Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Με φτηνό πετρέλαιο ο φετινός χειμώνας αλλά…

Απο την Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ




Αναβάλλεται για τον Οκτώβριο του 2011 η εξίσωση του θέρμανσης με το κίνησης.

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει οριστικοποιήσει την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% ή και σε υψηλότερο επίπεδο από το νέο έτος.

Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων.


Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Νέο χαράτσι σε βασικά είδη θα επιβάλει η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2011, καθώς φαίνεται να έχει οριστικοποιήσει την απόφαση να αυξήσει από το νέο έτος τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% ή και σε υψηλότερο επίπεδο.
Επιπλέον, δεν εγκαταλείπει το σχέδιο για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους προμήθειας κατά 0,38-0,45 ευρώ το λίτρο. Η εξίσωση με το πετρέλαιο κίνησης αναβάλλεται για το 2011, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να τεθεί σε ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου του επόμενου έτους.
Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε χθες ότι, βάσει υπολογισμών, για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα κατά την οποία θα αυξάνεται ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα εξασφαλίζει το δημόσιο θα ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το 1 δισ. ευρώ που επιζητούσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μετά την απόφασή της να μην προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για το 30% των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή 11%, θα εξασφαλιστεί με μία γενικευμένη αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η αύξηση του συντελεστή να φτάσει σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο, δηλαδή στο 14% ή ακόμη και στο 15%.

Ανατιμήσεις 2%-4%
Αποτέλεσμα της νέας αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% με 15% θα είναι να αυξηθούν κατά 2%-4%:
- η τιμή λιανικής πώλησης των τροφίμων (κρεάτων, πουλερικών, ψαριών, λαχανικών, φρούτων, γαλακτοκομικών, ξηρών καρπών, ελαιολάδου κλπ.), των φαρμάκων, του εμφιαλωμένου νερού, των αναψυκτικών και των συσκευασμένων χυμών
- τα τιμολόγια παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και ύδρευσης
- οι τιμές για τη διαμονή σε ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα
- οι τιμές των σερβιριζόμενων τροφίμων και ποτών σε εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, καφετέριες, φαστ φουντ, ζαχαροπλαστεία, μπαρ, κέντρα διασκέδασης
- τα εισιτήρια θεαμάτων (πλην θεάτρου) και μεταφορικών μέσων (λεωφορείων, τρένων, πλοίων, αεροπλάνων)
- τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών (από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κλπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.