Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Χριστίνα Αλίρη: «Είμαι κεντροαριστερή, ανήκω στους αγώνες»

 
Συνέντευξη στον Χρήστο Τσαλικίδη


«Πρέπει να βάλουμε τέλος στους δημάρχους-καρέκλας» υποστηρίζει στην “Karfitsa” η Χριστίνα Αλίρη και πετά το γάντι σε όσους θεωρούν ότι στην πολιτική υπάρχει επετηρίδα. Η υποψήφια δήμαρχος Ωραιοκάστρου δίνει βαρύτητα στην κοινωνική πολιτική και δηλώνει έτοιμη να «νοικοκυρέψει» τα οικονομικά του νέου δήμου.
-Τι στόχους έχετε θέσει ενόψει της 7ης Νοεμβρίου;
«Η παράταξη μας σηματοδοτεί μια νέα αρχή και έχει στο επίκεντρο της τον δημότη. Στόχος μας είναι δημιουργήσουμε μια ουσιαστική και αποτελεσματική κοινωνία ενεργών πολιτών που θα ενδιαφέρονται, θα συμμετέχουν και θα συναποφασίζουν. Κεντρικοί άξονες του προγράμματος μας είναι η χρηστή διαχείριση, η κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον, η οργάνωση και η στήριξη της τοπικής αγοράς, τα έργα υποδομής, η στήριξη των αγροτών του δήμου μας και οι νέες τεχνολογίες».
-Ποιο θα είναι το πρώτο σας μέλημα αν εκλεγείτε δήμαρχος Ωραιοκάστρου;
«Πρώτο μας μέλημα είναι η σχολική στέγη η οποία θεωρώ ότι αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και στους τρεις πρώην «Καποδιστριακούς» δήμους της περιοχής. Από εκεί και πέρα όμως στο δήμο Μυγδονίας υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά στο αποχετευτικό. Το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και πρέπει να δούμε για ποιο λόγο έχει γίνει αυτό. Επίσης το οδικό δίκτυο είναι απαρχαιωμένο, κυρίως από την πλευρά της Μυγδονίας, ενώ πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στη μελέτη και στη δημιουργία ενός ουσιαστικού περιφερειακού δρόμου που θα εξυπηρετεί το δήμο προς εκείνη την πλευρά. Βαρύτητα θα πρέπει να δώσουμε και στην κοινωνική πολιτική η οποία είναι ανύπαρκτη, όπως να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη οι πολύτεκνοι και οι άποροι. Επιπλέον θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς γιατί οι θέσεις είναι ελάχιστες, να στηρίξουμε τα δημοτικά πολυιατρεία και να στηρίξουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Το θέμα όμως που θα μας απασχολήσει άμεσα είναι ο υπερδανεισμός του νέου δήμου και το πώς θα τον νοικοκυρέψουμε».
-Μια γυναίκα μπορεί να νοικοκυρέψει το νέο δήμο;
«Μια γυναίκα μπορεί να νοικοκυρέψει τα πάντα. Έχουμε έναν τεράστιο υπερδανεισμό αυτήν τη στιγμή. Έχω ζητήσει να μπουν ορκωτοί λογιστές και να ελέγξουν την πορεία του χρήματος και τα οικονομικά των τριών δήμων. Παρόλα αυτά οι σημερινοί δήμαρχοι απαντούν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει γιατί θα καθυστερήσει τέσσερις μήνες. Από αυτό το στοιχείο όμως αποδεικνύεται ότι δεν έχω καταθέσει το συγκεκριμένο αίτημα ούτε για επικοινωνιακούς ούτε για προεκλογικούς λόγους. Επειδή γνωρίζω ότι το πόρισμα θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο, θα είναι ωφέλιμο και χρήσιμο ώστε αυτός που θα κληθεί να διοικήσει να έχει καθαρή εικόνα για τις οφειλές των τριών δήμων».
-Γιατί οι κάτοικοι του Ωραιοκάστρου να ψηφίσουν την Χριστίνα Αλίρη;
«Γιατί η Χριστίνα Αλίρη είναι νέα, άφθαρτη, έχει διάθεση να δουλέψει στο δήμο και είναι μια από αυτούς. Επιτέλους πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στους παλαιοκομματικούς τρόπους και στα παλαιά πρόσωπα που λειτουργούσαν ως δήμαρχοι καρέκλας και να μπούμε στη λογική νέων προσώπων που θα είναι ένας από τους πολίτες».
-Ποιο ήταν το κίνητρο που οδήγησε μια νέα γυναίκα να ασχοληθεί με την πολιτική;
«Από μικρή ηλικία με ενδιέφερε το πρόβλημα του γείτονα μου, του συμμαθητή μου και του συμφοιτητή μου. Ήθελα να ασχολούμαι προς όφελος των άλλων και αυτό το είχα στο μέγιστο βαθμό. Έχω αποδείξει ως άτομο ότι ουδέποτε πρόταξα το φύλο μου ως γυναίκα, ούτε προσπάθησα να προβάλλω μέσω των media την εξωτερική μου εμφάνιση. Είμαι ένας κεντροαριστερός άνθρωπος που ανήκει στους αγώνες. Ουδέποτε έγινα γλάστρα».
-Παρόλα αυτά παρατηρούμε ότι οι νέοι άνθρωποι παρουσιάζουν τάσεις αποστροφής προς την πολιτική…
«Ναι, γιατί έχουν απογοητευτεί και έχουν δίκαιο. Οι παλαιότεροι θεωρούν ότι υπάρχει μια επετηρίδα και έχουν προτεραιότητα. Στην πολιτική δεν υπάρχει επετηρίδα λοιπόν. Δεν «φυτεύτηκα», αποφάσισε για μένα ένα σύνολο ανθρώπων να είμαι υποψήφια και αυτό με τιμά».
-Σας προβλημάτισε η συνεργασία Σαραμάντου-Πολυχρονίδη;
«Ο κύριος Πολυχρονίδης είχε τρεις φορές τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Τη δημοτική παράταξη δεν την έκανε ως Ανέστης Πολυχρονίδης αλλά επειδή είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα δεν μπορεί να την καπηλεύεται και να την πηγαίνει σε οποιοδήποτε δεξιό ψηφοδέλτιο. Για αυτό και δεν τον ακολούθησε σχεδόν κανένας. Όταν έχεις τη στήριξη ενός πολιτικού χώρου για τουλάχιστον 12 χρόνια πρέπει να έχεις την ευθιξία να αποσυρθείς από τη στιγμή που δεν στηρίζεις την τωρινή επιλογή του ΠΑΣΟΚ. Ό,τι συνεργασία κάνω με ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους θα είναι μια ουσιαστική συμφωνία αρχών και όχι επιφανειακή».
-Γιατί η πλειοψηφία των υποψήφιων δημάρχων αποφεύγουν την κομματική στήριξη και επιλέγουν να αυτοπροσδιορίζονται ως ανεξάρτητοι;
«Αυτή η στάση είναι ανειλικρινής. Εγώ δεν κρύβομαι πίσω από το δάκτυλο μου. Ιδεολογικά ανήκω στο χώρο της κεντροαριστεράς αλλά δεν είμαι φερέφωνο της κυβέρνησης. Όταν το ΠΑΣΟΚ απείχε από τις αρχές και τις θέσεις του ήμουν η πρώτη που βγήκε στους δρόμους εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν θυμάμαι όμως ποτέ κανέναν από αυτούς να βγήκε μια φορά στο δρόμο ακόμα και ως αντιπολίτευση. Αν παρίστανα την ανεξάρτητη θα ήταν σαν να κοροϊδεύω τον κόσμο. Τι σημαίνει στο κάτω-κάτω πολιτική ανεξαρτησία; Έτσι που το πάνε ορισμένοι θα πρέπει να βρούμε έναν πολιτικό χώρο για να τους στεγάσουμε. Εγώ ανήκω δίπλα στον εργάτη. Αυτοί πάνω σε ποιόν άξονα κινούνται; Μήπως της χρεοκοπίας;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.