Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Οι εξελίξεις στην οικονομία, στο επίκεντρο


   Καθησυχαστικές εμφανίστηκαν οι Βρυξέλλες, ως προς τα χρονικά όρια για την κάλυψη της "τρύπας" σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων για το 2009, από τη Eurostat. Είναι ένα εκ των θεμάτων που συζητά η τρόικα με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Α.Αλφατάζ.

    Σε ό,τι αφορά το 2010, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι ο στόχος ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το 2009. Ο στόχος αυτός όχι μόνο έχει εκπληρωθεί αλλά και έχει ξεπεραστεί.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, που συνέρχονται σήμερα και αύριο, αντίστοιχα, στις Βρυξέλλες.

    Ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5", προσδιόρισε στα 4 δισ. ευρώ την προσαρμογή που θα χρειαστεί από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, ενω δήλωσε πως το 2011 τα έσοδα θα στηριχθούν στην εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, στην αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων σε καύσιμα και ποτά, αλλά και στην περαίωση.

    Στο μεταξύ, το ελληνικό Δημόσιο άντλησε σήμερα 390 εκατ. ευρώ μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Η απόδοση των τίτλων αυξήθηκε κατά 35 μονάδες βάσης, στο 4,10% σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοπρασία του Οκτωβρίου.

    Αναδιάταξη του Μνημονίου ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, και επανέλαβε ότι αν δεν υπάρξει το αναγκαίο πολιτικό θάρρος ώστε να προχωρήσουμε στην κατάργηση θέσεων στο δημόσιο η προσπάθεια ανόρθωσης θα πέσει στο κενό και με μαθηματική ακρίβεια θα πτωχεύσουμε.

    Εξάλλου, οι αξιωματούχοι της τρόικας αναμένεται να παραμείνουν μια εβδομάδα στην Αθήνα και στο διάστημα αυτό θα επισκεφθούν τα υπουργεία που εμπλέκονται με το μνημόνιο, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κοινωνικούς φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.