Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κάνει πίσω ο Γκιουλέκας για το δήμο;

Κάνει πίσω ο Γκιουλέκας για το δήμο;
Συντάχθηκε απο τον/την Karfitsa
Παρασκευή, 02 Ιούλιος 2010 15:38


Όταν τον ρωτάς για το θέμα, ο Κ. Γκιουλέκας δεν απαντά πια το στερεότυπο των τελευταίων 12 μηνών «Η Θεσσαλονίκη έχει δήμαρχο». Αυτό δεν οφείλεται στην απόφαση Παπαγεωργόπουλου να αποσυρθεί από την κούρσα των εκλογών του Νοεμβρίου, αλλά στις δεύτερες σκέψεις που κάνει τελευταία ο επικρατέστερος γαλάζιος υποψήφιος για το δήμο. Η απάντηση είναι πλέον «Έχω πολλή δουλειά να κάνω στη Γραμματεία Προγράμματος της παράταξης». Την έδωσε ενώπιον άλλων στελεχών και δημοσιογράφων, χθες στο ξενοδοχείο των Αθηνών στο περιθώριο των εργασιών για την εκλογή Γραμματέα της ΝΔ προκαλώντας φημολογία ότι αρνείται πια να είναι υποψήφιος για το δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα ωστόσο δεν αποκλείεται ο βουλευτής να θελήσει πλέον να εξασφαλίσει πλέον κάποιες εγγυήσεις προκειμένου να ριχθεί στη σκληρή μάχη. «Θα μετρήσει και θα ζυγίσει τα πράγματα», όπως μας είπε χαρακτηριστικά άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά του.

Ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης παραμένει φειδωλός στα λόγια, ωστόσο είναι κοινό μυστικό πια ότι έχει «κρυώσει». Αφορμή η καθυστέρηση ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του, κάτι που περίμενε ότι θα γινόταν αμέσως μετά τη λήξη του 8ου Τακτικού Συνεδρίου. «Αυτά γίνονται από νωρίς, δεν είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει Ιούλιο και η Ρηγίλλης να μην έχει ανακοινώσει της αποφάσεις της» σχολίαζε στην «Κ» γαλάζιο στέλεχος της τοπικής ΝΔ. Οι αιτίες όμως είναι πολλές και ποικίλες, δεδομένου ότι στην παρούσα πολιτική και κοινωνική συγκυρία είναι πολλά τα αρνητικά για μια κομματική υποψηφιότητα και προβληματίζουν τον πρώην υφυπουργό Τύπου.

Πρώτα πρώτα όσοι παρακολουθούν τα πολιτικά πράγματα σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, θεωρούν ότι ο ανταγωνισμός που υπάρχει μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών θα φανεί στις τοπικές εκλογές με υποψήφιο δήμαρχο έναν εξ αυτών.

Δεύτερη παράμετρος οι… τσιφλικάδες της 24χρονης διοίκησης στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπως αποκαλούν ορισμένοι τα παλιά αυτοδιοικητικά στελέχη που είναι πάνω από 15 – 20 χρόνια δημοτικοί σύμβουλοι είτε με Κοσμόπουλο είτε με Παπαγεωργόπουλο. Εάν δεν καταφέρει να αλλάξει την ομάδα, αυτό θα είναι μείον απέναντι στην κοινωνία. Εάν πάλι το καταφέρει, θα κερδίσει την κοινωνία αλλά είναι πολύ πιθανόν ότι θα χάσει τη στήριξη όσων θα μείνουν εκτός.

Τρίτη παράμετρος η φθορά της δημοτικής παράταξης που σήμερα διοικεί λόγω, κυρίως, της υπόθεσης της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου. Όλα όσα έχουν γίνει και ακουστεί για το Δήμο, έχουν προκαλέσει προβληματισμό ακόμη και στο στενό πυρήνα των παραδοσιακών οπαδών της ΝΔ. Κανείς δεν ξεχνά ότι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση το 2006, ο Β. Παπαγεωργόπουλος δεν έπιασε το 42% από την πρώτη Κυριακή, κάτι που μπορεί να επιδεινωθεί στις παρούσες εκλογές.

Τέταρτη παράμετρος που προβληματίζει τον βουλευτή, σύμφωνα με τις πηγές μας, είναι η «σφήνα των ντορικών», δεδομένου ότι ο ίδιος υπήρξε θερμός υποστηρικτής του Αντώνη Σαμαρά στην εσωκομματική αναμέτρηση για την προεδρία. Η ομάδα των ντορικών, που υπολογίζεται σε ποσοστό κοντά στο 30% του ποσοστού της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, δεν αποκλείεται να κατεβάσει δικό της υποψήφιο ή να στηρίξει ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Απέναντί του θα βρει και το ΛΑΟΣ που δεν αποκλείεται να στηρίξει κοινή υποψηφιότητα με τους ντορικούς.

Τέλος, η τελευταίες εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία για ανάδειξη Πολιτικής Επιτροπής, έχει προκαλέσει την οργή πολλών στελεχών, που δεν εκλέχτηκαν ενώ και η βάση έχει αρχίσει να δυσαρεστείται από την όλη τακτική του κόμματος, κάτι που θα πληρώσει ο καθαρά «κομματικός» υποψήφιος, αν είναι τελικά ο Κώστας Γκιουλέκας.

Αυτά, βεβαίως, δεν αφορούν και δεν προβληματίζουν μόνο τον Κώστα Γκιουλέκα αλλά και όσους στη ΝΔ σκέφτονται κομματική υποψηφιότητα (βλέπε υποψηφιότητα Στ. Καλαφάτη), πολύ δε περισσότερο την ηγεσία της ΝΔ. Αν σε όλα αυτά προστεθεί το γενικό κλίμα που είναι εξαιρετικά βαρύ για τους πολιτικούς, τότε είναι βέβαιο ότι οι επόμενες μέρες θα μας επιβεβαιώσουν. Οι πληροφορίες λένε ότι πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν τη Ρηγίλλης να στρέφεται στη στήριξη μιας μη κομματικής υποψηφιότητας όπως αυτή του επιχειρηματία Νίκου Ευθυμιάδη, αποφεύγοντας έτσι το πολιτικό κόστος μιας πιθανής απώλειας του δήμου. Ισχυρό, επίσης, είναι το ενδεχόμενο να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του προέδρου του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δημήτρη Μπακατσέλου, ο οποίος πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.