Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Δήμος Συκεών: Παράδειγμα κοινωνικής επιχείρησης

Αυτοοργάνωση και αλληλέγγυο εμπόριο είναι τα συστατικά οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, για την επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη ανθρώπων που ανήκουν στις ευάλωτες, κοινωνικά, ομάδες.

Μάλιστα οι εμπλεκόμενοι, αναμένουν με ενδιαφέρον το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, που προβλέπει τη δυνατότητα σύστασης "κοινωνικών επιχειρήσεων" από τουλάχιστον 7 μέλη, από τα οποία το 60% θα είναι εργαζόμενοι "ευπαθών" ομάδων του πληθυσμού, που αδυνατούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Παράδειγμα κοινωνικής επιχείρησης που προσφέρει επαγγελματική διέξοδο σε άτομα με νοητική υστέρηση, αποτελεί η υπηρεσία Ατόμων με Αναπηρία του δήμου Συκεών, που είναι πρωτοπόρος στις δράσεις του στην ειδική αγωγή, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
Από το 1992 έχει δημιουργήσει δύο εργασιακές μονάδες, το εργαστήριο ανακύκλωσης και χειροτεχνικών κατασκευών και το πλυντήριο-σιδερωτήριο, όπου απασχολούνται άτομα με νοητική υστέρηση.
Στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης, 116 πρώην ασθενείς κάνουν τα δικά τους επαγγελματικά "βήματα", μέσα από οχτώ εργαστήρια, που απαρτίζουν τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης.
Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) Δυτικού Τομέα Ψυχικής Υγείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 2005, με το νομικό πλαίσιο για την "Ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.