Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Για να σταματήσει η υποβάθμιση και ο εκφυλισμός του δημοτικού συμβουλίου του Ωραιοκάστρου.


Για ένα δημοκρατικό, λειτουργικό και συμμετοχικό δημοτικό συμβούλιο. Προτάσεις για τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου.  Η παράταξη «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ» μπροστά στις ευθύνες όλων, για τη σωστή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, αναλαμβάνει πρωτοβουλία και καταθέτει τις προτάσεις της. Καλούμε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να καλέσει τις παρατάξεις και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους  για να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε από κοινού έναν  κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, που θα αποσκοπεί:
-Να διευρύνει δημοκρατικά τις λειτουργίες του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να καταστεί  πιο λειτουργικό και ελκυστικό  και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι  δημοτικοί σύμβουλοι.
-Να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο πιο δημόσιο και συμμετοχικό. Ένα όργανο που να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας και όχι ένα όργανο που να αγνοείται όπως σήμερα και να οδηγείται στην απαξίωση και στον πλήρη εκφυλισμό του.   
Ο νέος πρόεδρος έχει  στα χέρια τους έναν πρότυπο κανονισμό δημοτικού συμβουλίου που συντάχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο οποίος  παρά τα όποια  θετικά του, δεν παύει να  είναι ένας συντηρητικός και πολλές φορές δυσλειτουργικός κανονισμός με πολλές άχρηστες λεπτομέρειες αλλά και πολλές επιζήμιες ασάφειες. Το κάθε δημοτικό συμβούλιο αφού  λάβει υπόψη τη δική του συσσωρευμένη εμπειρία, μπορεί και οφείλει  να συντάξει τον δικό του κανονισμό, όπως κάνουν οι περισσότεροι δήμοι.  
 Η λειτουργία του δημοτικού  Συμβουλίου και η εφαρμογή του κανονισμού, είναι αποκλειστική ευθύνη του εκλεγμένου Προέδρου, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Κυριάκος Δούμπαλας.  Ο πρόεδρος οφείλει να επιδιώκει όλα τα ζητήματα που θα προκύπτουν, να λύνονται με διάλογο και όχι με εντάσεις και καυγάδες, σε όσο εξαιρετικά δύσκολη θέση και αν βρίσκεται.
Καταθέτουμε ενδεικτικά τρεις  συγκεκριμένες προτάσεις,  προς τον πρόεδρο και τις άλλες παρατάξεις και τις υπόλοιπες στη συνέχεια της συζήτησης που καλούμε να ανοίξει.
1) Πρώτα- πρώτα εκτός από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και οι εισηγήσεις θα πρέπει να δίδονται έγκαιρα και να αναρτώνται έγκαιρα στο διαδίκτυο με ταυτόχρονη δυνατότητα δημόσιας διαβούλευσης. Με αυτό το μέτρο θα πλουτισθεί  ο διάλογος, θα δοθεί  δημοσιότητα στις απόψεις όλων, δημοτικών συμβούλων, αλλά  και πολιτών και θα μειωθεί ο  βασανιστικός και ατελέσφορος χρόνο συζητήσεων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο

2). Τήρηση αυστηρού χρονοδιαγράμματος ομιλιών και ο καθορισμός των παρεμβάσεων του εισηγητή  ως πρώτου και τελευταίου ομιλητή.  

3) Η  ευέλικτη και ουσιαστική   λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, συνδέεται και με την  αναβάθμιση των διάφορων επιτροπών που συζητούν τα θέματα πριν το δημοτικό συμβούλιο. Να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά και οι αποφάσεις και  στο διαδίκτυο, ώστε να εξαντλείται η τεκμηρίωσή τους και  να λήγει σχεδόν το θέμα πριν καν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Δ.Σ.
Μιλάμε δηλαδή για έναν λειτουργικό  κανονισμό  του Δημοτικού Συμβουλίου που  να απαντάει στην ανάγκη για διεύρυνση  της δημοκρατίας, με την  αξιοποίηση και της νέας τεχνολογίας στις προπαρασκευαστικές διαδικασίες.  Για να απαλλαγούμε από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος που οδήγησαν σε μαρασμό το δημοτικό συμβούλιο και να συμβάλλουμε στην αναβάθμισή του, για να βρεθεί στο επίκεντρο των δημοτών.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΓΑΒΟΤΣΗΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.