Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ-Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΣΗΜΑΝΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ



Έλεγε κλαίων ο Ισοκράτης: «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».
Αλλά, το πιο σημαντικό που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε σήμερα είναι ότι στην Ελλάδα η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε ένα φαύλο σύστημα αναξιοκρατίας και συντεχνιακής νοοτροπίας που κυοφορούνται σ’ ένα πελατειακό κράτος με «αλληλοεξάρτηση» εξουσιών, καταπατώντας βάναυσα συνταγματικές επιταγές, άρα έλλειμμα Δημοκρατίας.
Κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, παρατηρείται έλλειψη...


 παραγωγής πολιτικού προσωπικού από το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παραδοθούν μια σειρά λειτουργιών του δημοσίου τομέα «σε μηχανισμούς έξω από τον έλεγχο των θεσμικών εκπροσωπήσεων της λαϊκής κυριαρχίας», με συνέπεια την «ανατροπή του αξιώματος, ότι η πολιτική προηγείται και τα οικονομικά συμφέροντα έπονται».
Έτσι, προήλθε η οικονομική και θεσμική κρίση δημιουργώντας ταυτόχρονα την, άνευ προηγουμένου, κοινωνική κρίση με κίνδυνο τη συνοχή της κοινωνίας.
Αυτά λοιπόν θα συμβαίνουν, όσο οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την πολιτική δραστηριότητα και αποσύρονται στην ιδιωτική τους σφαίρα, επιτρέποντας να προελαύνουν ασήμαντοι, ανίκανοι και γραφειοκράτες μικροπολιτικοί. Και όλα αυτά σήμερα, δυστυχώς, διαπερνούν όλα τα επίπεδα άσκησης της εξουσίας, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Για όλα αυτά χρειάζεται ανατροπή των κυρίαρχων επιλογών και πλαισίων άσκησης πολιτικής. Χρειάζεται το τσάκισμα όλων των μονοπωλιακών καταστάσεων των καρτέλ και των τράστ που κυριαρχούν στην Ελληνική Οικονομία και αναπαράγονται στη διακυβέρνηση της χώρας, μέσα από το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Μικρογραφία αυτής της κατάστασης αποτελούν και σημερινοί «Καλλικρατικοί» Δήμοι (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων).
Και δυστυχώς, η πλειονότητα των εκλεγέντων Δημάρχων προέρχονται από παλιούς Δήμους, κουβαλώντας οι περισσότεροι νοοτροπίες και τρόπους διαχείρισης της εξουσίας που δεν συνάδουν με τα νέα δεδομένα του Ν.3852/2010. Ίσως δεν συνειδητοποίησαν ακόμα, ότι το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης έχει στην πρώτη γραμμή διαφθοράς και αδιαφάνειας τους Ο.Τ.Α.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Υπουργός Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έκανε σημαία την αξιοκρατία, καλώντας μέσω opengov τους άριστους κι όχι τους αρεστούς, προκαλώντας την κατάθεση 30.000 και πλέον αιτήσεων για θέσεις Γ. Γραμματέων, Δ/ντών κ.λ.π. Έτσι, έσπευσαν πτυχιούχοι με μεταπτυχιακά, διδακτορικά και γενικά με αυξημένα προσόντα και εμπειρία, να καταλάβουν μια θέση προϊσταμένου, κι ας έχει π.χ. μόνο 5 υφισταμένους.
Αντιθέτως (και εδώ είναι η μεγάλη διαφορά) προκηρύχθηκαν Δημοτικές εκλογές και ο κάθε «καπάτσος και μπαλκονάτος» έχω και κατέχων, μπορούσε να γίνει Δήμαρχος σε «Καλλικρατικό» Δήμο. Είναι δυνατόν σε μια τόσο μεγάλη Υπηρεσία, όπως είναι οι σημερινοί «Καλλικρατικοί» Δήμοι, να μην εκλέγονται οι άριστοι, μέσα από προκριματικές εκλογές στις τοπικές κοινωνίες, πέρα από κόμματα, μεθοδεύσεις και υποδείξεις;  
Στο Δήμο Ωραιοκάστρου π.χ. η Διοίκηση του Δήμου δεν λέει να σταματήσει την παραβίαση του Ν.3852/2010, κανονισμούς κ.λ.π. και την, άνευ προηγουμένου με πονηρό τρόπο, άσκηση της εξουσίας και λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου χάριν της πλειοψηφίας. Έτσι παραβιάζει βάναυσα τη θεσμική εκπροσώπηση της λαϊκής κυριαρχίας και κάθε έννοια Δημοκρατίας. Εάν το κάνει από ανεπάρκεια ή ολιγωρία είναι επικίνδυνο για το μέλλον του Δήμου. Εάν είναι ενσυνείδητη επιλογή, τότε ο Δήμαρχος πρέπει να εξηγήσει στους φορολογούμενους πολίτες, της οικονομικής κρίσης, του Δήμου Ωραιοκάστρου, εάν πληρώσει ο ίδιος τον Τεχνικό Σύμβουλο (επιβλέποντα Μηχανικό) που προσέλαβε στην Καλλιθέα με την 90/2011 απόφαση του Δ.Σ. με 147.000 €.
Γιατί οι πολίτες κι εγώ ο φορολογούμενος που καταψήφισα, πληρώνουμε μόνιμους Μηχανικούς του Δήμου μας που είναι άριστοι και ικανότατοι για αυτό το αντικείμενο. Πρέπει να εξηγήσει τους πολίτες για το Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίστηκε 2 φορές, κατόπιν πιέσεων και αδικιών, παράνομα. Πρέπει να εξηγήσει, επίσης, για την απίστευτη και μεθοδευμένη ταχύτητα ψήφισης του προϋπολογισμού (κράτησε λιγότερη ώρα από όλες τις συνεδριάσεις) χωρίς να συζητήσουμε για την ουσία του προϋπολογισμού, που είναι εικονικός και ανεφάρμοστος.
Ας μην κουράζω με πλείστα παρόμοια διοικητικά «κομψοτεχνήματα» διαχείρισης της εξουσίας από τον κο Σαραμάντο. Αυτή τη λειτουργία της Διοίκησης του Δήμου Ωραιοκάστρου, σε ποια Δημοκρατία θα την εντάξουμε;
Καλή συνέχεια !!  
                                                                                  ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ
                                                                            Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
                                                                                     Δήμου Ωραιοκάστρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.