Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Μια Ελληνίδα, μια Γαλλίδα και μια Τουρκάλα τραγουδούν την πλούσια πολυφωνική παράδοση των Βαλκανίων


Τζάνουμ, τζάνεμ, jan. Λέξη περσική, που "ταξίδεψε" στην Τουρκία κι από εκεί στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία κι αλλού, δηλώνοντας την ψυχή… Το "Trio TZANE" είναι μια ιστορία ψυχής, η ιστορία της μουσικής συνάντησης τριών γυναικών, της Ελληνίδας Ξανθούλας Ντακοβάνου, της Τουρκάλας Γκιούλ Χατζέρ Τορούκ και της Γαλλίδας, Σαντρίν Μονλεζούν, που με τις βαλκανικές πολυφωνίες και άλλες πολυφωνικές ιστορίες τους μας "αφηγούνται", με τις αγγελικές φωνές τους, την πλούσια βαλκανική παράδοση.
Το "Trio TZANE" είναι ένα γυναικείο φωνητικό σύνολο με έδρα το Παρίσι, που "ταξιδεύει" τους λάτρεις -και όχι μόνο- της πολυφωνικής μουσικής στην πλούσια παράδοση των Βαλκανίων, "παντρεύοντας" την παράδοση με μια σύγχρονη αντίληψη και δημιουργώντας ένα μοναδικό ακουστικό αποτέλεσμα.
Με "όχημα" τη μουσική τους, ένα διαβαλκανικό "τρένο" που ταξιδεύει από την Ήπειρο και τη Μακεδονία, έως τα πέρατα της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, πατώντας πάνω σε μουσικές τόσο γνώριμες μα και τόσο διαφορετικά -καινοτόμα θα έλεγε κάποιος- δοσμένες, το "Trio TZANE" συστήθηκε πριν από αρκετό καιρό στο ελληνικό κοινό με μια σειρά συναυλιών και τώρα κυκλοφορεί και στην Ελλάδα την πρώτη του δισκογραφική δουλειά, που ήδη έχει αγαπηθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου κυκλοφορεί από τη γαλλική εταιρία "Naive".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.