Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Στρατιές ανέργων φέρνει η κρίση - Στην καρδιά της ύφεσης η Ελλάδα - Γκάζι για τις αποκρατικοποιήσεις

Σόκ προκαλεί η κατακόρυφη άνοδος της ανεργίας. Εκτοξεύθηκε στο 12% τον Μάιο από 8,5% που ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι!
Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά σήμερα,  το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Μάιο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.431.326 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 602.185, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.267.994 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 122.672 σε σχέση με το Μάιο του 2009 (μείωση 2,7%) ενώ αυξήθηκαν κατά 18.380 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010 (αύξηση 0,4%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 181.784 σε σχέση με το Μάιο του 2009 (αύξηση 43,2%) και κατά 5.206 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010 (αύξηση 0,9%).
Το μεγαλύτερο πσοοστό ανεργίας καταγράφηκε στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με ποσοστό 15,9%.
«Πρωταθλήτριες» της ανεργίας είναι οι γυναίκες με 14,8%, ενώ στους νέους ηλικίας 15 εως 24 ετών η ανεργία φτάνει σε ποσοστά - ρεκόρ της τάξης των 32,5%.

 Κατρακυλά η ανάπτυξη

 Με ρυθμούς χειρότερους από αυτούς που αναμένονταν επιταχύνθηκε η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, καθώς, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση.

Στοίχημα για την κυβέρνηση η ύφεση να μην ξεπεράσει το 4% που προβλέπει το μνημόνιο μέχρι το τέλος του έτους.

 Γκάζι για αποκρατικοποιήσεις
Μαζικές προσλήψεις συμβούλων για την ενεργοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων προγραμματίζει τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών, που προχωρά εντός της επόμενης εβδομάδας στην πρόσληψη των τριών πρώτων διεθνών συμβούλων για τις τράπεζες.
Σε πρώτο πλάνο, άλλωστε, τον Σεπτέμβριο έρχεται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, ενώ όσον αφορά στις αστικές συγκοινωνίες, όπου θα ακολουθήσουν ανάλογες παρεμβάσεις για τη μείωση των ελλειμμάτων, ενεργοποιείται σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων εντός Αττικής και προωθείται η είσοδος ιδιωτών στην έκδοση και στον έλεγχο των εισιτηρίων.
Νωρίτερα, κοντά στα τέλη Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει τα χαρτιά του και για την αγορά τυχερών παιχνιδιών, όπου ύστερα από αρκετές αναβολές θα δοθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται η εποπτεία της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, το διαδικτυακό στοίχημα, οι άδειες ηλεκτρονικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους και η επέκταση του ορίζοντα του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ. Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι και η διάθεση αδειών ΞΥΣΤΟ. 
Πηγή: Rthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.