Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Διοξίνη και στα χοιρινά


Διοξίνη και στα χοιρινά
   Οι Γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη ότι ανακάλυψαν την εξαιρετικά τοξική χημική ουσία διοξίνη και σε προϊόντα χοιρινού κρέατος, πέραν των πουλερικών, γεγονός που ενδέχεται να επεκτείνει το φάσμα του συναγερμού που έχει κηρυχθεί στην Ευρώπη και αλλού όσον αφορά την δημόσια υγεία.

    Οι αρχές της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα έχοντας κηρύξει από την 3η Ιανουαρίου συναγερμό, ασκώντας ελέγχους και λαμβάνοντας μέτρα. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν εξηγήσει ότι τροφή μολυσμένη με διοξίνη είχε χορηγηθεί σε πάπιες και χοιρινά, μολύνοντας αυγά και κρέας στα αγροκτήματα όπου συνέβη αυτό.

    Στο μεταξύ, εντατικούς ελέγχους σε όλη την Ελλάδα διενεργεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων για να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα μολυσμένα προϊόντα.

    "Αν όλες οι εταιρείες στην Ελλάδα τηρούσαν αρχεία ιχνηλασιμότητας, τότε θα ήταν πολύ εύκολο με έναν απλό έλεγχο στα αρχεία, χωρίς χημικές αναλύσεις και με πολύ χαμηλό κόστος να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει εισαγωγές μολυσμένων προϊόντων από τη Γερμανία. Οι εταιρείες θα έπρεπε διατηρούν αρχεία προμηθευτών και πελατών τους. Αυτό προβλέπεται και από την ελληνική νομοθεσία εδώ και 5 χρόνια περίπου", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Ζαμπετάκης, καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Ο κ. Ζαμπετάκης αναφέρει ότι η πλειοψηφία των εταιρειών στην Ελλάδα δεν τηρεί τέτοιου είδους αρχεία, παραβιάζοντας την νομοθεσία τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν εταιρείες που τηρούν όλες τις υποχρεώσεις τους.

    Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, από τους έως τώρα ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι το επίμαχο διάστημα δεν έγιναν εισαγωγές από τη Γερμανία.

    Δείγματα χοιρινών, γαλοπούλας και κοτόπουλων, έχουν ήδη σταλεί στο εργαστήριο ανάλυσης διοξινών του "Δημόκριτου" και τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.