Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο στα παιδιά από ακτινογραφίες- τομογραφίες

Τα παιδιά και οι έφηβοι, που εκτίθενται συχνά σε ακτινοβολίες μέσα από τις ακτινογραφίες και κυρίως τις αξονικές τομογραφίες, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές (μεταξύ αυτών ο ελληνικής καταγωγής Εμμανουήλ Χριστοδούλου, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικός στην ακτινοδιαγνωστική και την πυρηνική ιατρική), υπό τον παιδοκαρδιολόγο Άνταμ Ντόρφμαν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν-Αν Άρμπορ, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο παιδιατρικό περιοδικό "Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μέσο παιδί στις ΗΠΑ θα κάνει περισσότερες από επτά διαγνωστικές ακτινολογικές εξετάσεις μέχρι τα 18 χρόνια του. Οι περισσότερες από αυτές τις εξετάσεις αφορούν απλές ακτινογραφίες (ακτίνες Χ), όπου η ακτινοβολία είναι σχετικά μικρή, όμως ανησυχητική θεωρείται η αυξητική τάση που καταγράφεται στις αξονικές τομογραφίες, οι οποίες εκπέμπουν πολύ περισσότερη ακτινοβολία και αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο για καρκίνο, ιδίως στα παιδιά, που είναι πιο ευαίσθητα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μέσα σε διάστημα μόλις τριών ετών, σχεδόν τα μισά παιδιά (ποσοστό 42,5%) του δείγματος της έρευνας (περισσότερα από 355.000 παιδιά και έφηβοι), δέχτηκαν κάποιας μορφής ιοντίζουσα ακτινοβολία στο πλαίσιο κάποιας ιατρικής διαγνωστικής εξέτασης, ενώ το 25% περισσότερες από δύο. Μια αξονική τομογραφία θώρακα ακτινοβολεί το παιδί με τουλάχιστον 100 φορές περισσότερη ακτινοβολία σε σχέση με μια απλή ακτινογραφία θώρακα (ακτίνες Χ).

Μέσα στην τριετία σχεδόν το 8% των νέων κάτω των 18 ετών έκαναν τουλάχιστον μία αξονική τομογραφία και το 3,5% τουλάχιστον δύο, κυρίως στην περιοχή του κεφαλιού (συνήθως σε νοσοκομεία μετά από ατυχήματα). Όσον αφορά τις ακτίνες Χ, πιο συνήθεις εξετάσεις για τα παιδιά είναι όσες αφορούν τον θώρακα, τα χέρια και τα πόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.