Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ΓΑΒΟΤΣΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ: Ως Δήμαρχος Μυγδονίας αισθάνομαι υπερήφανος για την εξελικτική πορεία του τόπου αυτού. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ο Δήμος Μυγδονίας γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη






Συνέντευξη του Δημάρχου Μυγδονίας και Υποψήφιου Δημάρχου του νέου διευρυμένου Δήμου Ωραιοκάστρου κ.Γαβότση Αστέριο στον Κ@λλιθιώτη.



Τόσο οι δημότες όσο και οι κάτοικοι πρέπει να είναι βέβαιοι πως οι προθέσεις οι δικές μου όσο και των συνεργατών μου έχουν ως βάση την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, παραμερίζοντας τοπικιστικές αγκυλώσεις. Ο τόπος είναι πλέον ένας και το ζητούμενο είναι κοινό.






Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Κ@λλιθιώτης:
        Κύριε Δήμαρχε,
                           Πραγματοποιώντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας σας, ποια θεωρείται τα σημαντικότερα έργα που έχετε πραγματοποιήσει στο δήμο Μυγδονίας;

Γαβότσης Αστέριος:
Ως Δήμαρχος Μυγδονίας αισθάνομαι υπερήφανος για την εξελικτική πορεία του τόπου αυτού. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ο Δήμος Μυγδονίας γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη. Ο πληθυσμός του αυξάνεται συνεχώς , καθώς πολλές νέες οικογένειες επιλέγουν πλέον τον τόπο μας ως  μόνιμη κατοικία τους. Για το λόγο αυτό , εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου , με αδιάκοπες προσπάθειες , καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές για την άνετη διαβίωση όλων των συμπολιτών μας.
Έτσι λοιπόν επιτύχαμε , παρά τις όποιες δυσκολίες , την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού και του αποχετευτικού δικτύου στο Δήμο μας , το οποίο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία εξ’ ολοκλήρου στο Δ.Δ. Δρυμού και σε ποσοστό 60% στο Δ.Δ. Λητής.
Ακόμη ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας μου είναι η κατασκευή του σύγχρονου κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου ΄΄Τ11Β΄΄ στο Δ.Δ. Δρυμού , το οποίο προσφέρει ιδανικές συνθήκες άθλησης σε όλους τους πολίτες.
Βλέποντας την ταχύτατη ανάπτυξη του πληθυσμού δεν θα ήταν δυνατό να αδιαφορήσουμε για την ποιότητα της εκπαίδευσης στον τόπο μας. Μεριμνήσαμε για τη δημιουργία νέων σχολικών στεγών σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.

Κ@λλιθιώτης:
Ποια είναι η πολιτική που ακολουθείτε στο θέμα της επέκτασης του Σχεδίου Πόλης στη Μυγδονία;

Γαβότσης Αστέριος:
Η περιοχή του Δήμου Μυγδονίας, γειτονική του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης εξελίσσεται γρήγορα σε περιοχή μόνιμης κατοικίας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση του πληθυσμού επιτάσσει τη δημιουργία υποδομών, άμεσα, ώστε να μπορεί ο οικισμός να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των κατοίκων του. Ο Δήμος μας  ξεκίνησε το 2001 την Α' φάση του Γ.Π.Σ.  που αφορούσε τον εξωαστικό χώρο του Δήμου Μυγδονίας.  Το 2003 ξεκίνησε η Β1 φάση του Γ.Π.Σ.  η οποία αφορούσε την μελέτη της υπάρχουσας κατάστασης και τις προτεινόμενες χρήσεις για τους οικισμούς.  Με την εντολή έναρξης το 2009 ξεκίνησε η Β2 φάση, η οποία αποτελεί την τελική πρόταση του Γ.Π.Σ. Μετά από τις διαβουλεύσεις και τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς εγκρίθηκε το Γ.Π.Σ.
Στις 25-05-2010 η Δημοτική Αρχή γνωμοδότησε υπέρ των επιμέρους προκηρύξεων Κτηματογράφησης-Πολεοδόμησης- Πράξης εφαρμογής σε περιοχές του Δ.Δ.Μελισσοχωρίου, Δ.Δ.Λητής και Δ.Δ.Δρυμού του Δήμου Μυγδονίας.  Μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια κατάφερε η Δημοτική Αρχή να φέρει εις πέρας αυτή την πολυαναμενόμενη μελέτη της οποίας τα οφέλη είναι πολλαπλά.  Το Ενιαίο Γ.Π.Σ. του Δήμου Μυγδονίας βρίσκεται ήδη σε διαδικασία δημοσίευσης Φ.Ε.Κ., οπότε με τον καθορισμό των περιοχών επέκτασης σχεδίου περιμετρικά των οικισμών, ξεκινάει η διαδικασία κτηματογράφησης - πολεοδόμησης και επέκτασης των οικισμών.
Δημιουργούνται νέοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι (παιδικές χαρές, χώροι αναψυχής, γυμναστήρια, σχολεία). Υπάρχει καλύτερος περιβαλλοντικός σχεδιασμός στο Δήμο με τη σωστή χωροθέτηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Γίνεται έλεγχος χρήσεων γης στον αστικό και εξωαστικό χώρο, μα πάνω απ' όλα ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη των εγκεκριμένων περιοχών στο σχέδιο πόλης.
Ο Δήμος Μυγδονίας είναι ο πρώτος Δήμος από τους 17 στη λεκάνη Μυγδονίας (εκ των οποίων 13 ανήκουν στην επαρχία Λαγκαδά ενώ οι υπόλοιποι στο νομό Χαλκιδικής, τμήμα του οποίου εντάσσεται στη λεκάνη Μυγδονίας) που προχώρησε το Γ.Π.Σ.

Κ@λλιθιώτης:
            Σε σχέση με το περιβάλλον και τη νεολαία του Δήμου σας, τι κινήσεις έχετε κάνει και ποιές ήταν οι δράσεις σας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής;

Γαβότσης Αστέριος:
O Δήμος Μυγδονίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό, φροντίζει για τη ψυχαγωγία και  δημιουργική απασχόληση των παιδιών και εφήβων του Δήμου, λειτουργεί τμήματα εκμάθησης μουσικών οργάνων και θεατρικής αγωγής.
            Κάθε χρόνο λειτουργεί κατασκηνωτική περίοδο περίπου 10ημερών στην οποία συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 7-16ετών. Ο αριθμός συμμετοχής των παιδιών φτάνει τα 200. Σε ξεχωριστή κατασκηνωτική περίοδο λειτουργεί και το πρόγραμμα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου, έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο των νέων όσο και του ευρύτερου κοινού, υλοποιώντας μια σειρά ομιλιών πάνω σε θέματα διατροφής, υγείας, ενημέρωσης και πρόληψης κατά των ναρκωτικών.
Ενισχύουμε ηθικά και υλικά τους αθλητικούς Συλλόγους του Δήμου μας. Με τον τρόπο αυτό οι ομάδες οργανώνονται καλύτερα και έτσι  ωθούμε τους νέους μας στον αθλητισμό, απομακρύνοντας τους  από οτιδήποτε μπορεί να απειλήσει τη ψυχική τους ακεραιότητα.
Έθιμα χρόνων αναβιώνουν κάθε χρόνο σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, έθιμα που κρατάνε ζωντανά την ιστορία του τόπου μας και δίνουν την ευκαιρία στους νεότερους να γευτούν κάτι από το παρελθόν και να παραδειγματιστούν από αυτό.

Κ@λλιθιώτης:
Ποιες οι ενέργειές σας για την προώθηση των συμφερόντων των επαγγελματικών τάξεων της Δήμου Μυγδονίας;

Γαβότσης Αστέριος:
Ενισχύουμε και προωθούμε την τοπική αγορά. Κατά καιρούς γίνεται ανάρτηση διαφημιστικών πανό για την προβολή και ανάδειξη της τοπικής αγοράς. Επίσης, στο περιοδικό του Δήμου που διανέμεται δωρεάν στους δημότες υπάρχουν καταχωρημένοι οι επαγγελματίες της περιοχής. Ακόμη γίνονται περιοδικά συναντήσεις για θέματα που τους αφορούν (ωράρια λειτουργίας καταστημάτων).

Το διαδίκτυο είναι πλέον από τους πιο διαδεδομένους τρόπους ενημέρωσης του πολίτη στον σημερινό κόσμο μας. Ο Δήμος Μυγδονίας έχει εκμεταλλευτεί τους τρόπους αυτούς αναλογικά με την σημαντικότητα που εμφανίζει το διαδίκτυο σήμερα;

Γαβότσης Αστέριος:
Τα τελευταία χρόνια, ένα σημαντικό κομμάτι του δημόσιου διαλόγου έχει μετατοπιστεί από τα παραδοσιακά media σε εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης, με τους πολίτες να μην είναι πλέον απλοί δέκτες μηνυμάτων άλλα να αναλαμβάνουν οι ίδιοι το έργο της παραγωγής και διασποράς περιεχομένου μέσω του Διαδικτύου.
Οι Δήμοι καλούνται πλέον να ελαχιστοποιήσουν το χάσμα μεταξύ της αρχικής άποψης ότι ‘μια σελίδα στο Διαδίκτυο φτάνει’ με την πραγματικότητα του περιβάλλοντος τους. Η Διαδικτυακή Πύλη του Δήμου μας είναι πλέον κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή παρουσίαση βασικού περιεχομένου. Εμείς παρέχουμε ένα  σύγχρονο και καινοτόμο Επικοινωνιακό Μέσο που ενισχύει τη συμμετοχή των Πολιτών, δημοσιεύοντας την εφημερίδα της υπηρεσίας, ενημερώνοντας για τα Πολιτιστικά Δρώμενα, δημιουργώντας έρευνες απόψεων, παρέχοντας ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τέλος, παρέχουμε στους πολίτες δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω ασύρματου δικτύου του Δήμου με σκοπό, να  παρέχουμε ένα πολύτιμο «εργαλείο» σε όλους, επενδύοντας παράλληλα στις νέες τεχνολογίες. 

Κ@λλιθιώτης:
Είστε στο τελευταίο έτος της θητείας σας, ποιές είναι οι προτεραιότητες  που έχετε θέσει  μετά και την ενοποίηση του Δήμου Μυγδονίας με την Καλλιθέα και το Ωραιόκαστρο;

Γαβότσης Αστέριος:
       Κύρια προτεραιότητά μου είναι να ταξινομήσω ορθολογικά τις ανάγκες των τριών τόπων και να δρομολογήσω τη λύση των σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν τους τρεις τόπους με κύριο γνώμονα την διευκόλυνση της καθημερινότητας των δημοτών. Για παράδειγμα η ύδρευση και η αποχέτευση, η δημιουργία και η λειτουργία βιολογικών καθαρισμών , η εξάλειψη του προβλήματος της σχολικής στέγης και η βελτίωση του οδικού δικτύου θα έλεγα ότι αποτελούν θέματα πρώτης προτεραιότητας . Δεν υποβαθμίζω τις υπόλοιπες ανάγκες , ωστόσο δίνω μεγάλη βαρύτητα στο θέμα των υποδομών.

Κ@λλιθιώτης:
Στις εκλογές του Νοεμβρίου, για τον  νέο δήμο Ωραιοκάστου με τον οποίο ενώνεται η Καλλιθέα μαζί με την Μυγδονία, ,τί  βλέψεις έχετε  και ποιό είναι το όραμά σας για την περιοχή και τους κατοίκους της;

Γαβότσης Αστέριος:
           Είναι γνωστό πλέον ότι συμπορευόμαστε με τον Δημήτρη Καρασαββίδη , επικεφαλής της παράταξης «Πολιτεία με Όραμα» με γνώμονα το κεντρικό μας σύνθημα «Ενωμένοι όσο ποτέ, αποφασισμένοι όπως πάντα». Αυτό καταδεικνύει την προσήλωσή μας στο στοίχημα της ισόρροπης ανάπτυξης των τριών τόπων. Η υιοθέτηση των καλών πρακτικών από προηγούμενες διοικήσεις αλλά και το καινοτόμο στρατηγικό σχέδιο που θα αναπτύξουμε όλοι εμείς που είναι το «μεράκι» μας η τοπική αυτοδιοίκηση συνθέτουν το πλαίσιο που θα κινηθούμε για να πραγματώσουμε το όραμά μας για μία πολιτεία πρότυπο. Τόσο οι δημότες όσο και οι κάτοικοι πρέπει να είναι βέβαιοι πως οι προθέσεις οι δικές μου όσο και των συνεργατών μου έχουν ως βάση την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, παραμερίζοντας τοπικιστικές αγκυλώσεις. Ο τόπος είναι πλέον ένας και το ζητούμενο είναι κοινό.

Βιογραφικό σημείωμα  Α. Γαβότση :
Γεννήθηκε στη Λητή Θεσσαλονίκης το 1949, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στο τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και ειδικεύτηκε στη μαιευτική-γυναικολογία. Ασκεί το επάγγελμα του γυναικολόγου από το 1980 έως και σήμερα. Χωρίς πολιτική παράδοση στην οικογένειά του, με γνώμονα όμως, την αγάπη για την ανάπτυξη του τόπου του, αποφάσισε να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση το 2002. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά δήμαρχος Μυγδονίας τον Οκτώβριο του 2002 και επανεξελέγη στον δημαρχιακό θώκο, τον Οκτώβριο του 2006.
Είναι παντρεμένος με την γιατρό Κλειώ Κουντουρέλη και έχει τρία παιδιά.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.