Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΣΑΚΙΡΗ ΣΤΙΣ "ΕΚΜΑΙΕΥΣΕΙΣ"


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΣΑΚΙΡΗ.

1) Ποιά θα είναι η συνέχεια της πολιτικής σου πορείας; θα ασχοληθείς παράλληλα με την κεντρική πολιτική και με την τοπική αυτοδιοίκηση ή θα επιλέξεις έναν από τους δύο χώρους (και ποιόν);

Όταν ασχολείσαι ενεργά με τα κοινά δεν μπορείς να αποκλείσεις τον έναν ή τον άλλον χώρο. Άλλωστε οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τα δυο επίπεδα πολιτικής που μου αναφέρατε ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό. Αλλά για να σας βγάλω από την αγωνία, σας λέω ότι έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, επιθυμώ να συνεχίσω την προσπάθειά μου στην κεντρική πολιτική σκηνή.


2) Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχες επιχειρήσει να θέσεις υποψηφιότητα για δήμαρχος αλλά αυτό δε στάθηκε δυνατό, σκέφτεσαι μήπως να πραγματοποιήσεις το στόχο αυτό στις επόμενες εκλογές;

Πολύ θα ήθελα να υπηρετήσω τους πολίτες του τόπου μου κάποια στιγμή από την θέση του πρώτου πολίτη, αλλά δεν προτίθεμαι να το διεκδικήσω το 2014. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι είμαι σχεδόν τριάντα ετών.

3) Πώς αισθάνεσαι που έγινες δημοτικός σύμβουλος μετά την έκπτωση του επικεφαλής της παράταξης Ν. Μπάτου; Θεωρείς σωστή την κίνηση Σαραμάντου να τον οδηγήσει σε έκπτωση; Ποιές είναι σήμερα οι σχέσεις σου με τον πρώην δήμαρχο Ωραιοκάστρου; Πιστεύεις ότι μπορεί ακόμα να προσφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση ή θα πρέπει να αποσυρθεί και να στηρίξει κάποιο νεότερο;

Κάποια στιγμή σ’ αυτόν τον τόπο οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι νόμοι θεσπίστηκαν για να εφαρμόζονται. Ο ρόλος μου εμένα δεν είναι να κρίνω αν έπραξε σωστά ο ένας ή άλλος, μ’ αυτόν τον ρόλο άλλωστε είναι επιφορτισμένη η δικαιοσύνη. Σαφώς και πιστεύω περισσότερο στους νέους ανθρώπους, στους νέους όμως που χτίζουν την προσωπικότητά τους βήμα βήμα, υιοθετώντας τα καλά στοιχεία των παλαιοτέρων και διορθώνοντας τα κακώς κείμενα, που μας οδήγησαν ως εδώ.

4) Πώς κρίνεις τη διοίκηση Σαραμάντου σε αυτά που θεωρείς ως μείζονα προβλήματα του νέου διευρυμένου μας δήμου και ειδικότερα σε θέματα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης;

Αλλού την κρίνω θετικά και αλλού αρνητικά. Με ενοχλεί που η γέφυρα της Φιλαδέλφειας είναι ακόμα ανολοκλήρωτη, που οι μαθητές κάνουν ακόμα μάθημα σε αμφιβόλου ποιότητος λυόμενες κατασκευές ή ακόμα ότι το γήπεδο του Ωραιοκάστρου έχει το μαύρο του χάλι και ολόκληρος ο οικισμός του Μελισσοχωρίου είναι χωρίς αποχετευτικό δίκτυο. Από την άλλη δεν μπορώ παρά να μην προσμετρήσω στα θετικά την κατασκευή του αγωγού ομβρίων υδάτων στο Ωραιόκαστρο ή τους κυκλικούς κόμβους σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Σε ζητήματα διαφάνειας πάντως που αναφέρεστε επιτρέψτε μου να σας πω ότι όπου υπάρχει  οτιδήποτε το μεμπτό, τον λόγο οφείλει να έχει η δικαιοσύνη και να μην κάνουμε όλοι εμείς τους δικαστές διότι δεν είναι αυτός ο ρόλος μας.    

5) Πιστεύεις ότι η διοίκηση του Δήμου μας, συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος; Ποιά η δική σου συμβολή και ποιά η θέση σου για την προστασία του περιβάλλοντος στον τόπο μας;

Περιμένω να δω πολλά περισσότερα στον τομέα αυτό. Η προστασία του περιβάλλοντος έχει να κάνει από την αντίληψη περί ανακύκλωσης έως την προστασία του πανέμορφου δασοκτήματος και όχι μόνο. Εάν όλη αυτή η εξωστρέφεια που έχει αρχίσει να επιδεικνύει η δημοτική αρχή με την διοργάνωση ευρωπαϊκών συνεδρίων για το περιβάλλον, μετουσιωθεί και σε ουσιαστική μεταφορά εμπειριών και μπει σε τελική ανάλυση ο δήμος να κάνει πράξη την ευρωπαϊκή εμπειρία, τότε μόνο θα πειστώ ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση.  

6) Πώς κρίνεις την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα τη δική σου παράταξη;

Η αντιπολίτευση ανταποκρίνεται στα καθήκοντα της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ελέγχει τις πράξεις και τις παραλήψεις της διοίκησης, όπως ακριβώς ορίζει ο κώδικας. Όσον αφορά την παράταξη που εγώ συμμετέχω θα πρόσθετα και κάτι ακόμα, δεν διστάζει να σταθεί αρωγός σε όποια πράξη κρίνει ότι είναι ορθή και προς το συμφέρον του δήμου και αυτό είναι κάτι που εμένα με ικανοποιεί πολύ.

7) Πιστεύεις ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει μια πορεία ενοποίησης (κατά το δυνατό) των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που θα οδηγήσει και σε μια κοινή υποψηφιότητα απέναντι στο Σαραμάντο; Θα ήθελες να είσαι εσύ ο υποψήφιος κοινής αποδοχής;

Σκοπός δεν είναι να ενωθεί ο ένας έναντι του άλλου ή να βρεθεί ένας τρίτος να νικήσει τον τάδε. Ο Σαραμάντος έχει δώσει δείγματα γραφής πλέον τι είδους διοίκηση ασκεί και τι προτίθεται να κάνει από εδώ και πέρα. Εάν κάποιος άλλος επιθυμεί να το ανατρέψει αυτό ας καταθέσει την δική του πρόταση έτσι ώστε να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις γύρω του και να αναλάβει κατ’ επέκταση την διοίκηση. Σε προσωπικό επίπεδο θα σας πω μόνο ότι είμαι πολύ ευτυχής όταν γύρω από το πρόσωπο μου συσπειρώνονται τέτοιου είδους υγιείς δυνάμεις διεκδικώντας κάτι καλύτερο για τον τόπο.

8) Στο Δήμο Ωραιοκάστρου όλοι σχεδόν οι αιρετοί της πλειοψηφούσα παράταξης αμείβονται. Τι πιστεύεις, η ενασχόληση των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα κοινά είναι λειτούργημα και συνεπώς εθελοντική προσφορά προς τους πολίτες, όπως συμβαίνει σε όλους σχεδόν τους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, ή παροχή υπηρεσίας που πρέπει να αμείβεται;

Είναι κάτι ενδιάμεσο για μένα. Πρωτίστως λειτούργημα, σίγουρα όμως και παροχή υπηρεσίας. Άλλωστε ο νομοθέτης δεν προέβλεψε την αντιμισθία τυχαία. Το ερώτημα είναι πόσο προκλητικό είναι εν μέσω οικονομικής κρίσης να υπάρχουν και αμειβόμενοι αιρετοί, οι οποίοι δεν προσφέρουν σχεδόν καθόλου και παρ’ αυτά συνεχίζουν να μην αντικαθίστανται από άλλους ικανότερους. Για όλους και για όλα όμως υπάρχει η τελική κρίση των εκλογών.

9) Μετά από δύο σχεδόν χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη ποιά η γνώμη σου για την μεταρρύθμιση αυτή;

Επειδή ακριβώς βρισκόμαστε ακόμα σε φάση μετάβασης θα σας έλεγα ότι τα όποια λάθη διορθώνονται εκτός από ένα το οποίο γίνεται χειρότερο και δεν είναι άλλο από τους οικονομικούς πόρους. Όσο δεν πέφτει χρήμα από την κεντρική εξουσία προς την αυτοδιοίκηση, τόσο οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης θα χωλαίνει και δεν θα ολοκληρώνεται σωστά.

10) Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές έθεσες υποψηφιότητα με τη Ν.Δ (ήταν η 2η φορά) είσαι ικανοποιημένος από τον αριθμό των σταυρών που έλαβες γενικά (7.228 σταυρούς) και ιδιαίτερα από τους συμπολίτες σου του Ωραιοκάστρου;

Η ικανοποίηση είναι μεγάλη διότι από 6ος το 2009, τερμάτισα 4ος το 2012. Αυτό όμως που με χαροποίησε περισσότερο ήταν ότι για ακόμα μια φόρα οι συμπολίτες μου με στήριξαν όσο κανείς άλλος. Όταν το 2009 στο Ωραιόκαστρο με είχε ψηφίσει περίπου το 47% αυτών που ψήφισαν ΝΔ, το 2012 με προτίμησε το 55% περίπου. Σ αυτό πλέον προστέθηκε η πρωτιά στην δημοτική ενότητα Καλλιθέας αλλά και το καλό πλασάρισμα στην δημοτική ενότητα Μυγδονίας.

11) Πώς κρίνεις το έργο της κυβέρνησης; Θεωρείς ότι η Ν.Δ εφαρμόζει τις προεκλογικές της υποσχέσεις;

Η Νέα Δημοκρατία θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας αν εφάρμοσε ή όχι τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Το βασικό επιχείρημα για επαναδιαπραγμάτευση κάποιων όρων του μνημονίου, θεωρεί η κυβέρνηση ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή να το θέσει. Όταν γίνει εδώ είμαστε να το κρίνουμε ξανά.             



1 σχόλιο:

  1. Όταν ασχολείσαι ενεργά με τα κοινά δεν μπορείς να αποκλείσεις τον έναν ή τον άλλον χώρο...Πολύ θα ήθελα να υπηρετήσω τους πολίτες του τόπου μου κάποια στιγμή από την θέση του πρώτου πολίτη, αλλά δεν προτίθεμαι να το διεκδικήσω το 2014. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι είμαι σχεδόν τριάντα ετών...Σε προσωπικό επίπεδο θα σας πω μόνο ότι είμαι πολύ ευτυχής όταν γύρω από το πρόσωπο μου συσπειρώνονται τέτοιου είδους υγιείς δυνάμεις διεκδικώντας κάτι καλύτερο για τον τόπο.

    Παντελή μας μπερδεύεις. Θα είσαι τελικά υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου και πότε? Θέλεις ή δεν θέλεις? Μπορείς ή δεν μπορείς? Μάλλον πρέπει να μας το πεις πιο «λιανά»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.