Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Στον αέρα το έργο της αποχέτευσης στο Μελισσοχώρι


Η πλήρης αδιαφορία του Δ. Σαραμάντου και η τακτική, που ακολουθεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του για την αποχέτευση στην περιοχή του Μελισσοχωρίου, έχει οδηγήσει το μεγάλο αυτό έργο να κινδυνεύει με απένταξη αλλά και ο δήμος να κινδυνεύει με απαξίωση από ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία δεν θα μπορεί να διεκδικήσει στο μέλλον. Στην πρόσφατη «λαϊκή συνέλευση» στο Μελισσοχώρι ο Δ. Σαραμάντος παραδέχθηκε ότι η μελέτη του έργου χρειάζεται διόρθωση, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του πρώην δημάρχου Μυγδονίας, Αστέριου Γαβότση, ο οποίος το είχε επισημάνει προεκλογικά. Το 2010 ο κ. Γαβότσης είχε παραδεχθεί ότι η μελέτη που είχε γίνει για το αποχευτευτικό δίκτυο του Μελισσοχωρίου περιείχε αστοχίες, με αποτέλεσμα το έργο να σταματήσει. Τότε μάλιστα είχε εξηγήσει στους κατοίκους του Μελισσοχωρίου, ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για το σταμάτημα του έργου αλλά επρόκειτο για ευθύνη καθαρά του μελετητή, ο οποίος και παρέδωσε λανθασμένη μελέτη και της επιβλέπουσας αρχής (ΤΥΔΚ).

Ωστόσο, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση ο σημερινός δήμαρχος και παρά τις συνεχείς επισημάνσεις από πλευράς Γαβότση, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου, ότι το έργο θα κινδυνεύσει με απένταξη, δεν έκανε απολύτως τίποτα ώστε το έργο να ξεκινήσει. Προς τα τέλη του 2012 και απομένοντας μόλις δυο χρόνια από τη διεξαγωγή των εκλογών η σημερινή δημοτική αρχή φάνηκε πως… ξανασκέφθηκε τις ψήφους στην περιοχή του Μελισσοχωρίου και ασχολήθηκε με το έργο της αποχέτευσης, υποστηρίζοντας ότι για να γίνει το έργο θα πρέπει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μυγδονίας (ΔΕΥΑΜ) να λάβει δάνειο.

Η δημοτική παράταξη «Πολιτεία με Όραμα» με επικεφαλής τον Αστ. Γαβότση έχει προτείνει κατά καιρούς στη σημερινή διοίκηση τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων, ώστε το έργο να πάρει επιτέλους σάρκα και οστά. Ο πρώην δήμαρχος του πρώην δήμου Μυγδονίας έχει προτείνει το συμμάζεμα των οικονομικών του δήμου, διεκδικώντας από πλευράς δήμου την επιστροφή του ΦΠΑ (όπως έκανε ο δήμαρχος Πλαταμώνα γεμίζοντας τα ταμεία του δικού του δήμου).

Και εδώ τίθεται το ερώτημα. Για ποιο λόγο ο Δ. Σαραμάντος δεν ακολουθεί καμία από τις προτάσεις του Αστ. Γαβότση; Για ποιο λόγο αυτά τα δυο χρόνια αδιαφορεί και δεν αποπληρώνει μέρος του χρέους της προηγούμενης δημοτικής αρχής, χρέος το οποίο δημιουργήθηκε από την αύξηση του όγκου του έργου (για τις αντιστηρίξεις και τις διατρήσεις της εθνικής οδού Κιλκίς, όπου πέρασε ο αγωγός αποχέτευσης για να καταλήξει στον βιολογικό καθαρισμό στον Μεριά Λητής και τις συνδέσεις των κεντρικών αγωγών μέχρι τα όρια των σπιτιών) και την επικαιροποίηση της μελέτης του αποχετευτικού έργου, καθώς η μελέτη, η οποία είχε πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη του Αστ. Γαβότση διοίκηση 10 χρόνια πριν, δεν επαρκούσε, με αποτέλεσμα η επικαιροποίησή της να χαρακτηριστεί ως απολύτως αναγκαία; Οι κινήσεις αυτές της δημοτικής αρχής δείχνουν αδιαφορία, γιατί πως αλλιώς να το εξηγήσει κανείς; Δεν είναι δυνατόν ο Δ. Σαραμάντος να καταγγέλει ατασθαλίες στη ΔΕΥΑΜ, όταν για τη χρήση του 2010 ο ίδιος ανέθεσε σε ορκωτούς λογιστές (κρατικούς λειτουργούς που είναι υποχρεωμένοι να καταγγείλλουν οποιεσδήποτε ατασθαλίες) τον οικονομικό έλεγχο της επιχείρησης. Αν βρέθηκαν ατασθαλίες, για ποιο λόγο δεν τις κατήγγειλε το 2011, όταν έγινε ο έλεγχος, κάτι το οποίο και όφειλε να κάνει; Και αν τελικά δεν έγιναν, για ποιο λόγο τώρα επέλεξε να κατηγορήσει την πρώην διοίκηση; Θα πρέπει να δώσει μια απάντηση. Βέβαια, και ο ίδιος γνωρίζει ότι η ΔΕΥΑΜ είναι αυτοτελής δημοτική επιχείρηση, η οποία δεν συνδέεται οικονομικά και διαχειριστικά με το δήμο.
  Στόχος της παράταξης «Πολιτεία με Όραμα» είναι η ολοκλήρωση του έργου. «Η σημερινή διοίκηση θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας σε ό,τι χρειαστεί αλλά θα μας βρει μπροστά της, εάν το έργο τελικά ακυρωθεί. Φωνάζουμε τόσο καιρό ότι υπάρχουν τρόποι το έργο να μην απενταχθεί. Η σημερινή διοίκηση θα πρέπει να βρει άμεση λύση, αφήνοντας στην άκρη δικαιολογίες του τύπου ‘‘δεν υπάρχουν χρήματα’’», υποστήριξε ο κ. Γαβότσης.



Αστέριος Γαβότσης

Επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης πολιτών «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.