Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Βαδίζουμε ολοταχώς προς την 5η τετραετία Μπάτου (καμπανάκι!), θα υπάρξει αντίδραση;

Γράφει ο Στάθης Κελεσίδης - Τρίτη, 17 Αυγούστου, 2010

Βαδίζουμε ολοταχώς προς την 5η τετραετία Μπάτου (καμπανάκι!), θα υπάρξει αντίδραση;

«Πρώτα πρέπει να δούμε τη μύτη μας για να μπορέσουμε να δούμε και πιο πέρα.», Ν. Ψυρούκης.

Ο καύσωνας του Αυγούστου βοηθάει να αναπτυχθεί η διάθεση για έναν συνολικό απολογισμό των πραγμάτων που μας απασχολούν (εμάς που δεν βρισκόμαστε σε κάποια παραλία με τα σχετικά ερεθίσματα). Θα επιχειρήσω λοιπόν τώρα, πριν μπούμε στην ένταση της προεκλογικής περιόδου, μια «αντικειμενική» εκτίμηση της κατάστασης των δημοτικών πραγμάτων στην πόλη μας και στον νέο ενοποιημένο δήμο του Ωραιοκάστρου. Βέβαια η εικόνα που έχω από τους δήμους Καλλιθέας και Μυγδονίας δεν είναι ικανοποιητική, μολαταύτα νομίζω πως μου επιτρέπει να καταλήξω σε συμπεράσματα σχετικά «ασφαλή».

Θα αναφερθώ στα σχέδια της κάθε παράταξης όπως τα αντιλαμβάνομαι, στην δυναμική που αναπτύσσεται και στο τελικό αποτέλεσμα που διαγράφεται νομίζω καθαρά. Εξίσου βέβαια καθαρά εμφανίζονται και οι «εναλλακτικές λύσεις».

Θα ξεκινήσω από τη Δημοτική Κίνηση Πολιτών «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ», στην οποία συμμετέχω και θα συνεχίσω να το κάνω ανεξαρτήτως εκλογικών αποτελεσμάτων (εκτός των εκλογών υπάρχουν και άλλα «πεδία δόξης λαμπρά»). Η «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» λοιπόν παρά τις σημαντικές καθημερινές επιτυχίες της δεν έχει δείξει προς το παρόν κάποιο σημαντικό εκλογικό «ρεύμα», έτσι ακόμα κι αν κατορθώσει να δώσει το παρών στις εκλογές (υπάρχει μια δυσκολία να αναπτυχθεί στο διάστημα μέχρι τις εκλογές σε Καλλιθέα και Μυγδονία) δεν θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Ευελπιστούμε πάντως ότι θα εκφράσει εκλογικά τους πολίτες που θέλουν να διαμορφώνουν οι ίδιοι τις πολιτικές εξελίξεις, με την άμεση παρέμβασή τους (όχι από τον καναπέ) και θα δημιουργήσει μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Η παράταξη του ΚΚΕ, η «Λαική Συσπείρωση», λόγω του ότι αποτελεί ένα καθαρά προεκλογικό μόρφωμα που εμφανίζεται μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια, δεν αναμένεται να συγκεντρώσει (όπως και τις προηγούμενες φορές) ούτε τις ψήφους που πήρε το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές.

Η υποψήφια του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ η νεαρή και σχετικά άπειρη Χριστίνα Αλίρη, όπως δείχνουν με βεβαιότητα τα πράγματα, θα οδηγηθεί σε ποσοστά κατάλληλα για τροτσκιστικό γκρουπούσκουλο και όχι για κόμμα «εξουσίας». Θα αποδειχτεί έτσι ότι η λογική προσπάθεια του τοπικού ΠΑΣΟΚ να απεγκλωβιστεί από την «ξεφτισμένη» πια λύση Πολυχρονίδη ήταν ένα «απονενοημένο» εγχείρημα. Οι «καθαρά» κομματικές επιλογές (παρότι μπορεί να εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα) όταν δεν είναι καλά προετοιμασμένες αποδεικνύονται «μπούμεραγκ».

Κι ας έρθουμε τώρα στους τρεις «καμπαλέρος», Μπάτο, Γαβότση, Σαραμάντο, που είναι δήμαρχοι στους συνενωνόμενους δήμους και διεκδικούν με «αξιώσεις» τον δημαρχιακό θώκο του νέου Δήμου Ωραιοκάστρου. Θα εξετάσουμε τις υπό εκκόλαψη «μεταγραφικές» τους ενισχύσεις, τις πιθανές συμμαχίες και τους συσχετισμούς δύναμης που διαμορφώνονται και προδιαγράφουν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι σήμερα, δυόμισι περίπου μήνες προ των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, σαφές προβάδισμα έχει ο νυν δήμαρχος Ωραιοκάστρου Μπάτος και ακολουθούν σε κάποια απόσταση οι άλλοι δύο. Δεν είναι τελείως ξεκάθαρο ποιος προηγείται μεταξύ των Γαβότση και Σαραμάντου, ίσως ο Γαβότσης λόγω της συμμαχίας του με τον Καρασαββίδη. Εκτός των τριών πρωταγωνιστών όμως, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι ισχυροί «παίκτες» ( οι δημοτικοί σύμβουλοι Ωραιοκάστρου Τσακίρης, Πολυχρονίδης, Καρύδης, Κέπετζη κ.α) που δεν έχουν δηλώσει ξεκάθαρα τις επιλογές τους, την ένταξή τους σε κάποια από τα υπάρχοντα στρατόπεδα. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ακόμα μια σχετική ρευστότητα και να μην έχουμε την τελική εικόνα της ισχύος της κάθε παράταξης. Παρά τις όποιες πάντως αναμενόμενες ενισχύσεις των υπαρχόντων παρατάξεων, είναι κοινά αποδεκτό ότι θα πάμε σε 2η Κυριακή για την εκλογή του Δημάρχου (χρειάζεται το 50% + 1). Ο ένας σίγουρος διεκδικητής την 2η Κυριακή θα είναι ο Μπάτος που αναμένεται να έχει και το προβάδισμα. Εκείνο που δεν ξέρουμε ακόμα είναι ποιος θα είναι ο δεύτερος διεκδικητής και πόσο πίσω θα βρίσκεται από τον Μπάτο. Μπροστά σε αυτό το σαφές προβάδισμα του δημάρχου του Ωραιοκάστρου τα στρατόπεδα Γαβότση και Σαραμάντου μιλούν για αλληλουποστήριξη την 2η Κυριακή. Καταλαβαίνουμε όμως ότι με ένα ανομοιογενές εκλογικό σώμα, χωρίς κάποια όσμωση και κοινές εμπειρίες , είναι πολύ δύσκολο ο τρίτος, είτε είναι ο Σαραμάντος είτε ο Γαβότσης, να οδηγήσει αποτελεσματικά τους ψηφοφόρους του προς κάποιον άλλο δήμαρχο. Γιατί δηλαδή ο κάτοικος της Καλλιθέας και ψηφοφόρος του Σαραμάντου να ψηφίσει την 2η Κυριακή τον Γαβότση ή και το αντίστροφο γιατί ο κάτοικος της Μυγδονίας και ψηφοφόρος του Γαβότση να ψηφίσει την 2η Κυριακή τον Σαραμάντο; Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ούτε ο Σαραμάντος ούτε ο Γαβότσης, όποιος έρθει τρίτος, θα έχει κάποιο κίνητρο ώστε να παροτρύνει τους ψηφοφόρους του να επιλέξουν κάποιον άλλο υποψήφιο (σχετικά άγνωστο) για δήμαρχο. Και δεν μιλάμε βέβαια για τους κατοίκους του Ωραιοκάστρου όπου εκεί τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα εξαιτίας και του τοπικισμού.

Από τα παραπάνω φαίνεται νομίζουμε ξεκάθαρα ότι ο Μπάτος και την 2η Κυριακή, εφόσον θα «κουβαλά» το υψηλότερο ποσοστό, θα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Η μόνη περίπτωση όπου ο τετράκις δήμαρχος Ωραιοκάστρου αναμένεται να βρεθεί «στο καναβάτσο» και μάλιστα από τον πρώτο γύρο είναι να σχηματιστεί για την πρώτη Κυριακή μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ Σαραμάντου και Γαβότση, με κοινό ψηφοδέλτιο που θα προσελκύσει και πολλούς από τους ισχυρούς «παίκτες» που αναφέραμε παραπάνω.

Αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης του Μπάτου. Και είναι στο χέρι των Σαραμάντου και Γαβότση (δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία) να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να επικρατήσουν «εν τη ενώσει» διαφορετικά θα έχουν την τύχη των Καρασαββίδη και Πολυχρονίδη που από πρωταγωνιστές κατέληξαν δευτεροκλασάτοι (ισχυροί αλλά δευτεροκλασάτοι). Άλλωστε η νέα διοίκηση του ενοποιημένου δήμου Ωραιοκάστρου θα έχει να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλες δυσκολίες (συνθήκες οικονομικής ασφυξίας) ώστε είναι απολύτως αναγκαίο να έχει την υποστήριξη μιας πολύ μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος και όχι απλά μιας ευκαιριακής πλειοψηφίας.

Πηγή: http://www.otroxos.gr/ar8ro89.html?reloaded=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.