Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

«ΕΚΜΑΙΕΥΣΕΙΣ»: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΩΣΗΦΙΔΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.


 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΩΣΗΦΙΔΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.
1) Δώσε μας ένα σύντομο βιογραφικό σου.

Κατοικώ μόνιμα στο Ωραιόκαστρο όπου είμαι παντρεμμένος με την κ. Κουφουνάκη Ελένη.
Εργάζομαι ως διοικητικός υπάλληλος στο ΙΚΑ Πύλης Αξιού, γραμματέας των Υγειονομικών Επιτροπών.
Διετέλεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ Κεντρικής Μακεδονίας.
Υπήρξα συνεργάτης α) στο γραφείο του Νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλου για 4 χρόνια, ως υπεύθυνος του γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής Συμπαράστασης Παλιννοστούντων Ομογενών (Ν.Ε.Σ.Π.Ο),
β) στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επί διετία,
γ) στο γραφείο του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ήμουν ιδρυτής και πρόεδρος της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Ελλάδος (Ε.ΠΟ.Ν.Ε) και διατηρώ τη θέση του επίτιμου προέδου ως σήμερα.
Υπήρξα χορευτής στην αρχή και μετέπειτα χοροδιδάσκαλος και σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της κορυφαίας οργάνωσης του Ποντιακού Ελληνισμού, της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, για περισσότερα από 20 χρόνια. Διετέλεσα επίσης αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας.
Εκλέχτηκα πρώτος δημοτικός σύμβουλος επί 2 τετραετίες στον δήμο Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης και διετέλεσα αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιχείρησης.
Στην συνέχεια εκλέγομαι για 2 τετραετίες στον Δήμο Ωραιοκάστρου στις πρώτες θέσεις εκλογής των δημοτικών συμβούλων. Υπήρξα επί μια τετραετία πρόεδρος ΚΑΠΗ και αντιδήμαρχος καθαριότητας επί διετία.
Σήμερα μετά την άδικη αποπομπή του κ. Ν. Μπάτου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας με επέλεξαν ομόφωνα ως επικεφαλής.


2) Πώς αισθάνεσαι που βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση; Σου λείπει η διοίκηση; Τι είναι πιο δύσκολο για σένα, να ασκείς διοίκηση ή αντιπολίτευση;

Αυτό που πάντα με διακατείχε και με διακατέχει είναι η αίσθηση της ευθύνης και η ανάγκη να απολογούμαι καθημερινά στους συνδημότες μου για τις ενέργειές μου, οι οποίες πάντα αποσκοπούσαν και αποσκοπούν στην επίλυση των προβλημάτων τους.
Όσον αφορά τη «διοίκηση» θέλω να δηλώσω ότι ουδέποτε στην πολιτική μου διαδρομή ήταν αυτοσκοπός. Επίσης να αναφέρω ότι η έπαρση της «διοίκησης» μπορεί να λειτουργήσει καταστροφικά σε άτομα «μη ισορροπημένα». Εννοώ ότι αρκετοί γοητεύονται με την «διοίκηση» και στη συνέχεια ενεργούν για ίδιο όφελος και όχι προς όφελος των πολιτών που τους ανέδειξαν με την ψήφο τους.
Τέτοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και στην σημερινή δημοτική αρχή της πόλης μας.
Αναμφισβήτητα βέβαια, η άσκηση διοίκησης, η λήψη αποφάσεων και η δημιουργία έργου είναι ο δύσκολος τομέας για όσους εκλέγονται. Τις ευθύνες αυτές όμως, ουδέποτε αρνήθηκα, ούτε απέφυγα, ούτε προτίθεμαι να αποφύγω.

3) Ποιες είναι οι αιτίες της ήττας της παράταξής σας στις περασμένες εκλογές; Θεωρείς ότι η διοίκηση Μπάτου ήταν πετυχημένη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της;

Επιτέλους, θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και ιδιαίτερα από τα στελέχη της δικής μας παράταξης ότι η εκλογική ήττα δεν προήλθε από τον εφησυχασμό ή από την απραξία μας. Ο κ. Σαραμάντος κέρδισε τις εκλογές την πρώτη Κυριακή, αφού κατόρθωσε να καταταγεί δεύτερος. Εννοώ δηλαδή ότι όποια παράταξη μας ακολουθούσε την δεύτερη Κυριακή θα κέρδιζε τις εκλογές.
Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι ο λαός είναι σοφός. Η λέξη «κορεσμός», σχετικά με τα πρόσωπα, που ασκούσαν για τόσα πολλά χρόνια τη διοίκηση στον δήμο μας, λειτούργησε καταλυτικά και εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, αρνητικά για την παράταξή μας.
Η επιτυχημένη πορεία της διοίκησης του Νίκου Μπάτου, η ολοκλήρωση σημαντικών έργων, που μετέτρεψαν το Ωραιόκαστρο σε μια σύγχρονη πόλη 30.000 κατοίκων, με όλα τα ωφελήματα της «υπεραξίας» που καρπώθηκε ο ντόπιος πληθυσμός, δεν αρκούσαν να αποτρέψουν την αρνητική για εμάς επιλογή του λαού στον διευρυμένο δήμο μας.
Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, προκύπτει ότι ο κ. Σαραμάντος πήρε σημαντικό ποσοστό ψηφοδελτίων στον πυρήνα του Ωραιοκάστρου. Το γεγονός αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την εκλογή του. Άλλωστε δεν ήταν τυχαία η προεκλογική του υπόσχεση για μείωση των δημοτικών τελών, που επί της ουσίας, απευθυνόταν ψηφοθηρικά στους κατοίκους – ψηφοφόρους με την μεγαλύτερη επιβάρυνση, δηλαδή σε εκείνους του πρώην δήμου Ωραιοκάστρου.

4) Πως κρίνεις τη διοίκηση Σαραμάντου; Πιστεύεις ότι θα πρέπει να συνεχίσει και σε μια επόμενη θητεία ή είναι αρνητική και θα πρέπει να αντικατασταθεί στις επόμενες εκλογές;

Η σημερινή διοίκηση του δήμου μας και ο Δήμαρχος προσωπικά δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες των δημοτών που τους εξέλεξαν. Δυστυχώς, όπως είχα άλλωστε προβλέψει, αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
Το μέγεθος ενός δήμου και μάλιστα ενός δήμου με τεράστιες δυνατότητες, όπως αυτός του Ωραιοκάστρου, υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητές τους. Δεν παραδειγματίζονται ούτε από ενέργειες όμορων δήμων, οι οποίοι αξιοποιούν κοινοτικά κονδύλια για τη δημιουργία έργων και υποδομών.
Εν κατακλείδι, μια δημοτική αρχή, που δεν έχει να επιδείξει τα δυο πρώτα χρόνια της θητείας της κάποιο σημαντικό έργο κρίνεται εκ των πραγμάτων αποτυχημένη.
Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, άρα δεν δικαιούνται μια δεύτερη θητεία.

5) Πώς κρίνεις την αντιπολίτευση; Θεωρείς ότι επηρεάστηκε από την έκπτωση Μπάτου; Πιστεύεις ότι ανταποκρίνεσαι επαρκώς στα καθήκοντα του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο;

Η αντιπολίτευση έχασε πολύτιμο χρόνο μέχρι να ανασυγκροτηθεί διερχόμενη μια δύσκολη περίοδο εσωστρέφειας. Από τη στιγμή που ανέλαβα επικεφαλής προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να συσπειρώσω γύρω από την παράταξή μας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας.

6) Θεωρείς ότι ο Ν. Μπάτος καλώς οδηγήθηκε σε έκπτωση; Ποια νομίζεις ότι θα πρέπει να είναι στο εξής η συμμετοχή του στα τοπικά πολιτικά δρώμενα; Να είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος ή να υποστηρίξει κάποιον νεότερο;

Δεν νοείται πολιτική χωρίς ηθική. Πιστεύω ότι ο κ. Σαραμάντος και οι αυλοκόλακές του, προκειμένου να απαλλαγούν από την παρουσία και την κριτική του πρώην δημάρχου, χρησιμοποίησαν μεθόδους που προσομοιάζουν με τις μηχανορραφίες της Βυζαντινής περιόδου! Χαρακτηρίζω τις ενέργειές τους ως ανήθικες.
Η νομιμότητα θα πρέπει να τηρείται, όταν όμως μιλούμε για αιρετούς δημοτικούς άρχοντες, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένας πολιτικός πολιτισμός και ηθικοί κανόνες αλληλοσεβασμού. Τελικά ότι είναι νόμιμο, δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό!
Οι διοικήσεις εκλέγονται από το λαό και όχι από τα δικαστήρια.
Με τον Νίκο Μπάτο ήμουν συνοδοιπόρος σε δυο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Υπήρξε επί 16 χρόνια Δήμαρχος, διαθέτει τεράστια εμπειρία σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και θα ήμουν ο τελευταίος που θα του υποδείκνυα τις επιλογές του.

7) Ποιος είναι κατά τη γνώμη σου ο καλύτερος τρόπος να ηττηθεί στις επόμενες εκλογές ο Σαραμάντος; Μήπως μια ενωμένη αντιπολίτευση; Μέσα από ποια διαδικασία θα μπορούσε να ενωθεί η αντιπολίτευση και να επιλέξει κοινό επικεφαλής; Θα ήθελες να επιλεγείς εσύ ως επικεφαλής; Αν συνέβαινε αυτό, θα μπορούσες να υπερισχύσεις του Σαραμάντου στις επόμενες εκλογές;

Ο καλύτερος τρόπος να ηττηθεί ο σημερινός Δήμαρχος είναι η ανάδειξη μέσα από την κοινωνία του δήμου μας ενός ικανού υποψηφίου δημάρχου που θα ενώσει όλες τις υγιείς δυνάμεις του δήμου με σκοπό την αλλαγή σελίδας. Σε ότι με αφορά, δεν έχω ποτέ αποφύγει να αναλάβω ευθύνες και πρωτοβουλίες όταν το συμφέρον των δημοτών μας το απαιτεί.

8) Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα κάθε δημοτικής ενότητας του δήμου μας και πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν;

Τα προβλήματα στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου μας ποικίλουν ανά περιοχή. Σημαντικότερα όλων είναι εκείνα που άπτονται της υγείας των κατοίκων. Τα όσα αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ο Πεντάλοφος, η Νεοχωρούδα, η Λητή και ο Δρυμός, με την ποιότητα του νερού, είναι πολύ σημαντικά.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή του δήμου Μυγδονίας απέφυγε το πρόβλημα και η σημερινή του δήμου Ωραιοκάστρου αδυνατεί να το επιλύσει. Ενημερωθήκαμε για απίστευτα πράγματα. Ακούσαμε για αναμείξεις υδάτων από διαφορετικές πηγές που αποσκοπούσαν στην μείωση των νιτρικών, ακούσαμε για την ΕΥΑΘ και για αερολογίες δημοψηφισμάτων, αλλά επί της ουσίας τίποτε! Ο Σαραμάντος κατηγορεί τον Γαβότση, ο οποίος με τη σειρά του, πιθανόν, να ικανοποιείται από το γεγονός ότι του κληροδότησε ένα πρόβλημα με αδυναμία επίλυσης!
Τα προβλήματα που άπτονται των υποδομών του δήμου μας καθώς επίσης και των πολιτιστικών δράσεων, θεωρώ ότι αντιμετωπίζονται πρόχειρα, χωρίς προγραμματισμό.  Η δημοτική αρχή πρέπει να στηρίξει έμπρακτα και όχι ψηφοθηρικά τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της περιοχής μας, διότι αυτοί προσφέρουν όσα η ίδια αδυνατεί να προσφέρει στη νεολαία του δήμου μας.

9) Πώς βλέπεις την κατάσταση στη χώρα μας αλλά και στο κόμμα σου το ΠΑΣΟΚ; Είσαι ικανοποιημένος από την κυβέρνηση; Θα ανακάμψουμε; Το ΠΑΣΟΚ θα δυναμώσει ή μήπως θα διαλυθεί και θα αντικατασταθεί από κάποιον άλλο φορέα; Εσύ επιμένεις ΠΑΣΟΚ;

Σε όλη μου την πολιτική διαδρομή υπερασπιζόμουν την ισονομία, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, τη στήριξη των αδυνάτων και των λαικών στρωμάτων, τη δικαιοσύνη. Τις αρχές αυτές ουδέποτε τις πρόδωσα, ούτε προτίθεμαι να τις εγκαταλείψω. Εάν η χώρα θέλει να ανακάμψει σε αυτές τις αρχές θα πρέπει να στηριχθεί.
Υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης το ΠΑΣΟΚ, βίαια, αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στις περιστάσεις, τις οποίες βέβαια το ίδιο, ως κυβέρνηση, με λάθη και παραλείψεις δημιούργησε.
Συμφωνώ με την συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα, αφού η χώρα έπρεπε να αποκτήσει κυβέρνηση. Δεν αναφερόμαστε στη διοίκηση ενός σωματείου, αναφερόμαστε στη διοίκηση της πατρίδας και τούτο είναι πέρα από κάθε πολιτική μας διαφορά.
Απά κει και πέρα η εκλογική δύναμη κάθε κόμματος εξαρτάται από την κοινωνική του επιρροή. Όσο το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να μην εκφράζει τις ανάγκες των μεγάλων λαικών στρωμάτων, των μικρομεσαίων και της νεολαίας τόσο η εκλογική του απήχηση θα συρρικνώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.