Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η ΕΠΩΦ για το θέμα με τις καντάδες στο Ωραιόκαστρο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.  



 Από το 1993 η Ε.Π.Ω.Φ διαδραματίζει στην πόλη μας σπουδαιότατο πολιτιστικό έργο. Στις τάξεις της λειτουργούν πάνω από δέκα (10) τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών ( κι όχι μόνο  ποντιακών) – δύο (2) χορωδίες (νεοελληνικού και ποντιακού ρεπερτορίου) – ποντιακή θεατρική ομάδα – τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας – δανειστική βιβλιοθήκη – εκδοτικό τμήμα – βεστιάριο – τράπεζα αίματος. Έχει κάνει δε αισθητότατη την παρουσία όχι μόνο του συλλόγου αλλά όλου του Ωραιοκάστρου τόσο εντός της Ελλάδας ( από Σάππες έως Μάνη και Κω ) όσο κι εκτός αυτής (Βουλγαρία-Τουρκία-Ιταλία-Γερμανία-Κίνα ). Η πολυσχιδής και πολυεπίπεδη παρουσία της ΕΠΩΦ στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας είναι κατά γενική ομολογία αναγνωρισμένη.
Σύμφωνα με το 2ο άρθρο του καταστατικού του συλλόγου μας, σκοπός του είναι η πνευματική κι εκπολιτιστική καλλιέργεια των κατοίκων του Ωραιοκάστρου.
Ποτέ μέχρι σήμερα, στην 19ετή λειτουργία του συλλόγου μας δεν προβήκαμε σε δημόσια κριτική του έργου που παράγουν άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι. Αντίθετα, πάγια αρχή μας είναι η συνεργασία μ όλους αυτούς με σκοπό την πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας. Θεωρούμε λοιπόν τουλάχιστον ατυχές το περιεχόμενο του δελτίου τύπου που εξέδωσε στις 22 Ιουνίου 2012 άλλος πολιτιστικός σύλλογος της πόλης μας και που αφορά την καντάδα που πραγματοποίησε η χορωδία της ΕΠΩΦ στις κεντρικές οδούς του Ωραιοκάστρου τη  μέρα αυτή, αποσπώντας τα ευμενή σχόλια και τις επιδοκιμασίες των συμπολιτών μας. Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση του συλλόγου μας στη συγκεκριμένη ημερομηνία εντάσσονταν στις απανταχού του κόσμου εκδηλώσεις για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας μουσικής. Είχε δε κατατεθεί ως πρόταση στο Δ.Σ του συλλόγου μας απ τη μαέστρο της χορωδίας μας στην έναρξη της χρονιάς (Οκτώβρη του 2011) ως εκδήλωση της χορωδίας, όταν ακόμη δεν υπήρχε προοπτική της αναμέτρησης της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου με την αντίστοιχη γερμανική ( γι αυτό και διήρκεσε μόνο μια ώρα η εκδήλωσή μας).Αν δε λάβουμε υπ όψη μας ότι η χορωδία μας τραγούδησε δέκα (10) καντάδες, κι ο πλέον αδαής μπορεί ν αντιληφθεί ότι θα ήταν αδύνατη η εκμάθησή τους σε διάρκεια είκοσι (20) ημερών (περίπου είκοσι μέρες πέρασαν από τότε που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η βραδυά καντάδας του συγκεκριμένου πολιτιστικού συλλόγου) με μια ωριαία πρόβα κάθε εβδομάδα.
Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, δεν διεκδικούμε την πρωτοκαθεδρία, δεν διεκδικούμε την πρωτοτυπία στη σύλληψη ιδεών. Δε αποδεχόμαστε όμως την ανακρίβεια και τον ισχυρισμό ότι υιοθετήσαμε την ιδέα κάποιου άλλου πολιτιστικού συλλόγου.
Επαναλαμβάνουμε ότι δεν έχουμε καμμία διάθεση αντιπαράθεσης προς οποιονδήποτε πολιτιστικό σύλλογο. Δεν θα ήταν όμως ηθικά επιτρεπτό για την ιστορία και το έργο της ΕΠΩΦ ν αφήσουμε να αιωρούνται ανακρίβειες.
Όλοι οι φορείς πολιτισμού, ενωμένοι χέρι-χέρι, ας προσπαθήσουμε να κεντήσουμε, ο καθένας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τον καμβά του πολιτισμού στην πόλη μας, στον Δήμο μας.
Με την ευκαιρία καλούμε όλους αυτούς τους φορείς πολιτισμού – κι όχι μόνον αυτούς – να βοηθήσουν με την παρουσία αλλά και με την προσφορά τους στο έργο της ΕΠΩΦ για τη 2η εθελοντική αιμοδοσία, την Κυριακή 1 Ιουλίου 2012 από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στο Κονταξοπούλειο Δημοτικό Γυμναστήριο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ                                        ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΟΥΡΤΖΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.