Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Ανοιχτή επιστολή της "ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ" στις δημοτικές παρατάξεις για σχολική στέγη.

Ανοιχτή επιστολή της «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» προς τους κατοίκους του Ωραιοκάστρου (όλων των ενοτήτων) και τις δημοτικές παρατάξεις για τη σχολική στέγη.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Ωραιοκάστρου (σε όλες τις δημοτικές ενότητες) είναι οι μεγάλες ελλείψεις της σχολικής στέγης.
Στη δημοτική ενότητα του Ωραιοκάστρου με την αλματώδη πληθυσμιακή αύξηση, το πρόβλημα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις αφενός εξαιτίας της ανεπαρκέστατης κρατικής χρηματοδότησης και αφετέρου λόγω της έλλειψης διεκδικητικότητας από την διοίκηση του κ. Μπάτου. Έτσι οι λύσεις που τελικά εφαρμόζονται στον τομέα της σχολικής στέγης είναι εμβαλωματικές και οι μαθητές στοιβάζονται ως «πρόβατα» όπου και όπως να είναι.
Με την ανυπαρξία κατασκευής νέων σχολικών μονάδων  για να ανταποκριθούν οι διοικούντες (δημοτική αρχή, διοίκηση της Νομαρχίας και κυβέρνηση) στις αυξανόμενες ανάγκες και να αποφευχθεί η διπλοβάρδια που θα εξαγρίωνε τους γονείς καταφεύγουν στη λύση των προσθηκών στις υπάρχουσες σχολικές μονάδες. Το αποτέλεσμα είναι η υπερδόμηση  των σχολικών οικοπέδων τα οποία «καταστρέφονται» αισθητικά και λειτουργικά γεμίζοντας κτίρια «τσόντες». Αντί λοιπόν να κατασκευάζουμε σχολεία  «πράσινα» και ευχάριστα στους μαθητές (σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις) φτιάχνουμε εκτρώματα παράνομα και επικίνδυνα στα οποία «φυλακίζουμε» τη νέα γενιά για να εξασφαλίσουμε 100% την απέχθειά της για την μόρφωση.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι του Γυμνασίου – Λυκείου που με τις συνεχείς επεκτάσεις (χωρίς κανένα σχεδιασμό και προγραμματισμό), σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της παιδαγωγικής λειτουργίας, έφτασε να έχει το μεγαλύτερο αριθμό μαθητών πανελλαδικά (σίγουρα και των πιο δυσαρεστημένων). Ο προ 20ετίας πανέμορφος αυτός χώρος έχει τόσο δραματικά υποβαθμιστεί ώστε αποτελεί «παράδειγμα» ηλιθιότητας και αυτοκαταστροφικότητας της κοινωνίας μας. Κι όμως η διοίκηση του κ.Μπάτου (σε συμφωνία δυστυχώς με την αντιπολίτευση, συλλόγους γονέων και καθηγητών) θέλοντας να αποδείξει ότι η ανοησία είναι «βαρέλι δίχως πάτο» σχεδιάζει και νέα επέκταση (9 επιπλέον αίθουσες - κελιά). 
Η «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» πάντως δεν συμβιβάζεται, πιστεύοντας στην δύναμη του αυτονόητου - την μόρφωση και την ευτυχία των παιδιών μας - καλεί και τις άλλες δημοτικές παρατάξεις να πάρουν θέση και να πουν «όχι» στην περαιτέρω δόμηση των ήδη υπερδομημένων σχολικών οικοπέδων και ιδιαίτερα του Γυμνασίου – Λυκείου. Λύσεις πραγματικές στα προβλήματα της σχολικής στέγης (μετά μάλιστα τον «Καλλικράτη») μπορεί να βρεθούν μόνο αν όλοι μαζί οι κάτοικοι του νέου δήμου Ωραιοκάστρου, οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί  απαιτήσουμε επίμονα και δυναμικά κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων, σύγχρονων σχολικών μονάδων.          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.