Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Δήμοι σε καθεστώς επιτήρησης

Απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Η στάση πληρωμών που κήρυξε ο Δήμος Πειραιά αποτελεί το πρώτο μεγάλο επίσημο «κανόνι» στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται ακόμη 35 δήμοι, οι οποίοι αναμένεται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση, λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Την Παρασκευή, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις Φασούλα περί αδυναμίας του Δήμου να πληρώσει ακόμη και τους εργαζόμενούς του, ψηφίστηκε ομόφωνα στη Βουλή διάταξη σύμφωνα με την οποία οι υπερχρεωμένοι δήμοι θα μπορούν μέχρι το τέλος της χρονιάς να δανείζονται, αλλά με μοναδικό σκοπό την πληρωμή τοκοχρεολυτικών δόσεων προηγούμενων δανείων. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να εισπράττουν κανονικά το μηνιαίο τμήμα της κρατικής τους επιχορήγησης από το Παρακαταθηκών και Δανείων (το οποίο σήμερα δεσμεύεται σε περίπτωση υψηλών χρεών) και θα το χρησιμοποιούν για τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος υπέγραψε την κοινή υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι δανεισμού των δήμων. Η πρόβλεψη είναι να μην μπορούν να δανειστούν οι δήμοι των οποίων το ετήσιο τοκοχρεολύσιο υπερβαίνει το 20% των τακτικών τους εσόδων ή το συνολικό τους χρέος ξεπερνά το 60% των εσόδων τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι δήμοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα ομαδοποιηθούν ως «προβληματικοί» και θα ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης 4-5 ετών, με επιτήρηση από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ για το σκοπό αυτό μελετάται και η δημιουργία ειδικού ταμείου.
Η υπερχρέωση του Δήμου Πειραιά (συνολικά με 210 εκατομμύρια ευρώ) οφείλεται σε διαχρονικές «αμαρτίες» και κακοδιαχείριση της τελευταίας εικοσαετίας, ξεκινώντας από την περίοδο του Στ. Λογοθέτη (1991-98) και φθάνοντας μέσω του Χρ. Αγραπίδη (1998-2006) στον Π. Φασούλα. Στον τελευταίο, ο οποίος έχει σημαντική αποδοχή στο κυβερνών κόμμα, καταλογίζεται ότι κατέφυγε σε μια «φαντεζί» διαχείριση, με υψηλό κόστος. Παράδειγμα οι καταγγελίες ότι στις εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα του περασμένου χρόνου ξοδεύτηκαν 480.000 ευρώ.
«Διαχρονικά οι κυβερνήσεις καθυστερούσαν την καταβολή της κρατικής επιχορήγησης, ενώ πολλοί δήμαρχοι κατέφευγαν στην εύκολη λύση του δανεισμού και δεν έκαναν σωστή διαχείριση», λέει στην «Κ.Ε.» το μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚΝΑ, Γιάννης Κασσαβός, εντοπίζοντας το μεγαλύτερο πρόβλημα στους δήμους της Αττικής.
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=188906

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.