Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΨΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ «ΒΡΕΞΙΜΟ ΤΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥ» ΣΤΗ Ν. ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης θα παραστεί στην τελετή αγιασμού των υδάτων και της ρίψης του σταυρού στο Λιτόχωρο Πιερίας, την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011 (Θεοφάνεια), στις 10.30 το πρωί.

Την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης θα συμμετάσχει στην αναβίωση του εθίμου «βρέξιμο του γαμπρού», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μεσημβρίας, στις 10 το πρωί, στη Νέα Μεσήμβρια Θεσσαλονίκης (πλατεία του χωριού).


Το «βρέξιμο των γαμπρών» είναι ένα έθιμο 300 ετών, που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μεσημβρία της Μαύρης Θάλασσας το 1925 στην Ελλάδα. Το έθιμο έχει διπλή σημασία. Επειδή γίνεται μετά τον αγιασμό των υδάτων, συμβολίζει τον εξαγνισμό των γαμπρών από την «κραιπάλη» του ελεύθερου βίου. Επειδή γίνεται μέσα στο χειμώνα, συμβολίζει και τη σκληραγωγία των γαμπρών για να αντέξουν τα συζυγικά βάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.