Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ: ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΕΣΤΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ

Σχετικά με την αναφορά του ονόματος μου στην συνέντευξη της κυρίας  Χριστίνας Αλίρη στο  προηγούμενο φύλλο της τοπικής εφημερίδας ΧΡΟΝΟΣ του Ωραιοκάστρου, θα ήθελα να δηλώσω τα εξής:




"Αν πράγματι ήμουν ο πρώτος που ενημέρωσε η κυρία Αλίρη για την
πρόθεση της να είναι υποψήφια Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, τότε σίγουρα
ήμουν ο πρώτος που την συμβούλεψε να μην το κάνει, χωρίς συγκεκριμένες
απαραίτητες προυποθέσεις."
Ανέστης Πολυχρονίδης





Πηγή: Επίσημο site του συνδυασμού "ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ-ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ"

Επεκτάσεις 22.737 στρεμμάτων σε… ποιοτικούς οικισμούς

(Από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)




Ψηλά τον πήχη για την αγορά πρώτης κατοικίας βάζουν επτά δήμοι στη δυτική Θεσσαλονίκη. Προωθώντας την ένταξη συνολικά 22.737 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης, φιλοδοξούν να υπερκεράσουν τα εμπόδια που δημιουργεί η οικονομική κρίση.







Της Φανής Σοβιτσλή
fsovitsli@makthes.gr

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαδικασίες των προς ένταξη εκτάσεων σε Ωραιόκαστρο και Φίλυρο (δήμος Χορτιάτη), καθώς και στον Άγιο Αθανάσιο, όπου είναι ήδη έτοιμη η προκήρυξη για τη μελέτη πολεοδόμησης.
Στη δυτική Θεσσαλονίκη, οι περιοχές επέκτασης σχεδίου πόλης αρκετών από τους επτά δήμους χαρακτηρίζονται ποιοτικοί οικισμοί, καθώς διασφαλίζεται για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ακινήτων ο χαμηλός συντελεστής δόμησης και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, χωρίς οχλήσεις από βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες. Από τις προωθούμενες επεκτάσεις στο σχέδιο πόλης θα προκύψουν νέα οικόπεδα-“φιλέτα”, τα οποία υπολογίζεται να παραδοθούν, με τις καθορισμένες χρήσεις γης, τα επόμενα δυόμισι έως τέσσερα χρόνια, σε κάποιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μελετητικού γραφείου “ΓΑΙΑ ΑΕ”, ο δήμος Ωραιοκάστρου προωθεί ήδη στο σχέδιο πόλεως 4.217 στρέμματα, ενώ σχεδιάζει να εντάξει και άλλα 2.500 στρέμματα, σε μία προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες ζήτησης τα επόμενα χρόνια, οπότε εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν περίπου 30.000-40.000 νέοι κάτοικοι.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες περιοχές στη δυτική Θεσσαλονίκη, η περιοχή επέκτασης του δήμου Ωραιοκάστρου έχει μεγάλο οικιστικό ενδιαφέρον, καθώς χαρακτηρίζεται από τους πολεοδόμους πρότυπος και ποιοτικός οικισμός λόγω της πρόσβασης από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο αλλά και εξαιτίας άλλων υποδομών που σχεδιάζονται για την εύκολη μετακίνηση των πολιτών. Η προτεινόμενη επέκταση των 4.217 στρεμμάτων περιλαμβάνει τις περιοχές Νεοχωρούδας και Γαλήνης και τις περιοχές νοτιοανατολικά του παραδοσιακού οικισμού. Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Νικόλαος Μπάτος, η περιοχή των 4.217 στρεμμάτων αναμένεται να καταστεί προνομιακή για όσους την επιλέξουν για πρώτη κατοικία, καθώς ο συντελεστής δόμησης έχει οριστεί σε 0,40, προκειμένου η δόμηση να σέβεται το περιβάλλον.
Στον Χορτιάτη

Στην επέκταση 6.000 στρεμμάτων στο δημοτικό διαμέρισμα του Φιλύρου, που είναι και το πλέον πολυπληθές, προχωρά ο δήμος Χορτιάτη. Επίσης θα επεκταθούν οικιστικά κατά 5.500 στρέμματα οι περιοχές του Ασβεστοχωρίου και του Χορτιάτη. Σύμφωνα με τη “ΓΑΙΑ ΑΕ”, η μελέτη κτηματογράφησης, πολεοδόμησης και πράξης εφαρμογής προχωρά κανονικά και σήμερα βρίσκεται στη Β2 φάση τής πολεοδομικής μελέτης. Κάποιες εκκρεμότητες που αφορούν γεωλογικές μελέτες έχουν ήδη υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, εκτιμάται ότι οι περιοχές θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλης σε περίπου δυόμισι χρόνια.

Το μείζον ζήτημα της επέκτασης ενέκρινε και το δημοτικό συμβούλιο του Χορτιάτη, το οποίο αρχικά συμφώνησε για την ανάθεση της μελέτης, αποτύπωσης, κτηματογράφησης, πολεοδόμησης και πράξης εφαρμογής περιοχών των δημοτικών διαμερισμάτων Χορτιάτη, Φιλύρου, Ασβεστοχωρίου και Εξοχής. Η μελέτη, το κόστος της οποίας υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 2,5 εκατ. ευρώ, θα υποδείξει τις ζώνες οικοπεδοποίησης, κοινόχρηστων χώρων, πλατείες πάρκα κ.ά., καθώς και τα σημεία στα οποία απαιτείται να γίνει χάραξη του οδικού δικτύου που συνδέεται με την περιφερειακή οδό.

Άγιος Αθανάσιος και Μυγδονία

Στον δήμο Αγίου Αθανασίου, ο οποίος προχωρά στην ένταξη 3.500 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης, είναι ήδη έτοιμη η προκήρυξη για την ανάθεση της πολεοδομικής μελέτης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστείδη Αραμπατζή, μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να έχει οριστεί ανάδοχος, προκειμένου να αρχίσει τον Σεπτέμβριο η διαδικασία εκπόνησης της μελέτης, το κόστος της οποίας αναμένεται να φτάσει τα 3 εκατ. ευρώ. Η επέκταση σχεδιάζεται να γίνει και στα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα: τη Γέφυρα, τον Βαθύλακο, την Αγχίαλο και τη Νέα Μεσήμβρια. Στόχος του δήμου είναι η επέκταση να γίνει ισότιμα και να καλύψει τις οικιστικές ανάγκες περιοχών όπως ο Βαθύλακος που είναι κορεσμένες. “Σχεδιάζουμε επέκταση, δεδομένης της ζήτησης που υπάρχει, καθώς και για να αποφύγουμε την άναρχη δόμηση”, σημείωσε ο δήμαρχος κ. Αραμπατζής και πρόσθεσε πως αν δεν υπάρξουν ενστάσεις οι περιοχές αναμένεται να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Στον δήμο Μυγδονίας, μετά την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), το οποίο πέρασε και από το ΣΧΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος είναι έτοιμος για την κτηματογράφηση 2.020 στρεμμάτων. Η επέκταση προγραμματίζεται και για τα τρία δημοτικά διαμερίσματα: τη Λητή, τον Δρυμό και το Μελισσοχώρι. “Σκοπεύουμε να κατανείμουμε την επέκταση στο 1/3 του κάθε δημοτικού διαμερίσματος. Σήμερα, παρά τα προβλήματα με την οικονομική κρίση, προχωρούμε στη φάση της πολεοδόμησης”, ανέφερε ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης, υπογραμμίζοντας ότι η επέκταση αναμένεται να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια.

Στον δήμο Κουφαλίων, η δημοτική αρχή προγραμματίζει την επέκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς: Κουφάλια, Πρόχωμα, Καστανάς και Ακροπόταμος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Μπελίδη, “από τη στιγμή που υπάρχει μελετητικό γραφείο, προχωρούμε στη διαδικασία της καταγραφής της επέκταση, προκειμένου να διαπιστώσουμε τις χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης στο υφιστάμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο”. Πάντως, ήδη στην περιοχή υπάρχει ανοικοδόμηση και μεγάλη ζήτηση, καθώς οι τιμές των ακινήτων -κυρίως οικοπέδων- είναι πολύ χαμηλές.

Πράσινο φως στους δήμους Λαγκαδά και Εχεδώρου

Στον δήμο Λαγκαδά, προβλέπεται η ένταξη 2.500 στρεμμάτων, καθώς ολοκληρώθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής. Το πράσινο φως σε 17 δήμους της απομονωμένης επαρχίας Λαγκαδά, ώστε να προχωρήσουν σε επεκτάσεις σχεδίου πόλης, δόθηκε μετά την άρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ 2004), η οποία περιόριζε δραματικά τη δυνατότητα επεκτάσεων. Πρόκειται για χωριά και οικισμούς που ερημώνουν πέριξ της λίμνης Κορώνειας.

Στον δήμο Εχεδώρου, η επέκταση 1.000 στρεμμάτων έχει ήδη ολοκληρωθεί και η ανοικοδόμηση στα δημοτικά διαμερίσματα Διαβατών και Μαγνησίας προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Παντελής Τσακίρης: Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από μια απλή διαχείριση, αλλά από καινοτόμες δράσεις, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μα πάνω απ΄ όλα από αξιοποίηση του εκπληκτικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει







Συνέντευξη του Παντελή Τσακίρη Υποψήφιου Δημάρχου του νέου διευρυμένου Δήμου Ωραιοκάστρου στον Κ@λλιθιώτη





Στην εποχή μας, είναι λίγες οι περιπτώσεις των νέων ανθρώπων που παρουσιάζουν πραγματικά ενδιαφέρον. Ο Παντελής Τσακίρης, είναι ένας νέος που μέσα σε 28 χρόνια ζωής έχει καταφέρει πολλά. 2 πανεπιστημιακά πτυχία, άριστος γνώστης 3 ξένων γλωσσών, ενεργή συμμετοχή στα κοινά, έντονη κοινωνική δράση, παρεμβατική αρθρογραφία, πλούσιο έργο γενικά. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα ενός νέου που προσπαθεί να εκφράσει την γενιά του και να αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό της περιοχής.





Η συνέντευξη

Κ@λλιθιώτης:Κύριε Τσακίρη,
Σύμφωνα με δήλωσή σας θα είσθε υποψήφιος Δήμαρχος του νέου διευρυμένου Δήμου Ωραιοκάστρου. Ποιο είναι το όραμα σας για το νέο Δήμο και ποιες οι δικές σας προτάσεις για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης?

Παντελής Τσακίρης: Πριν σας καταθέσω την δικές μου σκέψεις για τον νέο Δήμο, μια παραίνεση προς τους πολίτες θα ήθελα να καταθέσω: να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του τοπικισμού. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι σ’ αυτήν τη νέα πρόκληση που λέγεται Καλλικράτης. Διαφορετικά τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά για όλους μας. Αναλογιστείτε απλά που μπορεί να οδηγήσει ο διχαστικός τοπικισμός, τον όποιο κάποιοι σήμερα καλλιεργούν. Ενωμένοι μόνο μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Η φυσιογνωμία του νέου Δήμου είναι πλουραλιστική. Από τη μια το αστικό Ωραιόκαστρο πρέπει να βρει κοινό βηματισμό με την αγροτική Καλλιθέα και την ημιαστική Μυγδονία. Πρέπει να καταθέσουμε στους πολίτες μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το καινούργιο μόρφωμα. Τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε και πως σκεπτόμαστε της αυτοδιοίκηση σήμερα. Εγώ δεν σας κρύβω ότι σίγουρα την φαντάζομαι πολύ διαφορετική από το πώς είναι σήμερα. Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από μια απλή διαχείριση, αλλά από καινοτόμες δράσεις, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μα πάνω απ΄ όλα από αξιοποίηση του εκπληκτικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει. Πρέπει να τελειώνουμε με τα κατεστημένα και όλους αυτούς που αποτελούν μέρος ενός συστήματος που απλά απέτυχε και μιας γενιάς πολιτικών που το μόνο που κατάφερε ήταν να υποθηκεύσει το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς. Της γενιά μου.


Κ@λλιθιώτης:Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών μέσα στον διευρυμένο δήμο Ωραιοκάστρου σε σχέση με τις δυνατότητες ή τις αδυναμίες που φέρνει η μεταρρύθμιση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»;


Παντελής Τσακίρης: Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποτελέσουν το ζωντανά κύτταρα του νέου οργανισμού που δημιουργείται. Πρέπει όλοι να συνεργαστούν με όλους και όπως σας είπα να αφήσουν πίσω όλους αυτούς που καλλιεργούν τοπικιστικά αισθήματα. Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα και να το φωνάξουν όλοι όσοι επιθυμούν να εμπλακούν με τα κοινά σ’ αυτήν τη νέα εποχή: Ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Κ@λλιθιώτης: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μείζονος σημασίας προβλήματα του νέου διευρυμένου Δήμου μας?

Παντελής Τσακίρης: Τα προβλήματα είναι πολλά και χρόνο με το χρόνο διογκώνονται. Σκεφτείτε απλά ότι σήμερα στο Ωραιόκαστρο, πολλοί μαθητές κάνουν μάθημα σε λυόμενα σχολεία, το κυκλοφοριακό πρόβλημα εντάθηκε, οι πολίτες κλήθηκαν να πληρώσουν χαράτσι για την σύνδεσή τους με την ΕΥΑΘ, η κατασκευή του ανοιχτού θεάτρου ακυρώθηκε, ο κεντρικός δρόμος παραμένει ημιτελής στην περιοχή της Γαλήνης, ο Πολυχώρος Αθλητισμού και Πολιτισμού στην Γαλήνη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Θα μπορούσα να σας πω και άλλα πολλά αλλά για οικονομία χρόνου και χώρου σταματώ εδώ.


Απ’ όλα αυτά ένα συμπέρασμα νομίζω ότι εξάγεται: η λογική του βλέποντας και κάνοντας είναι βαθιά αναχρονιστική. Η σύγχρονη διακυβέρνηση απαιτεί σοβαρότητα, γνώση, εμπειρία μα πάνω απ’ όλα στρατηγικό σχεδιασμό. Από πριν πρέπει να γνωρίζεις τι θέλεις να κάνεις. Να το καταθέσεις στους πολίτες και να μην παρεκκλίνεις ούτε στο ελάχιστο. Δεν μπορεί να υπόσχεσαι στους πολίτες άλλα και να μην υλοποιείς ούτε τα μισά, επικαλούμενος διαρκώς προφάσεις.


Κ@λλιθιώτης: Πώς βλέπετε γενικώς την μέχρι τώρα πορεία της Δημοτικής Αρχής και στις τρείς περιφέρειες (Καλλιθέα,Μυγδονία,Ωραιόκαστρο) που συναποτελούν το νέο διευρυμένο Δήμο μας;


Παντελής Τσακίρης: Μηδενιστής δεν υπήρξα ποτέ. Ούτε πρόκειται να γίνω. Το έργο που έγινε ή δεν έγινε το γνωρίζουν και το βιώνουν οι πολίτες σήμερα. Απλά ως νέος, οραματιστής, κοσμοπολίτης και πολυταξιδεμένος, οι απαιτήσεις μου είναι πολλές και μεγάλες. Θέλω τον τόπο μου πρωτοπόρο, διεκδικητικό. Τον θέλω πρότυπο ανάπτυξης, δυναμικό με ισχυρό λόγο απέναντι σε κάθε εξουσία.

 
Κ@λλιθιώτης:Είστε νέος σε ηλικία.Είναι γνωστό πως η Νεολαία κρατά αποστάσεις από τους πολιτικούς και την πολιτική.Πώς σκέφτεστε να την προσεγγίσετε και τι έχετε να πείτε γιαυτήν και τα προβλήματά της.?


Παντελής Τσακίρης: Κάποιοι ψάχνουν ειδικούς τρόπους επικοινωνίας με τους νέους. Κάποιοι αγωνιούν να αποσπάσουν τις ψήφους των νέων ανθρώπων και να τους πείσουν για αυτά που δεν έκαναν όλα αυτά τα χρόνια και να υποσχεθούν ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα. Είναι οι πολιτικοί της προηγούμενης γενιάς. Αυτοί που υποθήκευσαν το μέλλον τους. Εγώ δεν ανήκω σ’ αυτούς. Εγώ συνομιλώ με τους νέους στην δική τους γλώσσα, αφουγκράζομαι τις αγωνίες τους, οραματίζομαι μαζί τους, γιατί πολύ απλά είμαι ένας από όλους αυτούς.



ΦΩΤΟ..ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΣΑΚΙΡΗ

 

1.Φιλική σηζήτηση με τον Κώστα Σκανδαλίδη



2.Σε εκδήλωση της Ενεργούς Δημοκρατικής Ομάδας Νέων ( ΕΝΔΟΝ ) με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον Μαργαρίτη Τζήμα



3.Με τον αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Δημήτριο στα πλαίσια του εορτασμού για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στο ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη


4.Με τον Γιώργο Λεβέντη της SONY - BMG στη Νέα Υόρκη

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Απίστευτο: Βερίκοκα με ποντικοφάρμακο!




Απίστευτο: Βερίκοκα με ποντικοφάρμακο!



Σε προληπτική ανάκληση παρτίδων με βερίκοκα προχώρησε η εταιρεία "ΣΕΒΙΣΕ Α.Ε." (Ελ. Βενιζέλου 282, Καλλιθέα) καθώς σε ορισμένες συσκευασίες των οποίων ανιχνεύτηκαν μη επιτρεπτές χημικές ουσίες (ποντικοφάρμακο). Για το θέμα η επιχείρηση ενημέρωσε και τον ΕΦΕΤ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα.

Σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας, όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, η εν λόγω παρτίδα δεν διακινήθηκε στο καταναλωτικό κοινό, αλλά για προληπτικούς λόγους προέβη σε προληπτική ανάκληση τεσσάρων επιπλέον παρτίδων.

Πρόκειται για ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΜΠΕΜΠΕΚΟΥ ΒΙΟ, με εμπορικές επωνυμίες "Γλυκιά Γεύση" και "Αγνόκηπος", προέλευσης Κορινθίας, με παραγωγό τον κ. Γιαννάκαινα Αναστάσιο και αριθμούς παρτίδων 1200007618, 1200007658, 1200007682 και 1200007735.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων για προληπτικούς λόγους και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Κατασχέθηκαν και ακατάλληλα λεμόνια από την Αργεντινή

Πηγή:http://www.nooz.gr/greece/apisteuto-verikoka-me-pontikofarmako

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ανεργία γένος θηλυκού

Τα πορίσματα πρόσφατης μελέτης για την αγορά εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) είναι μία τυπική ελληνική περιφέρεια με υψηλό παραγωγικό μερίδιο των υπηρεσιών και συγκέντρωση της απασχόλησης στον ίδιο τομέα. Το γεγονός αυτό οφείλεται τόσο στο ρόλο που διαδραματίζει η Θεσσαλονίκη ως πολυσήμαντο αστικό κέντρο, όσο και την ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού λόγω της γεωγραφικής θέσης της ΠΚΜ. Τα χαρακτηριστικά της απασχόλησης μοιάζουν με εκείνα της υπόλοιπης χώρας, ενώ η κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα των ανέργων είναι η ομάδα 30-44 ετών.

Κρίσιμα όμως είναι τα στοιχεία αναφορικά με τη γυναικεία απασχόληση. Η θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι δυσχερέστερη από εκείνη των ανδρών, ενώ περνούν πολύ ευκολότερα από τους άντρες στην κατηγορία του μη ενεργού πληθυσμού.

Ακόμη, οι γυναίκες εισέρχονται αργότερα και αποχωρούν νωρίτερα από τους άνδρες στη σφαίρα της απασχόλησης, ενώ ο συνολικός εργασιακός βίος τους είναι βραχύτερος. Επιπλέον, οι γυναίκες στρέφονται περισσότερο προς τη μισθωτή εργασία και λιγότερο στην επιχειρηματικότητα. Τέλος, όσο ανέρχεται το εκπαιδευτικό επίπεδο των γυναικών, τόσο πιο ευχερής γίνεται η πρόσβαση τους στην απασχόληση, ενώ η αναλογία των ανέργων ανδρών και γυναικών είναι ευνοϊκή για τους πρώτους.

Η μελέτη, επιπλέον, έδειξε ότι η βιομηχανία και η βιοτεχνία έχουν πάψει να αποτελούν κοιτάσματα απασχόλησης, ενώ η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας κατευθύνονται στις υπηρεσίες. Οι γυναίκες εξακολουθούν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των αντρών όσον αφορά την πρόσβαση και διατήρηση της απασχόλησης, ενώ η ανεργία είναι «γένους θηλυκού». Εν κατακλείδι, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές απασχόλησης των τελευταίων χρόνων έχουν δώσει μάλλον πενιχρά αποτελέσματα.

Γράφημα : Διάρθρωση της ανεργίας κατά ομάδες ηλικιών και φύλο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

ΠΗΓΗ: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΣΥΕ (Β’ τρίμηνο 2009)

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης του επικ. καθηγητή Οικονομικής των Ανθρώπινων Πόρων στο Πανεπιστημίου Αιγαίου Θεόδωρου Κουτρούκη για την αγορά εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία.

Πηγή:voria.gr

Τι αλλάζει στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Για ένα «Νέο Σχολείο» βάζει πλώρη η Διαμαντοπούλου

Με όραμα ένα «Νέο Σχολείο», στόχο τον εξορθολογισμό της ύλης και στοίχημα την περαιτέρω εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, ανέλυσε η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τις μεταρρυθμίσεις που θα ισχύσουν από το Σεπτέμβριο στα σχολεία.

Με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος προβλέπεται η περικοπή στα θετικά μαθήματα όπως Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Γεωγραφία, Βιολογία, Πληροφορική και Τεχνολογία. Η περικοπή θα γίνει από την πέμπτη τάξη του δημοτικού και θα συνεχιστεί ως την τρίτη λυκείου, όπου εκεί όμως θα είναι περιορισμένη.

Χαρακτηριστικά η υπουργός επεσήμανε: «Πολλά μαθήματα και ιδιαίτερα τα θετικά, τα οποία από πολλούς μαθητές θεωρούνται και ιδιαιτέρως δύσκολα, είναι υπερφορτωμένα σε ύλη. Για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία προτείνεται η ελάφρυνση της ύλης μέσω περικοπών με σαφή παιδαγωγικά κριτήρια».

Συγχρόνως το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει στα 800 μεγαλύτερα ολοήμερα σχολεία σε πιλοτική βάση νέο ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα. Έτσι το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό πρόγραμμα του σχολείου τροποποιείται και αυξάνεται κατά δέκα ώρες στις τάξεις α΄και β΄, κατά πέντε στις τάξεις γ΄και δ΄και κατά τρεις στις τάξεις ε΄και στ΄. Συγχρόνως ενισχύεται η διδασκαλία γλώσσας, μαθηματικών, πληροφορικής, φυσικής αγωγής, αισθητικής και αγωγής υγείας. Στο προτεινόμενο πρόγραμμα της προαιρετικής ζώνης δεν υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα.

Στο ζήτημα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι 150.000 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2013, στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης για το Νέο Σχολείο.

Το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη του εκπαιδευτικού στη σχολική καθημερινότητα και αξιοποιεί μεθοδολογίες της εκπαίδευσης ενηλίκων και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σχεδιάζεται με βάση την έως τώρα εμπειρία από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη χώρα μας, τα πορίσματα σχετικών επιστημονικών ερευνών και τη διεθνή εμπειρία, ενώ ο σχεδιασμός του θα ολοκληρωθεί με τα αποτελέσματα της ανοιχτής διαβούλευσης που ξεκινάει.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευτικοί είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες καλούνται με δημόσια και ανοιχτή πρόσκληση μέσω του διαδικτύου στη διεύθυνση: www.epimorfosi.edu.gr.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το τμήμα της εφαρμογής ολοκληρωμένης πολιτικής για την ελληνική γλώσσα που ανακοίνωσε η υπουργός. Το υπουργείο ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια για την προώθηση, την υποστήριξη και την προβολή της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

H υπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η κ. Διαμαντοπούλου στο τέλος της συνάντησης δήλωσε: «Επίσης ενημέρωσα τον Πρόεδρο για την πρωτοβουλία του υπουργείου για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εσωτερικό, το εξωτερικό αλλά και σε 400 πυρήνες σε όλο τον κόσμο. Τον Ιούνιο θα γίνει ένα μεγάλο συνέδριο με προσκλήσεις σε διεθνείς προσωπικότητες και ο Πρόεδρος είναι εξαιρετικά θετικός στο να υποστηρίξει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία».


Πηγή:voria.gr

Κληρώνει για τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη


Για τη Β΄Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι οι υποψηφιότητες θα έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι τις 20 Ιουλίου
Επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου θα είναι το πρόσωπο που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ για υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ενώ για τη Β΄Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι το ζήτημα των υποψηφιοτήτων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου, όπως υπογράμμισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι γραμματείς της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Γεράκης, της Ν.Ε. Α΄Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου και της Ν.Ε. Β΄Θεσσαλονίκης Παντελής Κουκουλεκίδης.
Σύμφωνα με τους ίδιους, οι διαβουλεύσεις για τις υποψηφιότητες συνεχίζονται και το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει υποψήφιους που στήριξαν και πιστεύουν στον «Καλλικράτη», ενώ για το θέμα των υποψηφιοτήτων στην Περιφερειαρχών θα γίνει το επόμενο διάστημα σύσκεψη υπό τον Σωκράτη Ξυνίδη.
Για την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Ψωμιάδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισαν ότι δεν έχει σχέδιο, δεν έχει όραμα και ασχολείται μόνο με λογοπαίγνια και εμφανίσεις στην τηλεόραση. Σε ό,τι αφορά, δε, στην απόφαση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου να μην κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης επεσήμαναν ότι είναι αποτέλεσμα της συστηματικής αντιπολίτευσης που έκανε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου.
Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 49,5% των ερωτηθέντων βλέπουν θετικά τον «Καλλικράτη», το 73% θέλει αλλαγή στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και αυτό το αίτημα θέτει και το 57,8% ψηφοφόρων της ΝΔ.
Σχετικά με τα θέματα της Θεσσαλονίκης πρότειναν να μετεγκατασταθεί άμεσα η ΔΕΘ στη Σίνδο, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη Ζώνη Καινοτομίας, να μην αυξηθούν τα τιμολόγια στην ΕΥΑΘ, να παραμείνει η εταιρία στον έλεγχο του Δημοσίου και να φύγουν οι εργολάβοι από τα διυλιστήρια και τον βιολογικό καθαρισμό και, τέλος, να δρομολογηθούν επεκτάσεις του μετρό.

Πηγη:voria.gr

Καλλικράτης: Εμφύλιες διαμάχες στους νέους δήμους

Γρίφος για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται τόσο για τα κόμματα όσο και για τους εν ενεργεία δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης ο «Καλλικράτης». Μάλιστα, οι αλλαγές στο χωροταξικό χάρτη της χώρας δημιουργούν εμφύλιες διαμάχες στους νέους δήμους, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι δήμαρχοι έχουν κοινή πολιτική ταυτότητα. Έτσι, το ενδιαφέρον για τη στάση που θα κρατήσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σχετικά με το χρίσμα είναι αυξημένο, ενώ αρκετοί δήμαρχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές ανεξάρτητα από την απόφαση των κομμάτων τους.


Τα τύμπανα του πράσινου «πολέμου» φαίνεται ότι θα ηχήσουν αρχικά από τη Δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από το δήμο Νεάπολης-Συκεών, καθώς τόσο ο δήμαρχος Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος όσο και ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης έχουν αποφασίσει να είναι υποψήφιοι και αντίπαλοι στις εκλογές του Νοεμβρίου. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο δήμο έχει ενταχθεί και ο δήμος Αγίου Παύλου, όπου το τιμόνι κατέχει σήμερα ο κ. Νίκος Βαρσάμης, ο οποίος όμως φαίνεται πιο διαλλακτικός. Όπως δήλωσε ,αναμένει την επίσημη απόφαση του κόμματος του σχετικά με το χρίσμα και αναλόγως θα πράξει.«Όπου με χρειαστεί η παράταξή μου θα συμμετάσχω, είτε ως ηγέτης είτε ως δημοτικός σύμβουλος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρσάμης.

Πονοκέφαλο στο ΠΑΣΟΚ δημιουργεί και ο δήμος Δέλτα (Εχεδώρου, Αξιού, Χαλάστρας), όπου οι δήμαρχοι Εχεδώρου, Σπύρος Σταματάκης και Χαλάστρας, Γρηγόρης Ουζούνης επιδιώκουν να κατέβουν στις δημοτικές εκλογές. Ωστόσο, και οι δύο δηλώνουν επιφυλακτικοί, καθώς όπως λένε, θα περιμένουν πρώτα τις αποφάσεις του κόμματος. «Έχω ξεκινήσει μια σειρά επαφών με στελέχη και σίγουρα επιθυμώ να ηγηθώ, ωστόσο, θα περιμένω το χρίσμα. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο, αν δεν είμαι εγώ ο επιλαχών του ΠΑΣΟΚ, να συμμετάσχω σε άλλο ψηφοδέλτιο», επισημαίνει ο κ.Ουζούνης. Φήμες θέλουν και τον πρώην δήμαρχου Αξιού, Δημήτρη Ζακαλκάς να θέτει υποψηφιότητα.

Στην αντίπερα όχθη, ο δήμαρχος Αξιού, Νίκος Γιουτίκας, ο οποίος ανήκει στην παράταξη της ΝΔ, αναφέρει ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, όμως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο άλλου υποψήφιου. «Σίγουρα θα ήθελα να κατέβω στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, όμως αν κάποιος με πείσει, δεν αποκλείω να τον στηρίξω», επισημαίνει ο κ. Γιουτίκας.

Με εξαίρεση τους δήμους Νεάπολης-Συκεών και Δέλτα, το ΠΑΣΟΚ, πιθανότητα δεν θα αντιμετωπίσει άλλες συγκρούσεις, αφού οι περισσότεροι «πράσινοι» δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, συζητούν το ενδεχόμενο να ενώσουν τις πολιτικές τους δυνάμεις και να φτιάξουν ένα κοινό ψηφοδέλτιο.

Την πιθανότητα κοινού ψηφοδελτίου εξετάζουν οι δήμαρχοι του δήμου Παύλου Μελά (Πολίχνη- Σταυρούπολη-Ευκαρπία). «Προγραμματίζουμε συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τις παρατάξεις του κάθε δήμου προκειμένου να συμφωνήσουμε σε μια υποψηφιότητα», δήλωσε ο δήμαρχος Ευκαρπίας, Μπάμπης Πανταζόγλου, ενώ ο δήμαρχος Πολίχνης, Κώστας Θεοδωρίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει κοινή απόφαση.« Είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε το εγώ και να γίνουμε εμείς». Μάλιστα, και ο δήμαρχος Σταυρούπολης, Σάββας Σερασίδης συμφωνεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος ένας από τους τρεις και οι υπόλοιποι να είναι συνυποψήφιοι. Ωστόσο, υπάρχουν φήμες ότι κόντρα στους νυν δημάρχους του δήμου θα είναι ο πρώην δήμαρχος Σταυρούπολης, Διαμαντής Παπαδόπουλος.

Στο δήμο Θέρμης (Θέρμη, Βασιλικά και Μίκρα), η κατάσταση είναι ευκολότερη για το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι δήμαρχοι Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Μίκρας, Θεόδωρος Γκουστίλης, έχουν ήδη καταλήξει με τον τελευταίο να στηρίζει τον κ. Παπαδόπουλο. «Έχω αποφασίσει ότι δεν θα είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές αλλά θα στηρίξω τον κ. Παπαδόπουλο», διευκρίνισε ο κ.Γκουστίλης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες,το ψηφοδέλτιο του κ. Παπαδόπουλου θα συμπληρώνει και ο Απόστολος Τσολάκης, ο οποίος ήταν υποψήφιος δήμαρχος στο δήμο Βασιλικών. Απέναντι στον κ.Παπαδόπουλο θα βρεθεί όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Βασιλικών, Χρήστος Βαγγέλης, ο οποίος ανήκει στην παράταξη της ΝΔ.





Ανυποχώρητοι και οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι

Εντονότερες συγκρούσεις αναμένεται να επικρατήσουν στους γαλάζιους δήμους, καθώς οι νυν δήμαρχοι δεν φαίνεται να κάνουν πίσω. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 14 νέους δήμους της Θεσσαλονίκης, η Νέα Δημοκρατία επικρατεί στους 6, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

Στο νέο δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη (Πανόραμα-Πυλαία- Χορτιάτη) και οι τρεις δήμαρχοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι, χωρίς, προς το παρόν τουλάχιστον, να συζητούν το ενδεχόμενο κοινού ψηφοδελτίου. «Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία, πρέπει να μείνει μακρυά από τις δημοτικές εκλογές, προκειμένου να μην δυσανασχετήσει κανέναν υποψήφιο», αναφέρει ο δήμαρχος Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης. Εξάλλου, ο δήμαρχος Πυλαίας, Βασίλης Καρτάλης επισημαίνει ότι τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρει το χρίσμα καθώς θεωρεί ότι είναι μια εποχή όπου αποφασίζει ο κόσμος.

Σε διαφορετικά «γαλάζια» στρατόπεδα θα ανήκουν και οι νυν δήμαρχοι του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, Ευστάθιος Λαφαζανίδης και Δημήτρης Χατζηβρέττας αντίστοιχα, οι οποίοι δεν δίνουν, όπως δηλώνουν, ιδιαίτερη βαρύτητα στο χρίσμα, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τη ΝΔ. «Δεν με ενδιαφέρει το χρίσμα, αλλά οι πολίτες. Άλλωστε, ούτε στις προηγούμενες εκλογές είχα χρίσμα», αναφέρει ο κ. Χατζηβρέττας, ενώ ο κ. Λαφαζανίδης δηλώνει: «ότι οι εκλογές έχουν να κάνουν με το πρόσωπο του κάθε υποψηφίου και τι μπορεί να κάνει αυτός για την περιοχή του». Εξάλλου, πληροφορίες θέλουν στις προσεχείς εκλογές να θέτει υποψηφιότητα και ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος στον Εύοσμο στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, Πέτρος Σούλας αλλά και ο πρώην δήμαρχος Ευόσμου, Παναγιώτης Αλεξανδρίδης, οι οποίοι προέρχεται και αυτοί από τη ΝΔ.

Στο συγκεκριμένο δήμο, μάλλον και το ΠΑΣΟΚ θα έχει σημαντικά διλήμματα καθώς ακούγονται αρκετά ονόματα που προέρχονται από το κόμμα όπως του γραμματέα της τοπικής ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννη Βράνη, του πρώην νομαρχιακού συμβούλου, κ. Γιάννη Λεμπετλή και του δημοτικού συμβούλου, Γιώργου Ρούμελη.

Τέλος, εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ «γαλάζιων» δημάρχων αναμένονται και στο δήμο Ωραιοκάστρου (Ωραιόκαστρο, Μυγδονία, Καλλιθέα) καθώς και οι τρεις δήμαρχοι είναι αποφασισμένοι να είναι υποψήφιοι.

Νερό στο κρασί τους φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να βάλουν οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και Γιώργος Ακτσελής αντίστοιχα. Ο δήμαρχος Μενεμένης δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, όμως, ο κ. Κυρίζογλου δήλωσε «Με τον κ. Ακτσελή θα κατεβούμε μαζί, συνεργαζόμενοι στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Σαν αδέλφια, αγαπημένοι».

Στο δήμο Θερμαϊκού (Επανωμή, Μηχανιώνα, Θερμαϊκού) ο νυν δήμαρχος κ. Γιάννης Αλεξανδρής, θα είναι υποψήφιος, χωρίς ακόμη να γνωρίζει τους αντιπάλους του. Ο δήμαρχος Επανωμής, κ. Λάκης Οικονόμου δεν έχει αποφασίσει ακόμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Μηχανιώνας, Γιάννης Μαυρομάτης, θα διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο.

Στο δήμο Βόλβης (Αγίου Γεωργίου, Μαδύτου, Αρεθούσας, Απολλωνίας, Ρεντίνας και Εγνατίας) τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα καθώς, ο νέος δήμος έχει συνολικό πληθυσμό περισσότερο από 26.000 και επομένως θα ισχύσει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο. Γεγονός που προβληματίζει τους νυν δημάρχους, αφού οι περισσότεροι συνδυάζουν τη δημαρχία με άλλα επαγγέλματα. Άγνωστες παραμένουν και οι υποψηφιότητες στους δήμους Λαγκαδά (Λαγκαδά, Λαχανά, Ασσήρου, Σοχού, Καλλινδοίων, Κορωνείας και Βερτίσκου) και Χαλκηδόνας (Χαλκηδόνος, Αγίου Αθανασίου και Κουφαλίων).
 
ΠΗΓΗ: "τα κάλαντα"

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ: ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ GALA ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΤΟΜΟΥ "ΕΛΠΙΔΑ"

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ GALA ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΤΟΜΟΥ "ΕΛΠΙΔΑ" ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ (Στην τοποθεσία :ΚΗΠΟΙ ΠΑΙΔΟΠΟΛΗ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ)
ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΛΑΙΣΙΩΣΑΝ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ROSE GARDEN. ΤΑΧΥΔΑΚΤΗΛΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΚΛΟΟΥΝ ΕΠΑΙΞΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ.
Πληροφορίες-Επικοινωνία:Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου "Ελπίδα"

Φωτογραφίες απο την εκδήλωση
ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Κ. ΠΡΟΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ  ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΤΟΜΟΥ "ΕΛΠΙΔΑ" ΚΑ. ΛΙΝΑ ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗ


ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ  ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΚΑΚΟΥ ΚΑΙ ΜΑΓΔΑ ΠΡΟΚΟΠΙΔΟΥ


ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ  ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ Η ΚΑ ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ


ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ  ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΕΣΤΗΣ ΜΑΝΤΑΣ, Ο ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΦΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Πεντάλοφος:Επιτυχής διοργάνωση της 4ης Γιορτής Κτηνοτροφίας





Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πενταλόφου με την συνδρομή των γυναικών μελών του και την χορηγία του Δήμου Καλλιθέας η 4η Γιορτή Κτηνοτροφίας την Παρασκευή και Σάββατο 25-26/6/2010 κατά την οποία προσφέρθηκε γεύμα με κρέας τοπικής παραγωγής. Χόρεψαν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων Αγίου Αθανασίου θεσσαλονίκης , Αρνισσας και Πενταλόφου.Πλήθος πολιτών από όλο τον νέο διευρυμένο Δήμο Ωραιοκάστρου και από άλλες περιοχές συνέρευσε στην εκδήλωση μεταξύ των οποίων και αρκετός «Καλλικρατικός κόσμος».Πέραν των τοπικών αρχόντων του Δήμου Καλλιθέας,διακρίναμε την παρουσία των Δημάρχων Ωραιοκάστρου κ.Μπάτου Νικολάου την πρώτη μέρα και Μυγδονίας κ.Γαβότση Αστέριου την δεύτερη μέρα, καθώς και την υποψήφια Δήμαρχο και Νομαρχιακή Σύμβουλο κια Αλίρη Χριστίνα . Παραβρέθηκαν επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος Μυγδονίας κ.Χατζηαντωνίου Βαγγέλης,ο Δημοτικός Σύμβουλος Μυγδονίας κ.Παπαδόπουλος Νίκος,η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου κια Κατερίνα Υφαντίδου,ο επικεφαλής της Ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ωραιοκάστρου Δημοτικός Σύμβουλος κ.Πολυχρονίδης Ανέστης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ωραιοκάστρου κ.Καρύδης Θανάσης και η Δημοτική Σύμβουλος Ωραιοκάστρου κια Κέπετζη Ειρήνη.Τον Δήμο Καλλιθέας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω απουσίας του κ.Δημάρχου.
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία απο τις εκδηλώσεις, όλων των πολιτικών παραγόντων του νομού (Βουλευτών,Νομάρχη κλπ) από μια εκδήλωση που σχεδόν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των κατοίκων του Πενταλόφου μια και η κύρια απασχόληση τους είναι η Κτηνοτροφία.

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Πολυχρονίδης Ανέστης: “Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να μας δοθεί η δυνατότητα να υπηρετήσουμε τον νέο δήμο και τους ανθρώπους του με ήθος, τεχνογνωσία, εμπειρία, χωρίς αλαζονεία και έπαρση με γνώμονα μόνο το κοινό συμφέρον και με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη και την ανάδειξη του σε δήμο πρότυπο ανά το πανελλήνιο και όχι μόνο.”

Συνέντευξη με τον Δημοτικό Σύμβουλο και επικεφαλής της παράταξης του Δήμου Ωραιοκάστρου "ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ-ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ" κ.Πολυχρονίδη Ανέστη







Κ@λλιθιώτης:Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μείζονος σημασίας προβλήματα του Δήμου Ωραιοκάστρου και ποιά ήταν η στάση σας και η θέση σας σαν αντιπολίτευση κατά την θητεία σας, ως μέλους του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου απένταντι στα προβλήματα αυτά;
Πολυχρονίδης Ανέστης:
“Το βασικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη σχεδιασμού και οράματος για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, καθώς και η προχειρότητα που χαρακτηρίζει την από 16ετία διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου. Με βάση αυτά θεωρώ ότι το επικίνδυνο κυκλοφοριακό, η κακή καθαριότητα, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η ελλειπής και «φτωχή» σχολική στέγη, η ανασφάλεια και η έλλειψη ελεύθερων χώρων και πολιτιστικής στέγης αποτελούν τα βασικότερα προβλήματα του δήμου. Εμείς επεξεργαστήκαμε και ως αντιπολίτευση εκτός από σειρά προτάσεων και ένα μεγαλόπνοου αναπτυξιακό σχέδιο (masterplan ¨Ωραιόκαστρο 2020¨) για την αναβάθμιση της πόλης μας και το καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο. Ένα σχέδιο που δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση των καθημερινών και των μεγάλων προβλημάτων, μέσα από ένα καθορισμένο γενικό πλαίσιο οριοθέτησης των στρατηγικών στόχων και καθορισμού των αξόνων δράσης για την αντιμετώπιση και επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων.”
Κ@λλιθιώτης:Είστε ικανοποιημένος από τα έργα που πραγματοποίησε η Δημοτική αρχή; Εσείς ποιές προτεραιότητες θα βάζατε;
Πολυχρονίδης Ανέστης:
“Θεωρώ ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα έργα αν αναλογισθεί κανείς τα δισεκατομμύρια που σπάταλα διαχειρίστηκε η δημοτική αρχή στα 16 χρόνια της θητείας της. Πρώτη μου προτεραιότητα θα ήταν η προστασία του περιβάλλοντος και η καθαριότητα, η σύγχρονη σχολική στέγη, η λήψη μέτρων για την ασφαλή κίνηση πεζών και οχημάτων, οι αστικές αναπλάσεις και η ενίσχυση της συνεργασίας με τους συλλόγους. ”
Κ@λλιθιώτης:Ποια η δική σας συμβολή και ποιά η θέση σας για την προστασία του περιβάλλοντος στον τόπο σας;

Πολυχρονίδης Ανέστης:
“Καταθέσαμε σειρά προτάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος με δράσεις και παρεμβάσεις, στηρίξαμε κάθε προσπάθεια της δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση αυτή, συμμετείχαμε σε δραστηριότητες περιβαλλοντικών οργανώσεων του δήμου μας, και όχι μόνον. Θεωρώ ότι η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της επόμενης διοίκησης. Η προστασία του αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης του νέου δήμου.”
Κ@λλιθιώτης:Αν είσασταν συμπολίτευση, τι πιστεύετε ότι θα ήταν διαφορετικό και για ποιό λόγο;
Πολυχρονίδης Ανέστης:
“Ίσως οι προτάσεις που καταθέσαμε να υλοποιούνταν γρηγορότερα διότι δεν θα λειτουργούσε αυτή η παλαιομοδίτικη και μικροκομματική αντίληψη του “ότι προέρχεται από την αντιπολίτευση, την απορρίπτουμε”. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η πρόταση μας εδώ και 10 χρόνια για κυκλική ρύθμιση της κυκλοφορίας σε διασταυρώσεις καρμανιόλα του δήμου μας, που ενώ την καταθέσαμε πριν από 10 χρόνια η διοίκηση αποφάσισε επιτέλους να αρχίσει την εφαρμογή της σήμερα, αδιαφορώντας για τα εκατοντάδες θύματα των τροχαίων ατυχημάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.”
Κ@λλιθιώτης:Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών μέσα στον διευρυμένο δήμο σε σχέση με τις δυνατότητες ή τις αδυναμίες που φέρνει η μεταρρύθμιση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»;
Πολυχρονίδης Ανέστης:
“Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα ζητήματα που θα προκύψουν από την μεταρρύθμιση και που δεν θα είναι λίγα. Μόνο με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών θα μπορέσει η νέα διοίκηση που θα αναλάβει την 1.1.2011 να ξεπεράσει το οργανωτικό και διοικητικό ¨handicap¨. Μόνο με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών θα μπορέσουν οι τοπικές κοινωνίες να ξεπεράσουν τις αρχικές τους φοβίες και προκαταλήψεις και να λειτουργήσουν από κοινού για την ανάδειξη και ανάπτυξη του νέου δήμου."
Κ@λλιθιώτης:Στις εκλογές του Νοεμβρίου, για τον νέο δήμο Ωραιοκάστου με τον οποίο ενώνεται η Καλλιθέα μαζί με την Μυγδονία,, τί βλέψεις έχετε και ποιό είναι το όραμά σας για την περιοχή και τους κατοίκους της;

Πολυχρονίδης Ανέστης:
“Στις εκλογές του Νοεμβρίου δηλώνω παρών. Το όραμα μου ,όπως και των συνεργατών μου είναι, αυτός ο τόσο προικισμένος γεωγραφικά και σε ανθρώπινο δυναμικό τόπος, να γίνει το θέρετρο όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Να εξασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο η ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών της Μυγδονίας, της Καλλιθέας με το κεντρικό Ωραιόκαστρο ώστε να εξασφαλιστούν οι επιταγές του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και να πραγματοποιηθούν τα θετικά γνωρίσματα του νομοσχεδίου που ένωσε τις τύχες μας. Οραματιζόμαστε ο διευρυμένος δήμος να γίνει η πρώτη επιλογή για κατοικία, εργασία, επιχειρηματικότητα, διασκέδαση, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και όχι μόνο.”
Κ@λλιθιώτης:Και το μήνυμά σας προς τους συμπολίτες ως επίλογο ποιο είναι;
Πολυχρονίδης Ανέστης:
“Ατενίζοντας από την κορυφή του βουνού την περιοχή του νέου δήμου μας, αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως την στρατηγική της θέση και τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτήν. Οι διάσπαρτες αρχαιολογικές τούμπες, η έπαυλη με τα ψηφιδωτά και οι αρχαίοι τάφοι μαρτυρούν το ενδιαφέρον των ανθρώπων ανά τους αιώνες για εγκατάσταση στην περιοχή αυτή. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να μας δοθεί η δυνατότητα να υπηρετήσουμε τον νέο δήμο και τους ανθρώπους του με ήθος, τεχνογνωσία, εμπειρία, χωρίς αλαζονεία και έπαρση με γνώμονα μόνο το κοινό συμφέρον και με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη και την ανάδειξη του σε δήμο πρότυπο ανά το πανελλήνιο και όχι μόνο.”
Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν το πρόγραμμα μας μπορείτε να απευθύνεστε στο blog της παράταξης ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ-ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω μέσω της ιστοσελίδας σας με τον ευρύτερο Δήμο Ωραιοκάστρου

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΔΟ ΔΡΥΜΟΥ - ΛΗΤΗΣ





Στο πλαίσιο έργων για την κατασκευή του κόμβου της Λητής

Από τη Δευτέρα και για περίπου έναν μήνα θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην τοπική οδό Δρυμού-Λητής, στη διασταύρωση με τη νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, προκειμένου να κατασκευαστεί ο κόμβος της Λητής, στο πλαίσιο της εργολαβίας για την κατασκευή των κόμβων Μυγδονίας.
Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται για όλο το διάστημα εκτέλεσης των εργασιών μέσω της οδού Μελισσοχωρίου-Δρυμού, όπου ο νέος κόμβος έχει ολοκληρωθεί, καθώς κι από τους υπόλοιπους δρόμους της περιοχής.
Ήδη, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης έχει εκδώσει περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας, ενώ τοποθετείται και η απαιτούμενη προειδοποιητική σήμανση.


ΠΗΓΗ: http://www.lagadas.net/index.php?act=viewProd&productId=166

Ωραιόκαστρο:Πρόσκληση για ...καφέ, απο την Πρόεδρο του συνδέσμου "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΖΙ" Κατερίνα Υφαντίδου

Ωραιόκαστρο:Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής 2009

Ωραιόκαστρο:Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση 1ου Γ.Ε.Λ. Ωραιοκάστρου

Πρόσκληση
Οι τελειόφοιτοι μαθητές του 1ου Γ.Ε.Λ. Ωραιοκάστρου σας προσκαλούν στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση τους στις 24 Ιουνίου 2010 και ώρα 21:00 στον αύλειο χώρο του σχολείου. Θα θυμηθούν μαζί σας στιγμές της μαθητικής τους ζωής, θα αφηγηθούν, θα χορέψουν και με τραγούδια θα αποχαιρετήσουν την σχολική ζωή.

Ελάτε να νοσταλγήσουμε μαζί τους και να τους ευχηθούμε υγεία, δύναμη και δημιουργία στην υπόλοιπη ζωή τους.

Ο Διευθυντής  
Ο Σύλλογος Καθηγητών
Νικολαϊδης κ.
 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

 
Η εκδήλωση συνδιοργανώνετε από τη ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ
1ου ΓΕΛ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ και από τον ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ).

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Σε αργία ο δήμαρχος της Ζαχάρως

Σε αργία τέθηκε ο δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος με χθεσινή γνωμοδότηση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με ψήφους 26 υπέρ και 5 κατά.
Η πλειοψηφία των νομικών συμβούλων έκρινε ότι η συμπεριφορά του δημάρχου, όπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις και στις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έβλαψε το ελληνικό δημόσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προσέφυγε μετά από εντολή του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Τ. Αποστολόπουλος.

Πηγή:http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7248

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Θεσ/νικη: «Τέλος εποχής» για Παπαγεωργόπουλο

 Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Νοεμβρίου ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της δημοτικής του ομάδας ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Όπως είπε θα συνεχίσει το έργο του μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010. «Ολοκλήρωσα τον κύκλο μου στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα αποχωρήσω την 31η Δεκεμβρίου του 2010, από την τιμημένη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης πλήρης, γεμάτος, με ένα αίσθημα ικανοποίησης. Ήταν ένας συναρπαστικός και πολύ παραγωγικός κύκλος, αυτός που τον έζησα ως δήμαρχος. Είναι ώρα να ξεκινήσει ένας άλλος κύκλος, εξίσου ενδιαφέρων πιστεύω με τους προηγούμενους κύκλους της ζωής μου»,τόνισε.

Πάντως, ο κ. Παπαγεωργόπουλος, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι στην ουσία εξωθήθηκε σ' αυτή του την απόφαση λόγω της άρνησης της ΝΔ να τον στηρίξει με αφορμή και τα σκάνδαλα στο δήμο, τόνισε ότι αυτή την απόφαση την είχε πάρει ο ίδιος εδώ και τέσσερα χρόνια όταν ήταν για τρίτη φορά υποψήφιος. «Την απόφαση έπρεπε να την κρατήσω μυστική, γιατί πάνω από όλα πρέπει να βάζουμε το καλό της Θεσσαλονίκης. Χθες το πρωί ενημέρωσα τον αρχηγό της παράταξης που με στήριξε, τον Αντώνη Σαμαρά και σήμερα το πρωί τους συνεργάτες μου».

Να σημειωθεί ότι χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος του κατέστησε σαφές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να τον στηρίξει για να διεκδικήσει και τέταρτη συνεχή θητεία στη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7236

Εθνική Ομάδα: Αντίο με ήττα απο την Αργεντινή 0-2

Το ταξίδι της Εθνικής μας ομάδας στην τελική φάση του Μουντιάλ ολοκληρώθηκε, μετά την ήττα με 0-2 από την Αργεντινή. Οι διεθνείς μας κοίταξαν στα μάτια τους αστέρες του Ντιέγκο Μαραντόνα, κράτησαν το μηδέν μέχρι το 77`, ωστόσο δεν κατάφεραν να φτάσουν στο θαύμα της πρόκρισης. Στη δεύτερη προνομιούχο θέση του 2ου ομίλου τερμάτισε η Νότιος Κορέα μετά το 2-2 με τη Νιγηρία.

Διαβάστε περισσότερα: sport.gr

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ: Έφτιαξε έναν αρχαίο ναό και ζει μέσα σε αυτόν

Ένας ''αρχαίος'' Μακεδόνας στο Ωραιόκαστρο!

Έχει φτιάξει στο κτήμα του έναν αρχαίο ναό και κυκλοφορεί ντυμένος αρχαίος Μακεδόνας (δείτε το βίντεο)...Πρόκειται για τον κύριο Κακογεωργίου, που ξόδεψε μια ολόκληρη περιουσία, για να διαμορφώσει το κτήμα του έτσι ώστε να παραπέμπει σε αρχαία Μακεδονία. Έφτιαξε έναν αρχαίο ναό και ζει μέσα σε αυτόν. Στους τοίχους υπάρχουν πίνακες με παραστάσεις της ελληνικής μυθολογίας και παντού υπάρχουν πανάκριβα αγάλματα.

Αν και ο ίδιος δεν αποκαλύπτει το κόστος των εργασιών, θα τον ακούσουμε στο βίντεο να λέει ότι μόνο ένα από τα αγάλματα, κοστίζει 38.000€...

Πηγή: Νewsit

27η Διεθνή Συνάντηση Συγκροτημάτων Παραδοσιακών Χορών

17 & 18 Ιουνίου, 22 - 25 Ιουνίου, 21:00 Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Συκεών "Μάνος Κατράκης", Θεσσαλονίκη
είσοδος ελεύθερη


Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καλλιτεχνικής Παιδείας και Πολιτισμού Συκεών διοργανώνει ένα διήμερο παρουσίασης των χορευτικών της τμημάτων και την 27η Διεθνή Συνάντηση Συγκροτημάτων Παραδοσιακών Χορών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
17 Ιουνίου "Παίζω-Χορεύω-Τραγουδώ".
Μουσικοχορευτική παράσταση από τα τμήματα παιδιών-εφήβων-ενηλίκων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλλιτεχνικής Παιδείας και Πολιτισμού Συκεών. Χοροδιδάσκαλος: Κάκια Λουλούδη.18 Ιουνίου Δραματοποιημένοι μύθοι, θρύλοι, παραλογές σε μια μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Ένα μύθο θα σας πω». Συμμετέχουν τα τμήματα της χορευτικής ομάδας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλλιτεχνικής Παιδείας και Πολιτισμού Συκεών. Χοροδιδάσκαλος: Aπόστολος Σκρέκας.

22 Ιουνίου Αφιέρωμα στη Μακεδονία
19.30 Παρέλαση στις γειτονιές του δήμου
21.00 Συγκέντρωση των χορευτικών τμημάτων στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»
21.00 Τμήμα Λαογραφίας ΚΕΠΑ Βέροιας
Πολιτιστικός Σύλλογος Νησίου
Σύλλογος Γηγενών Μακεδόνων Θέρμης «Ο Μέγας Αλέξανδρος»
Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πυλαίας «Η Καπουτζήδα»
Χορευτική Ομάδα Κ.Π. Ν. Ρυσίου & Ταγαράδων
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Ηλιούπολης Γεωργία

23/6 Ιουνίου Αφιέρωμα στη Θράκη
Σύλλογος Μανδριτσιωτών-Θρακιωτών Θέρμης
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κριθιάς
Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Μεσημβρίας
Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης
Kένυα

24 Ιουνίου Αφιέρωμα στα Νησιά - Μ. Ασία
Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του Παραδοσιακού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»
Λαογραφικός Όμιλος Παπάφη
Πολιτιστικός Σύλλογος Διμηνίου
Χορευτικό Συγκρότημα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλλιτεχνικής Παιδείας και Πολιτισμού Συκεών
Σερβία

25 Ιουνίου Αφιέρωμα στον Πόντο
Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Καλλιθέας Συκεών
Πολιτιστικός Σύλλογος Στίβου «Αγ. Γεώργιος»
Βουλγαρία


17 & 18 Ιουνίου, 22 - 25 Ιουνίου, 21:00
Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Συκεών "Μάνος Κατράκης", Θεσσαλονίκη
είσοδος ελεύθερη

O Βασιλικός στη Μονή Λαζαριστών

23 Ιουνίου, 21:00

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των sold out παραστάσεων στο Παλλάς, ο Βασιλικός, συνθέτης, στιχουργός, και τραγουδιστής του συγκροτήματος των Raining Pleasure, παρουσιάζει την πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο Vintage * στην πρώτη του μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία στη Μονή Λαζαριστών.

Ένα αριστουργηματικό μουσικό project με μοναδικές επανεκτελέσεις κλασικών, αγαπημένων τραγουδιών περασμένων δεκαετιών της αγγλόφωνης μουσικής σκηνής.

Νέα ανάγνωση, με την ξεχωριστή προσέγγιση και τη μαγευτική χροιά του Βασιλικού, τραγουδιών όπως "Famous Blue Raincoat", "Across the Universe", "Dream a Littre dream", "If you go away", "The man I love", "You are my destiny". Τραγούδια με ένδοξο παρελθόν, κομμάτια-σταθμοί που έχουν υπογράψει σημαντικοί δημιουργοί όπως Paul Anka, John Lennon, Leonard Cohen, George Gershwin, Lou Reed.

Τον Βασιλικό συνοδεύει επί σκηνής μια εξαιρετική τετραμελής μπάντα που αποτελείται από τους:
Θίο Γκουτσίδης: κιθάρες, lap steel
Βασίλης Τριανταφυλλόπουλος: Πλήκτρα
Στέλιος Προβής: Μπάσσο, Πλήκτρα, Φωνητικά
Σεραφείμ Γιαννακόπουλος: Τύμπανα, Κρουστά, Λούπες
Ηχοληψία: Κώστας Βάμβουκας

Ο Θάνος Μικρούτσικος στη Μονή Λαζαριστών




Θάνος Μικρούτσικος μας ταξιδεύει φέτος το καλοκαίρι σε μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση, περιστοιχισμένος από τρεις αγαπημένους ερμηνευτές.


Ο Χρήστος Θηβαίος ερμηνεύει τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου που έχει πει ο ίδιος, αλλά και τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία που έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από τη νεολαία.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου, μια νέα ταλαντούχα ερμηνεύτρια, αποδίδει με το δικό της προσωπικό στίγμα τραγούδια που παντρεύουν το παλιό με το νέο.

Σ’ αυτό το μουσικό ταξίδι δεν θα μπορούσε να λείπει ο Γιάννης Κούτρας, ο πρώτος ερμηνευτής του ιστορικού έργου «Σταυρός του Νότου» του Νίκου Καββαδία (που φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη γέννησή του), έργο το οποίο τραγουδιέται ασταμάτητα από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και έχει αγαπηθεί από τρεις γενιές Ελλήνων.

Τους τέσσερις καλλιτέχνες συνοδεύει μια ορχήστρα από επίλεκτους μουσικούς: Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Δημήτρης Σινογιάννης (κιθάρες),Χρήστος Βογιατζής (μπάσο), Άκης Γαβαλάς (τύμπανα).

Προπώληση εισιτηρίων: Μονή Λαζαριστών (Ταμείο – Ουζερί 21 – Mare e Monti), Metropolis, Café bar Έντεχνον

ΚΑΛΛΙΘΕΑ:Πρόγγραμα Μαζικού Αθλητισμού «Παιδί & Θάλασσα»

Για ένα ακόμη καιλοκαίρι ο Δήμος Καλλιθέας διοργανώνει το πρόγγραμα του Μαζικού Αθλητισμού «Παιδί & Θάλασσα» με προορισμό τον Αγ. Παύλο Χαλκιδικής.


ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 2 βδομάδες (εκτός Σαβ/κα). Έναρξη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010 έως και την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 1995 έως και το 2001

ΠΟΣΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ : 35€ ανά άτομο
2 αδέρφια 50 € , 3 αδέρφια 50€
Μία εβδομάδα συμμετοχής 20€ ανά άτομο

Επιστροφή χρημάτων μόνο στην περίπτωση που το παιδί δεν έρθει καμία μέρα
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΚΟΜΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ :
8:00 Μεσαίο (κοινότητα)
8:10 Ν.Φιλαδελφεια (κοινοτητα)
8:30 Πεντάλοφος (Δημαρχείο - στην επιστροφή 2 επιπλεον στάσεις σε ταβέρνα και Δημοτικό σχολείο)
8:30 Νεοχωρούδα (πλατεία)
Σε περίπτωση συμμετοχής από Μονόλοφο (Πνευματικό κέντρο) και από Πετρωτό (Δημοτικό σχολείο) ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ : 13:00

Ωραιόκαστρο: Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου



Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου την Τρίτη 22/06/ 2010 και ώρα 7:00 μ.μ στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου







ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΝΔ Γκρίνια για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη



Στην Πιερία περιόδευσε χθες ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο σύμφωνα με πηγές της Ρηγίλλης άτομα που ανήκουν στο στενό κύκλο του Αντώνη Σαμαρά εισηγούνται στον πρόεδρο της ΝΔ να απεμπλακεί από τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, μη λογαριάζοντας καν το εκλογικό κόστος, και να προτείνει ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο για τη θέση του περιφερειάρχη.


Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ απορρίπτει μέχρι στιγμής αυτές τις προτάσεις, αφήνοντας στους συνομιλητές του να εννοηθεί ότι θα τηρήσει τα υπεσχημένα στον «κύριο 10%», αλλά εκτιμούν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάθεση συνεννόησης που θα επιδείξει ο Π. Ψωμιάδης κυρίως στο θέμα του ορισμού των αντιπεριφερειαρχών. Προς αυτήν την κατεύθυνση την περασμένη εβδομάδα ο Βασίλης Μιχαλολιάκος κάλεσε στη Ρηγίλλης τους εν ενεργεία «γαλάζιους» νομάρχες της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις και να εκφράσουν τις διαθέσεις τους. Από τη συνάντηση έλειπε ο Π. Ψωμιάδης, διότι είχε την «ανειλημμένη» υποχρέωση να κατευοδώσει τον ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτη Θόδωρο Γκιουρτσίχιν. Έτσι αντί της Ρηγίλλης βρέθηκε στην έρημο του Καζακστάν και στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ…


Η συνάντηση στη Ρηγίλλης

Εμφανίστηκαν όμως οι άλλοι τέσσερις νομάρχες, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το ότι ο εκ Θεσσαλονίκης συνάδελφός τους όχι μόνο κατέθεσε την υποψηφιότητά του για περιφερειάρχης, αλλά δεν τους ρώτησε καν αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες στους νομούς τους. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε αυτό που έγραψε η «Θ» την περασμένη Δευτέρα, ότι δηλαδή μόνον ένας εξ αυτών, ο Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, επιθυμεί να λάβει τη θέση του αντιπεριφερειάρχη στο νομό του. Ο νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος σύμφωνα με πληροφορίες τόνισε εκ νέου τη σημασία της συνεννόησης για την εξασφάλιση της ενότητας του κόσμου της ΝΔ στις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη. «Οι γεωγραφικές ενότητες δεν κερδίζονται με μονομερείς δηλώσεις. Χρειάζεται συλλογικότητα, για να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα», σχολιάζει όταν ερωτάται σχετικά, και υποστηρίζει ότι «υπάρχει αρκετός πολιτικός χρόνος, για να καταλήξουμε στις υποψηφιότητες σε δήμους και περιφέρειες». Δεν αποκλείει μέχρι την ανακοίνωση των χρισμάτων από τη Ρηγίλλης να έχουμε εκπλήξεις και εμφανίζεται να μην επιθυμεί να είναι στο συνδυασμό του Π. Ψωμιάδη. Στρέφει μάλιστα το ενδιαφέρον του στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο ίδιο πεδίο σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί και ο νομάρχης Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ήδη σχηματίζει συνδυασμό, για να θέσει υποψηφιότητα στο δήμο Κιλκίς. Αντίθετα ο νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου δηλώνει ότι εγκαταλείπει το χώρο της αυτοδιοίκησης, όχι όμως και της πολιτικής… Χθες πάντως δεν βρισκόταν στην Πιερία αλλά στην Πολωνία για μία συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και έτσι δεν συναντήθηκε με τον Π. Ψωμιάδη. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης ξεκίνησε την περιοδεία του στο νομό από την εκκλησία του Αγίου Σάββα και αμέσως μετά συναντήθηκε με το μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Αγαθόνικο. Στη συνέχεια παραβρέθηκε στη συνάντηση που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων ν. Πιερίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης, ενώ σήμερα το απόγευμα, αν και «ανεξάρτητος», θα μιλήσει στα στελέχη της Νομαρχιακής Συνέλευσης Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας.


Απο την Εφημεριδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Σοσιαλισμός και βαρβαρότητα

Απο την Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Το προεδρικό διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις πάγωσε τον πολιτικό κόσμο, τα συνδικάτα και κυρίως τους πολίτες.

Της Αγγελικής Σπανού

Η φράση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, “θα μας πάρουν με τις πέτρες”, απέκτησε ξαφνικά δραματική επικαιρότητα. Μετά τις υπεραισιόδοξες κυβερνητικές δηλώσεις για εκπλήρωση των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής και τα ενθαρρυντικά λόγια των εκπροσώπων της τρόικας, έπεσε ο διακόπτης και απλώθηκε παντού το μαύρο σκοτάδι.

Ηταν πραγματικά εκρηκτικός ο συνδυασμός καύσωνα, νέφους, κυκλοφοριακού χάους λόγω απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, του μηνύματος της Κομισιόν για πρόσθετα μέτρα το 2011 και της ανακοίνωσης πρωτοφανών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.

Σοκ και δέος

Ενώ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η δημοσιοποίηση του προεδρικού διατάγματος για την απελευθέρωση των απολύσεων και τη μείωση των αποζημιώσεων προκάλεσε σοκ και δέος στα συνδικάτα, τον πολιτικό κόσμο, την κοινωνία, ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Με την τιμή της βενζίνης στα ύψη και το μποτιλιάρισμα να κάνει βασανιστική τη διαδρομή από το σπίτι στο γραφείο, ο ταλαιπωρημένος μισθωτός σκεφτόταν ότι τουλάχιστον, αγκομαχώντας, πηγαίνει ακόμη στη δουλειά -αλλά για πόσο;

Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ η ανησυχία και η πολιτική ανασφάλεια απλώθηκαν σαν πυρκαγιά. Ακόμη και κυβερνητικά στελέχη ομολογούν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι η πίεση που ασκείται στον μέσο εργαζόμενο, με την ταυτόχρονη ανατροπή όλων των κεκτημένων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, θα έχει δυσβάστακτο πολιτικό κόστος.

Κοινωνική διάλυση

Οι βουλευτές βλέπουν μπροστά τους ένα φθινόπωρο με λουκέτα, μαζική ανεργία και φτώχεια, φαινόμενα κοινωνικής διάλυσης και επιθετικής αποδοκιμασίας του πολιτικού συστήματος. Η Αριστερά αναρωτιέται “αν όχι τώρα, πότε;” και η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται ότι έρχεται η ώρα της ανάκαμψής της από το ιστορικό χαμηλό επειδή -όπως ελπίζει- θα εισπράξει τα κέρδη του “όχι” στο μνημόνιο.

Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς εάν η επίσπευση της εργασιακής μεταρρύθμισης, που αρχικά προγραμματιζόταν για το Σεπτέμβριο, και η προώθησή της ταυτόχρονα με το νέο ασφαλιστικό αποτελούν μέρος ενός σχεδίου και αν ναι ποια είναι η πολιτική φιλοσοφία πίσω από αυτή την πρωτοβουλία.

“Πολιτική αφήγηση”.

Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε να γίνει μια “πολιτική αφήγηση” σχετικά με το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές. Ζήτησε, δηλαδή, να ανοίξει μια πολιτική συζήτηση για τη στρατηγική στόχευση αυτής της πολιτικής, ώστε να καταλάβει η κοινωνία γιατί περνά από τη στενή ατραπό και πού πρόκειται να καταλήξει, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει προορισμός. Παρά την εποικοδομητική ασάφεια της πρότασης Βενιζέλου, είναι γεγονός ότι όλο και περισσότερα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αντιλαμβάνονται ότι η αντίφαση ανάμεσα στις ιδεολογικές αρχές του ΠΑΣΟΚ και την εφαρμοσμένη πολιτική του μπορεί να προκαλέσει μοιραίες συγχύσεις. Το προεκλογικό δίλημμα “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα” επανέρχεται στο δημόσιο προβληματισμό αντεστραμμένο: Το δίλημμα είναι υπαρκτό αλλά “σοσιαλισμός” δεν σημαίνει κυβερνών ΠΑΣΟΚ.

Πανευρωπαϊκός οδοστρωτήρας

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι τώρα είναι η ώρα των επώδυνων αλλαγών, γιατί ο οδοστρωτήρας περνά από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συγχρόνως: Αλλαγές στο συνταξιοδοτικό στη Γαλλία, αλλαγές στα εργασιακά στην Ισπανία, περικοπές δημοσίων δαπανών στη Γερμανία, ακόμη και στη Δανία, κατάργηση υπουργικών αυτοκινήτων στη Βρετανία! Η ηγεσία της ευρωζώνης, αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, προσπαθεί να υπερβεί το αδιέξοδο, διαλύοντας το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ακολουθώντας το αγγλοσαξονικό πρότυπο, που είναι σαφώς πιο βίαιο απέναντι στους λαούς. Στην πραγματικότητα, επιχειρείται η επιστροφή των κοινωνιών σε καταστάσεις προηγούμενων δεκαετιών, χωρίς καν να έχουν την προοπτική της διαρκούς ανάπτυξης που βοήθησε τις προηγούμενες γενιές να παλέψουν ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο εξέφρασε την ανησυχία του για τη δημοκρατία στις χώρες του Νότου, αρκετοί τσιμπήθηκαν γιατί ήταν δύσκολο να πιστέψουν αυτό που άκουγαν. Αλλά όσο περνά ο καιρός, όλα τα μέχρι πρότινος απίστευτα αποκτούν υλική υπόσταση.


Δαμάζοντας τα σπρεντ

Η κυβέρνηση Θαπατέρο παλεύει με τα σπρεντ που εκτοξεύονται και η κυβέρνηση Παπανδρέου στέλνει το μήνυμα στους κερδοσκόπους “αφήστε μας ήσυχους, κάναμε ό,τι ήταν να κάνουμε, δεν έχει άλλο”. Εάν ισχύει αυτό το σκεπτικό, τότε ενδεχομένως έχουν κάποια βάση οι εκτιμήσεις ότι το οικονομικό επιτελείο δημιουργεί τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την συναναινετική ανδιάρθρωση του χρέους, με τη διαδικασία της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, όχι του “κουρέματος”, ώστε να μη διακινδυνευθεί έξοδος από την ευρωζώνη ή κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Είναι αλήθεια ότι αν η κυβέρνηση περάσει αυτό τον κάβο, το φθινόπωρο θα έχει μπροστά της ένα καθαρό τοπίο για να διαπραγματευθεί με τους εταίρους και τους πιστωτές. Θα έχει απελευθερώσει την αγορά εργασίας, θα έχει δημιουργήσει μία νέα σκληρή πραγματικότητα για τους συνταξιούχους, θα έχει μειώσει δραματικά τον δημόσιο τομέα, με τη μη ανανέωση χιλιάδων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, θα έχει περικόψει μισθούς και επιδόματα, θα έχει καταργήσει υπηρεσίες και οργανισμούς. Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα περάσει τον κάβο χωρίς κραδασμούς ή απώλειες.

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Στο... φως όλη η λειτουργία του δημοσίου, μέσα από το διαδίκτυο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010 02:42 στη Εφημερίδα "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ"

Στο... φως όλη η λειτουργία του δημοσίου, μέσω διαδικτύου

          Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, το σχέδιο νόμου για την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο.
          Το νομοσχέδιο στοχεύει στη διαφάνεια και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη διασφάλιση της ευρύτατης δημοσιότητας των αποφάσεων που αφορούν όλους τους πολίτες.
          Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, «η υποχρέωση ανάρτησης των πράξεων και αποφάσεων στο Διαδίκτυο δεν υποκαθιστά το ισχύον σύστημα της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ή άλλες μορφές δημοσιότητας που ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία».
          Επίσης, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, καθιερώνεται πλέον η δωρεάν πρόσβαση στο περιεχόμενο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, προκειμένου οι πολίτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις αποφάσεις.
          Εκτός από τις πράξεις και τις αποφάσεις, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στο Διαδίκτυο πρέπει να αναρτώνται:
        α) Προϋπολογισμοί, απολογισμοί, ισολογισμοί και οι επιμέρους δαπάνες υπουργείων, κεντρικών και περιφερειακών δημοσίων υπηρεσιών, φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, των ανεξάρτητων και ρυθμιστικών αρχών.
        β) Διορισμοί και μεταβολές ως προς τα πρόσωπα στις διοικήσεις των υπουργείων και των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
        γ) Η συγκρότηση επιτροπών, ομάδων εργασίας, ομάδων έργου, καθώς και οι προβλεπόμενες αμοιβές των μελών τους.
        δ) Οι προκηρύξεις επιλογής προσωπικού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι προκηρύξεις για επιλογή και πλήρωση θέσεων διευθυντικών στελεχών φορέων του δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των οργάνων, νομικών προσώπων και επιχειρήσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.
        ε) Οι πράξεις που αναφέρονται σε αναπτυξιακούς νόμους αλλά και στοιχείων που αφορούν διακηρύξεις, αποφάσεις και πράξεις κατακύρωσης και ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.
        στ) Οι πράξεις δωρεών, επιχορηγήσεων, παραχώρησης χρήσης δημόσιας και κοινοτικής περιουσίας ή περιουσιακών στοιχείων τόσο του δημοσίου όσο και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού.
        ζ) Οι πράξεις αλλαγής χρήσης γης κοινόχρηστου κτήματος, καθορισμού εθνικών δρυμών και δασικών εκτάσεων, χαρακτηρισμού εκτάσεων ως αναδασωτέων και οι ανακλήσεις των χαρακτηρισμών αυτών, καθορισμού αιγιαλού, παραλίας, λιμνών, ποταμών, ρεμάτων και χειμάρρων.
         Επίσης, με το νομοσχέδιο επιλύονται επίσης, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την απόσπαση ειδικών στο Συνήγορο του Πολίτη, διαρθρωτικές αλλαγές στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, προκειμένου να επιτευχθούν σημαντικές περικοπές στις δαπάνες λειτουργίας της υπηρεσίας (δυνατότητα αναστολής λειτουργίας των γραφείων τύπου εξωτερικού, κατάργηση θέσεων συμβούλων επί θητεία κλπ), αλλά και τον νέο τρόπο προσλήψεων στην ΕΡΤ.

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ποιον θα ψηφίσετε για Δήμαρχο στο Νέο Δήμο ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ?





Ψηφίστε και βγάλτε Δήμαρχο...απο τώρα!!!

Poll: Ποιον θα ψηφίσετε για Δήμαρχο στο Νέο Δήμο ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ?
Με την συμμετοχή και των 5 υποψηφίων Δημάρχων.

ΚΑΠΗ Πενταλόφου:"3η Συνάντηση χορευτικών τμημάτων ΚΑΠΗ"

Χορευτικές εκδηλώσεις απο το ΚΑΠΗ Πενταλόφου




Το χορευτικό τμήμα του ΚΑΠΗ Πενταλόφου στα πλαίσια των καλοκαιρινών του δράσεων διοργανώνει την πολιτιστική εκδήλωση:

 "3η Συνάντηση χορευτικών τμημάτων ΚΑΠΗ"

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την παρουσία παραδοσιακών χορών απο τα ΚΑΠΗ Λαγκαδά, Μενεμένης, Καλαμαριάς, Νέας Μηχανιώνας  και Πενταλόφου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα (18/6/2010) ώρα 7.30 μ.μ. στον αύλιο χώρου του Δημοτικού σχολείου Πενταλόφου

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ:ΠΕΝΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

 Απο το site: Lagada.net

16-06-2010


ΠΕΝΤΕ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ - ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ





Από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, σίγουροι θεωρούνται:

1. Νικόλαος Μπάτος
          Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου ανακοίνωσε και επίσημα πλέον -μέσω έντυπου υλικού που διένειμε στους δημότες του- την υποψηφιότητα του για το νέο δήμο Ωραιοκάστρου. Ο κ. Μπάτος διανύει την τέταρτη θητεία ως δήμαρχος Ωραιοκάστρου και θα διεκδικήσει για πέμπτη φορά την ψήφο των δημοτών του με το συνδυασμό «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ». Ο ίδιος έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο επαφών με στελέχη των δημοτικών παρατάξεων της Καλλιθέας και της Μυγδονίας, αλλά και με τοπικά στελέχη της ΝΔ στο δήμο του και στόχος του είναι να «κερδίσει» από πολύ νωρίς τα στελέχη του κόμματος στην περιοχή και το χρίσμα από το κόμμα της Ν.Δ., αλλά και μέσα από τις συναντήσεις αυτές να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τις ανάγκες, αλλά και τις προοπτικές του ενιαίου πλέον δήμου που δημιουργείται. Πριν από λίγες ημέρες, έγινε συνάντηση σε καλό κλίμα μεταξύ κ. Μπάτου και του επικεφαλή της αντιπολίτευσης στο δήμο Καλλιθέας, Δ. Σπυρόπουλο και στελέχη της παράταξής του.

2. Αστέριος Γαβότσης
          Ο δήμαρχος Μυγδονίας -παρότι δεν επιθυμούσε τη συνένωση με το Ωραιόκαστρο- θα είναι τελικά υποψήφιος για το νέο δήμο Ωραιοκάστρου. Σίγουρη θεωρείται η συνεργασία του με τον πρώην υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου Δημήτρη Καρασσαβίδη, που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα

3. Δημήτριος Σαραμάνδος
          Ο δήμαρχος Καλλιθέας θα διεκδικήσει το νέο δήμο Ωραιοκάστρου, αν και -σύμφωνα με φήμες- δεν αποκλείεται συνεργασία με τον Ν. Μπάτο.

4. Παντελής Τσακίρης
          Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του έγινε μόλις χθες μέσα απο την εφημερίδα "Χρόνος" του Ωραιοκάστρου, αν και εδώ και καιρό ακούγονταν έντονα το όνομά του. Ο νεαρός Παντελής ήταν πρώην υποψήφιος βουλευτής το 2009 με τη Ν.Δ., αλλά παρότι δεν κατάφερε να εκλεγεί, συγκέντρωσε 8.000 σταυρούς. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ενεργούς Δημοκρατικής Ομάδας Νέων (ΕΝ.Δ.Ο.Ν.) ενώ συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του «Συλλόγου Νέων για τα Ηνωμένα Έθνη», του «Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων» και του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Νέων Αιρετών» στην τοπική αυτοδιοίκηση. 1983. Αποφοίτησε από το Ενιαίο Λύκειο Ωραιοκάστρου, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Α.Π.Θ. και έλαβε τον τίτλο του Master στις Διεθνείς Σχέσεις από το Freie Universitaet του Βερολίνου. Στις δημοτικές εκλογές του 2006 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος Ωραιοκάστρου. Είναι μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής στην οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος για την περίοδο 2007-2008. Συμμετέχει στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού δήμου Ωραιοκάστρου (ΠΟΔΩ). Υπήρξε ενεργό μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικών Επιστημών, όπου διετέλεσε υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού για την περίοδο 2002-2004 και μέλος της ΟΝΝΕΔ Β’ Θεσσαλονίκης.


Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, η μοναδική σίγουρη υποψηφιότητα είναι:

1. Χριστίνα Αλίρη
          Η γοητευτική νομαρχιακή σύμβουλος δήμου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε μόλις χθες την υποψηφιότητα της για το νέο δήμο Ωραιοκάστρου - Μυγδονίας - Καλλιθέας και κατέθεσε αίτηση στήριξης από το κόμμα. Σύμφωνα με την ίδια, της έγινε πρόταση από ομάδα πολιτών για να ηγηθεί ψηφοδελτίου που θα διεκδικήσει το νέο δήμο Ωραιοκάστρου. «Πρόκειται για πρόταση εξαιρετικά τιμητική, που, συγχρόνως, διατυπώθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία ο προβληματισμός μου για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή είναι έντονος. Ως νέος άνθρωπος που τα τελευταια χρόνια διαμένει στο Ωραιόκαστρο βλέπω με θλίψη την ευρύτερη περιοχή να μαραζώνει. Παρακολουθώ με μελαγχολία τη σημερινή διοίκηση του δήμου να μην μπορεί να αντιληφθεί ότι οι εποχές αλλάζουν. Μαζί τους αλλάζουν και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, αλλά και η φύση των προβλημάτων. Η περιοχήέχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Κυρίως όμως διαθέτει δυναμικούς πολίτες οι οποίοι θα πρέπει επιτέλους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους» αναφέρει η κ. Αλίρη.
          Στην ίδια παράταξη ανήκει και ο Ανέστης Πολυχρονίδης, πρώην υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, που ακόμη δεν έγιναν γνωστές οι προθέσεις του μετά την υποψηφιότητα της κ. Αλίρη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν να συνεργαστεί τον συνδυασμό του δημάρχου Καλλιθέας Δ. Σαραμάνδου.
          Για τη στήριξη από το ΠΑΣΟΚ, εκτός από την Χριστίνα Αλίρη, αίτηση υποψηφίου κατέθεσε ο Χ. Νίλης, ενώ ετεροπρόταση έγινε για τον πρώην δήμαρχο Μυγδονίας Γιώργο Καμπέρη.

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΑΚΟΥΔΗΣ,  http://www.lagadas.net/index.php?act=viewProd&productId=155