Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Δήμος Ωραιοκάστρου: Η ΑΘΩΑ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΣΕ «ΠΟΝΗΡΗ ΕΚΠΟΙΗΣΗ» ΠΡΟΣΚΡΟΥΕΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

Τα χαμόγελα και οι φιλοφρονήσεις, δηλωτικές του κλίματος πως ο σκοπός «επετεύχθη» και η υπογραφή Σαραμάντου, φιγουράρουν μπρος στα όμματα του αρμόδιου Υπουργού και του Γερμανού υφυπουργού Φούχτελ, μια υπέροχη ατμόσφαιρα στολίζει τις ηλεκτρονικές σελίδες του Δήμου Detmold Γερμανίας, όχι όμως και του Ωραιοκάστρου. Γιατί; Ποιος φέρει αντίρρηση στην αδελφοποίηση Δήμων κ.λ.π., ανταλλαγή κουλτούρας, ιδεών, γνώσεων και κυρίως σε εκπαιδευτικό και πολιτιστικό επίπεδο, νομίζω κανένας.
Μέχρις εδώ όλα καλά. Ποιος όμως μπορούσε να διανοηθεί, να υποθηκεύσει οικιστικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά, σε ποικίλα συμφέροντα το Δήμο Ωραιοκάστρου; Φυσικά μόνο η Διοίκηση του Δήμου. Και μάλιστα το όλο εγχείρημα έγινε «εν κρυπτώ» σχεδόν χωρίς δημοσιότητες, επίσημες και μη προσελεύσεις, αλλάζοντας ώρες και μέρες, για αποπροσανατολισμό προς αποφυγήν αντιδράσεων. Γιατί ποιον φοβάται η Διοίκηση Σαραμάντου; Μήπως αυτό που έκανε δεν είχε την κοινωνική συναίνεση ή δεν υπήρχε στις προεκλογικές του εξαγγελίες; Ούτε το ένα ούτε το άλλο, όλα έγιναν εκ του πονηρού μεθοδευμένα και ερασιτεχνικά οργανωμένα. Γιατί ούτε «ήξεραν ούτε ρώταγαν» χωρίς εμπεριστατωμένες μελέτες περιβαλλοντικών, οικιστικών και οικονομικών επιπτώσεων, δεσμεύουν τον μοναδικό πνεύμονα εν μέσω των οικισμών του Δήμου μας, σε αμφιβόλου απόδοσης επένδυση «φυτεύοντας» ανεμογεννήτριες στο βουνό του Ωραιοκάστρου δίπλα σε κατοικίες – Ξενοδοχεία κ.λ.π., προκειμένου να εξυπηρετηθούν οικονομικά συμφέροντα.
Να επισημάνουμε ότι η ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες είναι ασήμαντη και δεν συνεισφέρει στη μαζική παραγωγή ενέργειας. Απαξίωσαν να συμβουλευτούν, πριν υπογράψουν βεβιασμένα, θεσμικούς φορείς για το νόμιμο του εγχειρήματος. Η συγκεκριμένη περιοχή του Ωραιοκάστρου, καθώς και όλη η ορεινή περιβάλλουσα ζώνη του λεκανοπεδίου Λαγκαδά βρίσκεται στη Γ΄ ζώνη χωροθέτησης και υπάγεται στο Ν.Α. 191/20-11-1971 ΦΕΚ 350Α΄/74 Διεθνής Σύμβαση RAMSAR, όπως αυτή συμπληρώθηκε με τη ζώνη προστασίας Εθνικού πάρκου, Natura 2000, 5 ο πρόγραμμα δράσης για την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και την αντίστοιχη ΚΥΑ για την βιοποικιλότητα, πανίδα, χλωρίδα και κάθε είδους διατάραξης του φυσικού περιβάλλοντος. Έτσι απαγορεύονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών που θα επιφέρουν μεγάλη διατάραξη στο φυσικό περιβάλλον.
Ξεκαθαρίζω: είμαστε υπέρ της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, όταν όμως αυτή γίνεται ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και ΟΧΙ με μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά παραγγελία έναντι αδράς αμοιβής, που αυτές κατέστρεψαν την Ελλάδα και την τοποθετούν ουραγό της Ε.Ε. στον τομέα προστασίας περιβάλλοντος. Πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες ότι καμιά τεχνολογία δεν μπορεί να εφαρμοστεί έξω από το μέτρο, τους κανόνες, την ηθική και την κοινωνική διάσταση. Οποιαδήποτε ενέργεια έξω από αυτά, θα μας βρει απέναντι, γιατί βασική προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η γνώση και η αναγνώριση του κινδύνου να καταστραφούμε από το ίδιο το περιβάλλον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Ωραιοκάστρου
Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος
Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.