Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η αλήθεια για την οδό Μπελογιάννη στη Λητή


Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η ταλαιπωρία των κατοίκων της οδού Μπελογιάννη στην περιοχή της Λητής. Η κωλυσιεργία της σημερινής δημοτικής αρχής αναγκάζει τους κατοίκους να ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες, με τις λάσπες και τα… χαλίκια να δυσκολεύουν την καθημερινή πρόσβαση στα σπίτια τους. Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε στα τέλη του 2011, με ένα σχεδόν χρόνο καθυστέρηση, και σταμάτησε μόλις λίγες ημέρες πριν με τη διοίκηση του δήμου να δηλώνει αδυναμία στην αποπληρωμή του εργολάβου. Στην πρόσφατη λαϊκή συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στη Λητή, ο Δ. Σαραμάντος «δικαιολόγησε» το σταμάτημα των εργασιών ρίχνοντας παράλληλα την ευθύνη στην προηγούμενη δημοτική αρχή υποστηρίζοντας ότι οι λανθασμένες κινήσεις του Αστ. Γαβότση οδήγησαν το έργο σε αδιέξοδο. Κάτι το οποίο, όπως αποδεικνύεται, δεν ισχύει. 

Το ιστορικό
Το συγκεκριμένο έργο μαζί με την κατασκευή άλλων 9 δρόμων στη Λητή δημοπρατήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 και στις 5 Νοεμβρίου υπογράφηκε από τον πρώην δήμαρχο Μυγδονίας, Αστέριο Γαβότση η σύμβαση με τον εργολάβο. Ο σημερινός δήμαρχος ωστόσο καθυστέρησε έναν ολόκληρο χρόνο την εκτέλεση του έργου, χωρίς κάποια αιτιολογία. Ένα χρόνο μετά έρχεται να δικαιολογήσει την… αδιαφορία του, τονίζοντας ότι η πληρωμή του αναδόχου- εργολάβου δεν μπορεί να γίνει λόγω των λανθασμένων κινήσεων του κ. Γαβότση. Ένα «λάθος» το οποίο εντοπίζεται στην απόφαση της τότε δημαρχιακής επιτροπής, η οποία έπειτα από την σύμφωνη γνώμη έγκριτου νομικού της περιοχής, κατοχύρωσε το έργο στο δεύτερο πλειοδότη (μετά από ένσταση που υπέβαλε) και όχι στον πρώτο, στα έγγραφα της δημοπράτησης του οποίου υπήρξαν παρατυπίες. Η νομιμότητα της απόφασης της δημαρχιακής επιτροπής επικυρώθηκε μάλιστα και από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, η οποία ελέγχει τη νομιμότητα όλων των αποφάσεων της δημαρχιακής επιτροπής. Ωστόσο, ο πάρεδρος υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν νόμιμη, με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να μην μπορεί να αποπληρώσει τον εργολάβο, ο οποίος έχει ζητήσει να πληρωθεί σε δύο δόσεις (εντάλματα), με την πρώτη στις 9 Ιανουαρίου του 2012 και τη δεύτερη στις 9 Απριλίου του 2012. Η σημερινή δημοτική αρχή μάλλον αδιαφόρησε και δεν μπήκε… στον κόπο να ρωτήσει τον πάρεδρο, να ενημερωθεί και να πιέσει, προκειμένου να εξοφλήσει έγκαιρα μέρος της οφειλής ή να βρει κάποια άλλη λύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012 ο εργολάβος με ειδική δήλωση ενημερώνει τον δήμο ότι διακόπτει τις εργασίες λόγω μη πληρωμής των οφειλόμενων και ζητά μάλιστα τόκους υπερημερίας, όπως προβλέπεται στη σχετική σύμβαση και ενώ έχει εκτελεστεί το 60% του έργου. Στις 24 Σεπτεμβρίου η διοίκηση του δήμου αποδέχεται τη διακοπή των εργασιών. Σχεδόν ένα μήνα μετά δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.


Η μελέτη και οι αλλαγές  
Η αρχική μελέτη αφορούσε την κατασκευή της οδού Μπελογιάννη και άλλων εννέα δρόμων, καθόλα λειτουργικών για τους κατοίκους της περιοχής. Η σημερινή διοίκηση ωστόσο αποφάσισε την τροποποίηση της μελέτης, καταργώντας τους 9 αυτούς δρόμους, ενώ την ίδια ώρα μονοδρομεί την οδό Μπελογιάννη και δημιουργεί έναν κάθετο δρόμο σε μια προσπάθειά του να καταστεί η οδός Μπελογιάννη ένας λειτουργικός δρόμος. Η σημερινή δημοτική αρχή όφειλε να κάνει νέα μελέτη και να ακολουθήσει νέα δημοπράτηση, πράγμα το οποίο δεν συνέβη. Παρόλο, που η ενέργεια αυτή του δημάρχου είναι παράνομη, ο κ. Γαβότσης δεν προχώρησε σε καταγγελία, σκεπτόμενος το καλό των πολιτών και με σκοπό τη γρήγορη και αναγκαία ολοκλήρωση του έργου. Η δημιουργία του κάθετου στην οδό Μπελογιάννη δρόμου έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι προχώρησαν σε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του δήμου Ωραιοκάστρου, βάζοντας ένα ακόμη εμπόδιο στην εκτέλεση του έργου. Οι κάτοικοι της Συμμαχικής Οδού έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι υπέρ του έργου, άποψη που συμμερίζεται και ο πρώην δήμαρχος Μυγδονίας και είχαν την πρόθεση να έρθουν σε συμφωνία με τον Δ. Σαραμάντο, αλλά τελευταία στιγμή ο δήμαρχος… των δικαιολογιών αθέτησε το λόγο που τους είχε δώσει και τους οδήγησε στη δικαιοσύνη.   

Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί
Η δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον Αστέριο Γαβότση επιθυμεί τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, ώστε να δοθεί τέλος στην πολυετή ταλαιπωρία των κατοίκων. Για το λόγο αυτό ρωτάμε τον Δ. Σαραμάντο ποιες θα είναι οι ενέργειές του από εδώ και πέρα; Γιατί ενώ γνώριζε μετά το 1ο ένταλμα πληρωμής του εργολάβου για την απόφαση του πάρεδρου ολιγώρησε και δεν προχώρησε τη διαδικασία, παρά μόνο περίμενε το 2ο ένταλμα; Μήπως δεν ήθελε την ολοκλήρωση του έργου, σκεπτόμενος ότι οι ψήφοι των κατοίκων της οδού Μπελογιάννη αποτελούν αμελητέα ποσότητα; Ας μας απαντήσει και ας εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει χωρίς δικαιολογίες και επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους τους άλλους εκτός από τον ίδιο και τους διοικούντες του δήμου. Ενώ, θα πρέπει να δώσει και μια απάντηση για το τι θα γίνει με τους υπόλοιπους 9 δρόμους, που θα κατασκευαζόταν με βάση την 1η μελέτη του κ. Γαβότση.

 Αστέριος Γαβότσης
Επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης πολιτών              
«ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.