Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Ποια ονόματα «παίζουν» για τους δήμους της Θεσσαλονίκης

Η Voria.gr παρουσιάζει όλο το παρασκήνιο σχετικά με τις υποψηφιότητες για τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης


Της Χρύσας Κυριακού
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι υποψήφιοι... υποψήφιοι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης σχεδόν 2,5 μήνες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου. Οι περισσότεροι έχουν οριστικοποιήσει την κάθοδό τους και προετοιμάζουν τα ψηφοδέλτια τους, ορισμένοι βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκονται στην αναμονή για τα «πράσινα» ή «γαλάζια» χρίσματα.

Δήμος Καλαμαριάς
Στην Καλαμαριά, ενώ οι πράσινοι έχουν σχεδόν καταλήξει στον υποψήφιο δήμαρχο, στη ΝΔ τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά. Ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Χαραλαμπίδης, την υποψηφιότητά του οποίου φέρεται να στηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος αλλά και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης Θόδωρος Μητράκας, διεκδικεί το γαλάζιο χρίσμα. Ωστόσο μια μεγάλη ομάδα δημοτικών συμβούλων διαφωνεί και θα συνταχθεί με τον Χάρρυ Κλυνν, που η Ρηγίλλης είχε στηρίξει στις προηγούμενες εκλογές και ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Ενώ, όπως ακούγεται τελεσίγραφο πως δεν θα δεχθεί υποψηφιότητα Χαραλαμπίδη έχει θέσει και ο ισχυρός παράγοντας της περιοχής, και υποψήφιος δήμαρχος το 1998, Τάσος Αφεντουλίδης, ο οποίος στηρίζει Χάρρυ Κλυνν. Στο πράσινο στρατόπεδο τα πράγματα είναι πιο απλά. Ο Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο οποίος διαδέχθηκε τον Χρ. Οικονομίδη, όταν αυτός αποχώρησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει το πράσινο «ok». Πιθανότητες βέβαια συγκεντρώνει και η δημοτική σύμβουλος Μαρία Παυλίδου.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου
Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ανακοινώσει τον εκλεκτό του, τον Λ. Καφαρίδη, υποψηφιότητα που δεν έχουν δει με καλό μάτι πολλά στελέχη του κόμματος στην περιοχή. Την ίδια ώρα στη ΝΔ το τοπίο σιγά σιγά ξεκαθαρίζει. Το αργότερο στα τέλη Αυγούστου θα ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του για το δημαρχιακό θώκο του νέου δήμου Ευόσμου- Κορδελιού ο νυν δήμαρχος, Στάθης Λαφαζανίδης, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του με στελέχη της περιοχής. Ο κ. Λαφαζανίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητά ακόμη με τον Πέτρο Σούλα και ίσως στο τέλος τα «βρουν» και κατεβούν στις εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη με κοινό ψηφοδέλτιο. Ο Δ. Χατζηβρέττας έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ενώ στο δήμο ακούγεται επίσης το όνομα του Π. Πετρίδη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Δήμος Νεάπολης Συκεών
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις στον νέο καλλικράτειο δήμο. Ο Ν. Λαδόπουλος αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του, χωρίς από ό,τι φαίνεται να περιμένει το «πράσινο» χρίσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αναμένεται να συμβεί πριν την έναρξη των εκδηλώσεων «Βαλκανική πλατεία 2010». Άλλωστε και ο ίδιος ο Ν. Λαδόπουλος σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε υποστηρίξει ότι δεν κάνει πίσω και θα διεκδικήσει το δήμο, καθώς δεν θέλει να προδώσει στελέχη και των άλλων δήμων, που έχουν ταχθεί στο πλευρό του, όπως ο Ν. Γκατζές, Β. Μιχαηλίδης κ.α.. Αλλά και ο έμπειρος δήμαρχος Συκεών φαίνεται πως δεν κάνει πίσω. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του ο Σίμος Δανιηλίδης θα είναι υποψήφιος ό,τι και αν συμβεί, αν και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτός θα είναι τελικά ο «εκλεκτός» του ΠΑΣΟΚ. Ο «γαλάζιος» Στ. Συμεωνίδης έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το νέο καλλικράτειο δήμο. Ενώ ο νυν δήμαρχος Αγίου Παύλου, Ν. Βαρσάμης, όπως λένε στελέχη της δημοτικής του παράταξης, δεν έχει αποφασίσει για το τι θα κάνει στο μέλλον, αν και έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα συνταχθεί με τις βουλές του κόμματος.

Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης
Στην τελική ευθεία για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου της βρίσκεται η «εκλεκτή» του ΠΑΣΟΚ για το δημαρχιακό θώκο του νέου δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Βούλα Τεκτονίδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποψήφια δήμαρχος που έχει ήδη πάρει και επίσημα το χρίσμα από το κυβερνών κόμμα, έχει συναντηθεί με στελέχη της δημοτικής της ομάδας, πολλοί εκ των οποίων θα συνεργαστούν εκ νέου μαζί της, ενώ δεν αποκλείεται στο ψηφοδέλτιο της να συμπεριληφθούν και στελέχη από τη δημοτική ομάδα του αντιπάλου της και νυν δημάρχου Αμπελοκήπων, Λ. Κυρίζογλου. Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος έπειτα από διαφωνία που είχε με τον δήμαρχο Αμπελοκήπων ανεξαρτητοποιήθηκε, έχει ήδη συζητήσει με την Βούλα Τεκτονίδου και πολύ πιθανό να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιό της. Η υποψήφια δήμαρχος του νέου δήμου έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με στελέχη και άλλων παρατάξεων ευελπιστώντας ότι το άνοιγμα που κάνει και προς άλλους πολιτικούς χώρους θα έχει θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταξη του Κώστα Αγοραστού στο ψηφοδέλτιο της κ. Τεκτονίδου ανοίγει το δρόμο σε στελέχη του ΛΑΟΣ και άλλων κομμάτων να δουν με καλό μάτι μια ενδεχόμενη συνεργασία με την κ. Τεκτονίδου. Ο εκλεκτός της ΝΔ, Λάζαρος Κυρίζογλου έχει ήδη καταλήξει στους ανθρώπους που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του.

Δήμος Ωραιοκάστρου
Η αποχώρηση του γαλάζιου Π. Τσακίρη και η φημολογούμενη αποχώρηση του επίσης γαλάζιου Δ. Σαραμάντου αλλάζουν το σκηνικό στο νέο δήμο. Ο νυν δήμαρχος, Ν. Μπάτος, που φέρεται από πολλούς να είναι ο επικρατέστερος και για νέος δήμαρχος της περιοχής, ζητά το χρίσμα της ΝΔ, ενώ οι γαλάζιοι Αστ. Γαβότσης, δήμαρχος Μυγδονίας και Δ. Καρασαββίδης (πρώην αντιδήμαρχος της παράταξης του νυν δημάρχου Ωραιοκάστρου και με πολύ καλές σχέσεις με στελέχη του ΛΑΟΣ), έχουν ήδη ανακοινώσει την κοινή κάθοδό τους στις εκλογές του Νοέμβρη, με επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο τον κ. Γαβότση. Η εκλεκτή του ΠΑΣΟΚ, Χ. Αλίρη φαίνεται πως παίζει μόνη της στο “πράσινο” στρατόπεδο. Η νεαρή υποψήφια δήμαρχος έχει ήδη έτοιμο το ψηφοδέλτιό της, κατά 90%, το οποίο στελεχώνεται από πρόσωπα όλων των πολιτικών χώρων, ευελπιστώντας να πάρει ψήφους και από τον δεξιό χώρο.

Δήμος Παύλου Μελά
Την ίδρυση της «Κοινωνικής Συνένωσης», την παράταξη που θα τον οδηγήσει στις δημοτικές εκλογές  του Νοεμβρίου ανακοίνωσε ήδη από τον προηγούμενο μήνα ο δήμαρχος Πολίχνης, Κώστας Θεοδωρίδης, ο οποίος έθεσε την υποψηφιότητά του για το νέο δήμο Παύλου Μελά, έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο Ευκαρπίας, Μπάμπη Πανταζόγλου. Υποψήφιος σήμαρχος όμως δηλώνει και ο νυν δήμαρχος Σταυρούπολης, Σ. Σερασίδης. Όπως έχει τονίσει σε παλαιότερες δηλώσεις του δεν θα επιδιώξει την ευρύτερη στήριξη των κομμάτων, ωστόσο άνθρωποι του περιβάλλοντός του υποστηρίζουν ότι φιλοδοξία του κ. Σερασίδη είναι να λάβει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τον στήριξε και στις προκριματικές εκλογές του 2006, ενώ θα επιδιώξει τη στήριξη τόσο του ΣΥΝ όσο και των Οικολόγων. Ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση του δήμου Παύλου Μελά έχει  εκδηλώσει επίσης ο πρώην δήμαρχος Σταυρούπολης Διαμαντής Παπαδόπουλος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση.  Υποψηφιότητα για το νέο διευρυμένο δήμο κατέθεσε και ο δημοτικός υπάλληλος Σταυρούπολης, Μενέλαος Τριανταφύλλου, ο οποίος όμως δεν αποκλείει κάποια συνεργασία.

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη
Την ώρα που η γαλάζια υποψηφιότητα με τον Ιγνάτιο Καϊτετζίδη έχει κλείσει ο οικονομολόγος και στενός συνεργάτης του Σπύρου Βούγια, Νίκος Νυφούδης διεκδικεί το δημαρχιακό θώκο του νέου καλλικράτειου δήμου Πυλαίας Χορτιάτη με τη στήριξη του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει το επίσημο χρίσμα από το κυβερνών κόμμα, αν και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για θέμα ημερών, ο νεαρός έχει ήδη κάνει τις επαφές του με κομματικά στελέχη και των τριών δήμων (Πυλαίας- Χορτιάτη- Πανοράματος) ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του στους δημοσιογράφους της πόλης.


Πηγή: http://www.voria.gr/details.php?id=25029

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.