Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Γαβότσης Αστέριος:Για την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη στο δήμο Ωραιοκάστρου.



Δελτίο τύπου 25/2.
Για την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη στο δήμο Ωραιοκάστρου.

   Σχεδόν  αδύνατη η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ στο υποκατάστημα Ωραιοκάστρου. Με τέσσερις μόνο ειδικότητες και με την μη ανανέωση της σύμβασης του Παθολόγου, το προσωπικό και οι γιατροί προσπαθούν μάταια να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασφαλισμένων. Για τους οποίους ο χρόνος αναμονής  του ραντεβού με το 184 έφθασε στις 56 ημέρες, πενήντα έξι μέρες για να έχουν πρόσβαση στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Το υποκατάστημα του ΙΚΑ Ωραιοκάστρου, υπολειτουργεί και υποβαθμίζεται λόγω ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Υπολειτουργεί και υποβαθμίζεται με την μη κάλυψη των κενών θέσεων,  με την μη επάνδρωση του με άλλες ειδικότητες που είναι απαραίτητες, όπως  του Παιδιάτρου, του Γυναικολόγου και του Οφθαλμίατρου και με την μη επέκταση της λειτουργίας του και σε απογευματινή βάρδια, ώστε να εξυπηρετούνται και οι εργαζόμενοι. Οι οποίοι αναγκάζονται το απογεύματα  να κατεβαίνουν στο ΙΚΑ Νεαπόλεως ή αλλού, αφού για την άδεια ασθένειας, αποκλειστικά και μόνο στους  γιατρούς  του  ΙΚΑ μπορούν να απευθύνονται και όχι  σε  συμβεβλημένους γιατρούς με  ΟΠΑΔ - ΟΑΕΕ.
Ίδια κατάσταση επικρατεί σχεδόν και στη Μυγδονία και ακόμη χειρότερη στην Καλλιθέα. Στην Μυγδονία δεν ανανεώθηκαν οι  συμβάσεις του  Παθολόγου, του Παιδιάτρου και του Οδοντιάτρου. Στην δε Καλλιθέα, σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει καμιά υποδομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, βρίσκονται έτη φωτός μακριά από την εξυπηρέτηση των ιατρικών αναγκών τους. Ένας γιατρός γενικής ιατρικής καλείται να καλύψει  όλα τα χωριά και τις ανάγκες των κατοίκων.   
Είναι χρέος όλων των φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, η διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών, των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, στο υπέρτατο κοινωνικό αγαθό της Υγείας. Με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, χωρίς αναμονές, ουρές και άλλα φαινόμενα που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η νέα διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου, καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασφαλισμένων και στις προκλήσεις της εποχής μας. Να μην επαναλάβει την μακαριότητα με την οποία αντιμετώπισε τα αντίστοιχα προβλήματα στον πρώην δήμο Καλλιθέας, αφήνοντας τους πολίτες χωρίς πρωτοβάθμια περίθαλψη και να υπερασπισθεί τη λειτουργία του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Ωραιοκάστρου και Μυγδονίας  που σύμφωνα με τις προθέσεις της διοίκησης του ΙΚΑ κινδυνεύουν  με την οριστική παύση της λειτουργίας τους. Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι μεγάλες, καιρός να τις αναλάβει.   

Αστέριος Γαβότσης
Επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης πολιτών «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.