Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

«Πράσινο φως» για προσλήψεις συμβασιούχων στους δήμους

Απο την Εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


«Πράσινο φως» για προσλήψεις συμβασιούχων στους δήμους
Το δικαίωμα προσλήψεων συμβασιούχων κατ΄ εξαίρεση μέχρι 30 ημέρες πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δίνει η εγκύκλιος που εξέδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, με την οποία ικανοποιεί σχετικό αίτημα των δημάρχων, προκειμένου να καλυφθούν οι πολλές ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στους ΟΤΑ.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι «σύμφωνα με τις διατάξεις του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 17 του ν. 3870/2010, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, για τις προσλήψεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σχέση μίσθωσης έργου από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν.2190/94, όπως ίσχυαν πριν την τροποποίησή τους».

Προστίθεται δε ότι «επομένως, οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα απαγορεύεται να προσλαμβάνουν προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σχέση μίσθωσης έργου κατά το χρονικό διάστημα των τριάντα ημερών πριν από τη διενέργεια των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων».

Τελεσίγραφο Σαμαρά στον Ψωμιάδη

 Τελεσίγραφο στον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας του να μην επιμείνει στην πρόθεσή του να συμπεριλάβει στον συνδυασμό για την περιφέρεια τον αδελφό του.

    Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να βάλει σε θέση υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη τον αδελφό του, ο οποίος, στη συνέχεια, θα έχει την αρμοδιότητα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ του έστειλε μήνυμα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το δεχτεί για λόγους αρχής.

    Εάν ο κ. Ψωμιάδης μέχρι αύριο το πρωί προχωρήσει στην ανακοίνωση του συνδυασμού του, έχοντας μέσα και τον αδελφό του, τότε η ΝΔ θα άρει το χρίσμα του υποψηφίου περιφερειάρχη που του έχει δώσει.

Aπάντηση Γαβότση σε θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας


  1. Εφαρμογή Καλλικράτη- δημοφήφισμα Δ.Δ Μελισσοχωρίου
Όπως κάθε δημοκρατικά εκλεγμένος και δημοκρατικά ενεργών Δήμαρχος , όφειλα να σεβαστώ την πλειοψηφική απόφαση των δημοτών μου , οι οποίοι δεν επιθυμούσαν αρχικά τη συνένωση με τον Δήμο Ωραιοκάστρου .
Δε νομίζω πως φρονεί κάποιος ότι οι Δήμαρχοι έχουν την δικαιοδοσία να παραγκωνίσουν και να αγνοήσουν τη φωνή της πλειοψηφίας των δημοτών τους και να πράξουν κατά το δοκούν .
Εξάλλου το σεβασμό στη φωνή της πλειοψηφίας- για όποιον γνωρίζει τα στοιχειώδη- προτάσσει τόσο η συνταγματική νομιμότητα όσο και η δημοκρατική διαχείριση της εξουσίας.
Ωστόσο , ο Καλλικράτης μας επέβαλλε μία νέα αυτοδιοικητική δομή και έναν ευρύτερο σχεδιασμό που οφείλουμε ως νομιμόφρονες πολίτες και πολιτικοί να σεβαστούμε και έχουμε αποφασίσει να τον εφαρμόσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  1. Διαμονή Δημάρχου Μυγδονίας εκτός Δήμου.Έχουν παρέλθει προ πολλού οι εποχές που οι «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης!» Δήμαρχοι αποτελούν συνώνυμο της αποτελεσματικότητας και της ανιδιοτελούς προσφοράς στον δημότη.
Ειδικά όταν ο δημότης αντιληφθεί ότι η συνεχής παρουσία δεν παρακινείται από διάθεση προσφοράς αλλά από διάθεση ασφυκτικού ελέγχου, συγκεντρωτισμού , καλλιέργειας δημοσίων και «ανταποδοτικών» σχέσεων και αλλά και ύποπτων συναλλαγών.
Νομίζω πως η δόλια παραμονή επί 12ώρου σε ένα γραφείο και η προβολή της στους δημότες , έχει γίνει κατανοητό πως εξυπηρετεί τα ίδια οφέλη της στρογγυλής τράπεζας του Δημάρχου που φροντίζει να την κρατά συνεχώς και απροκάλυπτα ικανοποιημένη!
Η αποτελεσματικότητα και η επιτυχής διαχείριση του Δημάρχου κρίνεται από την ικανότητα συντονισμού των υπηρεσιών του, από την εύρυθμη συνεργασία με τους υπαλλήλους του, από την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει σε ικανά και αξιοκρατικά επιλεγμένα στελέχη του και από την επαφή με τους δημότες του, που μπορεί να την επιδιώξει ανά πάσα στιγμή , εντός και εκτός τειχών….. 

Γαβότσης Αστέριος:ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΛΗΤΗΣ

Απάντηση Δημάρχου Μυγδονίας κ. Γαβότση Αστέριου σε επιστολή με θέμα :

«Διαμαρτυρία κατοίκων της Λητής (συγκρότημα Παπά) για τη μη ασφαλτόστρωση δρόμου που οδηγεί στα σπίτια τους επειδή όπως λένε δεν είναι "ντόπιοι"»


Αξιότιμε κύριε Κελεσίδη
Αγαπητοί συνδημότες μου,


Διαβάζοντας το απόλυτα δίκαιο και εύλογο αίτημά σας για την ασφαλτόστρωση της οδού στην περιοχή του συγκροτήματος Παπά στη Λητή, δράττομαι της ευκαιρίας να σας ενημερώσω για τα εξής:

Το έργο της ασφαλτόστρωσης και επισκευής της εν λόγω οδού έχει ενταχθεί σ’ έναν ευρύτερο σχεδιασμό αποκατάστασης του οδικού δικτύου των δημοτικών μας διαμερισμάτων.
Η καθυστέρηση του έργου οφείλεται στην λογική αλληλουχία και χρονική προτεραιότητα κατασκευής της κύριας υποδομής του αποχετευτικού δικτύου και του βιολογικού καθαρισμού, που δε χρειάζεται να σας πω ότι αποτελεί έργο πνοής για όλους τους δημότες του Δ.Μυγδονίας- που βρίσκονται σε προνομιακή θέση έναντι άλλων όμορων δήμων που δεν έχουν καν ακόμη ψηλαφίσει το μείζον αυτό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Όπως είναι φυσικό καμία σώφρονα δημοτική αρχή δεν θα προχωρούσε σε «σκάψιμο» και «μπάλωμα» του οδικού δικτύου που θα αποτελούσε διπλή επιβάρυνση σε οικονομικό επίπεδο.
Μακριά από εμάς οι προχειρότητες και ο επιπόλαιος σχεδιασμός.
Μέλημά δικό μου και των συνεργατών μου είναι η διευκόλυνση της καθημερινότητας των κατοίκων του Δήμου μου και για αυτό δεν διστάζω να απαντήσω ευθαρσώς και τεκμηριωμένα σε εύλογα αιτήματα των δημοτών μου, τους οποίους σας βεβαιώ ότι δεν κατατάσσω σε πολίτες Α και Β κατηγορίας. Ούτε το πολιτικό μου ήθος ούτε η αυτοδιοικητική μου πορεία κατέδειξε ποτέ τέτοιου είδους συμπεριφορές . Τις απορρίπτω συλλήβδην και τις χαρίζω απλόχερα σε άλλους συναδέλφους , που τις υποστηρίζουν σθεναρά.
Εν τέλει ,θα χαρώ να μπορέσω να σας απαντήσω είτε προσωπικά είτε διαδικτυακά – αφού αυτό το μέσο προτιμάτε και επιλέξατε – σε οποιαδήποτε περαιτέρω δίκαιή σας διεκδίκηση.


Με εκτίμηση,


Αστέριος Γαβότσης
Δήμαρχος Μυγδονίας
Υπ.Δήμαρχος Ωραιοκάστρου

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Η Υπουργική Απόφαση YA 45722/ 10.8.2010 είναι λανθασμένη.

Η παρακάτω Υπουργική Απόφαση ΥΑ 45722/10.8.2010 είναι λανθασμένη ως προς  τους σταυρούς προτίμησης για τα Τοπικά Συμβούλια και πρέπει να διορθωθεί.

Τ ο δημοσίευμα του Καλλιθιώτη με το οποίο επισημαίνεται το λάθος

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Σταυροί προτίμησης υποψηφίων Τοπικής Κοινότητας:Τι ισχύει τελικά?

Ο Νόμος 3852/2010 (Α΄87) αρθρο 27 παρ 3 αναφέρει:

Σταυροί προτίμησης
3. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμηση του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και υπέρ ενός υποψήφιου συμβούλου ή εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας.

Στην Υπουργική Απόφαση YA 45722/ 10.8.2010 αναφέρει:
 Ορισμός μορφής και διαστάσεων ψηφοδελτίων
 ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Άρθρο 1
Τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τις δημοτικές εκλογές έχουν υποχρεωτικά την εξής μορφή:
………………………………
II.                  Σε Δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές  περιφέρειες,  κάθε συνδυασμός εκτυπώνει ιδιαίτερο ψηφοδέλτιο για κάθε  δημοτική ή τοπική κοινότητα, το οποίο  περιλαμβάνει κατά σειρά τα εξής στοιχεία (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3):

1.        Το τυχόν έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού
2.        Το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο του υποψηφίου δημάρχου με τη σχετική ένδειξη
3.        Στη συνέχεια η φράση «Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι» ακολουθούμενη από την ονομασία της εκλογικής περιφέρειας και στη συνέχεια  και εντός παρένθεσης τη φράση «Μέχρι τρεις (3) σταυρούς» ή «Μέχρι έναν (1) σταυρό» αν η εκλογική περιφέρεια εκλέγει έως 3 συμβούλους.
4.        Τα επώνυμα, τα ονόματα και τα πατρώνυμα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, με αλφαβητική σειρά, της αντίστοιχης  εκλογικής περιφέρειας, όπου ανήκει η δημοτική ή τοπική κοινότητα.
5.        Στη συνέχεια η φράση «Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι λοιπών περιφερειών» ακολουθούμενη από την ένδειξη «μέχρι έναν (1) σταυρό»
6.        Τα επώνυμα, τα ονόματα και τα πατρώνυμα, με αλφαβητική σειρά,  των υπολοίπων υποψηφίων  δημοτικών  συμβούλων, των λοιπών εκλογικών περιφερειών με παράθεση της  εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι υποψήφιοι
7.        Την φράση «Υποψήφιοι δημοτικής ή τοπικής κοινότητας», ακολουθούμενη από το όνομα της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και στη συνέχεια εντός παρένθεσης, από τη φράση «Μέχρι δύο σταυρούς». Σε περίπτωση που η τοπική κοινότητα εκλέγει εκπρόσωπο τοπικής κοινότητας τότε αναγράφεται η φράση «Υποψήφιοι εκπρόσωποι τοπικής κοινότητας», ακολουθούμενη από το όνομα της τοπικής κοινότητας και στη συνέχεια εντός παρένθεσης, από τη φράση «Μέχρι έναν σταυρό».
8.        Τα επώνυμα, τα ονόματα και τα πατρώνυμα, με αλφαβητική σειρά,  των υποψηφίων   συμβούλων  της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας.

Αναρτήθηκε από Κ@λλιθιώτης στις 2:59 π.μ.

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Γαβότσης Αστέριος:Απάντηση σε δημοσιεύματα





Αγαπητοί φίλοι

           Τις τελευταίες ημέρες και όσο πλησιάζουμε την ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ο πανικός που έχει καταλάβει τους επαγγελματίες λασπολόγους, τους οδηγεί σε «ελεύθερη -κατά-πτωση». Το απύθμενο θράσος τους δεν έχει όρια, αφού, αντί να απολογηθούν για τον τρόπο διοίκησης, κακοδιαχείρισης, εύκολου πλουτισμού και τακτοποίησης της ολιγάριθμης παρέας τους, προκαλούν πετώντας λάσπη σε κάθε κατεύθυνση.
           Η αδυναμία τους να πείσουν τους δημότες για τα «έργα και τις ημέρες» της διοίκησης  τους, τους καθιστά επικίνδυνους για τον δημόσιο διάλογο, για μια ουσιαστική αντιπαράθεση με επιχειρήματα που να πείθουν και λόγο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μια σύγχρονης ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.  Χρησιμοποιούν φθηνά και παρωχημένα συνθήματα και έχοντας άδεια φαρέτρα, έχουν αποδοθεί σε ένα βρόμικο πόλεμο. 
           Ως επαγγελματίες πολιτικοί δε μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει να είσαι πετυχημένος επαγγελματίας, να εργάζεσαι, να προσφέρεις και να απολαμβάνεις τους καρπούς των προσπαθειών σου.
           Επαγγελματίες πολιτικοί που έμαθαν και συνεχίζουν να καρπούνται δημόσιο χρήμα, με μεγάλη ευκολία, αφού έτσι έμαθαν να πορεύονται.
           Επαγγελματίες πολιτικοί που τρέμουν στην ιδέα να μην είναι «μέσα στα πράγματα», αφού μόνο αυτό γνωρίζουν τόσο καλά και από αυτό κερδίζουν.
           Επαγγελματίες πολιτικοί που, για να παραμείνουν στη θέση τους, υπόσχονται τα πάντα σε όλους. Αλήθεια μπορούν να μας πουν, τελικά, σε πόσους υποσχέθηκαν τις ίδιες θέσεις αντιδημάρχων στο νέο διευρυμένο δήμο;      
            

Αγαπητοί φίλοι

           Όλα αυτά τα χρόνια φρόντισα να είμαι κοντά στους δημότες που εκπροσωπώ. Με τη συνδρομή μιας αξιόλογης ομάδας στελεχών, αντιμετωπίζαμε κάθε πρόβλημα που προέκυπτε και διαμορφώναμε τους απαραίτητους όρους για να βρίσκονται οι λύσεις.  Ουδέποτε οι συνεργάτες μου κι εγώ, δεν επιλέξαμε το βρόμικο πόλεμο, για να αντιπαρατεθούμε στους αντιπάλους μας. Με τα επιχειρήματα και το έργο μας, δίναμε απάντηση σε όσους -κακοπροαίρετα- έβαζαν τροχοπέδη στην πορεία του τόπου μας. Λαμβάναμε όμως πάντοτε υπόψη μας, τις προτάσεις, τις απόψεις και τις ενστάσεις όλων των δημοτών, συμπεριλαμβανομένων και των αντιπάλων μας, οι οποίοι -πολλές φορές- προσέφεραν από τη πλευρά τους, σε έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο.
          Δυστυχώς, όμως,  εν όψει αυτής της αναμέτρησης και επειδή αντιλαμβάνονται την αποστροφή των  δημοτών στο πρόσωπό τους, οι «γνωστοί επαγγελματίες» πολιτικοί  χρησιμοποιούν λάσπη και μόνο λάσπη. Έχουν ήδη αντιληφθεί ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι αρκετά τα «μαγειρέματα των εκλογικών καταλόγων» , που στο παρελθόν έδιναν πλειοψηφία.  Γι αυτό άρχισε από την πλευρά τους, ο αθέμιτος και ποταπός τρόπος αντιπαράθεσης. Με αυτή την επιστολή,  όμως, θέλω να απευθύνω μια πρόσκληση, ένα μήνυμα και μια προειδοποίηση:

·        Πρόσκληση για έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο.
·        Μήνυμα ενότητας όλων εκείνων οι οποίοι βάζουμε τον τόπο πάνω από τις ιδιοτελείς επιδιώξεις.
·        Προειδοποίηση ότι δε θα ανεχθούμε κι  άλλα «χτυπήματα κάτω από το τραπέζι».  Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγκάσουμε να βγάλουν τις μάσκες οι επαγγελματίες της πολιτικής

           Στη διάρκεια της θητείας μου, ως δημάρχου, αντιμετώπισα και αντιμετωπίζω με τη δέουσα σοβαρότητα κάθε θέμα που απασχολεί τους δημότες της περιοχής. Πάντα θεωρούσα ότι είναι υποχρέωση μου να υπηρετώ τον τόπο που μου έκανε αυτή τη τιμή, όπως θα κάνω και τώρα. Πάντα φρόντισα να τηρώ κατά γράμμα τους νόμους και διατάξεις που διέπουν το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ίδιο θα κάνω και τώρα, που η διοικητική μεταρρύθμιση του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, θέτει νέα δεδομένα. Ας το γνωρίζουν καλά οι «επαγγελματίες λασπολόγοι», με τους οποίους –ευτυχώς για τους δημότες-  μας χωρίζει χάσμα.
              Επειδή  αντιλαμβάνομαι τη δεινή θέση στην οποία περιήλθαν, τους προτείνω να ψάξουν άλλα επιχειρήματα για να λασπολογήσουν, γιατί αυτό με το οποίο πορεύονται μέχρι σήμερα εξέλειπε.

Με  εκτίμηση
Αστέριος Γαβότσης     

Ειρήνη Κέπετζη:Μπράβο και συγχαρητήρια αξίζουν στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δρυμού

Μπράβο !
Μια μοναδική βραδιά έζησαν όσοι παρακολούθησαν τη συναυλία των Θάνου Μικρούτσικου, Θηβαίου, Κούτρα στο υπέροχο θερινό θέατρο «Τσούκες» στο Δρυμό.
Η εξαιρετική ορχήστρα που συνόδευσε τους καλλιτέχνες ,η μοναδική παρουσία του Θάνου Μικρούτσικου και οι θαυμάσιες ενορχηστρώσεις των τραγουδιών του σε ποίηση Νίκου Καββαδία έμπλεξαν αρμονικά με τα ερωτικά τραγούδια του Θηβαίου και την αισθαντική φωνή του αναγεννημένου Γιάννη Κούτρα και χάρισαν μιαν αξέχαστη εμπειρία στους θεατές που αποθέωσαν τους καλλιτέχνες.
Μπράβο και συγχαρητήρια αξίζουν στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δρυμού που έδωσαν την ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής να ζήσουν μια μαγική βραδιά. Μπορεί το φεγγάρι του Αυγούστου να μην ήταν ολόγιομο αλλά συντρόφεψε υπέροχα την εκδήλωση. Και σε άλλα με επιτυχία !
Ειρήνη Κέπετζη
Δημοτική Σύμβουλος
Δήμου Ωραιοκάστρου

Ανοιχτή επιστολή της "ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ" στις δημοτικές παρατάξεις για σχολική στέγη.

Ανοιχτή επιστολή της «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» προς τους κατοίκους του Ωραιοκάστρου (όλων των ενοτήτων) και τις δημοτικές παρατάξεις για τη σχολική στέγη.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Ωραιοκάστρου (σε όλες τις δημοτικές ενότητες) είναι οι μεγάλες ελλείψεις της σχολικής στέγης.
Στη δημοτική ενότητα του Ωραιοκάστρου με την αλματώδη πληθυσμιακή αύξηση, το πρόβλημα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις αφενός εξαιτίας της ανεπαρκέστατης κρατικής χρηματοδότησης και αφετέρου λόγω της έλλειψης διεκδικητικότητας από την διοίκηση του κ. Μπάτου. Έτσι οι λύσεις που τελικά εφαρμόζονται στον τομέα της σχολικής στέγης είναι εμβαλωματικές και οι μαθητές στοιβάζονται ως «πρόβατα» όπου και όπως να είναι.
Με την ανυπαρξία κατασκευής νέων σχολικών μονάδων  για να ανταποκριθούν οι διοικούντες (δημοτική αρχή, διοίκηση της Νομαρχίας και κυβέρνηση) στις αυξανόμενες ανάγκες και να αποφευχθεί η διπλοβάρδια που θα εξαγρίωνε τους γονείς καταφεύγουν στη λύση των προσθηκών στις υπάρχουσες σχολικές μονάδες. Το αποτέλεσμα είναι η υπερδόμηση  των σχολικών οικοπέδων τα οποία «καταστρέφονται» αισθητικά και λειτουργικά γεμίζοντας κτίρια «τσόντες». Αντί λοιπόν να κατασκευάζουμε σχολεία  «πράσινα» και ευχάριστα στους μαθητές (σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις) φτιάχνουμε εκτρώματα παράνομα και επικίνδυνα στα οποία «φυλακίζουμε» τη νέα γενιά για να εξασφαλίσουμε 100% την απέχθειά της για την μόρφωση.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι του Γυμνασίου – Λυκείου που με τις συνεχείς επεκτάσεις (χωρίς κανένα σχεδιασμό και προγραμματισμό), σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της παιδαγωγικής λειτουργίας, έφτασε να έχει το μεγαλύτερο αριθμό μαθητών πανελλαδικά (σίγουρα και των πιο δυσαρεστημένων). Ο προ 20ετίας πανέμορφος αυτός χώρος έχει τόσο δραματικά υποβαθμιστεί ώστε αποτελεί «παράδειγμα» ηλιθιότητας και αυτοκαταστροφικότητας της κοινωνίας μας. Κι όμως η διοίκηση του κ.Μπάτου (σε συμφωνία δυστυχώς με την αντιπολίτευση, συλλόγους γονέων και καθηγητών) θέλοντας να αποδείξει ότι η ανοησία είναι «βαρέλι δίχως πάτο» σχεδιάζει και νέα επέκταση (9 επιπλέον αίθουσες - κελιά). 
Η «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» πάντως δεν συμβιβάζεται, πιστεύοντας στην δύναμη του αυτονόητου - την μόρφωση και την ευτυχία των παιδιών μας - καλεί και τις άλλες δημοτικές παρατάξεις να πάρουν θέση και να πουν «όχι» στην περαιτέρω δόμηση των ήδη υπερδομημένων σχολικών οικοπέδων και ιδιαίτερα του Γυμνασίου – Λυκείου. Λύσεις πραγματικές στα προβλήματα της σχολικής στέγης (μετά μάλιστα τον «Καλλικράτη») μπορεί να βρεθούν μόνο αν όλοι μαζί οι κάτοικοι του νέου δήμου Ωραιοκάστρου, οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί  απαιτήσουμε επίμονα και δυναμικά κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων, σύγχρονων σχολικών μονάδων.          

Τσακίρης Π: ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου για τον «Ιό Δυτικού Νείλου»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου

Θέμα: «Ιός Δυτικού Νείλου»




Κύριε Δήμαρχε,
             στις 23 Αυγούστου, ύστερα από απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου στο νομό Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν επίγειες ακμαιοκτονίες (κωνωποκτονίες) με εκνέφωση. Δεδομένου ότι ο αριθμός των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον εν λόγω ιό καθημερινά αυξάνεται, επιτείνει την ανησυχία και των κατοίκων του Ωραιοκάστρου. Σύμφωνα μάλιστα και με την Νομαρχία Θεσσαλονίκης το Ωραιόκαστρο είναι από τις περιοχές όπου σημειώθηκαν τα κρούσματα και τα οποία στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν. 



Ερωτάσθε κύριε Δήμαρχε



1.      Για ποιόν λόγο η περιοχή του Ωραιοκάστρου εξαιρέθηκε από τις ακμαιοκτονίες;
2.      Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε, έτσι ώστε να προστατέψετε την υγεία των κατοίκων της πόλης μας;
3.      Έχετε έρθει σε επαφή με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) για να συντονίσετε τις δράσεις σας;






Ωραιόκαστρο, 30-8-2010                            Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ωραιοκάστρου
                                                                      
                                                                       Τσακίρης Παντελεήμων

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

ΠΑΟΚ-ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ 3-2 (29-8-10)

Η “Βαλκανική πλατεία” θα είναι γεμάτη

Ένα μικρό πολιτιστικό χωριό με χρώματα από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο φιλοξενεί μουσική, θέατρο, εικαστικά, βιβλίο και άλλες τέχνες, στήνεται κάθε χρόνο αυτές τις μέρες στο πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη. Ο λόγος για τη θεσμοθετημένη πια “Βαλκανική πλατεία” του δήμου Νεάπολης.

Της Κυριακής Τσολάκη
ktsolaki@makthes.gr


Παρά την κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες, το επταήμερο των εκδηλώσεων (30 Αυγούστου - 5 Σεπτεμβρίου) περιλαμβάνει γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής, ενώ δεν φαίνεται να έχει συρρικνωθεί, σε σχέση με άλλες χρονιές, όπως συμβαίνει φέτος με τις περισσότερες διοργανώσεις. “Προσπαθήσαμε να συμπιέσουμε όσο περισσότερο γίνεται το κόστος της Βαλκανικής πλατείας χωρίς να διαπραγματευτούμε και χωρίς να θέσουμε σε αμφισβήτηση το κύρος της. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο πολιτιστικό γεγονός που περιλαμβάνει από έκθεση βιβλίου και προβολή του έργου μη κυβερνητικών οργανώσεων μέχρι παιδικές εκδηλώσεις και δράσεις για την αστρονομία. Προσπαθήσαμε όσο γίνεται να περιορίσουμε τα έξοδά μας χωρίς να διαφημιστούμε σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, διαθέτοντας τα χρήματα αυτά για τις πολιτιστικές δράσεις, ενώ φροντίσαμε οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη διοργάνωση να μειώσουν κατά πολύ τις οικονομικές τους απαιτήσεις σε σχέση με τις προτάσεις που μας έκαναν αρχικά. Σε αυτό συνέβαλαν και κάποιες προσωπικές σχέσεις. Για παράδειγμα, το ΚΘΒΕ παρουσιάζεται έναντι ενός συμβολικού τιμήματος, ενώ το συγκρότημα από την Αλβανία έρχεται σχεδόν δωρεάν”, τονίζει στη “ΜτΚ” ο δήμαρχος Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλος.

Μεγαλύτερη η σημασία ενόψει του “Καλλικράτη”
Η διοργάνωση ξεκίνησε το 1997 και έπειτα από ένα ολιγοετές διάλειμμα ξανάρχισε το 2000. Από τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο και ο χαρακτήρας της είναι βαλκανικός. “Επιθυμία μας ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα συναδέλφωσης των λαών των Βαλκανίων. Η έναρξη στα Συμμαχικά Κοιμητήρια σηματοδοτεί αυτό ακριβώς, ότι δηλαδή μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί ειρηνικά και να σχεδιάσουμε ένα κοινό μέλλον για μας και τα παιδιά μας”, προσθέτει ο δήμαρχος Νεάπολης.
Για εκείνον η “Βαλκανική πλατεία” αποκτά μεγαλύτερη σημασία ενόψει του “Καλλικράτη”. “Η διοργάνωση καταξιώθηκε στη συνείδηση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της Βόρειας Ελλάδας ως ένα από τα σημαντικότερα πολύχρονα πολιτιστικά γεγονότα. Η εκτίμησή μου είναι ότι ενόψει του δήμου που δημιουργείται μεταξύ της Νεάπολης, των Συκεών, του Αγίου Παύλου και των Πεύκων αυτές οι εκδηλώσεις θα αναδείξουν με ακόμη μεγαλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά την πολιτιστική δράση της Θεσσαλονίκης”, επισημαίνει ο κ. Λαδόπουλος.

Το κεντρικό πρόγραμμα
Η αυλαία ανοίγει αύριο 30 Αυγούστου στα Συμμαχικά Κοιμητήρια της οδού Λαγκαδά με μια εκδήλωση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ιερά μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως και με προσκεκλημένους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες από όλα τα Βαλκάνια. Στις 9 μ.μ. θα παρουσιαστεί το Σύνολο Σαξοφώνων του Μουσικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, ενώ μισή ώρα αργότερα θα ακολουθήσει συναυλία με τίτλο “Ο γύρος του κόσμου με τρεις φωνές” με τη Μαρία Φαραντούρη, την Έλλη Πασπαλά και τη Σαββίνα Γιαννάτου.
Το κεντρικό πρόγραμμα, που θα διεξαχθεί στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης, περιλαμβάνει:
Τρίτη 31 Αυγούστου
Από τις 8 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. παραδοσιακό χορευτικό του δήμου Νεάπολης, χορούς από τον Σύλλογο Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης, Χάλκινα πνευστά “Karandila” από τη Βουλγαρία, νεανικό συγκρότημα “Iskaz” από το Πάντσεβο της Σερβίας.

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου
9 μ.μ. θεατρική παράσταση “Δάφνες και πικροδάφνες” του ΚΘΒΕ

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου
8 μ.μ. συναυλία τζαζ και ροκ από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης
9 μ.μ. συναυλία με την Ντιλέκ Κοτς και το τούρκικο συγκρότημά της
10 μ.μ. αλβανικό μουσικό σχήμα των “Pristan Brothers” με τους Endi και Stefi

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου
9 μ.μ. συναυλία με τα “Κόκκινα Χαλιά” (νεανική βραδιά)
10.30 μ.μ. Συναυλία με τους “Εμιγκρέ”

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου
9.30 μ.μ. συναυλία με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Στέφανο Κορκολή

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου
9.30 μ.μ. συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Μάνο Αχαλινοτόπουλο

Βιβλίο, εικαστικά και παιδί
Παράλληλα στην περιοχή Στρεμπενιώτη σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης θα λειτουργούν εκθέσεις και παρουσιάσεις βιβλίων με τη συμμετοχή συγγραφέων από βαλκανικές και ελληνικές χώρες. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται ακόμη εικαστικές εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, που θα παρουσιαστούν στην Αίθουσα Τέχνης του δήμου Νεάπολης. Στις 31 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Μαβίδη με τίτλο “Τριάντα χρόνια διάλογος με τη ζωγραφική”, αλλά και τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του αρμένιου φωτογράφου Tigran Saha Kyan με τίτλο “Η Λαογραφική κληρονομιά της Αρμενίας” (ώρες λειτουργίας: 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.). Σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στον παιδότοπο της περιοχής Στρεμπενιώτη, που θα περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική, παραμύθι, Καραγκιόζη, κουκλοθέατρο, χορό κ.ά. Όλες τις ημέρες από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. η εικαστική ομάδα “Αχτένιστα πινέλα” θα ασχολείται με εικαστικές δημιουργίες με θέμα τη μυθολογία υπό τον τίτλο “Περιπλανήσεις σε χώρες μυθικές”.
- Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, εκτός από τη συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη και του Στέφανου Κορκολή (10 ευρώ) και της νεανικής βραδιάς (5 ευρώ).

ΠΗΓΗ:

http://www.makthes.gr/news/arts/60297/

Μία μεγάλη γιορτή με είσοδο ελεύθερη!


Στο κέντρο της πόλης, η πολιτιστική δράση είναι ακόμη μουδιασμένη. Με αργές κινήσεις αρχίζει να ξυπνά από την καλοκαιρινή ραστώνη. Στους τριγύρω δήμους όμως θα βρείτε καθημερινά πλήθος εκδηλώσεων. Και συναυλίες και παραστάσεις και παραδοσιακά γλέντια και αφιερώματα σε μουσικούς δημιουργούς και παιχνίδια για παιδιά και προβολές ταινιών και χορευτικά συγκροτήματα.



Μία μεγάλη γιορτή βρίσκεται σε εξέλιξη από την Πυλαία μέχρι τη Σταυρούπολη και από τη Σίνδο μέχρι τη Θέρμη. Σημαντική λεπτομέρεια -ειδικά για τις μέρες που διανύουμε- αποτελεί το γεγονός ότι στις περισσότερες εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό! 

Δρώμενα στο Πέτρινο…
Ο δήμος Πυλαίας πραγματοποιεί τις καθιερωμένες βραδιές θεάτρου στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πέτρινο”, με είσοδο ελεύθερη. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα παρελάσουν αρκετά σχήματα, όπως το θέατρο Παράθλαση (30/8), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (10/9), η θεατρική ομάδα του δήμου Πυλαίας (12/9 και 14/9) και η ομάδα του δήμου Χορτιάτη (15/9). Επιπλέον, πλάι στο θέατρο θα φιλοξενηθεί μία συναυλία του Π. Δόβα (6/9).

…και στη Θέρμη
Στη Θέρμη και στα γύρω τοπικά διαμερίσματα πραγματοποιούνται πλήθος δράσεων, στο πλαίσιο του θεσμού “Θέρμης Δρώμενα”. Αν περάσετε, για παράδειγμα, από τη Νέα Ραιδεστό σήμερα, στις 9 μ.μ., θα βρείτε την ορχήστρα σαξοφώνων του δημοτικού Ωδείου Θέρμης “Ku Klux Sax” και χορευτές Lindy Hop Greece, ενώ μπάντες φιλαρμονικής, χορευτικά σύνολα, παραστάσεις Καραγκιόζη και παραδοσιακά γλέντια θα φιλοξενηθούν μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου και στο Νέο Ρύσιο, στους Ταγαράδες, στη Φιλοθέη, καθώς και στην κεντρική πλατεία της Θέρμης. Επίσης, ο δήμος προγραμμάτισε συναυλίες με πολύ γνωστά ονόματα (σε αυτές υπάρχει εισιτήριο) στο Φράγμα Θέρμης. Εκεί θα βρεθούν ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Μανώλης Φάμελλος (27/8), ο Λουκιανός Κηλαηδόνης (30/8) και η Ελευθερία Αρβανιτάκη με την Τάνια Τσανακλίδου (1/9).

Φεστιβάλ Ωραιοκάστρου
Δεκαέξι χρόνια μετρά το φεστιβάλ του δήμου Ωραιοκάστρου, πλαισιωμένο και αυτό με θέατρο, συναυλίες και γλέντια. Φιλοξενούνται στο 2ο και το 3ο γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, στο πάρκιγκ Βερόπουλος, στο δημοτικό πάρκο και στο Κονταξοπούλειο γυμναστήριο μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ άλλων, στο Ωραιόκαστρο θα συναντήσουμε την Εβελίνα Παπούλια και τον Αλέξανδρο Ρήγα, που παρουσιάζουν την παράσταση “Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο” (29/8), καθώς και συναυλίες με την Αρετή Κετιμέ (3/9) και τον Γιώργο Καζαντζή παρέα με τη Μελίνα Κανά (6/9).

Εχέδωρος του πολιτισμού
Ετήσιος θεσμός της Σίνδου είναι ο "Εχέδωρος του πολιτισμού" που εξελίσσεται παράλληλα με το Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών. Και εδώ οι εκδηλώσεις απλώνονται στις γύρω περιοχές, από την κεντρική πλατεία Σίνδου, μέχρι το γυμνάσιο Διαβατών και το μεγάλο πάρκο Ν. Μαγνησίας. Μεταξύ των πιο γνωστών ονομάτων που έχουν προσκληθεί είναι ο Μάνος Πυροβολάκης, που εμφανίζεται σήμερα στην κεντρική πλατεία, και ο Παντελής Θαλασσινός με τη Γιώτα Νέγκα, οι οποίοι θα δώσουν συναυλία στις 5 Σεπτεμβρίου.

Στις γειτονιές του Ευόσμου…
Μια βόλτα στις γειτονιές του δήμου Ευόσμου θα προσφέρει στον επισκέπτη ποικιλία από νότες, και όχι μόνον. Σήμερα, στην πλατεία του δημαρχείου Ευόσμου εμφανίζονται οι Papas Family. Θα ακολουθήσουν, στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, στο 14ο νηπιαγωγείο Ηλιούπολης, στο 1ο δημοτικό σχολείο Ευόσμου, στο δημοτικό κινηματογράφο κ.α., εκδηλώσεις, όπως παράσταση Καραγκιόζη (31/8), αφιέρωμα σε περιοχές του Πόντου (1/9), προβολές ταινιών μικρού μήκους (4-5/9), και συναυλία κλασικής μουσικής (8/9).

…και της Σταυρούπολης
Εκτός από το κεντρικό φεστιβάλ του δήμου Σταυρούπολης στη Μονή Λαζαριστών υπάρχει και ο θεσμός “Ζωή στη γειτονιά, ομορφιά στην πόλη”. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται πολλά και διάφορα από την Άνω Ηλιούπολη μέχρι την Τερψιθέα και από το πάρκο Δενδροποτάμου μέχρι το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε ενδεικτικά τη συναυλία του Ζακ Στεφάνου (29/8) και του Μάνου Αχαλινωτόπουλου με την Ελένη Τσαλιγοπούλου (13/9).
Ε.Σ.

ΠΗΓΗ:
http://www.makthes.gr/news/arts/60204/

ΑΛΙΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Απάντηση σε σχόλια πολίτη του Ωραιοκάστρου

Κοινωνία πολιτών

Αρχικά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον πολίτη του Ωραιοκάστρου  για τις παρατηρήσεις του. Αποδεικνύει ότι υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται και μετέχουν ενεργά.
Στις επιμέρους παρατηρήσεις του, που νιώθουμε ότι μας αφορούν θέλουμε να απαντήσουμε καλόπιστα και με σεβασμό. Πρώτον : Η αναφορά μας στο παγκόσμιο βλέμμα είναι ενσυνείδητη. Πιστεύουμε πως ακόμα και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητη η ευρύτερη ματιά. Παραδείγματα, εμπειρίες, πολιτικές από όλον τον κόσμο θα πρέπει να είναι σε γνώση των δημοτικών αρχών. Εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε άλλα μήκη και πλάτη του κόσμου, εμπλουτίζουν τον καμβά των επιλογών, επισημαίνουν προβλήματα. Εξάλλου είναι κοινώς αποδεκτό πως σήμερα, που η παγκόσμια κοινότητα παρομοιάζεται με «παγκόσμιο χωριό», η αλληλεπίδραση φαινομενικά μακρινών γεγονότων είναι πραγματικότητα. Αν αντιστρέψουμε όμως την ερώτηση θα δούμε τα οφέλη ενός ευρύτερου, παγκόσμιου βλέμματος. Θα θέλαμε μια δημοτική αρχή με περιορισμένο βλέμμα; Θα θέλαμε Δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους που θα αγνοούν διεθνείς εξελίξεις; Θα θέλαμε δημοτική αρχή εγκλωβισμένη μόνο στο τοπικό ή και εθνικό παράδειγμα; Θα θέλαμε ανθρώπους που με παλαιοκομματικούς όρους και τρόπους δήθεν θα επιλύουν τα προβλήματα του τόπου τους; Ασφαλώς όχι.
Δεύτερον : Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό μας περί του νέου της πρότασής μας. Νέα είναι η προσπάθεια, νέες είναι οι αντιλήψεις. Το «νέο» σηματοδοτεί μια καινούρια πρόταση. Δεν περιορίζεται στο ηλικιακό ζήτημα. Μακριά από μας ο ηλικιακός ρατσισμός. Υπάρχουν νέες ιδέες από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, και παλαιές νοοτροπίες από νέους ανθρώπους. Βέβαια, για εμάς παραμένει πολιτικός στόχος η ενεργοποίηση και η συμμετοχή νέων ανθρώπων, αλλά αυτό επουδενί δεν μειώνει την αξία, την εμπειρία και την συμμετοχή άλλων ηλικιακών ομάδων. Εν ολίγοις, νέα πρόταση, νέα προσπάθεια, νέα αρχή. Νέος δήμος, νέοι άνθρωποι ( όσοι αισθάνονται νέοι και κομίζουν το νέο) .

ΗΡΑΚΛΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2 - 1

O MUSLI ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΜΕΣ'ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ευδόκιμος Πολάτογλου:Του Φαίνεσθαι ή Του Είναι

Του Φαίνεσθαι ή
                            Του Είναι
Υποψήφιοι- Δημοτικοί-Σύμβουλοι
 Οι Ελληνες , ως δημιουργοί της δημοκρατίας είχαν προβλέψει και το κριτήριο με το οποίο θα έκριναν κάθε φορά τους πολιτικούς ( οι οποίοι ήταν οι υπηρέτες των Πολιτών και όχι οι Πολίτες υπηρέτες των βουλευτών, νομαρχών, νομαρχιακών συμβούλων, δημάρχων, δημοτικών συμβούλων).
 Το κριτήριο ήταν αυτά που έλεγαν οι υποψήφιοι (στην προκειμένη περίπτωση οι Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ) εάν δεν τα έκαναν πράξη, άρα ήταν του Φαίνεσθαι (δηλαδή λένε κοινώς αερολογίες, μόνο για τις ψήφους) ή τα έκαναν πράξη και στην ζωή τους αλλά κυρίως στην διαχείριση της εξουσίας  ως υπηρέτες των Πολιτών, άρα ήταν Του Είναι.
Αυτό ήταν και το  βασικό κριτήριο για  την λειτουργία και τον έλεγχο της Δημοκρατίας από τους Πολίτες προς τον οποιοδήποτε ασκούσε εξουσία (στην προκειμένη περίπτωση τα κόμματα, νομάρχες, δημάρχους).
Παραπάνω είδαμε πως οριζόταν η έννοια Του Φαίνεσθαι ή Του Είναι γενικά σε προεκλογικές περιόδους.
Ας έρθουμε τώρα και στον Δήμο Ωραιοκάστρου που είναι και ο τόπος που ζούμε, άρα και πρέπει να ασχολούμαστε ως Πολίτες.
Λόγω των δημοτικών εκλογών ανακοινώνονται συνεχώς διάφορες υποψηφιότητες για δημοτικούς συμβούλους από όλες τις παρατάξεις με ταυτόχρονη ανακοίνωση των διαφόρων χαρακτηριστικών για τον κάθε υποψήφιο. Ως Πολίτες του Δήμου Ωραιοκάστρου πρέπει να δούμε όλες αυτές τις πληροφορίες για τον κάθε υποψήφιο και με βάση το κριτήριο Του Φαίνεσθαι  ή Του Είναι να τον κρίνουμε και να τον ψηφίσουμε.
Αυτό θα ήταν πολύ εύκολο εάν υπήρχαν χρήσιμες πληροφορίες για τον κάθε υποψήφιο και όχι άχρηστες με σκοπό την παραπλάνηση. Παρακάτω θα παρατεθούν κάποιες ενδεικτικές πληροφορίες για να δούμε εάν μπορούμε να καταλάβουμε κάτι ή θα θέλουμε ψυχολόγο για να μας μεταφράσει τις ιδέες του κάθε υποψηφίου.
Με σειρά υποκειμενικής προτεραιότητας.
 ·         είμαι νέος, είμαι νέα, νέα γενιά, είμαστε νέοι
τι μπορούμε να καταλάβουμε από  αυτήν την αναφορά με βάση το κριτήριο μας. Εχει περισσότερο μυαλό, εμπειρία, δεν κάνει ρουσφέτια, μας πληροφορεί πως πρέπει να είναι η έννοια του Δήμου ως υπηρέτης των Πολιτών, η λειτουργία των διαφόρων υπηρεσιών, η ποιότητα της ζωής στο Ωραιόκαστρο, τα σκουπίδια, η ανταποδοτικότητα των δημοτικών φόρων στον κάθε πολίτη ή οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην ζωή των πολιτών στον Δήμο.
Μακάρι όλα τα θέματα να λύνονταν μόνο και μόνο με το επιχείρημα ότι είναι νέος κάποιος. Αρα όσοι το επικαλούνται είναι Του Φαίνεσθαι και όχι Του Είναι
 ·         θα λύσουμε το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων σε 7 μήνες.

Εδώ θέλει προσοχή γιατί θα χαθούμε.
Ο υποψήφιος που το έχει αναφέρει αυτό θα πρέπει να έχει βρεί από πού θα πάρει τα χρήματα για όλα τα κτίρια, να κάνει τους διαγωνισμούς και να τα κατασκευάσει πλήρως  σε 7 μήνες.
Θέλουμε μεταφραστή ψυχολόγο για το παραπάνω.
Αρα όσοι το επικαλούνται είναι Του Φαίνεσθαι και όχι Του Είναι

·         παγκόσμιο βλέμμα  (αφορά υποψήφιο-α Δήμαρχο)

τι θα μπορούσαμε να καταλάβουμε ως ψηφοφόροι Πολίτες ώστε να δώσουμε την ψήφο μας και να διαχειριστεί την Δημοτική εξουσία.
Και εδώ θέλουμε μεταφραστή ψυχολόγο για το παραπάνω.
Αρα όσοι το επικαλούνται είναι Του Φαίνεσθαι και όχι Του Είναι

·         τι κατασκευαστικά έργα έχω κάνει στην επαγγελματική μου διαδρομή

αν το απλοποιήσουμε θα μπορούσαμε να πούμε ότι εάν ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος  ήταν σουβλατζής  ως επιχείρημα για να τον ψηφίσουμε  θα ήταν να μας πληροφορήσει  πόσα σουβλάκια έχει πουλήσει.
Αρα όσοι το επικαλούνται είναι Του Φαίνεσθαι και όχι Του Είναι
Υπάρχουν και πάρα πολλές  άλλες τοποθετήσεις υποψηφίων που αναφέρονται από τους ίδιους στις ανακοινώσεις τους.
είτε νέος, είτε μεγάλος, με ή όχι εμπειρία στην άσκηση δημοτικής εξουσίας εάν θέλουμε να αλλάξουμε τα πάντα προς το καλύτερο πρέπει να είμαστε
         Του Είναι και Όχι Του Φαίνεσθα

Ευδόκιμος Πολάτογλου
Πολίτης Δήμου Ωραιοκάστρου

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Ποια ονόματα παίζουν για τους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι υποψήφιοι σχεδόν δύο μήνες πριν τις εκλογές



Της Χρύσας Κυριακού

 (Απο την οικονομική e-φημερίδα της Βόρειας Ελλάδας VORIA.gr)


Στους ρυθμούς των αυτοδιοικητικών εκλογών κινούνται οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του νομού Θεσσαλονίκης. Αν και απομένουν περισσότερο από δύο μήνες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη, οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν ήδη οριστικοποιήσει την κάθοδό τους και προετοιμάζουν τα ψηφοδέλτιά τους ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες με στελέχη των περιοχών τους. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που βρίσκονται στην αναμονή για τα «πράσινα» ή «γαλάζια» χρίσματα, τα οποία αναμένονται μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Δήμος Θέρμης

Στο νέο δήμο Θέρμης, ο νυν δήμαρχος είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει τη διοίκηση του νέου καλλικράτειου δήμου Θέρμης, που προέκυψε από τη συνένωση των δήμων Θέρμης, Μίκρας, και Βασιλικών. Ο Θόδωρος Παπαδόπουλος, που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι διεκδικεί το δημαρχιακό θώκο πέρα από κομματικά χρίσματα. Ο δήμαρχος Μίκρας Θ. Γκουστίλης και ο πρώην δήμαρχος Βασιλικών Α. Τσολάκης, οι οποίοι προέρχονται και αυτοί από το χώρο του κυβερνώντος κόμματος, βρίσκονται στο πλευρό του δημάρχου Θέρμης. Από την πλευρά της η ΝΔ με επίσημη ανακοίνωσή της δίνει το χρίσμα στον επιχειρηματία Νίκο Βεζυρτζή. Ενώ, το ΚΚΕ ανακοίνωσε ήδη ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Θεόδωρου Ιγνατιάδη, ο οποίος ήταν υποψήφιος δήμαρχος και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το 2002 και το 2006.

Δήμος Θερμαϊκού

Ο νυν δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής θα διεκδικήσει για μια ακόμη φορά το δημαρχιακό θώκο του νέου δήμου, ο οποίος έχει προκύψει από τη συνένωση των δήμων Θερμαϊκού, Επανομής και Μηχανιώνας. Στο νέο δήμο ακούγεται επίσης το όνομα του πρώην υποψηφίου δημάρχου Δ. Καπλάνη. Ο νυν δήμαρχος Επανομής, Απόστολος Οικονομίδης έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των κατοίκων του νέου δήμου, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του. Ο κ. Οικονομίδης τις τελευταίες ημέρες είχε διαδοχικές επαφές και συσκέψεις με στελέχη της δημοτικής του παράταξης και αφού «ζύγισε» τα δεδομένα είπε το «ναι» στις προτροπές των τοπικών φορέων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συνδυασμός του θα είναι υπερκομματικός και θα αποτελείται από πρόσωπα με εμπειρία στο χώρο της αυτοδιοίκησης, των επιστημών και του συνδικαλισμού. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ακούγονται επίσης ο πρώην βουλευτής Γιώργος Κίρκος, ο δήμαρχος Μηχανιώνας Γιάννης Μαυρομάτης, ο πρώην δήμαρχος Θερμαϊκού Αντώνης Μαντζάρης και ο Κώστας Κούτουκας, πρώην δήμαρχος Ν. Μηχανιώνας.
Δήμος ΧαλκηδόναςΤον σημερινό δήμαρχο Αγίου Αθανασίου, Αριστείδη Αραμπατζή, στηρίζει και με τη… βούλα η ΝΔ στο νέο δήμο Χαλκηδόνας. Ενώ στο πράσινο στρατόπεδο έχει ακουστεί το όνομα του αντιπροέδρου της HELEXPO Γ. Μαραντέλο. Ο αντιπρόεδρος της HELEXPO και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης έχει δηλώσει επανειλημμένα την επιθυμία του να διεκδικήσει τον νέο καλλικράτειο δήμο Χαλκηδόνας, που έχει προκύψει από τη συνένωση των δήμων Χαλκηδόνας, Κουφαλίων και Αγίου Αθανασίου. Ο ίδιος μάλιστα ως κομματικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος έχει υποστηρίξει ότι επιθυμεί τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί, μετά και την επιλογή του ως αντιπρόεδρο στο διοικητικό συμβούλιο της HELEXPO.

Δήμος Λαγκαδά

Στο δήμο Λαγκαδά ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Καραγιάννης, διεκδικεί την επανεκλογή του έχοντας τη στήριξη της ΝΔ. Στην κατηγορία των «επίσημων» υποψηφίων ανήκει και ο Δημήτρης Ράβναλης ο οποίος «κατεβαίνει» με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ο μέχρι σήμερα δήμαρχος Ασσήρου έλαβε το χρίσμα κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, παρουσία του γραμματέα της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης Παντελή Κουκουλεκίδη. Την τριάδα κλείνει ο Φίλιππος Γεωργουδάκης ο οποίος είναι υποψήφιος με τη σημαία του ΚΚΕ. 

Στους λεγόμενους «ανεξάρτητους» ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του Γιώργου Ρόκου, ο οποίος προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, έχει ευρεία διεισδυτικότητα στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και θεωρείται πρόσωπο κοινής κοινωνικής αποδοχής.

Ανεξάρτητος «κατεβαίνει» και ο νυν δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Αναστασιάδης, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της ΝΔ. Ως ανεξάρτητος κατέρχεται και ο επίσης «γαλάζιος» δήμαρχος Καλλινδοίων, Σταύρος Καμαρούδης.

Δήμος Βόλβης


Στο νέο δήμο Βόλβης, ο οποίος προέρχεται από τη συνένωση των δήμων Αγίου Γεωργίου, Μαδύτου, Αρεθούσας, Απολλωνίας, Ρεντίνας και Εγνατίας, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Γαλαμάτης έχει ήδη ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του. Μάλιστα, ο κ. Γαλαμάτης κατάφερε και ένωσε και τις τρεις παρατάξεις του δήμου Αρέθουσας, με στήριξη στο πρόσωπό του ως υποψήφιου δημάρχου Βόλβης αν και το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, αφού επρόκειτο για τρεις «γαλάζιους» που είχαν εμφύλιο στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ προέρχεται και ο Άγγελος Φραντζής, ο οποίος ανακοίνωσε και επίσημα την πρόθεσή του να διεκδικήσει το νέο δήμο. Στο πλευρό του βρίσκονται μάλιστα και τρεις εν ενεργεία δήμαρχοι, Απολλωνίας Ιωάννης Αλμαλόγλου, Εγνατίας Αστέριος Ρετζέπης και Μαδύτου Βλαδίμηρος Ονούχος.

Δήμος Ωραιοκάστρου

Η αποχώρηση του γαλάζιου Π. Τσακίρη και η φημολογούμενη αποχώρηση του επίσης γαλάζιου Δ. Σαραμάντου (αν και ο ίδιος το διαψεύδει κατηγορηματικά) αλλάζουν το σκηνικό στο νέο δήμο. Ο νυν δήμαρχος, Ν. Μπάτος, που φέρεται από πολλούς να είναι ο επικρατέστερος και για νέος δήμαρχος της περιοχής, ζητά το χρίσμα της ΝΔ, ενώ οι γαλάζιοι Αστ. Γαβότσης, δήμαρχος Μυγδονίας και Δ. Καρασαββίδης (πρώην αντιδήμαρχος της παράταξης του νυν δημάρχου Ωραιοκάστρου και με πολύ καλές σχέσεις με στελέχη του ΛΑΟΣ), έχουν ήδη ανακοινώσει την κοινή κάθοδό τους στις εκλογές του Νοέμβρη, με επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο τον κ. Γαβότση. Η εκλεκτή του ΠΑΣΟΚ, Χ. Αλίρη φαίνεται πως παίζει μόνη της στο “πράσινο” στρατόπεδο. Η νεαρή υποψήφια δήμαρχος έχει ήδη έτοιμο το ψηφοδέλτιό της, κατά 90%, το οποίο στελεχώνεται από πρόσωπα όλων των πολιτικών χώρων, ευελπιστώντας να πάρει ψήφους και από τον δεξιό χώρο.

Δήμος Δέλτα

Ο νέος δήμος Δέλτα, που προέκυψε από τη συνένωση των δήμων Εχεδώρου, Αξιού και Χαλάστρας προκαλεί προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ αν και όπως όλα δείχνουν ο εκλεκτός του κόμματος θα είναι τελικά ο νυν δήμαρχος Εχεδώρου, Σ. Σταματάκης, ο οποίος διαδέχθηκε τον Γ. Αρβανιτίδη, όταν ο τελευταίος εγκατέλειψε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη Βουλή. Αλλά και ο νυν δήμαρχος Αξιού, Ν. Γιουτίκας, είναι αποφασισμένος να κατέβει στις εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη ενώ η στήριξη από τη ΝΔ είναι δεδομένη.


 Πηγή: VORIA.GR

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ: "ΦΩΤΑ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ" 2010

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
(ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑ)
"ΦΩΤΑ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ" 2010
ΛΑΤΟΜΕΙΟ «ΓΕΝΕΣΙΣ» ΜΙΝΟΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΑΡΟΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ-ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣΑΛΙΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ
 
ΠΕΜΠΤΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
"Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ"
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΛΟΥΧΟ
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
 «ΟΙ ΜΠΑΝΤΑ-ΡΙΣΜΕΝΟΙ»
ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
 
* Ώρα έναρξης όλων των παραστάσεων 9:00 μ.μ

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΑΛΙΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΑΡΑΜΑΝΤΟΥ


 "Κοινωνία Πολιτών" – Περί δημοσκοπήσεων

Η εμφάνιση δημοσκοπήσεων είναι αναμενόμενη και θεμιτή στα πλαίσια ενός προεκλογικού αγώνα. Εξίσου όμως θεμιτή , δεοντολογικά ορθή θα ήταν και η παρουσίαση 1ον της εταιρείας που διεξήγαγε την έρευνα και 2ον  η ημερομηνία διεξαγωγής.
Ιδιαίτερα δε οι ημερομηνίες διεξαγωγής της δημοσκόπησης έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι σε περίπτωση που η έρευνα έλαβε χώρα προηγούμενους μήνες ( έστω 1 με 2 μήνες πριν)  είναι σαφέστατο πως πλέον δεν αποτυπώνει τα πραγματικά μεγέθη.
Εκτός αυτών γεννάται ευλόγως ένα βασικό ερώτημα. Υπάρχουν ή όχι νέες δημοσκοπήσεις; Έχουν διεξαχθεί έρευνες πιο κοντά στον παροντικό χρόνο; Γιατί δεν επιλέγεται η δημοσιοποίηση πιο πρόσφατων ερευνών ; Γιατί αποκρύπτονται τα αποτελέσματά τους από το ενδιαφερόμενο κοινό και τους δημότες του Νέου Δήμου Ωραιοκάστρου;
 Η επιλογή δημοσκόπησης προς δημοσίευση αναλόγως των αποτελεσμάτων είναι αναξιόπιστη τακτική δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων. Η σημερινή πραγματικότητα είναι διαφορετική. Εξάλλου, αληθεύει ή όχι, πως αυτή η δημοσιευμένη δημοσκόπηση έχει διεξαχθεί τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου και απλά  ανασύρεται σήμερα για να στηρίξει συγκεκριμένη υποψηφιότητα η οποία φημολογούνταν ότι αποσύρεται? Η μήπως οι τωρινές δημοσκοπήσεις δίνουν άλλα αποτελέσματα;
Οι πολίτες του νέου Δήμου Ωραιοκάστρου έχουν την πολιτική ωριμότητα, έχουν την κριτική σκέψη να αντιληφθούν τις πολιτικάντικες σκοπιμότητες τέτοιων ενεργειών. Έχουν τη θέληση για αλλαγές. Θα αφήσουν πίσω τους μικροπολιτικούς τακτικισμούς και θα επιλέξουν βάσει των προγραμμάτων, ανθρώπων και προτάσεων.

Ο ιός του δυτικού Νείλου και στο Ωραιόκαστρο


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΙΟΥΛΑ
Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού του δυτικού Νείλου, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη «εγκατασταθεί» ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Στο νομό μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 34 επιβεβαιωμένα κρούσματα πολιτών που προσβλήθηκαν από τον ιό και οι τοπικές αρχές έχουν θορυβηθεί, επειδή ανάμεσά τους είναι και δεκάδες από το πυκνοδομημένο στενό πολεοδομικό συγκρότημα.
Σε χτεσινή σύσκεψη που συγκλήθηκε από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης υπό την προεδρία της αρμόδιας αντινομάρχη Αθηνάς Αηδονά, εκπρόσωποι όλων των ΟΤΑ του νομού κλήθηκαν να προσκομίσουν λίστες με χαρτογράφηση των πιθανών εστιών επώασης κουνουπιών προκειμένου άμεσα να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης των κρουσμάτων. Στην ουσία, αναμένεται να γίνουν επίγεια εστιασμένοι ψεκασμοί σε όλες τις «ύποπτες» εστίες, διότι τα κουνούπια - κομιστές του ιού στην ύπαιθρο δεν μπορούν να προσβάλουν μεγάλους πληθυσμούς, εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού κινδυνεύει να προσβληθεί πληθυσμός περίπου ενός εκατομμυρίου πολιτών.
Τα κρούσματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κ. Αηδονά, βάσει της καταγραφής που έγινε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα 34 επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι: Παπάφειο, Γέφυρα (2), Αδενδρο, Κάτω Τούμπα (2), Καλαμαριά, Νέα Μεσημβρία (2), Αγιος Παύλος, Ηλιούπολη, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Νέα Απολλωνία, Αγία Τριάδα, Μηχανιώνα (2), Περαία, Εγνατία - κέντρο Θεσσαλονίκης, Πυλαία, Θέρμη, Αγιος Αθανάσιος, Πέτρου Συνδίκα - παραλία, Καραμπουρνάκι, Γραβιάς, Σταυρούπολη, Ωραιόκαστρο, Εύοσμος, Μαυροκορδάτου, Αμπελόκηποι, Τριανδρία, Μοναστηρίου, Αριστοτέλους, Λαγκαδάς και Ξηροχώρι.
Οπως δήλωσε η κ. Αηδονά, «το αργότερο ώς αύριο θα υιοθετηθούν τα μέτρα που θα προτείνει η κεντρική επιτροπή διαχείρισης της κρίσης. Στο αστικό κέντρο δεν μπορούν να γίνουν αεροψεκασμοί, γι' αυτό θα πρέπει να γίνουν εστιασμένοι ψεκασμοί σε σημεία που μας υπέδειξαν οι δήμοι. Ολο το υλικό που συγκεντρώσαμε θα το δώσουμε στην επιτροπή, η οποία θα μας υποδείξει και τα άμεσα μέτρα».
Σημεία
Οι εκπρόσωποι των δήμων υπέδειξαν μια σειρά από «επικίνδυνα» σημεία όπου μπορούν να υπάρξουν εστίες επώασης κουνουπιών. Μεταξύ αυτών βόθροι, μάντρες, ρέματα και χείμαρροι, πάρκα, ορνιθώνες, περιοχές λιμναζόντων υδάτων, στρατόπεδα, σπασμένοι αγωγοί, διαρροές, φρεάτια κ.λπ. Για παράδειγμα, ο δήμος Σταυρούπολης υπέδειξε σημεία στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και ο δήμος Ωραιοκάστρου ανοιχτούς χειμάρρους και βόθρους στο Παλαιόκαστρο.
Η κ. Αηδονά είπε πως οι ψεκασμοί του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών θα συνεχιστούν ώς τις 15 Σεπτεμβρίου και, αν χρειαστεί, ώς το τέλος του επόμενου μήνα στη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ στην ανατολική Θεσσαλονίκη θα γίνονται προνυμφοκτονίες ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στους οριζόνες της δυτικής Θεσσαλονίκης θα γίνονται ακμαιοκτονίες με ψεκασμούς από εδάφους και από αέρος. Χτες έγιναν επίγειες ακμαιοκτονίες σε Μηχανιώνα και Αγία Τριάδα, ενώ σήμερα θα γίνονται ψεκασμοί σε Χαλκηδόνα, Ξηροχώρι, Λαγκαδά και Νέα Απολλωνία.



Σταυροί προτίμησης υποψηφίων Τοπικής Κοινότητας:Τι ισχύει τελικά?

Ο Νόμος 3852/2010 (Α΄87) αρθρο 27 παρ 3 αναφέρει:

Σταυροί προτίμησης
3. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμηση του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και υπέρ ενός υποψήφιου συμβούλου ή εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας.



Στην Υπουργική Απόφαση YA 45722/ 10.8.2010 αναφέρει:
 Ορισμός μορφής και διαστάσεων ψηφοδελτίων
 ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Άρθρο 1
Τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τις δημοτικές εκλογές έχουν υποχρεωτικά την εξής μορφή:
………………………………
II.                  Σε Δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές  περιφέρειες,  κάθε συνδυασμός εκτυπώνει ιδιαίτερο ψηφοδέλτιο για κάθε  δημοτική ή τοπική κοινότητα, το οποίο  περιλαμβάνει κατά σειρά τα εξής στοιχεία (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3):

1.        Το τυχόν έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού
2.        Το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο του υποψηφίου δημάρχου με τη σχετική ένδειξη
3.        Στη συνέχεια η φράση «Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι» ακολουθούμενη από την ονομασία της εκλογικής περιφέρειας και στη συνέχεια  και εντός παρένθεσης τη φράση «Μέχρι τρεις (3) σταυρούς» ή «Μέχρι έναν (1) σταυρό» αν η εκλογική περιφέρεια εκλέγει έως 3 συμβούλους.
4.        Τα επώνυμα, τα ονόματα και τα πατρώνυμα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, με αλφαβητική σειρά, της αντίστοιχης  εκλογικής περιφέρειας, όπου ανήκει η δημοτική ή τοπική κοινότητα.
5.        Στη συνέχεια η φράση «Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι λοιπών περιφερειών» ακολουθούμενη από την ένδειξη «μέχρι έναν (1) σταυρό»
6.        Τα επώνυμα, τα ονόματα και τα πατρώνυμα, με αλφαβητική σειρά,  των υπολοίπων υποψηφίων  δημοτικών  συμβούλων, των λοιπών εκλογικών περιφερειών με παράθεση της  εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι υποψήφιοι
7.        Την φράση «Υποψήφιοι δημοτικής ή τοπικής κοινότητας», ακολουθούμενη από το όνομα της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και στη συνέχεια εντός παρένθεσης, από τη φράση «Μέχρι δύο σταυρούς». Σε περίπτωση που η τοπική κοινότητα εκλέγει εκπρόσωπο τοπικής κοινότητας τότε αναγράφεται η φράση «Υποψήφιοι εκπρόσωποι τοπικής κοινότητας», ακολουθούμενη από το όνομα της τοπικής κοινότητας και στη συνέχεια εντός παρένθεσης, από τη φράση «Μέχρι έναν σταυρό».
8.        Τα επώνυμα, τα ονόματα και τα πατρώνυμα, με αλφαβητική σειρά,  των υποψηφίων   συμβούλων  της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας.