλων παιδιών , γνωρίζονται μεταξύ τους, ανταλλάσουν απόψεις και συνειδητοποιούν ότι οι διαφορές τους είναι πολύ λιγότερες από τις ομοιότητες τους, ενώ τα ενδιαφέροντά τους κοινά. Έτσι αναπτύσσεται συμπάθεια κι αλληλοσεβασμός.

Επιπλέον, δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν δεσμοί φιλίας και συνεργασίας με τους ευρωπαίους συναδέλφους. Η προσέγγιση, η γνωριμία, η συνειδητοποίηση ότι μπορούμε να μοιραστούμε τις πολιτιστικές μας κληρονομιές μάς βοηθούν  να αποβάλουμε ρατσιστικές προκαταλήψεις, φόβο για το διαφορετικό, να επικοινωνήσουμε και να αποκτήσουμε ενδιαφέρουσες εμπειρίες .

Σύλλογος  Διδασκόντων
1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.