Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

«Στοπ» στην καύση απορριμμάτων από το ΤΙΤΑΝ

Απο την Εφημερίδα "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Ανάκληση - αναστολή της απόφασης του νομαρχιακού συμβουλίου για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ και σύσταση επιστημονικής επιτροπής αξιολόγησης για το θέμα θα προτείνει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, όπως τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου, μετά τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για το ζήτημα.

Στη σημερινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί το αίτημα ανάκλησης της απόφασης που εισηγείται η αντιπολίτευση, θα εκδηλωθούν αντιδράσεις, όμως, όπως διευκρίνισε χτες ο κ. Ψωμιάδης, οι στόχοι είναι καθαρά προεκλογικοί...
«Το περιβάλλον δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια. Δεν είμαστε απέναντι στους δημάρχους. Αν πρέπει να ανακληθεί η απόφαση, θα ανακληθεί. Εμείς στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και το έχουμε αποδείξει. Σεβόμαστε όσο κανείς άλλος το περιβάλλον, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Είμαστε βέβαιοι ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί επιστημονικά και ότι αυτοί που μας επιτέθηκαν βάναυσα, όπου κι αν ανήκουν, θα εκτεθούν», τόνισε ο νομάρχης.

Ο κ. Ψωμιάδης κατήγγειλε, μάλιστα, τους δημάρχους ότι γνώριζαν από τον προηγούμενο Μάρτιο το ζήτημα, όμως -ακόμη και σήμερα- δεν έχουν εκφράσει διά των δημοτικών συμβουλίων τους αντίρρηση. «Προεκλογικά θέλουν να είναι αρεστοί στις τοπικές κοινωνίες. Εμείς προτιμούμε να είμαστε χρήσιμοι», είπε. Ο νομάρχης δήλωσε ικανοποιημένος από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που δικαιώνει τη θέση της διοίκησης της νομαρχίας.

Μόνο κριτική
«Δώσαμε άδεια για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Κάποιοι θέλουν απόβλητα να καίγονται ανεξέλεγκτα. Εμείς επιβάλαμε πρόστιμα όποτε διαπιστώσαμε περιβαλλοντικές παραβάσεις και δεκαπλασιάσαμε τους ελέγχους. Το ΤΙΤΑΝ έχει εμπειρία στα εναλλακτικά καύσιμα και σε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Κάποιοι κάνουν μόνο κριτική, μόνιμα είναι στην άρνηση και στο σκοταδισμό. Εμείς γνωμοδοτούμε. Το υπουργείο θα λάβει απόφαση αδειοδότησης», σημείωσε.

Η αρμόδια αντινομάρχισσα Ανάπτυξης, Ιωάννα Τζάκη, τόνισε πως, «παρότι η νομαρχία είχε ενημερώσει εγγράφως από τις 10 Μαρτίου 2010 τους αρμόδιους δήμους Ευκαρπίας, Σταυρούπολης, Ωραιοκάστρου, οι κάτοικοι των περιοχών είχαν έλλειμμα πληροφόρησης. Με το έγγραφό μας προς τους δήμους κάναμε την έναρξη της διαβούλευσης. Υπήρχε περιθώριο μέχρι τις 16 Ιουλίου να εκφράσουν αντιρρήσεις. Διαφωνία δεν υπήρξε ούτε στη νομαρχιακή επιτροπή».
Μάλιστα, η κ. Τζάκη επισήμανε την εγκύκλιο του προηγούμενου μήνα για τα ζητήματα περιβάλλοντος, όπου προβλέπεται πως με την ολοκλήρωση της μονάδας ξήρανσης της λυματολάσπης στο βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου, το 2011, πάνω από το 50% της λυματολάσπης θα αξιοποιείται για εναλλακτικό καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία (όπως γίνεται στην Ψυττάλεια) και τα επόμενα χρόνια το ποσοστό θα φτάσει στο 80%.

Πάντως, σήμερα, ο δήμος Ευκαρπίας θα αποκλείσει συμβολικά το πρωί το ΤΙΤΑΝ, κλείνει το δημαρχείο και τα νομικά πρόσωπα και προγραμματίζει παράσταση στο νομαρχιακό συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.