Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

«Όσο καπνίσατε, καπνίσατε»


   Τέρμα τα ψέματα. Όσο κάπνισαν τους τελευταίους μήνες σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ, κάπνισαν. Ο αντικαπνιστικός νόμος, που προβλέπει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους χωρίς καμία εξαίρεση, θα εφαρμοστεί ως έχει, χωρίς τροποποιήσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο υπουργός, πήγε στη Διϋπουργική Επιτροπή, παρουσία του πρωθυπουργού, με δύο εισηγήσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο. Η μία προέβλεπε παρεμβάσεις, αλλά και ορισμένες εξαιρέσεις, κυρίως για τα καταστήματα, που σερβίρουν αλκοόλ, και η δεύτερη να ενταχθούν οι έλεγχοι και ο νόμος να εφαρμοστεί ως έχει ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών.

    "Μετά από συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από πολλούς συναρμόδιους υπουργούς, η απόφαση ήταν ξεκάθαρη. Ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα αυξηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί", υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος και σημείωσε ότι η επιτήρηση του νόμου θα γίνεται κεντρικά από το Υπουργείο Υγείας και θα υπάρχουν αναφορές για το ποιός ελέγχει και για το ποιος δεν ελέγχει για το ποιος εφαρμόζει και για το ποιός δεν εφαρμόζει.

    Όπως έγινε γνωστό, παράλληλα θα ενταθεί και η καμπάνια ενημέρωσης, που έχει να κάνει με την διακοπή του καπνίσματος σε σχολεία, νοσοκομεία, μαιευτήρια και το στρατό.

    Επίσης, με προσθήκη που έγινε στο νόμο θα καταγράφονται πρόστιμα που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ σε όσους οδηγούν και καπνίζουν έχοντας παιδιά κάτω των 12 ετών στο αυτοκίνητο.

    Ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης μίλησε για απροθυμία των ελεγκτικών μηχανισμών να επιβάλουν πρόστιμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνο σε δύο μήνες εκτιμάται ότι υπήρξαν 343 χιλιάδες καταγγελίες, από τις οποίες μόνο σε 3 χιλιάδες καταγράφηκαν πρόστιμα.

    "Η ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να συνεχίζει να γελοιοποιείται", τόνισε ο κ. Λοβέρδος και ανάφερε ότι πολλές φορές ακόμη και οι δήμαρχοι ήταν απρόθυμοι να εφαρμόσουν το νόμο όταν οι πάντες διεθνώς ομοφωνούν ότι το κάπνισμα αποτελεί την πλήρη αιτία καρκινογένεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.