Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Λειτουργία μετά 88 έτη στην Παναγία Σουμελά. Χιλιάδες Πόντιοι από Ελλάδα και Ρωσία συρρέουν στην Τουρκία.

Για πρώτη φορά από το 1923 τελείται την ημέρα της εορτής της Παναγίας, λειτουργία στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου.

Η άδεια δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο από τον Τούρκο Υπουργό Πολιτισμού Ερτογρούλ Γκιουνάι.

Ύστερα από 88 χρόνια θα χτυπήσουν οι καμπάνες της Μονής Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα ,της πιο λατρεμένης της πιο τραγουδισμένης Παναγίας ,της εξόριστης Παναγίας του όρους Μελά του Πόντου.

Η Μονή Παναγίας Σουμελά είναι σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού επί 16 αιώνες.

Χιλιάδες Πόντιοι από την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού έχουν προορισμό το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 10.000 άτομα τα οποία θα κατακλύσουν την Κυριακή 15 Αυγούστου ,το ιστορικό μοναστήρι.

Αυτό που προβληματίζει είναι η στενότητα του χώρου τόσο μέσα στο μοναστήρι όσο και έξω.

Μέσα στο μοναστήρι εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να εισέλθουν για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία 500 άτομα με προσωπικές άδειες, ενώ οι τουρκικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι θα πάρουν αυστηρά μέτρα για να προστατέψουν τον αρχαιολογικό χώρο.

Έξω από το μοναστήρι αναμένεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες άτομα να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία του Πατριάρχη από γιγαντοοθόνες.

Σε εκατοντάδες άτομα θα επιτραπεί να φτάσουν μόνο μέχρι την αρχή του μονοπατιού που οδηγεί στο μοναστήρι, μερικά χιλιόμετρα μακριά.

Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και της συνοδείας του θα γίνει αύριο το βράδυ με απευθείας πτήση από την Κωνσταντινούπολη. Ηδη έχει  φτάσει στην Τραπεζούντα το αεροπλάνο που μετέφερε από τη Θεσσαλονίκη την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος με επικεφαλής τον μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, και τους μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο.

Από τη Ρωσία αναμένεται ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής θα φτάσει από τη Θεσσαλονίκη το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τον Πόντιο βουλευτή της ρωσικής Δούμας, Ιβαν Σαββίδη, τον άνθρωπο που ξεκίνησε τα δύο προηγούμενα χρόνια το μεγάλο προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά του Πόντου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε μήνυμα προτρέποντας όλους όσοι θα φτάσουν στην Παναγία Σουμελά να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να μην υπάρξουν εξάρσεις και ενέργειες που δεν συνάδουν με τον προσκυνηματικό χαρακτήρα της εκδήλωσης.

Έκκληση να μην υπάρξουν εθνικιστικές εξάρσεις απηύθυνε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χαράλαμπος Αποστολίδης.

Για να γίνει η λειτουργία αυτή έχει δουλέψει πάρα πολύ σκληρά ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός για τον ποντιακό ελληνισμό, διότι η Παναγία Σουμελά είναι το θρησκευτικό μας σύμβολο δήλωσε ο Γ. Παρχαρίδης Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Φέτος θα χτυπήσουν ταυτόχρονα οι καμπάνες στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο και από τα υψώματα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο για να στείλουν ένα μήνυμα αγάπης και αδελφοσύνης, δήλωσε ο ο Γ. Τανιμανίδης πρόεδρος Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά.

Παναγία Σουμελά στα Απαλάχια Όρη στις ΗΠΑ
Τη δικιά τους Μεγαλόχαρη, την Παναγία Σουμελά, έχουν οι Πόντιοι της Αμερικής και του Καναδά, στους πρόποδες των Απαλαχίων Ορέων, στο Γουέστ Μίλφορντ, στο βόρειο Νιού Τζέρσεϊ.

Φέτος, για πέμπτη κατά σειρά φορά, όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο τριήμερο προσκύνημα και την πανήγυρη, που θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, ανήμερα της εορτής της προστάτιδας των Ποντίων.

Το ενδιαφέρον Ποντίων ομογενών είναι αυξημένο φέτος, όπως επεσήμανε στον Εθνικό Κήρυκα ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος, δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης.

Είναι η πρώτη φορά που ο εορτασμός γίνεται την ίδια χρονική στιγμή στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Μελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου, όπου θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο του Νομού Ημαθίας και στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στην ποντιακή γη του Νέου Κόσμου, στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης. Αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική, επεσήμανε ο Δρ. Βασιλειάδης.

Οι προσκυνητές θα ξεκινήσουν από τον Σύλλογο Ποντίων Κομνηνοί Νέας Υόρκης, το Κρητικό Σπίτι στην Αστόρια, από το Σύλλογο Ποντίων Πόντος του Κονέκτικατ και από τον Σύλλογο Ποντίων Ακρίτεςτης Φιλαδέλφειας.

Το απόγευμα θα τελεστεί αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του επισκόπου Φασιανής, Αντωνίου και στη συνέχεια θα γίνει η λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει το παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, με την συνοδεία ποντιακής λύρας, στην διάρκεια του οποίου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν και τις πεντανόστιμες πίτες που κάθε χρόνο ετοιμάζουν οι κυρίες μέλη του Ιερού Ιδρύματος.

Την Κυριακή το πρωί θα ψαλεί όρθρος και θεία λειτουργία, στην οποία θα χοροστατήσει ο επίσκοπος Μελόης, Φιλόθεος. Το παραδοσιακό γλέντι, που θα ακολουθήσει, θα αποτελέσει και φέτος σημείο αναφοράς για τους Ποντίους της Μητροπολιτικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

Η ιστορία της Παναγίας Σουμελά του Νέου Κόσμου

Όλα ξεκίνησαν το 1982, όταν ιδρύεται στη Νέα Υόρκη το Ιερό Ίδρυμα Panagia Soumela Pontion Amerikis, Inc., με σκοπό την αναβίωση τού Ιερού Προσκυνήματος τού δεκαπενταύγουστου στην Ποντιακή Γη τού Νέου Κόσμου. Πολλά χρόνια αργότερα, το 2005, ιδρύεται το Holy Institution Panagia Soumela, Inc., που προχωρά στην αγορά ενός οικοπέδου 15,4 στρεμμάτων στο Γουέστ Μίλφορντ του βόρειου Νιού Τζέρσεϊ .

Στο οικόπεδο υπάρχουν χριστιανική εκκλησία, πολιτιστικό κέντρο και ένα οίκημα. Τον Ιούνιο του 2009, το Ίδρυμα προχώρησε και σε μία δεύτερη αγορά οικοπέδου, όμορου με το υπάρχον οικόπεδο. Έτσι, η συνολική επιφάνεια των δύο οικοπέδων, έφτασε τα 30,8 στρέμματα.

Την άνοιξη ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες αγιογράφησης του ιερού στο εκκλησάκι, όπου πλέον υπάρχει η Πλατυτέρα των Ουρανών, οι Αρχάγγελοι και οι Άγιοι.

Παράλληλα, φιλοτεχνήθηκε ειδικό προσκυνητάρι, όπου θα φυλάσσεται πλέον η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας του Ευαγγελιστή Λουκά.

Τέλος, αποκτήθηκε και ο δεσποτικός θρόνος που μέχρι σήμερα ήταν δανεικός. Όλα αυτά έγιναν με την ευγενή χορηγία των ομογενών.

Πηγή: Rthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.