Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ξεκίνησε η ίδρυση του νέου ενιαίου Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου

Ξεκίνησε η προσπάθεια για την ίδρυση νέου ενιαίου Εμπορικού Συλλόγου από μια ομάδα επαγγελματιών του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Oμάδας Επαγγελματιών κ.Νικόπουλος στους εκπροσώπους του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου-τους οποίους κάλεσε σε γνωστό καφέ ουζερί του Ωραιοκάστρου-στις 20/2/11 θα γίνει η πρώτη συνέλευση όλων των επαγγελματιών του Ωραιοκάστρου και εκεί θα ζητηθεί η έγκριση του νέου καταστατικού του ενιαίου πλέον εμπορικού συλλόγου που ήδη έχουν επεξεργασθεί, ζητώντας παράλληλα την στήριξη των εκπροσώπων του τύπου στην προσπάθεια αυτή αλλά και γενικότερα στην ανάδειξη και υποστήριξη της τοπικής αγοράς του Ωραιοκάστρου.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΤΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Ωραιόκαστρο, 26.1.2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΤΟΥ

Ως νέα Διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου είχαμε υπογραμμίσει, την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, ότι αφήνουμε πίσω μας τις αήθεις προεκλογικές συμπεριφορές άλλων υποψηφίων εναντίον μας και εργαζόμαστε με αίσθημα ενότητας και συνεργασίας για την πρόοδο του Δήμου μας και μόνον.
Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ο κ. Νίκος Μπάτος και όσοι μετεκλογικά συντονίζονται μαζί του δεν κατάλαβαν τίποτε από το μήνυμα που έστειλαν οι συμπολίτες μας το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου 2010.
Έτσι, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, στις 2 Ιανουαρίου, μέχρι και σήμερα, επαναλαμβάνουν συστηματικά το χειρότερο προεκλογικό εαυτό τους, δυναμιτίζοντας με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο οποιαδήποτε προσπάθεια να παραχθεί έργο, «τιμωρώντας» έτσι τους δημότες για το γεγονός ότι τους καταψήφισαν.
Έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν προ ημερών την αποπομπή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Κυριάκου Δούμπαλα, επειδή διέπραξε το…ατόπημα να κάνει διάλειμμα για τσιγάρο!
Τελευταίο κρούσμα αυτής της τακτικής, η χθεσινή ανακοίνωση της παράταξης του κ. Μπάτου, στην οποία επαναλαμβάνονται όσα έωλα εκστομίστηκαν στην προεκλογική περίοδο και υποστηρίζεται πως η Διοίκησή μας  δεν προχωρά σε σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής και ανάθεση σε ορκωτούς λογιστές του ελέγχου των οικονομικών σε νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις.
Απαντάμε, λοιπόν, τα εξής:
1)      Δεν έχουμε αποστεί σε τίποτε από όσα έχουμε διακηρύξει προεκλογικά για απόλυτη διαφάνεια στο νέο Δήμο Ωραιοκάστρου. Ο έλεγχος στα οικονομικά των δημοτικών επιχειρήσεων, βάσει νόμου, ανατίθεται σε συγκεκριμένη επιτροπή με σταθερή σύνθεση: σε αυτήν μετέχουν δύο σύμβουλοι από την πλειοψηφία, ένας από τη μειοψηφία και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μάλιστα τη μειοψηφία εκπροσωπεί η κ. Όλγα Γαβότση, από την παράταξη του κ. Μπάτου!
2)      Πρόθεση της Διοίκησης είναι στη συνέχεια να προχωρήσει σε κάθε είδους έλεγχο στα οικονομικά των τριών πρώην Δήμων, βεβαίως και με ορκωτούς λογιστές.
3)      Όσον αφορά τη δήθεν αντιδημοκρατική συμπεριφορά του κ. Δούμπαλα, δε θα μπούμε στον πειρασμό να υπενθυμίσουμε ποια ήταν η εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου στα δεκαέξι χρόνια που διοικούσε το Δήμο ο κ. Μπάτος. Θα πούμε μόνον ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σε κάθε Δήμο, έχει την υποχρέωση να διαφυλάττει την πρόοδο των συνεδριάσεων και την προστασία τους από ηθελημένες κωλυσιεργίες, «στημένες» εντάσεις και «ναπολεόντεια συμπλέγματα» ορισμένων.
4)      Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας τον κ. Μπάτο και τους συνεργάτες του, που δεν χάνουν ευκαιρία να υπενθυμίζουν στους συνδημότες μας τον χειρότερό τους εαυτό, για τον οποίο καταψηφίστηκαν.
5)      Καθιστούμε σαφές, στον κ. Μπάτο, αλλά και όσους αναπαράγουν καθημερινά, με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιοδήποτε βήμα,  τις έωλες αιτιάσεις του κατά της Διοίκησής μας, ότι δεν έχουμε σκοπό να καταναλώνουμε καθημερινά την ενέργειά μας, απαντώντας στον κάθε πιθανό και απίθανο ισχυρισμό τους. Έχουμε να κάνουμε δουλειά, ως Δημοτική Αρχή. Αυτή όμως η στάση μας δεν πρέπει να εκληφθεί σε καμιά περίπτωση ως αδυναμία…

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

«Λουδοβίκο» χαρακτηρίζει ο Δανιηλίδης τον Παπαγεωργόπουλο

   
 Για συνέχιση της «φαρσοκωμωδίας» και της «λουδοβίκειας ιδιοκτησιακής αντίληψης» καταγγέλλει τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης και απερχόμενο πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ν.Θεσσαλονίκης Β.Παπαγεωργόπουλο ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητική Κίνηση» της αντιπολίτευσης στην ΤΕΔΚ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

   Αφορμή για τον κ. Δανιηλίδη δόθηκε από τη «νέα προκλητική κίνηση» του κ.Παπαγεωργόπουλου να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΤΕΔΚ προκειμένου να απαντήσει στις νέες αποκαλύψεις της νέας διοίκησης του δήμου.


Συγκεκριμένα ο κ.Δανιηλίδης στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η φαρσοκωμωδία με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ν.Θεσσαλονίκης Β.Παπαγεωργόπουλο δυστυχώς συνεχίζεται… Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης δε νοεί να αντιληφθεί ότι ως «υπηρεσιακός πρόεδρος» της ΤΕΔΚ που είναι δε μπορεί και δε νομιμοποιείται πολιτικά, νομικά, ηθικά και δεοντολογικά να χρησιμοποιεί τους χώρους της Ένωσης για προσωπικές του υποθέσεις, όπως τέτοια είναι η σπουδή του να απαντά στη νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για οποιοδήποτε θέμα προκύπτει κάθε φορά. Δε μπορεί να αντιληφθεί ότι η καθεστωτική και ιδιοκτησιακή αντίληψη που χρόνια έχει εγκαθιδρύσει αποτελεί πλέον παρελθόν, όπως παρελθόν αποτελεί και ο ίδιος με απόφαση των Θεσσαλονικέων αλλά και του ιδίου του κόμματός του που τον έθεσε στο περιθώριο.
»Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι ο κ.Παπαγεωργόπουλος δεν έχει κανένα θεσμικό δικαίωμα να καπηλεύεται και να ιδιοποιείται τους χώρους της ΤΕΔΚ για προσωπικές του υποθέσεις. Οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί ότι ο χώρος της ΤΕΔΚ, όπως και ο εξοπλισμός της, ανήκει σε όλους τους αιρετούς-μέλη της από το νομό Θεσσαλονίκης και δεν μπορεί να μετατρέπεται σε όργανο εξυπηρέτησης προσωπικών του πολιτικών.
»Οι υπάλληλοι της ΤΕΔΚ δεν υπάρχουν για να υπηρετούν τα ατομικά συμφέροντα του κ.Παπαγεωργόπουλου, αλλά υπάρχουν για τις υποχρεώσεις και δραστηριότητες που αφορούν στην Τοπική Ένωση και στα μέλη της στο σύνολό τους. Ασφαλώς και αναγνωρίζεται το δικαίωμά του να παραχωρεί συνεντεύξεις, αλλά σε δικό του χώρο, με δικές του δαπάνες και με συνεργάτες που δεν θα πληρώνονται από την ΤΕΔΚ για μια εργασία που αφορά μόνο τον κ.Παπαγεωργόπουλο και κανέναν άλλο.

»Για πολλοστή φορά καταδεικνύεται η λουδοβίκεια συμπεριφορά του, και ως μία ύστατη απόπειρα να καλύψει τις τραγικές ευθύνες του για την τραγική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πόλη της Θεσσαλονίκης επιχειρεί να αναζητήσει καταφύγιο στους μονότονους μονολόγους του. Με δεδομένο το παρελθόν του, δεν πιστεύαμε ότι θα σεβόταν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Περιμένουμε, όμως, να ζητήσει επιτέλους κάποτε συγγνώμη από το λαό της Θεσσαλονίκης και από τους συναδέλφους του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του νομού Θεσσαλονίκης. Κι αν δεν μπορεί να προβεί σε κάτι τέτοιο, τουλάχιστον ας σιωπήσει. Να του θυμίσουμε, λοιπόν, ότι στη δική του περίπτωση “η σιωπή είναι χρυσός”».
»Και βέβαια, μετά και από αυτή τη σημερινή μας ανακοίνωση, περιμένουμε… πρωτοσέλιδες επιθέσεις από γνωστούς υπερασπιστές του κ.Παπαγεωργόπουλου, οι οποίοι παραμένουν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Έχουν, όμως, γνώση οι φύλακες…».

Πηγή: spnews.gr

Ωραιόκαστρο,Νικόλαος Μπάτος:Μια νέα τάξη πραγμάτων επιχειρεί να εγκαθιδρύσει στο Ωραιόκαστρο η νέα διοίκηση του δήμου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια νέα τάξη πραγμάτων επιχειρεί να εγκαθιδρύσει στο Ωραιόκαστρο η νέα διοίκηση του δήμου. Μετά το ρεσιτάλ ερμηνείας του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Κ. Δούμπαλα, ο κ. Σαραμάντος δηλώνει θιασώτης της διαφάνειας.
Μιας διαφάνειας όμως η οποία δεν περιλαμβάνει τις απειλές που εξαπέλυσε ο κ. Δούμπαλας σε βάρος δημότη, κατά την διάρκεια του τελευταίου διαλλείματος της μαραθώνιας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
Μιας διαφάνειας η οποία κατέστησε επί χρόνια όμηρους εργαζόμενους στον πρώην δήμο Καλλιθέας και για την οποία μάλιστα καταδικάστηκαν στενοί συνεργάτες του κ. Σαραμάντου.
Μιας διαφάνειας την οποία ακόμα και ο ίδιος ο κ. Σαραμάντος δεν τήρησε όταν καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση της παράνομης μεταφοράς αδρανών υλικών από την διαχειρίστρια εταιρεία του λατομείου Μεσαίου.
Μιας διαφάνειας που του «επιτρέπει » να μην προχωρά στη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής και ανάθεση σε ορκωτούς λογιστές για την διενέργεια ελέγχου των οικονομικών στα νομικά πρόσωπα και τις Δημοτικές επιχειρήσεις του  πρώην Δήμου Καλλιθέας όπως δημόσια είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Αν έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Σαραμάντος τη διαφάνεια, να την χαίρεται! Δηλώνουμε ότι θα απαντούμε σε οποιονδήποτε επιχειρεί να παρουσιάσει το μαύρο-άσπρο, υιοθετώντας πρακτικές και αντιλήψεις που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστες για τη σύγχρονη  πόλη του Ωραιοκάστρου και τους πολίτες της που διαθέτουν γνώση και μπορούν και κρίνουν.

Σύγχρονη Εποχή
Νικόλαος Μπάτος

Ο Σάββας Αντωνιάδης Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Μυγδονίας και του ΚΑΠΗ Δρυμού


                                                                                                              Ωραιόκαστρο, 25.1.2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Σάββας Αντωνιάδης Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Μυγδονίας και του ΚΑΠΗ Δρυμού

            Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου κατά τη συνεδρίαση της 20.1.2011, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σάββας Αντωνιάδης ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Μυγδονίας, αντικαθιστώντας τον μέχρι πρότινος Πρόεδρο Ευάγγελο Χατηζαντωνίου, ο οποίος παραιτήθηκε.  Παράλληλα, ο κ. Αντωνιάδης ορίστηκε Πρόεδρος του ΚΑΠΗ Δρυμού, ύστερα από την παραίτηση του Αντωνίου Καμαριώτη από την εν λόγω θέση.
            Ο Σάββας Αντωνιάδης πρόκειται να αναλάβει Πρόεδρος του ενοποιημένου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου στο οποίο θα συγχωνευθούν συνολικά δεκαπέντε (15) Ν.Π.Δ.Δ. των πρώην Δήμων Ωραιοκάστρου, Μυγδονίας και Καλλιθέας.
            Κύριες αρμοδιότητες του Ν.Π.Δ.Δ. θα είναι η Πρόνοια και ο Πολιτισμός.

Αναπληρωτής Περιφερειάρχης ο αδερφός Ψωμιάδη


Νέα στήριξη στον αδερφό του έδωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος «πήρε το αίμα του πίσω» από τον Αντώνη Σαμαρά και ανέθεσε καθήκοντα αναπληρωτή Περιφερειάρχη στον αδερφό του Διονύση.
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη:

Α. Ορίζονται τα κατωτέρω μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ως Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, καθώς και οι τομείς που εποπτεύουν για την περίοδο από 01/01/2011 έως και 31/12/2012:
1. Ψωμιάδης Διονύσιος: Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Υποδομών, Οικονομικών, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Τουρισμού.
2. Φωτόπουλος Ευθύμιος: Ανάπτυξης.
3. Ευθυμιάδης Δημήτριος: Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Β. Ορίζεται Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής ο Αντιπεριφερειάρχης Ψωμιάδης Διονύσιος.
Γ. Ανατίθεται στους Αντιπεριφερειάρχες η άσκηση τομέων αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας και οι αρμοδιότητες του άρθρου 160, παρ. 3 του Ν.3852/07-06-2010.
1. Τζιτζικώστα Απόστολο, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
2. Μωυσιάδη Ιωάννη, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
3. Θεοδωρίδη Θεόδωρο, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
4. Καραπαναγιωτίδη Κώστα, της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.
5. Μαυρίδου Σοφία, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
6. Γκουντενούδη Χρήστο, της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.
7. Γιώργου Ιωάννη, της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Δ. Ορίζεται Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, όταν ο Περιφερειάρχης απουσιάζει ή κωλύεται ο Αντιπεριφερειάρχης Ψωμιάδης Διονύσιος.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Πηγή:  SPNews.gr

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

"Σύγχρονη Εποχή-Ισότιμες Κοινωνίες-Νίκος Μπάτος":Λυπούμαστε που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα επιβεβαιωθήκαμε για όλα όσα προεκλογικά είχαμε πει.

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ  

                                            
        Ρεσιτάλ ερμηνείας έδωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Κυριάκος Δούμπαλας, ο οποίος άφησε υποσχέσεις για μια λαμπρή καριέρα στην υποκριτική, μετά την εξάωρη παράσταση που παραχώρησε ενώπιον δεκάδων δημοτών. Ενσαρκώνοντας τον ρόλο του «κακού», μετέτρεψε τη συνεδρίαση σε φιάσκο, προσβάλλοντας και διασύροντας επανειλημμένα με βαρείς και χυδαίους χαρακτηρισμούς, τόσο τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όσο και τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας.
     Όχι μόνο δεν λειτουργούσε πυροσβεστικά αλλά αντ αυτού έριχνε λάδι στη φωτιά, με σχόλια του τύπου «πότε διοίκησες εσύ, αφού συνεχώς έλειπες» και «δεν τα έμαθες 16 χρόνια, θα τα μάθεις τώρα;», προκαλώντας αντεγκλήσεις οπαδικού χαρακτήρα, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με τον θεσμό της αυτοδιοίκησης. Την ίδια ώρα, ο έτερος συμπρωταγωνιστής του, Δ. Σαραμάντος, ενσαρκώνοντας τον ρόλο του «καλού», επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις σε μια σειρά από ζητήματα που τέθηκαν από τη αντιπολίτευση, μένοντας ωστόσο μετεξεταστέος με τις απαντήσεις του.
     Ύστερα απ’ όλα αυτά, καλούμε τον κ. Σαραμάντο να αποπέμψει άμεσα τον κ. Δούμπαλα από την θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου διότι σε αντίθετη περίπτωση θα επιβεβαιώσει τους φόβους μας για αναβίωση πρακτικών της δεκαετίας του ‘60, όπου κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής ζωής ήταν η πόλωση και η φίμωση των αντιπάλων. Επιτέλους, ο «Καλλικράτης» δεν είναι «Αριστοφάνης»...

     Λυπούμαστε που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα επιβεβαιωθήκαμε για όλα όσα προεκλογικά είχαμε πει.

Η "ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ - ΙΣΟΤΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ" για την διάρρηξη στο κτίριο του ΚΑΠΗ Παλαιοκάστρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

        Σε μια εποχή όπου η ανασφάλεια αποτελεί σημείο αναφοράς της κοινωνίας, κάποιοι επιχειρούν να βρούνε άλλοθι μέσα από το κυνήγι μαγισσών στο οποίο αρέσκονται να επιδίδονται. Οι αιχμές που άφησε μέλος της διοίκησης του δήμου αλλά και ο ηλεκτρονικός τύπος σε βάρος της απερχόμενης δημοτικής αρχής, σχετικά με την πρόσφατη διάρρηξη που σημειώθηκε στο κτίριο «Ι. Καποδίστριας» εντάσσονται στη λογική της καλλιέργειας τεχνητού κλίματος κατασκευής ενόχων, την στιγμή που η προανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές, αφενός  και αφετέρου αφού η παρούσα διοίκηση είχε την δυνατότητα και την υποχρέωση να εξασφαλίσει αντίγραφα του σκληρού δίσκου καθότι η παράδοση της διοίκησης έγινε την 31 Δεκεμβρίου του 2010 και η υποτιθέμενη κλοπή έγινε το πρωί της 10ης Ιανουαρίου.  Άγνοια, αδράνεια ή άκρατος λαϊκισμός;
       Μήπως η υποτιθέμενη κλοπή ήταν ένα καλοσχεδιασμένο σενάριο για να αποφύγει η νέα διοίκηση του δήμου να ανταποκριθεί στο αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής ελέγχου, στοχεύοντας στο να βγούνε στην επιφάνεια θέματα που δεν επιθυμούν;
       Ωστόσο, δηλώσεις του τύπου ότι «το περιστατικό δεν είναι τυχαίο» σε συνδυασμό με το γεγονός ότι «τα τελευταία 12 χρόνια δεν είχε σημειωθεί κανένα αντίστοιχο κρούσμα σε υπηρεσία του δήμου», αποτελούν αίσχιστου είδους απόπειρα σπίλωσης της αντίληψης με την οποία πορεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια η απερχόμενη διοίκηση.
      Εμείς, πιστοί στις αρχές της διαφάνειας, της χρηστής διαχείρισης και της ειλικρινούς πρόθεσης για συνεργασία, τους καλούμε να εγκαταλείψουν πρακτικές του ‘60 και να επιδοθούν στο έργο που τους ανέθεσαν οι πολίτες. Πάντως, καταδικάζουμε τέτοιου είδους πρακτικές και δηλώνουμε ότι θα απαντούμε σε οποιονδήποτε ρίχνει λάσπη, υιοθετώντας πρακτικές και αντιλήψεις που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστες για τη σύγχρονη πόλη του Ωραιοκάστρου και τους πολίτες της που διαθέτουν γνώση και μπορούν και κρίνουν.

Νέα διάρηξη στο κτήριο του ΚΑΠΗ Ωραιοκάστρου(Παλαιόκαστρο)

Νέα διάρηξη έγινε στο κτήριου του ΚΑΠΗ στο Παλαιόκαστρο. Όπως δήλωσε στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου ο Αντιδήμαρχος του Δήμου κ.Πολυχρονίδης Ανέστης οι διαρήκτες αφαίρεσαν μία τηλεόραση και κάποια έγγραφα απο το τμήμα της Υπηρεσίας Προμηθειών του ΚΑΠΗ, και οτι υποβήθηκε  μήνυση κατά αγνώστων

Θ. Πάγκαλος: “Όποιος διόρισε κοπρίτη, είναι δέκα φορές κοπρίτης!”

Είναι, προφανώς, παρακινδυνευμένο να ερμηνεύσεις τον Θεόδωρο Πάγκαλο για αυτό και προτιμούμε να αφήσουμε στους αναγνώστες μας την προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα εάν ο αντιπρέοδρος της κυβέρνησης με τη δήλωση “όποιος διόρισε κοπρίτη, είναι δέκα φορές κοπρίτης” προχωρεί σε κάποιου είδους αυτοκριτική ή απλώς επιμένει στις γνωστές απόψεις του...

Το νέο επεισόδιο  της παγκαλιάδας, λοιπόν, γράφτηκε αργά τη νύχτα της Δευτέρας, στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής του ΣΚΑΪ “Νέοι φάκελοι”. Και για να μην χαθεί ίχνος από το μεγαλείο του νέου αποφθέγματος, σας το παραθέτουμε αυτολεξεί: “Δεν έχω κάνει ούτε ένα ρουσφέτι όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο για λόγους αρετής, αλλά γιατί πίστευα ότι δε θέλω να κάνω αυτό το είδος της πολιτικής... Ο σταυρός προτίμησης είναι το αντίτιμο του ρουσφετιού και αυτός που διόρισε τον κοπρίτη είναι δέκα φορές κοπρίτης”!

Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν είπε ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κοπρίτες, φέρνοντας  ως παράδειγμα τα στελέχη της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία χαρακτήρισε “λαμπρά”, αλλά όπως – υποστήριξε- δεν τα έχουμε αξιοποιήσει.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση διέψευσε ότι διόρισε την κόρη του στη Βουλή. “Έβαλα την κόρη μου στο πολιτικό μου γραφείο, όπως είχε το δικαίωμα. Πού είναι η εκτροπή;”, αναρωτήθηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Και, μάλιστα, αποκάλυψε και ...φασιστική καμπάνια εξόντωσής του, με επίκεντρο το βάρος του!

“Γίνεται συστηματική καμπάνια υπό την αιγίδα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έφτασε στο σημείο να κάνει βασικό σύμβουλό του τον πρωταγωνιστή της καμπάνιας του... Έχω φτάσει στο σημείο να δέχομαι επίθεση γιατί είμαι υπέρβαρος και αυτό είναι φασιστικό... αλλά δε θα τους κάνω το χατίρι”, τόνισε ο κ. Πάγκαλος.

“Οι πολιτικοί κάναμε πολλά καλά, αλλά και πολλά κακά”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το νόμο Πεπονή, ο οποίος – όπως είπε χαρακτηριστικά – “θα πρέπει να μείνει στην ιστορία”, αλλά και τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίες γίνονταν με απόλυτη διαφάνεια.

“Από την άλλη τροφοδοτούσαμε τον κομματικό μας στρατό με ειδικές προσλήψεις και συμβάσεις ειδικού έργου, οι οποίες σταδιακά μετατράπηκαν σε αορίστου έργου. Και αυτό δεν έπρεπε να το κάνουμε”, πρόσθεσε.

Σε σχέση, τέλος, με το αίτημα περί διαφάνειας και κάθαρσης στον πολιτικό βίο, ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι «υπάρχουν σημαντικές περιπτώσεις διασπάθισης πολιτικού χρήματος που πρέπει να εξελιχθούν σε ποινικές υποθέσεις απόδοσης ευθυνών, αλλά τα πολλά λεφτά δεν χάθηκαν εκεί. Αν για παράδειγμα υπάρχουν αποδείξεις για παράνομες προμήθειες, βεβαίως να υπάρξει διαλεύκανση και τιμωρία. Τα μεγάλα χρέη όμως τα προκάλεσε το ίδιο το σύστημα, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι για να πλουτίσουν και αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν”.

«Νέες και φρέσκιες προτάσεις για το αύριο»

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος ύστερα από εισήγηση του επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Μάρκου Μπόλαρη εκλέχθηκε στις παρακάτω επιτροπές :

Αγροτικής Ανάπτυξης – Τακτικό μέλος
Μητροπολιτική – Αναπληρωματικό μέλος
Ανάπτυξης – Αναπληρωματικό μέλος

Ο κ. Διαμαντόπουλος μετά την εκλογή του έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Η ανάπτυξη στην χώρα ολόκληρη αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Πόσο μάλλον στην Κεντρική Μακεδονία. Η ευκαιρία του Καλλικράτη δεν πρέπει να χαθεί. Σε αυτό το πλαίσιο θα εργαστούμε μέσα από τις επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουμε όλα τα στελέχη του Μετώπου Ανάπτυξης.

Τόσο η ύπαιθρος και ο αγροτικός τομέας, όσο και η ανάγκη για μητροπολιτική έκφραση της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, χρειάζονται νέες και φρέσκιες προτάσεις που θα μας οδηγήσουν στην επόμενη μέρα.»


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Κοινωνική Εταιρικότητα σε τοπική κλίμακα: Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Θεόδωρος ΚουτρούκηςΘεόδωρος Κουτρούκης*

Κοινωνική Εταιρικότητα σε τοπική κλίμακα: Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Οι διαδικασίες κοινωνικής εταιρικότητας σε τοπική κλίμακα  δημιουργούν ένα δημόσιο χώρο της κοινωνίας των πολιτών στο πλαίσιο της ελεύθερης οικονομίας ανάμεσα στην αγορά και το κράτος. Ωστόσο, ο τοπικός ΚΔ είναι μια μακροχρόνια διαδικασία με εν­διαφέρουσες προοπτικές αλλά και αρκετές δυσκολίες για τους κοινωνι­κούς εταίρους .
Μια αντίστοιχη διαδικασία ΚΔ σε τοπικό επίπεδο προβλέπει και ο "Καλλικράτης" που θεσμοθετεί για πρώτη φορά τη λειτουργία Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (ΔΕΔ) σε κάθε Δήμο με πληθυσμό μεγαλύτερο από 10.000 κατοίκους. Η συγκρότηση των ΔΕΔ ορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του και εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών. Η σύνθεση της ΔΕΔ περιλαμβάνει εκπροσώπους τοπικών οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.
Οι κύριες αρμοδιότητες της ΔΕΔ είναι:
α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.
γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
δ) Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων, που εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ
Η ΔΕΔ συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της, υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις (3) μήνες για άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση.
Ο συνολικός αριθμός των μελών της ΔΕΔ, είναι από είκοσι πέντε (25) έως πενήντα (50) μέλη. Σε ποσοστό ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών εκπροσώπων φορέων ορίζονται επιπλέον μέλη, μετά από κλήρωση, δημότες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στη ΔΕΔ προεδρεύει ο δήμαρχος ή ο αρμοδίως εντεταλμένος αντιδήμαρχος. Στις συνεδριάσεις της ΔΕΔ καλούνται κατά περίπτωση και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών, των τοπικών οργανώσεων πολιτικών κομμάτων, καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο. Η ΔΕΔ συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της, υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις (3) μήνες για άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση.
Πολλοί ερευνητές προσπάθησαν να εξειδικεύσουν τα οφέλη από τις δια­δικασίες τοπικής κοινωνικής εταιρικότητας. Τα δυνητικά οφέλη για τους συμμετέχοντες είναι η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, η βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα, η οργανωτική καινοτομία, η αυξημένη πρόσβαση σε πόρους, η βέλτιστη πρόσβαση σε πληροφόρηση, τα πιο αποτελεσματικά προϊόντα και υπηρεσίες, η αυξημένη φήμη και αξιοπιστία και η δημιουργία μιας σταθερής κοινωνίας.
Τα δυνητικά οφέλη για την κοινότητα είναι η τοπική οικονομική ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ανάπλαση των κοινωνικών υποδομών, η καλύτερη πρόσβαση και η βελτιωμένη ποσότητα/ ποιότητα των παρεχόμε­νων υπηρεσιών, η βελτίωση στις υπηρεσίες και τη στάθμη της υγείας και της εκπαίδευσης, η μείωση της εγκληματικότητας και της βίας, η ολική βελτίωση στην ποιότητα ζωής, η ενίσχυση της αντίληψης και της ικανότητας των πολιτών για ατομική και συλλογική τους εμπλοκή στο διάλογο και τη διαπραγμάτευση, η ανάπτυξη καινοτομιών, η δημιουρ­γία μεταβιβάσιμων μοντέλων καλής πρακτικής, η έμπνευση των άλλων για να επιχειρήσουν μια εταιρική προσέγγιση, η αποφυγή της σπατάλης δημόσιων πόρων, η βελτίωση της συνο­λικής εικόνας της τοπικής κοινωνίας, η διάχυση μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, η συμβολή στην ανάπτυξη μιας ευρύτερης κουλτούρας εταιρικότητας κ.λπ.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν σκόπιμο - ενόψει της λειτουργίας της ΔΕΔ - να συζητηθεί σε βάθος το αναγκαίο υπόβαθρο για την ενεργοποίηση και ουσιαστική λειτουργία των διαδικασιών ΚΔ στο αποκε­ντρωμένο επίπεδο. Η ικανότητα δέσμευσης των εμπλεκόμενων μερών, η γνήσια αντιπροσώ­πευση των κοινω­νικών συμφερόντων, η πολιτική βούληση για συνεργασία, η ανάπτυξη μιας κουλτούρας κοι­νωνικής εταιρικότητας και η αποφυγή της προσπάθειας κρατικού ή κομματικού ελέγχου των διαδικασιών είναι οι πιο σημαντικές προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να δρομολογήσουν την αποτελεσμα­τική λει­τουργία του θεσμού της ΔΕΔ.
Μια ανάλογη εξέλιξη θα ήταν εφικτή στο μεσο-μακροπρόθεσμο μέλλον, εφόσον η κοινωνία των πολιτών και οι τοπικοί φορείς εκπροσώπησης συμφερόντων αποκτήσουν έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στα κοινωνικά δρώμενα. Μολαταύτα, δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις που να δικαιολο­γούν μια αισιόδοξη πρόβλεψη.      
             
* Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μεσολαβητής Διαιτητής ΟΜΕΔ

Νέα πολιτική κίνηση από τον Γ. Δημαρά

   Την συγκρότηση πολιτικής κίνησης με την ονομασία Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών ανακοίνωσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Β΄Αθηνών Γιάννης Δημαράς και περιφέρειας Αττικής Βασίλης Οικονόμου.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Δημαράς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η προσπάθεια τους θα είναι επιτυχής, σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνει από τους πολίτες και εξήγησε ότι δεν ιδρύεται πολιτικό κόμμα γιατί "το πρόβλημα του τόπου δεν είναι η ίδρυση ενός ακόμη κόμματος, αλλά να βγει το συντομότερο από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει με την πολιτική του Μνημονίου". Ο κ. Δημαράς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μετεξελιχθεί σε κόμμα, αν το επιβάλλουν οι πολιτικές εξελίξεις.

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραιτηθεί από τη Βουλή, ούτε θα αποχωρήσει από το Περιφερικό Συμβούλιο, στο οποίο εξελέγη, και πρόσθεσε ότι "σήμερα η χώρα αναζητά πολιτικούς έντιμους, ειλικρινείς που θα λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό" και τόνισε ότι η κίνηση αυτή "δεν θα είναι χαλαρή".

    Άσκησε ακόμη έντονη κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "τις αποφάσεις που αφορούν την χώρα τις παίρνει μια παρέα μαζί με τον πρωθυπουργό κι όχι η πλειοψηφία των εκλεγμένων βουλευτών", ενώ επανέλαβε την πλήρη διαφωνία του ιδίου και του κ. Οικονόμου με το Μνημόνιο, για τις οποίες θεωρεί ότι δικαιώνεται.

   

Κούπερ τέλος...παραιτήθηκε!!!

cuper-thumb-large

Κεραυνός εν αιθρία στον Άρη! O Έκτορ Ραούλ Κούπερ υπέβαλε την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Μάλιστα, μιλά για οριστική και αμετάκλητη απόφαση!

Ο Κούπερ ήθελε, από το μεσημέρι, να παραιτηθεί. Οι άνθρωποι της ΠΑΕ του είπαν να μείνει και του ζήτησαν να συζητήσουν το βράδυ. «Εμείς δεν θέλουμε να φύγεις. Θέλουμε να μείνεις και να κάνουμε δυνατό τον Άρη», φέρονται να του είπαν.
Το βράδυ, στη συνάντηση, ο Κούπερ ήταν ανένδοτος.
Από την ΠΑΕ ΕΕκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ γνωστοποιεί την παραίτηση του  Έκτορ Ραούλ Κούπερ από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο Αργεντίνος τεχνικός πραγματοποίησε την παρακάτω δήλωση στο επίσημο σάιτ της ΠΑΕ:
«Θέλω να ευχαριστήσω την διοίκηση της ομάδας για την αμέριστη συμπαράσταση και για την στήριξη που μου παρείχαν καθ’ όλη την διάρκεια της συνεργασίας μας.
Παρόλα αυτά μετά τα άσχημα αποτελέσματα, το καλύτερο για την ομάδα είναι η αποχώρησή μου.
Η απόφαση μου αυτή πιστεύω ότι θα οδηγήσει στην αγωνιστική ανάταση της ομάδας.
Η απόφασή μου είναι αμετάκλητη παρά τις επίμονες πιέσεις και προσπάθειες των διοικούντων της ομάδας να με μεταπείσουν να παραμείνω στον ΑΡΗ.
Εύχομαι στον ΑΡΗ κάθε επιτυχία και υλοποίηση όλων των στόχων του».
Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ από την πλευρά της θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ για την μέχρι τώρα προσφορά του στον σύλλογο και να του ευχηθεί κάλή συνέχεια στην καριέρα του”.
Στα γραφεία της ΠΑΕ η διοίκηση έχει παρατήσει στην άκρη το θέμα των δύο μεταγραφών (η μία είναι του Καστίγιο κι η άλλη ενός Ιάπωνα με το –όχι και τόσο κολακευτικό για ποδοσφαιριστή- όνομα Σακάτα) κι ασχολείται, πλέον, με την αναζήτηση προπονητή

Κοπή Βασιλόπιτας Συλλόγου Ποντίων Διαβατών "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ"

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύλλογος Ποντίων Διαβατών "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ" σας καλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας, την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου που θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011 στις 11:00, στο θέατρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών.


Σύλλογος Ποντίων Διαβατών "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ"
Πνευματικό Κέντρο Διαβατών
Τ.Κ. 57008 Θεσσαλονίκη
Τηλ./Fax : 2310 781663

«Όσο καπνίσατε, καπνίσατε»


   Τέρμα τα ψέματα. Όσο κάπνισαν τους τελευταίους μήνες σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ, κάπνισαν. Ο αντικαπνιστικός νόμος, που προβλέπει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους χωρίς καμία εξαίρεση, θα εφαρμοστεί ως έχει, χωρίς τροποποιήσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο υπουργός, πήγε στη Διϋπουργική Επιτροπή, παρουσία του πρωθυπουργού, με δύο εισηγήσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο. Η μία προέβλεπε παρεμβάσεις, αλλά και ορισμένες εξαιρέσεις, κυρίως για τα καταστήματα, που σερβίρουν αλκοόλ, και η δεύτερη να ενταχθούν οι έλεγχοι και ο νόμος να εφαρμοστεί ως έχει ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών.

    "Μετά από συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από πολλούς συναρμόδιους υπουργούς, η απόφαση ήταν ξεκάθαρη. Ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα αυξηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί", υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος και σημείωσε ότι η επιτήρηση του νόμου θα γίνεται κεντρικά από το Υπουργείο Υγείας και θα υπάρχουν αναφορές για το ποιός ελέγχει και για το ποιος δεν ελέγχει για το ποιος εφαρμόζει και για το ποιός δεν εφαρμόζει.

    Όπως έγινε γνωστό, παράλληλα θα ενταθεί και η καμπάνια ενημέρωσης, που έχει να κάνει με την διακοπή του καπνίσματος σε σχολεία, νοσοκομεία, μαιευτήρια και το στρατό.

    Επίσης, με προσθήκη που έγινε στο νόμο θα καταγράφονται πρόστιμα που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ σε όσους οδηγούν και καπνίζουν έχοντας παιδιά κάτω των 12 ετών στο αυτοκίνητο.

    Ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης μίλησε για απροθυμία των ελεγκτικών μηχανισμών να επιβάλουν πρόστιμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνο σε δύο μήνες εκτιμάται ότι υπήρξαν 343 χιλιάδες καταγγελίες, από τις οποίες μόνο σε 3 χιλιάδες καταγράφηκαν πρόστιμα.

    "Η ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να συνεχίζει να γελοιοποιείται", τόνισε ο κ. Λοβέρδος και ανάφερε ότι πολλές φορές ακόμη και οι δήμαρχοι ήταν απρόθυμοι να εφαρμόσουν το νόμο όταν οι πάντες διεθνώς ομοφωνούν ότι το κάπνισμα αποτελεί την πλήρη αιτία καρκινογένεσης.

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ :ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ!
ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ!
Μετά την πετυχημένη κινητοποίηση του Σαββάτου 15/1 συνεχίζουμε με περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα την προσπάθεια μας. Το πρωί του Σαββάτου, έπειτα από την τοπική πορεία με αφετηρία το δημαρχείο, συναντήσαμε τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες στο κέντρο της πόλης και συνεχίσαμε από κοινού.
Περίπου 150 κάτοικοι από διάφορες περιοχές, μεταξύ αυτών φοιτητές και μαθητές, έδωσαν το παρόν. Χωριστήκαμε σε ομάδες, ανεβήκαμε στα λεωφορεία και ενημερώναμε τον κόσμο για τις αυξήσεις στα εισιτήρια και τον καλούσαμε να μην πληρώσει εισιτήριο και να κινητοποιηθεί μαζί μας. Οι επιβάτες των λεωφορείων ανταποκρίθηκαν θερμά. Όλο και περισσότερος κόσμος αγκαλιάζει τον αγώνα αυτό. Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά και μας δίνουν ελπίδα.
Θα συνεχίσουμε το ίδιο δυναμικά. Οι αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ μπορούν να παρθούν πίσω, στο χέρι μας είναι!
ΣΑΒΒΑΤΟ 22/1 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10:30 π.μ. ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ. ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΥΝΑΝΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ.
— Όχι άλλη αύξηση των εισιτηρίων του λεωφορείου!
— Όχι στην κατάργηση της μετεπιβίβασης!
Δωρεάν μετακίνηση για τους άνεργους, συνταξιούχους, φοιτητές, μαθητές και όλες τις ευπαθείς ομάδες.Συχνότερα δρομολόγια και παράταση του βραδινού ωραρίου.Να μεταφερθεί ο τερματικός σταθμός του 56 στα πανεπιστήμια στο κέντρο της πόλης.
ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΦΘΗΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ
(τηλ. 6973837716)

Δελτίο τύπου Επιβατών Θεσσαλονίκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 15/1 πραγματοποιήθηκε πολύ σημαντική και μαζική δράση των «Επιβατών Θεσσαλονίκης» πάνω στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Πάνω από 250 πολίτες- μέλη των «Επιβατών Θεσσαλονίκης» προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη 15 αστικών λεωφορείων. Κατά τη διάρκεια της δράσης κανένας πολιτης δεν πλήρωσε εισιτήριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο χαράτσι της κυβέρνησης  και του ΟΑΣΘ.Παράλληλα, έξω από τα λεωφορεία είχαν κοληθεί πανό όπου αναγραφόταν: "δεν πληρώνουμε , κυβέρνηση και ΟΑΣΘ πάρτε πίσω το χαράτσι».
Η επόμενη κινητοποιηση των «Επιβατών Θεσσαλονίκης»  είναι για την Δευτέρα 17/1 στις 15:30 στο νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ,Βασ. Γεωργίου 1, όπου θα πραγματοποιήσουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο που θα συνεδριάζει εκείνη των ώρα και θα τους καλέσουμε να πάρουν θέση ενάντια στην αύξηση της τιμής του εισιτηρίου και να εκδόσουν ανάλογο ψήφισμα.                
για επικοινωνία:
Γιώργος Θεοδωρόπουλος 6977034350
Γιώργος Τοζίδης: 6944576081
Χρήστος Γκότζιας 6974713426



Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

2η Συνάντηση Σχολής Γονέων


ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ…
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ» ΤΗ
ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 18:00
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΚΑΠΗ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΜΕ 2ο ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ:

«Η αποδοχή. Με ποιον τρόπο δείχνεις στο παιδί ότι το αποδέχεσαι; Η ενεργητική ακρόαση και το εγώ-μήνυμα. Μέθοδος Gordon »

ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΣ:
Μαρέικε Στέιμαν - Κοκκαλίδου
Τα έξοδα θα καλυφθούν από το ταμείο του Συλλόγου

Ενοριακή Νεανική Εστία «Αγίου Αθανασίου Παλαιοκάστρου»: Ετήσιος χορός



Ο ετήσιος χορός της Ε.Ν.Ε Αγίου Αθανασίου

θα πραγματοποιηθεί στο ROSE GARDEN
την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι.
Θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από τα παιδικά τμήματα και το εφηβικό τμήμα.

peugeot 107
 Κατά τη διάρκεια του χορού θα πραγματοποιηθεί κλήρωση ενός αυτοκίνητο peugeut 107.


Τιμή λαχνού 5 ευρώ.

Η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ δήμου Χαλκηδόνας

Αισιόδοξος εμφανίστηκε στο νέος δήμαρχος δήμου Χαλκηδόνας κ. Παναγιώτης Δαϊκούδης στη πρώτη επίσημη συνεδρίαση του ΔΣ που έγινε εχθές Παρασκευή στην έδρα του δήμου στα Κουφάλια.
Η αποχέτευση και η υγεία κυριάρχησαν στις εισηγήσεις και τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων ενώ ο κ. Δαϊκούδης, που φαίνεται να απολαμβάνει την δημαρχιακή έδρα, δεσμεύθηκε πως το ζήτημα της αποχέτευσης ήταν ο πρωταρχικός (και προεκλογικός) σχεδιασμός και θα υλοποιηθεί πολύ σύντομα (το μόνο που απομένει είναι η εύρεση χρηματικών πόρων).
Στην οικονομική ενημέρωση που έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών κ. Βλαϊκούδης Σιδέρης, σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις του ενιαίου δήμου Χαλκηδόνας, όλα δείχνουν πως και οι τρεις πρώην δήμοι, Κουφαλίων, Χαλκηδόνας και Αγίου Αθανασίου οφείλουν περί τα 7.000.000 ευρώ (!!!) σε προημηθευτές και δανειακές υποχρεώσεις.
Αναλυτικά, ο δήμος Κουφαλίων οφείλει περί το 1.000.000 € σε προμηθευτές και άλλες υποχρεώσεις και 1.300.000 € σε δάνεια.
Ο δήμος Χαλκηδόνας οφείλει 1.200.000 € σε διάφορες υποχρεώσεις και 1.300.000 € σε δάνεια και ο δήμος Αγίου Αθανασίου οφείλει 1.400.000 σε υποχρεώσεις και 650.000 σε δάνεια.
Τα χρηματικά υπόλοιπα που είχαν στα ταμεία τους οι παραπάνω δήμοι είναι: Κουφάλια 160.000 €, Χαλκηδόνα 820.000 € (από τα οποία μόνο τα 350.000 € είναι άμεσα διαθέσιμα αφού τα υπόλοιπα είναι εξιδεικευμένα) και ο Άγιος Αθανάσιος 400.000 €. (τα οικονομικά στοιχεία είναι στρογγυλεμένα και με απόκλιση +-1-2%)
Φαίνεται όμως και και η νέα διοίκηση ακολουθεί την τακτική των παλαιών αφού εισηγήθηκε την ανάγκη για πρόσληψη 80 σχεδόν υπαλλήλων ενώ δεσμεύθηκε πως δεν θα απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος. Στο θέμα, αυτό ο επικεφαλής παράταξης κ. Μηντσιούδης αναρωτήθηκε, πως εάν τύχει και το υπουργείο εγκρίνει όλες αυτές τις προσλήψεις, από που θα βρεθούν τα χρήματα για την μισθοδοσία τους (το ίδιο αναρωτιώμαστε και εμείς)...
Πηγή: stoshaker

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

"Στον αέρα" το πρώτο βυρσοδεψικό πάρκο Θεσσαλονίκης

Επιτακτική ανάγκη η άμεση λειτουργία του
Επιτακτική ανάγκη αποτελεί η άμεση λειτουργία του Βυρσοδεψικού Πάρκου Θεσσαλονίκης το οποίο είχε στόχο να καταστεί το πρώτο... πιλοτικό Πάρκο Ειδικού Τύπου στη χώρα μας. Πλέον όμως κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απλό οικοδομικό τετράγωνο της ΒΙ.ΠΕ.Θ., παρά το ότι επενδύθηκαν σημαντικά ποσά από το ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει οι αρμόδιοι κρατικού φορείς να προχωρήσουν άμεσα στην ίδρυση του ανεξάρτητου Πάρκου, να παραδώσουν τη διαχείριση στον Φορέα των εγκατεστημένων και να παράσχουν κάθε βοήθεια για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων υποδομών» ανέφερε ο Εύδοξος Πετρίδης, πολιτικός μηχανικός, πρώην στέλεχος ΕΤΒΑ, αρμόδιος σε θέματα ΒΙ.ΠΕ., μιλώντας στο 1ο φόρουμ «Βιώσιμης διαχείρισης Βιομηχανικών Περιοχών και Βιοτεχνικών Πάρκων» που πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχνική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Το πρώτο και μοναδικό Βιομηχανικό Πάρκο ειδικού τύπου στη χώρα μας, είναι το Βυρσοδεψικό Πάρκο της ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης στη Σίνδο. Η δημιουργία του είχε ως σκοπό την μετεγκατάσταση σ’ αυτό των βυρσοδεψείων της Θεσσαλονίκης, που λειτουργούσαν από το 1950 πλάι στο λιμάνι. Παρά το ότι από νωρίς η πολιτεία αποφάσισε την μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων από την περιοχή του λιμανιού, η υλοποίηση της απόφασης αυτής έγινε μετά από 30 χρόνια.

Τελικά το 1994 παραδόθηκε μελέτη που ανέθεσε η ΕΤΒΑ για την δημιουργία Βυρσοδεψικού Πάρκου στην ΒΙ.ΠΕ.Θ. σύμφωνα με τη οποία προτείνεται η δημιουργία του πάρκου, συνολικής έκτασης 250 στρεμμάτων. Το 1995 εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της βιομηχανίας του Β’ Κ.Π.Σ. με συνολική χρηματοδότηση 4 δις δραχμές εκ των οποίων 2,4 δις δραχμές κοινοτική συμμετοχή και 1,6 δις δραχμές εθνικοί πόροι και το έργο ολοκληρώθηκε το 2000.

«Για την ίδρυση του ανεξάρτητου Βυρσοδεψικού Πάρκου, οι κύριες προϋποθέσεις που έθεσε το υπουργείο ανάπτυξης, χωρίς τις οποίες δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, είναι η ίδρυση του Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης Βυρσοδεψικού Πάρκου από τις εγκατεστημένες σε αυτό επιχειρήσεις, ο καθορισμός των ορίων του Βυρσοδεψικού Πάρκου και η σύνταξη του κανονισμού λειτουργίας» εξήγησε ο κ.Πετρίδης.

«Όμως, η μη υλοποίηση του «πιλοτικού» Πάρκου βυρσοδεψείων και υδροβόρων μονάδων, με συνέπεια τη μη αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων για υποστηρικτικές υποδομές προς τις επιχειρήσεις που έχουν εγκατασταθεί σ’ αυτό», προσθέτει ο κ.Πετρίδης, «τις οδηγεί στη συρρίκνωση και τελικά στο κλείσιμο ενώ ταυτόχρονα, είναι καταδικασμένες να λειτουργούν χωρίς άδειες διάθεσης υγρών και στερεών αποβλήτων».
protothema

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Α.Σ. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ (ST.GEORGE) ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΚΑΙ ΩΡΑ 13.00  Μ.Μ. ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ ΕΔΕΜ . ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΔΕΞΙΩΣΗ-ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ .


                                                                                                 
 ΜΕ ΤΙΜΗ ,
ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ.


                                                                                                     
                                                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 Β. ΣΑΡΜΗΣ  


Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό βιοαερίου, ισχύος 2,83ΜW στη θέση «Μπεϊλίκ, Δ.Δ. Νεοχωρούδας»,Δήμου Καλλιθέας, Νομού Θεσσαλονίκης της εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ.«ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.»



ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 2224/2010
Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό
βιοαερίου, ισχύος 2,83ΜW στη θέση «Μπεϊλίκ, 7.7. Νεοχωρούδας»,
7ήμου Καλλιθέας, Νομού Θεσσαλονίκης της εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ.
«ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.»

Λήψη Αρχείου
SHA-256: 859d1c103b149344e9f7ffe89a74dbbd28b1e386820e746eb105cd9e47ae830f

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Πρόσκληση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου σε τακτική συνεδρίαση

Πρόσκληση σε τακτική  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010, η οποία θα γίνει στο δημοτικό κατάστημα  την    20 η  του μήνα     Ιανουαρίου          του έτους 2011 , ημέρα          Πέμπτη       και ώρα      6 μ.μ., με τα ακόλουθα doc θέματα ημερήσιας διάταξης

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Πρόσκληση Δημόκριτου Μυγδονίας

Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ
καλεί τους αθλητές και τις αθλήτριές του στην κοπή της βασιλόπιτας τη Δευτέρα 17/01/2011 στο Κλειστό γήπεδο του Δρυμού, Παναγιώτης Νέτσικας.

Το 1ο τμήμα θα κόψει την πίτα του στις 2.30 μ.μ. και το 2ο τμήμα στις 3.30 μ.μ. δηλαδή στην έναρξη των προπονήσεών τους.
Με εκτίμηση
Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Δημόκριτου Μυγδονίας

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/1/2011,ΟΑΣΘ-ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.

ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΘ
ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Ωραιοκάστρου μαζί με τις πρωτοβουλίες κατοίκων από Τούμπα, Δυτικές Συνοικίες, Ακρίβεια Στοπ και όλο τον κόσμο που συμμετέχει στις διαμαρτυρίες ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ, συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας.
 Εδώ και 2 εβδομάδες συντονιζόμαστε, διοργανώνουμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, μπαίνουμε ομαδικά σε λεωφορεία. Ενημερώνουμε και καλούμε τους επιβάτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας να μην πληρώνουν εισιτήριο στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα:

- ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!
- ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ!
- ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
- ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!
Από το Δευτέρα 17/1/2011
-Νέα τιμή από 0,60 στα 0,80 ευρώ χωρίς μετεπιβίβαση σε άλλο λεωφορείο.
 -Εκδίδεται εισιτήριο 0,90 ευρώ για μια και μοναδική μετεπιβίβαση
Για παράδειγμα: Από Ωραιόκαστρο μέχρι Καλαμαριά και επιβίβαση σε 3 διαδοχικά λεωφορεία θα χρειάζεται 1,70 ευρώ (180% αύξηση σε σχέση με σήμερα!).


ΣΑΒΒΑΤΟ 15/1 προχωρούμε σε:
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 10:30 π.μ. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
στη συνέχεια…
ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΙΣ 11:30 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ

- Όχι στις αυξήσεις των εισιτηρίων
- Δωρεάν μετακίνηση για τους άνεργους, συνταξιούχους, φοιτητές, μαθητές και όλες τις ευπαθείς ομάδες.
- Συχνότερα δρομολόγια και παράταση του βραδινού ωραρίου.
- Να μεταφερθεί ο τερματικός σταθμός του 56 στα πανεπιστήμια στο κέντρο της πόλης.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ (τηλ. 6973837716)

Θεόδωρος Κουτρούκης :Προϋποθέσεις για την αποτελεσματική λειτουργία του Συνηγόρου του Δημότη



Θεόδωρος Κουτρούκης *



Προϋποθέσεις για την αποτελεσματική λειτουργία του Συνηγόρου του Δημότη



Μετά από τη δημοσίευση ενός άρθρου με τίτλο «Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης: Ένας θεσμός-πρόκληση για την αυτοδιοίκηση» δέχθηκα πολλά μηνύματα και ερωτήματα αναφορικά με το ποιο θα ήταν το πλέον ενδεδειγμένο πρόσωπο για τη θέση του δημοτικού συνηγόρου και πώς θα μπορούσε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του.

Επανέρχομαι, λοιπόν, για να σημειώσω ότι σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση στους δήμους άνω των 20.000 κατοίκων, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (με πλειοψηφία 2/3) επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης.

Αίτηση για το αξίωμα αυτό μπορεί να υποβάλλει κάθε πολίτης, αρκεί να μην είναι αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής ή δημοτικός υπάλληλος. Για τον συμπαραστάτη του δημότη ισχύουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 14 του Καλλικράτη. Αυτές όμως είναι μόνο οι τυπικές προϋποθέσεις για την εκλογή του δημοτικού συνηγόρου.

Οι ουσιαστικές προϋποθέσεις είναι και οι πιο κρίσιμές για την αποτελεσματική άσκηση του ρόλου του. Σύμφωνα με την αντίστοιχη φιλοσοφία των θεσμών εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ πολίτη-διοίκησης ένας διαμεσολαβητής οφείλει να ενεργεί με αμεροληψία, αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία ώστε να αποτρέπεται η σύμπλευση με προσωπικά ή άλλα συμφέροντα στο πλαίσιο της αποστολής που του ανατίθεται.

Επομένως, ο Συμπαραστάτης του Δημότη θα πρέπει να έχει διαπιστευμένες ικανότητες, γνώσεις διοίκησης και εγγυήσεις ανεξαρτησίας. Μερικές ουσιαστικές προϋποθέσεις για τα παραπάνω είναι:

· Να μη διαδραματίζει ενεργό ρόλο σε κάποια δημοτική παράταξη, ώστε να μην αιωρούνται υπόνοιες συστράτευσης σε παραταξιακές επιδιώξεις.

· Να μην είναι επαγγελματικός συνεργάτης η προμηθευτής του Δήμου.

· Να μην ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα που θα δημιουργεί υπόνοιες ότι δύναται να επωφεληθεί από την συγκέντρωση των παραπόνων των πολιτών π.χ. δε θα ήταν σκόπιμο ένας δικηγόρος να τοποθετηθεί στη θέση του συνηγόρου και στη συνέχεια να αλιεύει πελάτες από τις τάξεις των παραπονούμενων δημοτών.

· Να διαθέτει εμπειρία σε θέματα διοίκησης και ιδίως σε θεσμούς εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, οι θεσμοί διαιτησίας και μεσολάβησης του πτωχευτικού, ναυτικού ή εργατικού δικαίου κ.λπ.

· Να έχει αιτιολογηθεί η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου με συγκριτική εξέταση όλων των υποψηφιοτήτων και όχι με μία αναιτιολόγητη ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο, το αποτέλεσμα της οποίας - ως προς την επιλογή του ικανότερου υποψηφίου- θα είναι εύκολο να αμφισβητηθεί.

Συγκεφαλαιώνοντας, το διακύβευμα στην τοποθέτηση του Συμπαραστάτη του Δημότη είναι αν η πλειοψηφούσα παράταξη θα "τολμήσει" να εκλέξει στη θέση αυτή ένα πρόσωπο ικανό, ανεξάρτητο και χρήσιμο για τους δημότες ή θα επιλέξει τη λύση ενός ανώδυνου προσώπου-"μαριονέτα", το οποίο θα συνδράμει την προσπάθεια της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής να αποσείσει τις ευθύνες της και να ασκήσει ανεξέλεγκτα τις εξουσίες της. Μένει να δούμε αν οι νέες δημοτικές αρχές θα ανταποκριθούν δημιουργικά στην πρόκληση του θεσμού του δημοτικού Συνηγόρου με στόχο την πιο αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ.





* Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μεσολαβητής - Διαιτητής ΟΜΕΔ

Εισήγηση για μη συμμετοχή της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων στο διαγωνισμό για το ΟΣΔΕ

Να μην συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για το ΟΣΔΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ και Ενώσεις αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί το προεδρείο της Συνομοσπονδίας στο Διοικητικό Συμβούλιό της, που πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως στις 17.1.2011. Προηγήθηκε η τοποθέτηση των προέδρων των ΕΑΣ κατά τη σημερινή συζήτηση του θέματος αυτού σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας

Σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, η διακήρυξη του διαγωνισμού βρίθει τέτοιου μεγέθους και έκτασης ασαφειών και αοριστιών, που καθίσταται διαβλητή. Υπογραμμίζεται ότι οι ΕΑΣ θα παραμείνουν, σε κάθε περίπτωση, διαθέσιμες για την  υποστήριξη των παραγωγών που ζητούν τη βοήθειά τους για κάθε αναγκαία διαδικασία.
Ειδικότερα, κατά τη σημερινή συνάντηση της ΠΑΣΕΓΕΣ με τους Προέδρους και τους Διευθυντές όλων των ΕΑΣ της χώρας, συζητήθηκαν αναλυτικά οι διαδικασίες ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των παραγωγών για το έτος 2011 και η υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων για την ασφάλιση της παραγωγής και για την εγγραφή στο μητρώο αγροτών, στο πλαίσιο της πρόσφατης προκήρυξης δημόσιου διαγωνισμού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έργο αυτό, με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών στις 15 Φεβρουαρίου 2011.
Το Προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, μετά την αναλυτική τοποθέτηση των εκπροσώπων των ΕΑΣ εκτίμησε τα εξής:
1.Η καθυστέρηση της προκήρυξης του διαγωνισμού και η εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα να μην αναδειχθεί εμπρόθεσμα ανάδοχος για ένα έργο που απαιτείται, σύμφωνα με τη διακήρυξη, να ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι μηνών, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δυνατότητα εμπρόθεσμης καταβολής των ενισχύσεων των παραγωγών.
2.Οι μέχρι σήμερα χειρισμοί του ΟΠΕΚΕΠΕ, που επιτρέπουν, παράλληλα με την προκήρυξη του διαγωνισμού να υποβάλλονται αιτήσεις παραγωγών στον ΟΠΕΚΕΠΕ,  μέσω διαδικτύου, ή με αυτοπρόσωπη προσέλευσή τους στα νομαρχιακά και περιφερειακά γραφεία του Οργανισμού, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την απαιτούμενη τεχνική αρτιότητα υλοποίησης και ολοκλήρωση του έργου, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η έγκαιρη και έγκυρη καταβολή των ενισχύσεων.
3.Παρά το γεγονός ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης της προκήρυξης του έργου είχε από τις 12 Νοεμβρίου 2010 επισημάνει πλήθος ελλείψεων, παραλείψεων, ασαφειών που έθεταν σε κίνδυνο την υλοποίηση του αντικειμένου του διαγωνισμού, καμία από τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις που είχαν τότε τεκμηριωμένα υποβληθεί δεν λήφθηκαν υπόψη. Ειδικότερα:
α) είχε επισημανθεί ότι η διάκριση του έργου σε τρείς ζώνες, αναμένεται να δημιουργήσει αξεπέραστες δυσκολίες τεχνικού χαρακτήρα, γιατί, όπως είναι γνωστό, διαφορετικά αγροτεμάχια του ίδιου δικαιούχου που δηλώνονται στην αίτησή του, βρίσκονται πολύ συχνά σε διαφορετικούς Νομούς, γεγονός που καθιστά αδύνατη την υποβολή των παραδοτέων σε ολοκληρωμένη, τελική, μορφή με αποτέλεσμα η αναθέτουσα αρχή να παραλαμβάνει ημιτελή στοιχεία, από τη στιγμή που ενδέχεται οι ζώνες να ανήκουν σε διαφορετικούς αναδόχους.
β) Αν και είχε επισημανθεί, η ανάγκη, να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των δικαιούχων που μπορούν να καταθέτουν την αίτησή τους απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δυστυχώς αυτό δεν λήφθηκε υπόψη, με αποτέλεσμα και με βάση τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του ΟΠΕΚΕΠΕ να είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ο αριθμός των δικαιούχων τους οποίους περιλαμβάνει ο διαγωνισμός που ενδέχεται να μειωθούν μέχρι και 50% και πλέον από το σύνολο των 900.000 αιτήσεων που περιλαμβάνει η διακήρυξη. Είναι συνεπώς αντικειμενικά αδύνατη η στάθμιση του πραγματικού κόστους για την υποβολή προσφοράς.
γ) Παρά τη σαφή επισήμανση της ΠΑΣΕΓΕΣ, σύμφωνα με την οποία, όπως είναι αυτονόητο, κρίνεται απαραίτητη για την αξιολόγηση της τεχνικής ικανότητας κάθε προσφέροντος και η  εμπειρία του. Δυστυχώς, η απαιτούμενη εμπειρία δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα κριτηρίων τεχνικής αξιολόγησης και δεν βαθμολογείται.
4. Μετά τα παραπάνω και μετά την τοποθέτηση των Προέδρων των ΕΑΣ κατά τη σημερινή συζήτηση του θέματος αυτού, το Προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιό της, που πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως στις 17.1.2011, να μην συμμετέχει η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι ΕΑΣ στο διαγωνισμό αυτό, όπως έχει προκηρυχθεί με την υπ’ αριθ. 3401/Π.Μ./2010 διακήρυξη η οποία βρίθει τέτοιου μεγέθους και έκτασης ασαφειών και αοριστιών, που τελικά την καθιστούν διαβλητή. Η ΠΑΣΕΓΕΣ επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της.
«Αντί η Κυβέρνηση να επαίρεται για την εμπρόθεσμη πληρωμή των ενισχύσεων στους παραγωγούς, θα όφειλε, τουλάχιστον, να αναγνωρίσει τη συμβολή των ΕΑΣ στην έγκαιρη και έγκυρη ολοκλήρωση των διαδικασιών ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των παραγωγών και να μην οδηγείται σε έναν κατάπτυστο διαγωνισμό, ακυρώνοντας κάθε έργο που έχει μέχρι σήμερα εκτελεστεί, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την πληρωμή των ενισχύσεων των παραγωγών», τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας.
Υπογραμμίζεται ότι οι ΕΑΣ θα παραμείνουν, σε κάθε περίπτωση, διαθέσιμες για την  υποστήριξη των παραγωγών που ζητούν τη βοήθειά τους για κάθε αναγκαία διαδικασία.

Έως 8% ακριβότερο το αγροτικό ρεύμα

Διαβεβαιώσεις ότι το 2011 δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, πέρα από τις αυξομειώσεις που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου παρέσχε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, παρουσιάζοντας επίσημα τα νέα τιμολόγια της επιχείρησης. Για το αγροτικό τιμολόγιο η αύξηση φτάνει το 8%.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ θα απευθύνει τις επόμενες ημέρες επιστολή σε όλους τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής τους σε αυτό, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί 200.000 από το 1,2 εκατ. που υπολογίζεται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις

Σταυρόλεξα, διάβασμα και Αλτσχάιμερ

Οι διάφορες νοητικές δραστηριότητες, όπως το λύσιμο σταυρόλεξων και παζλ ή το διάβασμα, μπορεί να καθυστερήσουν την εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ στα άτομα της τρίτης ηλικίας, όμως από τη στιγμή που η πάθηση εκδηλωθεί, θα ακολουθήσει ταχύτερη επιδείνωση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Αλβανία: Είκοσι κρούσματα της γρίπης Α H1N1

Ο ιός της γρίπης Α/H1N1 εμφανίστηκε εκ νέου στην Αλβανία, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του τμήματος υγειονομικής πολιτικής του υπουργείου Υγείας της χώρας, Πελούμπ Πίπερο.
Ο κ. Πίπερο ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 20 κρούσματα και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, όμως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και η νόσος βρίσκεται στο στάδιο της επιδημίας.
Η Αλβανία βρέθηκε στα πρόθυρα της πανδημίας στα τέλη του 2009, όταν μερικές εκατοντάδες πολίτες είχαν προσβληθεί από τον ιό A H1N1.

Γερμανία-Σκάνδαλο διοξίνης: Μολυσμένη ζωοτροφή εξήχθη στη Δανία

Ζωοτροφές μολυσμένες με διοξίνη από τη Γερμανία εξήχθησαν στη Δανία για την εκτροφή πουλερικών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επιβεβαιώσαμε την εξαγωγή μολυσμένης τροφής από τη Γερμανία που προοριζόταν για κότες παραγωγής αυγών στη Δανία", δήλωσε ο εκπρόσωπος για θέματα Υγείας και Κατανάλωσης Φρέντερικ Βίνσεντ.
Η επιβεβαίωση ότι μολυσμένη ζωοτροφή από τη Γερμανία εξήχθη σε άλλη χώρα της ΕΕ αποτελεί την τελευταία εξέλιξη ενός σκανδάλου που αποκαλύφθηκε πριν από μία εβδομάδα και εξαπλώνεται συνεχώς.
Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε σήμερα "αδικαιολόγητη και απαράδεκτη" την απόφαση της Σλοβακίας να διακόψει προσωρινά την πώληση αυγών και κρέατος πουλερικών που εισάγονται από τη Γερμανία εξαιτίας του σκανδάλου της μόλυνσης με διοξίνη.

"Είναι αδικαιολόγητο και απολύτως απαράδεκτο, κάναμε ήδη γνωστή τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση", δηλώνει ο γερμανός υπουργός Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας των Καταναλωτών σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

"Δηλώνουμε σαφώς ότι οι γερμανικές εξαγωγές δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία ", είπε προσθέτοντας ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τη Νότια Κορέα για να πείσει τη Σεούλ "για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η Γερμανία" για την προστασία των καταναλωτών.

Η Σλοβακία, χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διέκοψε το Σάββατο προσωρινά την πώληση αυγών και κρέατος πουλερικών που εισάγονται από τη Γερμανία.

Το Πεκίνο ανέστειλε τις εισαγωγές προϊόντων χοιρινού κρέατος και αυγών από τη Γερμανία

Η Κίνα ανέστειλε τις εισαγωγές προϊόντων χοιρινού κρέατος και αυγών που παρασκευάζονται στη Γερμανία μετά τη μόλυνση ορισμένων ειδών διατροφής με την τοξική χημική ουσία διοξίνη, ανακοίνωσε η κινεζική αρχή αρμόδια για την ασφάλεια και την ποιότητα προϊόντων διατροφής.
Το μέτρο ελήφθη την Τρίτη, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή, η οποία διευκρίνισε ότι τα προϊόντα που ήδη είναι καθ' οδόν για την Κίνα, θα ελεγχθούν μόλις φθάσουν στη χώρα για να διαπιστωθεί αν είναι μολυσμένα με τοξίνες.
"Θέλουμε να αποτρέψουμε βλαπτικές ουσίες να μολύνουν τρόφιμα που φθάνουν στην Κίνα για να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία των πολιτών", σύμφωνα με ανακοίνωση της αρχής αυτής που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της.

Σηκωθείτε από τον καναπέ... κάνει καλό στην καρδιά

Είναι γνωστό ότι το πολύ καθισιό και η λίγη σωματική άσκηση κάνουν κακό στην υγεία των ανθρώπων.
Τώρα, μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι δεν έχει σημασία μόνο πόση ώρα περνάει κανείς καθισμένος στον καναπέ ή στο γραφείο του, αλλά επίσης πόσα διαλλείματα κάνει, κατά τα οποία σηκώνεται όρθιος.
Όσα πιο πολλά διαλείμματα, ακόμα και του ενός μόνο λεπτού, τόσο περισσότερο ωφελεί την καρδιά του και αποφεύγει το πάχος.

Η μελέτη, υπό την ερευνήτρια δρα Ζενεβιέβ Χίλι του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, που δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό “European Heart Journal”, είναι η πρώτη μεγάλη έρευνα που συσχέτισε τη συνολική ώρα του καθισιού και ταυτόχρονα τα διαλείμματα από αυτό, με τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη και άλλες μεταβολικές ασθένειες, καθώς επίσης με την χρόνια φλεγμονή, που παίζει ρόλο, μεταξύ άλλων, και στην αρτηριοσκλήρυνση.

Η μελέτη, που ανέλυσε δεδομένα από περίπου 4.700 άτομα άνω των 20 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παρατεταμένες περίοδοι καθισιού, ακόμα κι αν συνδυάζονται με σωματική άσκηση, επιδεινώνουν τους δείκτες της καρδιο-μεταβολικής λειτουργίας και των φλεγμονών, οδηγώντας σε μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, μικρότερη «καλή» χοληστερόλη, υψηλότερη C-αντιδρώσα πρωτείνη (σημαντική ένδειξη εξελισσόμενης εσωτερικής φλεγμονής στον οργανισμό) και υψηλότερα τριγλυκερίδια.