Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

"ΕΚΜΑΙΕΥΣΕΙΣ": ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΡΘΑΣ ΚΕΝΤΕΠΟΖΙΔΟΥ



Αυτή τη Δευτέρα οι ΕΚΜΑΙΕΥΣΕΙΣ φιλοξενούν όχι έναν άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης, όπως έκαναν τις προηγούμενες φορές, αλλά μια νέα γυναίκα της πόλης μας, με έντονη δράση, τόσο επαγγελματική όσο και κοινωνική. Η Μάρθα Κεντεποζίδου ζει και δραστηριοποιείται στην πόλη μας σαν επαγγελματίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου και του Φιλοζωικού.
Νομίζουμε ότι η συζήτηση μαζί της για ζητήματα που αφορούν αφενός την αγορά του Ωραιοκάστρου και αφετέρου τις σχέσεις της κοινωνίας μας με τα ζώα είναι πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα.


1) Δώσε μας ένα συνοπτικό βιογραφικό σου.

Γεννήθηκα το 1976 στη Σιάτιστα Κοζάνης .
Εκεί τελείωσα το Γενικό Λύκειο και στη συνέχεια ήρθα στη Θεσσαλονίκη ως φοιτήτρια πια (οικονομικό, μηχανογραφημένη λογιστική) όπου έκανα και τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα σε μεγάλες εταιρίες, με τομείς νέας προηγμένης τεχνολογίας, όπως TELESTET  , ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ  ΝΕΤ , INMARSAT , WACKENHAT ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ.
To πάθος μου όμως για ενασχόληση με τα ζώα που είναι και η μεγάλη μου αγάπη επισκίασε όλα τα παραπάνω .Έτσι οδηγήθηκα στο δρόμο του GROOMING,  στην Aκαδημία grooming και στη Νέα Υόρκη για την εξειδίκευση  των σπουδών μου.

2) Πόσα χρόνια ζεις και εργάζεσαι στο Ωραιόκαστρο; Ποιες δυσκολίες συνάντησες; Ποια η άποψή σου για την πόλη και την κοινωνία του Ωραιοκάστρου; Μπορεί να ενσωματώσει νέο κόσμο;

Στο Ωραιόκαστρο ζω από το 1999,  με μια μικρή διακοπή απαραίτητη για τις σπουδές μου. Για μένα είναι ευλογημένος τόπος και νοιώθω ασφαλής ζώντας  μέσα στην  μικρή αυτή κοινωνία. Η επιλογή να ζήσω εδώ ήταν εύκολη και αβίαστη μιας και λειτούργησε ως ησυχαστήριο από την τρέλα της πόλης, προσφέροντάς μου περισσότερο και ποιοτικότερο χρόνο στις κοινωνικές συναναστροφές. Έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα και μπορεί να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο σαν περιοχή, σε κάθε τομέα, λόγω της αύξησης του πληθυσμού. Αυτός  ήταν  και ένας από τους λόγους που αποτέλεσε και δική  μου επιλογή για επαγγελματική δραστηριότητα.

3) Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς ενεργά με τα κοινά (με τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Φιλοζωικό Σύλλογο); Ποιες οι μέχρι σήμερα εμπειρίες σου; ωφελήθηκες σαν άνθρωπος από αυτή την ενασχόληση ή είναι μια ψυχική φθορά κι ένα χάσιμο χρόνου;

Η ενασχόληση με τα κοινά έγινε και γίνεται με την πεποίθηση βελτίωσης των κακώς κειμένων σε ότι αφορά το εμπορικό κομμάτι του τόπου μου. Το πάντρεμα νέων ιδεών από νέα πρόσωπα με τους παλαιότερους, που έχουν την εμπειρία, είναι κατά την άποψη μου η ιδανική συνταγή για να βοηθηθούμε όλοι σε μια εποχή με ιδιαίτερες δυσκολίες από οικονομικής πλευράς.
Οι εμπειρίες μου μέχρι σήμερα είναι ποικίλες σε ότι αφορά τον εμπορικό σύλλογο. Για τη φιλοζωική είναι ακόμη πολύ νωρίς για σχόλια. Το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ με οτιδήποτε με κάνει να νοιώθω έστω και λίγο χρήσιμη μέσα στην κοινωνία την οποία ζω. Καλύτερα να «χάνω» σε εισαγωγικά  το χρόνο μου προσπαθώντας, ενεργά και παίρνοντας το όποιο ρίσκο , από το να χάνω κυριολεκτικά  το χρόνο μου απλά κρίνοντας και κατακρίνοντας ενέργειες ,αποφάσεις , ανθρώπους,  ή να επιλέξω το δρόμο της αδράνειας , εκ του ασφαλούς .
 
4) Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα (γενικά και τοπικά) που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και η αγορά του δήμου Ωραιοκάστρου; Έχεις κάποιες σκέψεις – προτάσεις για την επίλυσή τους;

Τα προβλήματα του δήμου μας δεν διαφοροποιούνται  από τα προβλήματα της υπόλοιπης Ελλάδας.
Η οικονομική ανέχεια κατά βάση, οι περικοπές μισθών , η ανεργία, η κακή ψυχολογία είναι η νέα μάστιγα της εποχής που διανύουμε. Είναι σημαντικό και ενδεχομένως απαραίτητο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, κάθε επαγγελματίας, από κάθε κλάδο, να ανταλλάξουμε απόψεις , να καταγράψουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε  ούτως ώστε να γίνουν στοχευμένα  βήματα,  με σκοπό την αποβάλτωση από την κακή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.
Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Μένει να τις ανακαλύψουμε και να τις εφαρμόσουμε ώστε να είμαστε τουλάχιστον βιώσιμοι ως αγορά. Αντίστοιχο κάλεσμα του εμπορικού συλλόγου σε φορείς και συλλόγους του δήμου, πριν ένα περίπου χρόνο , δεν είχε ανταπόκριση . Πραγματικά, αυτό με έκανε να αναρωτηθώ, εκτός των άλλων, κατά πόσο υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα στο σύνολο των επαγγελματιών. Η πρώτη αυτή σκέψη όμως επισκιάστηκε  άμεσα από τα υπόλοιπα πιθανά ενδεχόμενα. Δεν είναι έτοιμοι  να μιλήσουν ανοιχτά ; έχουν παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια αφήνοντας τα πάντα στην τύχη; Δεν εμπιστεύονται τον εμπορικό σύλλογο ή τους αντιπροσώπους του;  Δεν κοινοποιήθηκε με το σωστό τρόπο  από το σύλλογο;  Όλα αυτά μαζί ή τίποτα από τα παραπάνω;
Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία στην παρούσα φάση είναι να δείξουμε και να αποδείξουμε πως ο εμπορικός σύλλογος οφείλει να έχει ρόλο ενεργό, συντονιστικό και οργανωτικό, με μοναδικό σκοπό να λειτουργεί για το συμφέρον των επαγγελματιών του τόπου . Οποιαδήποτε εμπλοκή του σε τομείς πέραν της αρμοδιότητας αυτής δεν έχει καμία θέση .

5) Είσαι ικανοποιημένη από τη μέχρι σήμερα δράση του Εμπορικού Συλλόγου; Από την ανταπόκριση του κόσμου; Δικαιώθηκε η ίδρυσή ή καλύτερα επανασύστασή του; Τι διαφορετικό και καλύτερο θα μπορούσε να γίνει;

Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι ο εμπορικός σύλλογος δεν απαρτίζεται από  6 ανθρώπους αλλά από τα μέλη του στο σύνολο. Χωρίς τη συνδρομή και την συνεργασία των επαγγελματιών στην όποια απόφαση , είτε πρόκειται για κάποια απεργία – διαμαρτυρία , είτε για τη διοργάνωση  κάποιας κοινωνικής εκδήλωσης με σκοπό την ανάταση της αγοραστικής δύναμης, τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
 Δυστυχώς μέχρι σήμερα  κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, όσο και αν με λυπεί δεν μπορώ να το παραβλέψω.
Υπάρχουν σκέψεις από το Δ.Σ. ώστε να γίνει εκ νέου μια προσπάθεια στην οποία ευελπιστούμε να υπάρξει ανταπόκριση από το σύνολο των επαγγελματιών.
 Η διαφοροποίησή μας από τους προηγούμενους συλλόγους είναι ότι ο λόγος μας έχει αξία,  στις συναντήσεις μας με το επιμελητήριο , με την ομοσπονδία, τους υπόλοιπους συλλόγους της Θεσσαλονίκης, γιατί προχωρήσαμε στην  εκπροσώπησή μας στην ομοσπονδία από τον κ. Κουτουξίδη.
 Όλες οι επαφές και οι ενέργειες  που γίνανε τους  προηγούμενους μήνες, σε συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους παραπάνω φορείς, μας δίνουν το κίνητρο και τη δυνατότητα νέων  δράσεων,  για την τόνωση της αγοράς μας.
Σύντομα θα κληθούν όλοι οι επαγγελματίες σε μια συνάντηση γιατί ζητάμε  να ακουστούν όλες οι φωνές, όλες οι προτάσεις – αντιπροτάσεις, όλες οι σκέψεις των επαγγελματιών.
Ο σκοπός είναι κοινός σε κάθε περίπτωση. Ο κάθε ένας από εμάς έχει μερίδιο ευθύνης τόσο για αυτά που γίνονται αλλά πολύ περισσότερο για αυτά που δεν γίνονται. Και οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας , όχι να τις επιμερίζουμε.

6) Ποια η κατάσταση όσον αφορά την αντιμετώπιση των ζώων στη χώρα μας; Είναι καλή ή κακή σε σχέση με τις διεθνείς εμπειρίες; Πώς θα μπορούσαν να επιλυθούν τα όποια προβλήματα τόσο σε επίπεδο νοοτροπίας – κουλτούρας όσο και σε νομικό - οργανωτικό επίπεδο;

Όσο και αν ακουστεί περίεργο η αντιμετώπιση των ζώων στη χώρα μας , στατιστικά μιλώντας πάντα, είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και σε καλό δρόμο  σε σχέση με τις περισσότερες χώρες  της Ευρώπης.  Ο Έλληνας αγαπά το κατοικίδιό του.
Ίσως να μην γνωρίζει ακριβώς τι είναι το καλύτερο για τη συμβίωσή τους άλλα αυτό δεν τον κάνει κακό ιδιοκτήτη.
Ο Έλληνας ΔΕΝ δολοφονεί το κατοικίδιο του. Στις περιπτώσεις που  δεν ζεί  συμβιβαστικά μαζί του , το αμολά αν μου επιτρέπετε η έκφραση στο δρόμο, διώχνοντας το πρόβλημα από πάνω του και μοιράζοντάς το στους υπόλοιπους συμπολίτες του. Στην καλύτερη των περιπτώσεων το εγκαταλείπει σε κάποια ερημική δασική περιοχή, να έρθει πιο κοντά στη «φύση» όπως λένε κάποιοι.
Όπως αντιλαμβάνεστε η νοοτροπία αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει παρά μόνο με το πέρασμα των γενεών . Η ενημέρωση από φορείς  σε νέους  ανθρώπους, η επαφή των μικρών παιδιών με τα ζώα και η  γνωριμία με το ζωικό βασίλειο από τα σχολεία,  είναι τα πρώτα βήματα για την αλλαγή της νοοτροπίας και της κουλτούρας μας.
Σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο προσφάτως έκανε πολλά και σημαντικά βήματα , δεν μένει παρά να ανταποκριθούμε εμείς ως πολίτες και φυσικά οι δικαστικές αρχές να  το εφαρμόζουν  σε κάθε περίπτωση.

7) Ποιες οι εμπειρίες σου (από την επαγγελματική και εθελοντική σου ενασχόληση) από την αντιμετώπιση των ζώων στον δήμο Ωραιοκάστρου, τόσο από τους μεμονωμένους ανθρώπους όσο και από τις αρχές (κυρίως την δημοτική αρχή); Είναι η δέουσα; ή υπάρχουν αδυναμίες και στρεβλώσεις και πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν;

Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω, καθημερινά, σε επαγγελματικό επίπεδο ότι οι άνθρωποι που έχουν ένα κατοικίδιο, στο σύνολο τους είναι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες . Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, είναι και λίγο υπερπροστατευτικοί, αλλά ποιος μπορεί να βάλει όριο σε  αυτό;
Από την άλλη μεριά υπάρχουν και τα ζωάκια (όπως και στους ανθρώπους) ενός κατώτερου θεού. 
Ζουν στο δρόμο , ανάμεσα μας, και είναι στη μοίρα του θεού.
Στο Ωραιόκαστρο  υπάρχει μεγάλος αριθμός  αδέσποτων ζώων , σκύλοι αλλά και γάτες, και εύλογα προκαλείται η δυσαρέσκεια του κόσμου. Ακόμη και εγώ ως ιδιοκτήτρια δύο σκύλων και με μια σχετική εμπειρία και εξοικείωση στα ζώα, συχνά  αντιμετωπίζω πρόβλημα με ορισμένα από αυτά σε κάποιο περίπατο, κυρίως σε περιόδους όπου τα θηλυκά σκυλιά έχουν οίστρο .
Είναι εμφανές, κάνοντας μια βόλτα στα όρια του δήμου, ότι η δημοτική αρχή καμία δράση δεν είχε μέχρι και σήμερα σε αυτό το ζήτημα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη και ο πληθυσμός να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Οι συμπολίτες μου, πέραν μικρών εξαιρέσεων, εξακολουθούν να απευθύνονται στο δήμο, χωρίς αποτέλεσμα. Στη συνέχεια απευθύνονται στους φιλόζωους, απαιτώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους, δίχως όμως την οποιαδήποτε συμμετοχή, είτε οικονομική, είτε σε υλικά μέσα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις απειλούν πως αν δεν γίνει κάτι θα αναγκαστούν «να  πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους». 
Δυστυχώς πολλοί από αυτούς πραγματοποιούν τις απειλές τους και βλέπουμε κατά καιρούς τα νεκρά κορμιά των τετράποδων μετά από έναν πραγματικά επώδυνο , βάναυσο και εξευτελιστικό θάνατο.

8) Ποιο σκοπό θέλει να εξυπηρετήσει η ίδρυση του νεοσύστατου Φιλοζωικού Συλλόγου; Ποιο θα πρέπει να είναι το πεδίο δράσης του;

Εξαιτίας όλων των προαναφερθέντων ήταν αναγκαία η σύσταση ενός φιλοζωικού συλλόγου , για την ομαδική αντιμετώπιση  των προβλημάτων. Πρωταρχικός στόχος  ο έλεγχος αύξησης  του πληθυσμού των αδέσποτων. Είναι προτιμότερο  να αποτραπεί μια γέννα με στείρωση παρά να ψάχνουμε αναδόχους για τα κουτάβια. Η συμβολή ευρωπαικών  προγραμμάτων δωρεάν στειρώσεων , η συμμετοχή του δήμου για την διευκόλυνση υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών αλλά και η συμμετοχή όλων μας με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας , είναι αναγκαία.  

9) Υπάρχει ανάγκη  επιμόρφωσης – αγωγής – εκπαίδευσης των κατόχων κατοικιδίων αλλά και όλων των ανθρώπων, για τις σχέσεις τους με τα ζώα; Μέσα από ποιους φορείς (συλλόγους, σχολείο, μέσα μαζικής ενημέρωσης) και πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί;

Σήμερα κανένας κάτοχος κατοικιδίου , ακόμη και αν δεν επιθυμεί να απευθυνθεί σε κάποιον επαγγελματία, (εκπαιδευτή ,κτηνίατρο groomer, pet shop ), δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν υπάρχει ενημέρωση σε θέματα που αφορούν τα ζώα . Τα τελευταία χρόνια  μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης , τηλεόραση, τύπο, ραδιόφωνο , αλλά και οργανώσεις, κατακλυζόμαστε καθημερινά με θέματα που αφορούν κυρίως τα σκυλιά, τα οποία αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των κατοικιδίων. Μας ενημερώνουν για θέματα εκπαίδευσης, προβληματικών συμπεριφορών, διατροφής, ιατρικών θεμάτων, εμφάνισης, καλλωπισμού , ακόμη και για τη δυνατότητα επικοινωνίας για δωρεάν παροχή συμβουλών.
Στα σχολεία είναι στην κρίση των υπεύθυνων δασκάλων και συλλόγων γονέων , όπως έχει γίνει σε πάρα πολλά σχολεία της χώρας μας ,να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τα ζώα μέσα από μια άλλη ματιά, με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων , για να αποφασίσουν μόνα τους ποια θα είναι η στάση ζωής τους απέναντι στους πολυάριθμους τετράποδους συγκατοίκους τους στον πλανήτη Γή.

10) Μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα με τα αδέσποτα και ποια νομίζεις ότι θα πρέπει να είναι αυτή; Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται προβλήματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς;

Αρχικά κάθε επίδοξος ιδιοκτήτης οποιουδήποτε ζώου , οφείλει να μετρήσει κάθε παράγοντα για την επιλογή του κατοικιδίου που ταιριάζει στις δυνατότητες ,τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του, ούτως ώστε να μην βάλει στον εαυτό του το μεγάλο  δίλλημα  «τώρα τι κάνουμε ; βρίσκουμε κάποιον να το πάρει ή  καταλήγει στο δρόμο ;».
Σε πολλές περιπτώσει τα ζωάκια αυτά είναι τα λεγόμενα αδέσποτα, τα οποία με τη σειρά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μεγαλώσουν την παρέα γεννώντας νέα αδέσποτα.
Η πλέον αποτελεσματική , άμεση και εφικτή λύση είναι ο έλεγχος αύξησης του πληθυσμού με τις στειρώσεις, και στη συνέχεια  η υιοθεσία όσο το δυνατό περισσότερων ζώων.
Όταν γίνεται από τους φορείς συστηματική δουλειά,  με συντονισμό και πνεύμα συνεργασίας, μόνο τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί η όποια κατάσταση έγκαιρα και να έχει αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.