Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Φεστιβάλ Γκάιντας


Τριάντα πέντε οργανοπαίχτες συμμετέχουν στη 2η διοργάνωση που πραγματοποιείται στα Τρίκαλα του δήμου Πλατέος Ημαθίας.



Της Δέσποινας Ντάρτζαλη
dartzali@makthes.gr


Γκάιντα, γκάιδα, γάιδα, γάδα, κάιντα.  Όπως και αν προφέρεται, αυτός ο τύπος του άσκαυλου, που σήμερα παίζεται κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα μουσικά όργανα της Ελλάδας. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, για να μη λησμονηθεί η παράδοση, διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, στις 21 Αυγούστου, το “Φεστιβάλ Γκάιντας Κεντρικής Μακεδονίας” στα Τρίκαλα Ημαθίας του δήμου Πλατέως.
Τριάντα πέντε γκαϊτατζήδες από το νομό  Έβρου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Τρικάλων νομού Ημαθίας “Ανατολική Ρωμυλία” και θα συμμετάσχουν στο 2ο Φεστιβάλ Γκάιντας, μια εκδήλωση που έχει χαρακτήρα λαϊκού γλεντιού.
“Αφετηρία αυτής της προσπάθειας ήταν η ανάγκη μας να φέρουμε τις νέες γενιές σε επαφή με την ιστορία και τα ακούσματα που συντρόφευσαν του γονείς και τους παππούδες μας σε όλη τη διαδρομή, από τον ξεριζωμό τους μέχρι και σήμερα. Αν χάσουμε και την παράδοση, τελειώνουμε σαν χώρα. Οι νέες γενιές πρέπει να γνωρίσουν την κληρονομιά των προγόνων μας και να τη διατηρήσουν”, σημειώνει ο πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου, Μόσχος Κυτούδης. “Είναι αλήθεια πως η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας και της δημοτικής αρχής είναι πέραν του δέοντος θετική και αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, ώστε να μην ξεχαστεί ποτέ η ιστορία μας και οι ρίζες μας”, προσθέτει.

Χορός και εδέσματα
Ο στόχος της εκδήλωσης είναι διπλός: αφενός να μη σβήσει η παράδοση, αφετέρου “να βγάλουμε τον κόσμο, που έχει πια χίλια-δυο προβλήματα, έξω για να διασκεδάσει”. Αυτό θα επιδιώξουν και το βράδυ της 21ης Αυγούστου στον αύλειο χώρο του γυμνασίου Τρικάλων, όπου θα καταλήξει η παρέλαση των 35 γκαϊτατζήδων στους δρόμους του χωριού. Από τις 8.30 το βράδυ το προαύλιο του γυμνασίου θα αρχίσει να υποδέχεται όλους όσοι θέλουν να γλεντήσουν -να ακούσουν αλλά και να χορέψουν- με σκοπούς της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Θράκης. Από το παραδοσιακό λαϊκό γλέντι δεν θα λείπουν και τα εδέσματα, για τα οποία θα φροντίσει ο σύλλογος, με τη συνδρομή 70 εθελοντών.

Αβεβαιότητα λόγω “Καλλικράτη”
Επιθυμία του διοργανωτή συλλόγου είναι να καταστεί το Φεστιβάλ Γκάιντας θεσμός στην περιοχή, εντούτοις το μέλλον του εξαρτάται εν πολλοίς από τον “Καλλικράτη”. “Τα έξοδα είναι πάρα πολλά. Τώρα έχουμε κοντά μας τη δημοτική αρχή και μας στηρίζει και η νομαρχία. Με τον ‘Καλλικράτη’ δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αν θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε το φεστιβάλ την επόμενη χρονιά”, διατυπώνει τις ανησυχίες του ο πρόεδρος του συλλόγου. “Η κεντρική εξουσία και οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς πολιτισμό και αθλητισμό δεν μπορούν να κρατήσουν τη νεολαία μας, για να φύγει από κάποια άλλα πράγματα, από προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε”, υπογραμμίζει.


Πηγή: http://www.makthes.gr/news/arts/59535/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.