Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ: Μήνυμα Πρωτοχρονιάς


2013! Μια Νέα Χρονιά ανέτειλε!
Την περασμένη χρονιά έλαβαν χώρα δύο σημαντικά γεγονότα, που αφορούν στον Ελληνικό πολιτισμό και, ως συνήθως, αναφέρθηκαν στα "ψιλά" γράμματα ορισμένων επιφυλλίδων του κυριακάτικου τύπου. Στην Αυστραλία, η Ελληνική γλώσσα καθιερώθηκε ως επιλεγόμενη ξένη γλώσσα στην εκπαίδευση, ενώ στη Μ. Βρετανία, το Βρετανικό υπουργείο παιδείας έκρινε ότι η εξ' απαλών ονύχων διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στα δημοτικά σχολεία, θα συμβάλει τα μέγιστα στην κατανόηση θεμελιωδών εννοιών αυτής της ίδιας της ζωής. Δύο πολύ σπουδαία γεγονότα , τα οποία προάγουν τη σταδιακή επανάκτηση της Ελληνικής στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Καθώς έχουν σχεδόν καταρρεύσει οι ψευδαισθήσεις της οικονομικής ευφορίας, του εύκολου πλουτισμού των δανείων και των καρτών, και της επίπλαστης άνεσης που προσέφερε αφειδώς ο άκρατος υπερκαταναλωτισμός, είναι, ίσως, η καταλληλότερη στιγμή να στραφούμε σε έναν ανθρωπισμό, όχι ανθρωποκεντρικό, αλλά κατανόησης του "Πλησίον". Είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη συμπερίληψης του "Άλλου" στη δική μας ύπαρξη. Άλλωστε υπάρχουν ζωντανά τα παραδείγματα των Αγίων της πίστης μας, οι οποίοι, με την προσευχή και τον βίο τους, "αγκάλιαζαν" όλη την κτίση και πρόσφεραν τον εαυτό τους, αδιακρίτως, σε όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο τις γενιάς τους αλλά και αυτών που έπονται, "έως της συντελείας του αιώνος".
Είναι τώρα η στιγμή, η χαρά του "Άλλου" να γίνει και δική μας χαρά, ο πόνος του "Άλλου" να γίνει και δικός μας πόνος, η πτώση του "Άλλου" να γίνει δική μας πτώση και η αμαρτία του "Άλλου" , αίσθηση δικής μας ευθύνης.
Είναι τώρα η στιγμή να έχουμε το χέρι απλωμένο προς βοήθεια του "Πλησίον"  και τη γλώσσα "κοντή" για άστοχες κρίσεις και κατακρίσεις του "Άλλου". Είναι ίσως τώρα η κατάλληλη στιγμή να ασκηθούμε στη φιλοπονία: "Ούκ έστι η Βασιλεία του Θεού των αναπαυομένων ενθάδε, αλλά εκείνων εστί, των εν θλίψει πολλή και στενοχωρία διεξάντων τον βίον τούτων", μας λέει ο σοφός Μ. Αθανάσιος.
Είναι ανάγκη να στραφούμε στο "φιλόκαλον" της πίστης μας, εμβαθύνοντας στο πνεύμα των Πατέρων της Εκκλησίας μας, πνεύμα πλήρως εναρμονισμένο με το Ευαγγέλιο, καθώς πηγάζει από Αυτό. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιδιωχθεί άμεσα, ως Εκκλησία εν συνόλω και ως μέλη Αυτής, προσωπικά, η αποβολή αποστεωμένων ηθικιστικών αντιλήψεων περί πίστης, που την υποβιβάζουν (εν. την πίστη) στο επίπεδο της ιδεολογίας ή ακόμα και της θρησκείας. Εξάλλου η χριστιανική πίστη, ως ιδεολόγημα, έγινε πολλές φορές όργανο επιβολής εξουσίας και χειραγώγησης των ανθρώπων, στερώντας το θεμελιώδες, δηλαδή την ελευθερία, το αυτεξούσιο. Με έναν τέτοιο τρόπο, έχει δίκαιο εκείνος που είπε ότι "η θρησκεία είναι το όπιο του λαού".
Τώρα είναι η ώρα  να ασκήσουμε τον εαυτό μας, πρώτα, κι έπειτα τα παιδιά μας, ώστε να αντλούμε την απόλαυση και  την "ηδονή" της ζωής από "στοιχεία υψηλά" (πίστη, τέχνες, γράμματα, πολιτισμός κ.α.) και να κατανοήσουμε ότι τη χαρά στη ζωή δεν τη δίνουν οι εξαρτήσεις από τα υλικά αγαθά ή τα...χθαμαλά ένστικτα. Είναι αξεπέραστα ηδονικό, όταν, ακούγοντας μια ωραία μουσική, γεννιούνται στο μυαλό εικόνες και στην καρδιά αισθήματα.
Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουμε "νησίδες αριστείας" σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής πράξης και να προβάλλουμε υγιή, υψηλά πρότυπα, τους άριστους και όχι εκείνους που το φθηνό και μέτριο το κάνουν "σημαία" και το επιβάλλουν ως άλλο "νομικόν θέσφατον".
Θα πρέπει επίσης όλοι μας, ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί, να "επιβάλλουμε" μια νέα Παιδεία  και το Σχολείο να γίνει αληθινό "φυτώριο" καλλιεργημένων ανθρώπων, αλτρουιστών, με αξίες και αρχές. Θα πρέπει να αντισταθούμε, επιτέλους, στα φιλαφνήματα άσχετων, τυχάρπαστων και προκλητικά επικίνδυνων για τα παιδιά μας υπουργών Παιδείας, που λυμαίνονται το Σχολείο, τον Δάσκαλο και το Μαθητή χρόνια τώρα.
Η  Ενορία τη χρονιά που ήρθε θα εντείνει το φιλανθρωπικό έργο για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας, αλλά θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στην Παιδεία και τον Πολιτισμό των ενοριτών και κυρίως των νέων. Θα δώσει έμφαση στον επανευαγγελισμό και στην πνευματική καλλιέργεια των μελών της.
Για να πετύχει αυτό το στόχο, καλεί όλες τις υγιής δυνάμεις του πνεύματος, της τέχνης και της παιδείας να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, για να καταρτίσουμε όλοι μαζί ένα σχέδιο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής μας κοινωνίας. Η αρχή έγινε: εθελοντές παντού! Κοινωνικό φροντιστήριο, φιλανθρωπία, τέχνες κ.α.
Σε μία πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή, ο γνωστός τραγουδιστής Γιάννης Πάριος, όταν ρωτήθηκε από την παρουσιάστρια τι έχει καταφέρει στη ζωή του, απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια και βαθύ νόημα "κατάφερα να δημιουργήσω μια πολυτελή ... μοναξιά"!
Ευχόμαστε η νέα χρονιά να είναι για όλους μια χρονιά απλής αλλά αληθινής συνύπαρξης και αλληλεγγύης. Μια χρονιά εξόδου από τον εγωκεντρισμό μας και αναθεώρησης της ίδιας της ύπαρξής μας.
Το έχουμε ανάγκη!
Επιτακτική ανάγκη!
Είναι ζήτημα επιβίωσης και ιστορικής συνέχειας.
Καλή και Ευλογημένη Χρονιά.
π. Νικόλαος Γ. Μοναστηρίδης
Προϊστάμενος Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου     
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.