Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

«Ανάσα» για δήμους και άνεργους δημότες το πρόγραμμα 5μηνης απασχόλησης


b_300_0_16777215_0___plugins_content_imagesresizecache_579a17badc6f76a7b316646b2eacb2c6.jpeg

Για ένα πρόγραμμα που θα δώσει πνοή αισιοδοξίας στους ανέργους και ανακούφιση στους δήμους κάνουν λόγο δήμαρχοι του Ν. Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας στον «Τ.Θ.» το πρόγραμμα αυτεπιστασίας που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση και τα οποίο προβλέπει τη δυνατότητα πεντάμηνης απασχόλησης ανέργων σε δημοτικά έργα. Μάλιστα, όλοι δηλώνουν ότι έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για έργα, που αφορούν κυρίως στους τομείς του περιβάλλοντος, της οδοποιίας, της παιδείας και της καθαριότητας και αναμένουν τις σχετικές εγκρίσεις. «Το πρόγραμμα είναι μια καλή ευκαιρία για να δώσουμε οικονομική ανάσα στην περιοχή, όπου υπάρχουν πολλοί άνεργοι αλλά και για να βελτιώσουμε πράγματα στην, που αυτήν την εποχή κοστίζουν πολλά χρήματα για το δήμο», δηλώνει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Δ. Σαραμάντος, αναφέροντας ότι ο δήμος έχει κάνει αίτηση για συνολικά 270 άτομα.
«Συμμετέχουμε γιατί σε αυτήν τη συγκυρία και έλλειψη προσωπικού έχουμε και υπάρχει απαγόρευση για προσλήψεις προσωπικού, οπότε, έστω και για πέντε μήνες αυτή η προσπάθεια θα βοηθήσει. Και φυσικά θα βοηθήσει και λίγο και την καταπολέμηση της ανεργίας», τονίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Θ. Μπακογλίδης αναφέροντας ότι έχει ήδη υποβληθεί αίτηση για πρόσληψη πάνω από 200 ατόμων στο δήμο. Ο ίδιος σημειώνει ότι αναμένεται ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος, ενώ αναφέρει ότι ο δήμος Καλαμαριάς θα συμμετάσχει και στο πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, όταν αυτό «ανοίξει».
Και ο δήμος Δέλτα συμμετέχει στη διαδικασία και, σύμφωνα με το δήμαρχο κ. Γ. Γλώσση, το πρόγραμμα θα βοηθήσει πολλούς ανέργους, σε μια περιοχή όπου το πρόβλημα της ανεργίας, όπως σημειώνει είναι πάρα πολύ μεγάλο, παρά τις προσπάθειες του δήμου.
«Θα δώσει πραγματικά μια άλλη πνοή στο δήμο μας και θα προσφέρει ανακούφιση και στους δημότες μας», τονίζει, σχολιάζοντας το πρόγραμμα ο δήμαρχος Χαλκηδόνας κ. Π. Δαϊκούδης. Όπως αναφέρει ο δήμος έχει ήδη καταθέσει σχετική αίτηση και αναμένει τις λεπτομέρειες για το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα. «Αφουγκραζόμαστε τους πολίτες του δήμου μας, ξέρουμε τα προβλήματά τους αλλά πολλές φορές αισθανόμαστε αδύναμοι να τους βοηθήσουμε», σημειώνει και προσθέτει ότι αυτό το πρόγραμμα θα αποτελέσει ανάσα, ενώ στα θετικά του σημειώνει και τις αξιοκρατική επιλογή των ανέργων.
«Έχουμε ζητήσει συνολικά 100 άτομα για πολλά έργα. Τα περισσότερα από αυτά είναι μικρά αλλά υπάρχουν και μεγαλύτερα», δηλώνει στον «Τ.Θ.» και ο δήμαρχος Θέρμης κ. Θ. Παπαδόπουλος.
«Μπορεί να μην λυθούν τα προβλήματα, αλλά θα πάρουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν μεγάλη ανάγκη μια ανάσα», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου κ. Ν. Ανανιάδης, προβλέποντας ότι οι αιτήσεις των πολιτών θα είναι πολλαπλάσιες από αυτές που θα ζητούνται, καθώς, όπως αναφέρει η ανεργία στην περιοχή είναι ιδιαίτερα υψηλή, λόγω της σύνθεσης του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι περισσότεροι είναι «εργατόκοσμος».
Για ένα πρόγραμμα-ανάσα που θα βοηθήσει του πολλούς άνεργους τεχνίτες στην περιοχή του δήμου Βόλβης, κάνει λόγο και ο προϊστάμενος διοικητικών υπηρεσιών του δήμου κ. Νεστορούδης.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα, που αφορά όλους τους δήμους της χώρας, θα μπορέσουν να απασχοληθούν 35.000 άνεργοι μέσα στο 2012, κυρίως από το χώρο των οικοδομικών επαγγελμάτων, όπου υπάρχει τεράστιο ποσοστό ανεργίας. Το πρόγραμμα σύμφωνα με την κυβέρνηση θα είναι έτοιμο να το «τρέξει» από τον Φεβρουάριο. Κάθε άνεργος θα αμείβεται με 135 ημερομίσθια το χρόνο. Οι μηνιαίες αποδοχές θα είναι 770 ευρώ μεικτά και 625 ευρώ καθαρά. Η επιλογή θα γίνεται αυτόματα από Ετήσιο Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης Ανέργων του ΟΑΕΔ ενώ θα υπάρχει και μοριοδότηση που θα στηρίζεται σε κοινωνικά κριτήρια.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
 Πηγή: typosthes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.