Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

"ΕΚΜΑΙΕΥΣΕΙΣ": Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (πρώην δημοτικός σύμβουλος Ωραιοκάστρου με την παράταξη του κ.Ν.Μπάτου) ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ. ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΠΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ, ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ.





Αυτή τη Δευτέρα «ΟΙ ΕΚΜΑΙΕΥΣΕΙΣ» φιλοξενούν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου πρώην δημοτικό σύμβουλο Ωραιοκάστρου με την παράταξη του κ.Ν.Μπάτου, ένα από τα πρόσωπα που συζητούνται ως δυνάμενα να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό στον δήμο Ωραιοκάστρου.
Δεν γνωρίζουμε βέβαια ποιο θα είναι το μέλλον του δήμου μας, γι΄αυτό και ένας από τους στόχους των ΕΚΜΑΙΕΥΣΕΩΝ είναι η εξερεύνηση των δυνατοτήτων που κυοφορούνται στο πολιτικό γίγνεσθαι. Προς αυτή την κατεύθυνση νομίζουμε ότι συμβάλλει σημαντικά η συνέντευξη με τον κ. Παπακωνσταντίνου.

1) Δώσε μας ένα σύντομο Βιογραφικό σου.
Πόσων ετών είσαι; Τι σπουδές έκανες; Ποια η επαγγελματική σου ενασχόληση; Ποιες οι πολιτικές σου προτιμήσεις; Πότε εκλέχτηκες για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο; Πόσα χρόνια μετείχες σε αυτό; Σε ποιες θέσεις; Με ποιες αρμοδιότητες;

Γεννήθηκα στις 13 Αυγούστου 1970. Αποφοίτησα από το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Rhode Island στις ΗΠΑ. Διατηρώ εταιρία μελετών και κατασκευών Φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, η οποία δραστηριοποιείται και στο χώρο της σχεδίασης και ανάπτυξης καινοτόμων διαξονικών κινούμενων βάσεων παρακολούθησης της πορείας του ήλιου για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ως άνθρωπος της παραγωγής ασπάζομαι τη σχολή του πολιτικού ρεαλισμού. Απεχθάνομαι τις κραυγές και πιστεύω στη συνεννόηση. Θλίβομαι για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, τα αίτια της οποίας είναι βαθύτατα κοινωνικά.
Εκλέχτηκα για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος το 1994 και παρέμεινα για 4 τετραετίες έως και το 2010. Διετέλεσα Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, μέλος Σχολικών και Βρεφονηπιακών Επιτροπών.


2) Πώς αισθάνεσαι που 2 χρόνια τώρα δεν μετέχεις στη διοίκηση του δήμου και στο δημοτικό συμβούλιο; Περίμενες ότι η παράταξή σου θα χάσει τις εκλογές κι εσύ θα μείνεις εκτός δημοτικού συμβουλίου; Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σου, οι αιτίες αυτής της εξέλιξης, τόσο για την παράταξη όσο και για σένα;

Η συμμετοχή στη διοίκηση του Δήμου δεν είναι αυτοσκοπός, είναι πράξη ευθύνης για αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος έως σήμερα, αισθάνομαι άσχημα γιατί αυτοί οι οποίοι μας αντικατέστησαν έχουν να παρουσιάσουν ανύπαρκτο έργο. Ο κ. Σαραμάντος πριν αναλάβει τον ενιαίο Δήμο Ωραιοκάστρου ήταν 8 χρόνια Δήμαρχος Καλλιθέας έχοντας και εκεί παρουσιάσει μηδενικό έργο στα 6 Δημοτικά Διαμερίσματα του πρώην αυτόνομου Δήμου. Είναι τα μοναδικά Διαμερίσματα με απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης που δεν έχουν ακόμη δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης συνδεδεμένο με την ΕΥΑΘ (μάλιστα δεν υπάρχει καν τοπικό δίκτυο αποχέτευσης), δίκτυο φυσικού αερίου, σύγχρονο οδικό δίκτυο (δεν έχει κατασκευαστεί ούτε ένα μέτρο δρόμος διπλής κατεύθυνσης).
Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση την 1-1-1995 το Ωραιόκαστρο ήταν μία Κοινότητα όπως και οι υπόλοιπες. Μέσα σε 16 χρόνια κάναμε έργα υποδομής που το μεταμόρφωσαν σε ένα σύγχρονο Δήμο, στο ομορφότερο προάστιο του Βορειοδυτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν Αστυνομικό Τμήμα και Δημοτική Αστυνομία, ΙΚΑ, Τράπεζες, Ταχυδρομείο, κατασκευάσαμε και παραδώσαμε προς χρήση το Κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων, τον κεντρικό δρόμο διπλής κατεύθυνσης, δύο Δημοτικά Μέγαρα που χρησιμοποιούνται από τους πολίτες, φέραμε το Φυσικό Αέριο, εξασφαλίσαμε σύγχρονο στόλο αποκομιδής απορριμμάτων και πλυντήριο κάδων, και άλλα μεγάλα και μικρά έργα. Βλέποντας αυτή τη δουλειά που έγινε και την ανεπάρκεια που διακρίνει σήμερα τη διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου να ανταποκριθεί ακόμα και στις πιο απλές καθημερινές υποχρεώσεις της, όπως η καθαριότητα και η αποκομιδή των απορριμμάτων, η κατάσταση του οδικού δικτύου, και η επικίνδυνη ποιότητα του πόσιμου νερού στα Δημοτικά Διαμερίσματα των πρώην Δήμων Μυγδονίας και Καλλιθέας, συμπεραίνω ότι μας έχουν οδηγήσει σε μία περίοδο οπισθοδρόμησης όπου μας ανάγκασαν να περιορίσουμε τις απαιτήσεις μας στα ελάχιστα και να έχει χαθεί ακόμη και η αξιοπρεπής διαβίωσή μας.
Η ήττα της παράταξής μας στις προηγούμενες εκλογές ήταν κάτι το οποίο δεν περίμενα. Βέβαια μετά τη δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων διαπίστωσα τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Η διαδικασία της δεύτερης Κυριακής υπήρξε καταλυτική. Παράδειγμα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λητής την πρώτη Κυριακή η παράταξη μας ψηφίστηκε από περίπου 540 δημότες και η παράταξη του κ. Σαραμάντου από 70. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα η παράταξή μας εξέλεγε 4 Δημοτικούς Συμβούλους από τη Λητή οι οποίοι ήταν νέοι και πολύ αξιόλογοι, ενώ η παράταξη του κ. Σαραμάντου δεν εξέλεξε κανένα. Τη δεύτερη Κυριακή η παράταξη μας ψηφίστηκε από περίπου 700 δημότες και του κ. Σαραμάντου από 800. Αποτέλεσμα αυτής της ανατροπής είναι η Λητή να εκπροσωπείται από μία Δημοτική Σύμβουλο της παράταξής μας αντί για 4 και η διοίκηση να μην εκπροσωπείται από κανένα. Αντίστοιχο παράδειγμα υπήρξε στο Παλαιόκαστρο όπου η παράταξή μας εξέλεγε 4 Δημοτικούς Συμβούλους την πρώτη Κυριακή, ενώ του κ. Σαραμάντου δεν εξέλεξε κανένα, όπως επίσης και στη Νεοχωρούδα.
Ένας ακόμη λόγος ήταν ο εφησυχασμός του τίτλου του φαβορί που αποδεχθήκαμε ενόψει της δεύτερης Κυριακής. Αυτό αφ ’ενός μεταφράστηκε σε αποχή δικών μας ψηφοφόρων και αφετέρου εκλήφθηκε ως αλαζονεία από σημαντική μερίδα των συμπολιτών μας. Δυστυχώς και πρωτίστως από λάθη δικά μας χάθηκε μία κρίσιμη αυτοδιοικητική περίοδος για το διευρυμένο Δήμο Ωραιοκάστρου.

3) Παρακολουθείς τα τεκταινόμενα στον Δήμο; Πώς κρίνεις τα δυο χρόνια της διοίκησης Σαραμάντου; Πιστεύεις ότι συνέβαλε στην πρόοδο του Δήμου μας και θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της ή είναι αρνητική και θα πρέπει να αντικατασταθεί;

Δυστυχώς ο νόμος δεν επιτρέπει την αντικατάσταση ανεπαρκών δημοτικών διοικήσεων. Ο Δήμος Ωραιοκάστρου θα πορευτεί το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές με αυτή τη διοίκηση. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πρόοδο εάν είχε παραχθεί κάποιο ελάχιστο έργο, αν την παρούσα διοίκηση τη διέκρινε δημοκρατική ευαισθησία, διαφάνεια, χρηστή διαχείριση, αναπτυξιακός σχεδιασμός και προγραμματισμός. Για μένα η στασιμότητα είναι οπισθοδρόμηση σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο σε θέματα ανάπτυξης. Βλέπουμε ότι η ανικανότητα της σημερινής διοίκησης μεταφράζεται σε επιθετικότητα στη σχέση της με τους δημότες. Είναι χαρακτηριστική η συμπεριφορά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που αποτελεί προσβολή για τον τόπο μας.

4) Ποια η γνώμη σου για τη στάση και το έργο της  αντιπολίτευσης σαν σύνολο και ιδιαίτερα για τη δική σου παράταξη; 

Από τη στιγμή που ο πρώην Δήμαρχος κ. Νίκος Μπάτος δε συμμετέχει στα Δημοτικά Συμβούλια, η αντιπολίτευση έχει χάσει το φυσικό ηγέτη της. Γίνονται προσπάθειες αλλά κανείς σύμβουλος της αντιπολίτευσης δεν έχει τις γνώσεις και την αυτοδιοικητική δυνότητα να αντιπαρέλθει των μεθόδων και των πρακτικών του κ. Σαραμάντου. Σε αυτή την αδυναμία προστίθεται και το γεγονός ότι και κάποιοι από τους Συμβούλους της αντιπολίτευσης κινούνται στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των προσωπικών τους φιλοδοξιών, βάζοντας προτεραιότητες άλλες από αυτές που τους ανέθεσαν οι συνδημότες μας τιμώντας τους με την ψήφο τους.
Η ευθύνη είναι βαριά αλλά και ώριμες οι συνθήκες για μια συστράτευση όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, των Ενεργών Πολιτών και όλων όσων χειρίζονται σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούμε συμβάλλοντας ώστε ο Δήμος μας να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, σε δημοκρατική λειτουργία των οργάνων, και σε διαφανή διαχείριση, παραμερίζοντας τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες και τα παράπονα του παρελθόντος.

5) Θεωρείς ότι σωστά ο επικεφαλής της παράταξης και πρώην Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Ν. Μπάτος τέθηκε εκτός δημοτικού συμβουλίου;

Αν διαβάσει κανείς με προσοχή τα δύο άρθρα και τα επικαλούμενα στοιχεία της ιστοσελίδας «Ο ΤΡΟΧΟΣ» θα οδηγηθεί στα εξής συμπεράσματα:
Ο κ. Νικόλαος Μπάτος τέθηκε εκτός Δημοτικού Συμβουλίου επειδή έγινε καταγγελία την οποία υπογράφουν ο ανιψιός του κ. Σαραμάντου (γιος της αδελφής του), και η νύφη του κ. Θεόδωρου Ματσουκατίδη αντιδήμαρχου καθαριότητας (γυναίκα του αδερφού του) και μάλιστα ένα μήνα μετά την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του υπολοίπου των 2.700 ευρώ. Το κίνητρο τους δεν ήταν η είσπραξη των οφειλομένων αλλά η απαλλαγή τους από την παρουσία του κ. Νικόλαου Μπάτου στα Δημοτικά Συμβούλια. Βέβαια τρομάζει και ανησυχεί τόσο η επιλεκτική εσωτερική πληροφόρηση και μάλιστα αυθημερόν, κάτι που δεν έγινε για άλλους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης του κ. Σαραμάντου παρά την παρέλευση 6 μηνών, όσο και ο τρόπος και οι πρακτικές που εφαρμόζει ο ίδιος. Κίνητρο για αυτή του την πράξη είναι η αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης από τον καθημερινό έλεγχο που του ασκούσε ο κ. Νικόλαος Μπάτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ελάχιστα αντίστοιχα παραδείγματα εφαρμογής αυτού του νόμου, γιατί κανένας αιρετός για λόγους δημοκρατίας και πολιτισμού δεν επιθυμεί την παύση συναδέλφου, ακόμα και αντιπάλου, για ένα καθαρά τυπικό λόγο.
Ο συγκεκριμένος νόμος είναι κατάφωρα άδικος, χουντικός, και αντισυνταγματικός. Σήμερα εξ’ αιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώνουμε υπάρχουν πολλοί εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι οι οποίοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις προς το Δήμο τους. Με βάση το συγκεκριμένο νόμο πρέπει όλοι να τεθούν εκτός Δημοτικών Συμβουλίων και να χάσουν την ιδιότητά τους. Έτσι όσους και όσες τους εξέλεξε ο λαός αλλά στη διάρκεια της θητείας τους από παράλειψη ή δυσκολία δεν ανταπεξέρχονται στις οικονομικές υποχρεώσεις προς το Δήμο τους, θα πρέπει να παύονται. Ευτυχώς που σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν βρίσκονται «κάποιοι» να τους καταγγείλουν.

6) Πιστεύεις ότι η παράταξη και ο επικεφαλής Ν. Μπάτος έκλεισαν τον κύκλο τους και θα πρέπει να αντικατασταθούν από ένα νέο σχήμα και ένα νέο υποψήφιο Δήμαρχο; Θα έμπαινες επικεφαλής σε μια τέτοια προσπάθεια και κάτω από ποιες προυποθέσεις; Μήπως της στήριξης από τον Ν. Μπάτο;

Πάντοτε προτιμώ τις ευθείες από τους κύκλους, γιατί η ευθεία προϋποθέτει ειλικρίνεια και αταλάντευτη πορεία. Όχι, ούτε ο κ. Μπάτος ούτε η παράταξη ολοκλήρωσαν την πορεία τους. Ο κ. Μπάτος ως φυσικός ηγέτης είναι αυτός ο οποίος προδιαγράφει τόσο την πορεία της παράταξης όσο και τη δική του. Είναι εντυπωσιακή η αναγνώριση στο πρόσωπο τόσο των φίλων όσο κυρίως των αντιπάλων του. Ακόμα και συνδημότες μας που δε μας είχαν ψηφίσει σε καμία εκλογική αναμέτρηση, εκτιμώντας το έργο του και βλέποντας την ανυπαρξία των σημερινών διοικούντων μας δηλώνουν ότι επιθυμούν την ενεργό συμμετοχή όλων μας.
Η διαχείριση της ήττας είναι πιο δύσκολη από το σχεδιασμό της επόμενης νίκης. Εγώ προσωπικά όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι είμαστε πάντα δίπλα του στηρίζοντας κάθε του απόφαση.

7) Θεωρείς τον Σαραμάντο ισχυρό αντίπαλο; Θα μπορούσες να επικρατήσεις στην σύγκρουση εναντίον του;

Θεωρώ όλους τους αντιπάλους σεβαστούς. Ισχυροί είναι οι αντίπαλοι που διαθέτουν ήθος, αρχές, ειλικρίνεια, εντιμότητα και πολιτισμό και παράγουν έργο, οπότε ο κ. Σαραμάντος δεν είναι αντίπαλός μας. Ο κ. Σαραμάντος είναι εμπόδιο όλων μας στο στόχο για την ανάπτυξη του Δήμου μας. Δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και δεν έχουμε δει κάτι καινούριο. Τα μόνα έργα που έχουν γίνει (κυκλικοί κόμβοι, αποχέτευση όμβριων) είναι σχεδιασμένα, δημοπρατημένα και με τα απαραίτητα κονδύλια στο ταμείο από τη δική μας διοίκηση.

8) Ποια ήταν τα προτερήματα της 16ετούς διοίκησης Μπάτου που θα έπρεπε να ενστερνιστεί ένα νέο σχήμα και ποια τα μειονεκτήματά της από τα οποία θα έπρεπε να απέχει;

Αυτή την απάντηση νομίζω ότι πιο αντικειμενικά μπορούν να τη δώσουν οι ίδιοι οι πολίτες συγκρίνοντας το χθες με το σήμερα. Όμως προσωπικά πιστεύω ότι τη δική μας διοίκηση τη διέκρινε η διαφάνεια της διαχείρισης των οικονομικών, η ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών, η ουσιαστική κατανομή αρμοδιοτήτων, η εμπιστοσύνη στις ικανότητες των συνεργατών, ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων και έργων. Αυτές τις αρχές εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε με μεγαλύτερη επιτυχία ενστερνιζόμενοι με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα προβλήματα που τους απασχολούν σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

9) Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του δήμου μας και πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν;

Δύο χρόνια η παρούσα διοίκηση δεν έχει προχωρήσει καθόλου τα πιο σημαντικά έργα και παρεμβάσεις, όπως η κατασκευή του υπολοίπου τμήματος του Κεντρικού δρόμου στη Γαλήνη (στροφή του τρελού), τον Πολυχώρο της Γαλήνης, την υλοποίηση των έτοιμων ήδη Σχολικών συγκροτημάτων, το Ανοιχτό Θέατρο, τις παρεμβάσεις στο μοναδικό πνεύμονα πρασίνου του Δήμου, τη σύνδεση με Φυσικό Αέριο των άλλων Δημοτικών Διαμερισμάτων, την βελτίωση και ολοκλήρωση των Δικτύων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, την ολοκλήρωση της Πράξης Εφαρμογής του Ωραιοκάστρου που έχει βαλτώσει για δύο ολόκληρα χρόνια, τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των πρώην Δήμων Μυγδονίας και Καλλιθέας. Τέλος η παρούσα διοίκηση είναι ανύπαρκτη στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης που τόσο απαραίτητη είναι στην κοινωνία του Ωραιοκάστρου, με τη δημιουργία Κοινωνικών Παντοπωλείων και την οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων νοικοκυριών.

10) Ποια η γνώμη σου για τη γενικότερη οικονομική και πολιτική κατάσταση; Είσαι αισιόδοξος για την πορεία της χώρας μας;

Ζούμε την τελευταία περίοδο μιας εποχής που την ονομάσαμε Μεταπολίτευση. Η πρώτη φάση χαρακτηρίστηκε από ένα φοβικό δημοκρατικό άνοιγμα της κοινωνίας με πολλές υπερβολές. Η δεύτερη φάση που κράτησε περισσότερα χρόνια χαρακτηρίστηκε από μία προσπάθεια να δούμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε τα όρια αντοχής της κοινωνίας μας. Η τρίτη και πιο πικρή που ζούμε σήμερα είναι αυτή που γίνεται ο απολογισμός των λαθών μας και καλούμαστε να τα διορθώσουμε πληρώνοντας και το κόστος. Το άσχημο και επικίνδυνο είναι ότι αυτή η εξέλιξη έφερε στο πολιτικό προσκήνιο στοιχεία των άκρων, κάτι στο οποίο συνετέλεσε και η διαφθορά του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Το δύσκολο είναι ότι αυτές τις στιγμές θα πρέπει ο λαός μέσα στην παραζάλη του να παίρνει νηφάλιες αποφάσεις για την επιβίωσή του.
Ζούμε μία περίοδο προσωπικών αγώνων ο κάθε ένας από εμάς, κατά την οποία θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση για να μπορούμε κάποια στιγμή, ελπίζω σύντομα να γίνουμε αισιόδοξοι προσφέροντας ελπίδα ιδιαίτερα στους νέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.