Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

ΜΥΓΔΟΝΙΑ: «Κόκκινο πανί» το κέντρο πληροφόρησης στη Λητή • 08.07.2010

Απο την Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ Ωραιοκάστρου

Προεκλογική «κόντρα» Γαβότση-Χρυσάφη Του Γ. Κατσιάνη
Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης μετατράπηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μυγδονίας, με το δήμαρχο Αστέριο Γαβότση και τον δημοτικό σύμβουλο Χαράλαμπο Χρυσάφη να εξαπολύουν εκατέρωθεν φραστικά πυρά για ζητήματα που αφορούν το δήμο (και όχι μόνο).
Αφορμή για να ξεσπάσει η κόντρα στάθηκε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της υπ. αριθμόν 35/2010 απόφασης της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑΜ) για την επιβολή τέλους χρήσης υπονόμων στους δημότες.
«Δεν σχετίζεται με το ειδικό τέλος αποχέτευσης, πρόκειται για τέλος που θα καταβληθεί μόνο απ’ όσους συνδέθηκαν με το δίκτυο αποχέτευσης (Δρυμός, Λητή)», τόνισε ο αντιπρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Γρηγόρης Δουδουλάκας, σημειώνοντας ωστόσο πως η ΔΕΥΑΜ αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.
«Εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι δύσκολο να επιβάλλουμε οποιοδήποτε τέλος στους δημότες και θεωρώ πως ως δημοτικό συμβούλιο, δεν έχουμε το δικαίωμα της επιβολής τελών για ύδρευση και αποχέτευση. Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜ», παρατήρησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χρήστος Γαλάνης, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Βαγγέλη Σίσκου: «Η απόφαση (για το τέλος χρήσης υπονόμων) έχει ληφθεί ήδη από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης», δήλωσε και υπογράμμισε πως η συζήτησή της στο δημοτικό συμβούλιο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.  
«Αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί. Δηλαδή, εμπίπτει στις αρμοδιότητες μας να εγκρίνουμε απόφαση της ΔΕΥΑΜ ή όχι;», αναρωτήθηκε η δημοτική σύμβουλος της μειοψηφίας, Εύη Ατζέμη-Ιωαννίδου, άποψη που είχε ως αποτέλεσμα να παρέμβει εκ νέου ο κ. Σίσκος.
 «Τις προηγούμενες αποφάσεις της ΔΕΥΑΜ, πώς τις εγκρίνατε και τώρα ξαφνικά θέτετε θέμα νομιμότητας;», υποστήριξε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ενώ ο δήμαρχος, Α. Γαβότσης έσπευσε επίσης να υπενθυμίσει πως η συγκεκριμένη απόφαση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.
«Επιβάλλετε τώρα το τέλος χρήσης υπονόμων που υπολογίζεται με το 50% της αξίας της κατανάλωσης νερού ενώ μετά από δύο μήνες, θα έρθετε να μας πείτε να ψηφίσουμε το ειδικού τέλος αποχέτευσης. Αυτό σημαίνει ότι η αποχέτευση θα κοστίζει περισσότερο από το νερό», επέμεινε η κ. Ατζέμη, κατηγορώντας παράλληλα την διοίκηση του δήμου ότι αδυνατεί να βρει λύσεις στο λειτουργικό πρόβλημα της ΔΕΥΑΜ. «Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που η επιχείρηση θα έχει έξοδα, να τα φορτώνονται οι δημότες», δήλωσε με νόημα.
Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Μυγδονίας υποστήριξε πως το τέλος χρήσης υπονόμων δεν θα ξεπερνά τα 30 ευρώ το εξάμηνο για κάθε δημότη, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Βαγγέλης Χατζηαντωνίου ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος.
«Κύριε Δουδουλάκα, θα περίμενα να μας φέρετε κάποια οικονομικά στοιχεία της ΔΕΥΑΜ, εφόσον ζητάτε να πάρουμε κάποια απόφαση. Αντιλαμβανόμαστε ότι η επιχείρηση έχει έξοδα αλλά και έσοδα», σημείωσε, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Νίκος Παπαδόπουλος συμφώνησε με την επιβολή του τέλους, με την προϋπόθεση «να επιταχυνθούν οι εργασίες κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου».
«Υπάρχουν λογαριασμοί που δεν εισπράττονται», σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος, Χ. Χρυσάφης. «Το θέμα δεν είναι η ΔΕΥΑΜ...», τον διέκοψε ο κ. Γαβότσης, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Χρυσάφη.
«Μόνο ο πρόεδρος δικαιούται να με διακόψει», είπε απευθυνόμενος στον δήμαρχο ο κ. Χρυσάφης και τόνισε πως η διοίκηση της ΔΕΥΑΜ «δεν κάνει καλά την δουλειά της και γι’ αυτό αναζητεί άλλους τρόπους για να εισπράξει χρήματα».


Οι παραιτήσεις στη δημοτική βιβλιοθήκη και το κέντρο πληροφόρησης  
Επιπλέον, ο κ. Χρυσάφης άφησε αιχμές σε βάρος της δημοτικής αρχής και για την παραίτηση δύο μελών (Ο. Σεχίδου, Ν. Μπαμπάτσικου) από το διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής βιβλιοθήκης. «Θεωρώ ύποπτες τις παραιτήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στη δημοτική βιβλιοθήκη», σημείωσε και κάλεσε τον πρώην πρόεδρο Σωτήρη Σωτηρίου να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
«Κατά σύμπτωση, το ίδιο χρονικό διάστημα συνέπεσαν προσωπικοί λόγοι», δήλωσε ο κ. Σωτηρίου, άποψη την οποία ωστόσο δεν αποδέχτηκε ο κ. Χρυσάφης. 
«Σε όλους, κ. πρόεδρε; Σε πέντε άτομα;», ρώτησε με νόημα ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, με τον κ. Σωτηρίου να αποδίδει αυτή την φορά σε «συμπτώσεις» τις παραιτήσεις των μελών της διοίκησης της δημοτικής βιβλιοθήκης. Ωστόσο, η ένταση στην αίθουσα συνεδριάσεων χτύπησε «κόκκινο» όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να εγκρίνουν τη διάθεση ποσού, ύψους 45.000 ευρώ για την  αποπεράτωση του κέντρου πληροφόρησης στη Λητή.
«Δεν εγκρίθηκε ήδη ένα ποσό για την αποπεράτωση του κέντρου πληροφόρησης και τώρα δίνουμε 45.000 ευρώ από ιδίους πόρους;», παρενέβη ο κ. Χρυσάφης.
«Υπήρξε μια καταγγελία στην αρχική μελέτη του έργου, με αποτέλεσμα ο εργολάβος να προχωρήσει σε διορθωτικές εργασίες. Αυτές δεν θα πρέπει να πληρωθούν;», έσπευσε να διευκρινίσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Β. Σίσκος, άποψη η οποία ωστόσο δεν ικανοποίησε τον κ. Χρυσάφη.
«Κοντολογίς, τα λάθη που κάνει η διοίκηση για να ολοκληρωθεί το έργο, τα πληρώνουν οι δημότες. Αυτά τα χρήματα (45.000 ευρώ) θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για άλλες δράσεις», υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος, προκαλώντας την οργισμένη παρέμβαση του δημάρχου Μυγδονίας.
Χαρακτηριστικός του κλίματος που επικράτησε είναι ο διάλογος που ακολούθησε μεταξύ του κ. Γαβότση και του κ. Χρυσάφη.
Γαβότσης: «Ξέρεις πολύ καλά τι έχει γίνει εδώ. Δεν ξέρεις τί έχει γίνει με την μελέτη; Κοιμάσαι(!) ή είσαι εδώ;».
Χρυσάφης: «Σε παρακαλώ, θα σου μιλήσω με τον ίδιο τρόπο...».
Γαβότσης: «Ξέρεις πολύ καλά που βρίσκεται το λάθος...».
Χρυσάφης: «Πες το για να το ξέρουν και οι δημότες, κ. δήμαρχε».
Γαβότσης: «Μάθε να συμπεριφέρεσαι δημοκρατικά...».
Χρυσάφης: «Εσύ δεν ξέρεις να συμπεριφέρεσαι, πού φωνάζεις...».
Γαβότσης: «Είναι θέμα της διεύθυνσης περιβάλλοντος και χωροταξίας (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ) της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Άρα, λοιπόν, δεν είναι θέμα της διοίκησης, ούτε καν της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου».
Χρυσάφης: «Από τις αρχές του έτους, παρατηρώ ότι το 90% των έργων που εκτελούνται είναι στην Λητή. Τί γίνεται; Μήπως κατάλαβε ο δήμαρχος ότι είναι λίγα τα ψωμιά του και ότι πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα στη Λητή, διότι φεύγει;».
Γαβότσης: «Μήπως προλογίζεις για τον επικείμενο πολιτικό σου θάνατο; Ξέρεις πολύ καλά ότι τα περισσότερα έργα έγιναν στον Δρυμό. Σταμάτα, λοιπόν, την σπέκουλα».
Εξάλλου, αναφερόμενος στα έργα υποδομών, ο δήμαρχος Μυγδονίας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της δημιουργίας κόμβων στο οδικό δίκτυο του δήμου, προϋπολογισμού 3,4 εκατ. ευρώ ενώ στις 31 Αυγούστου αναμένεται να δημοπρατηθεί και το έργο της κατασκευής αποχετευτικού δικτύου Μελισσοχωρίου-Λητής, προϋπολογισμού 7,3 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Δ’ ΚΠΣ.
«Σε λίγες ημέρες θα γίνει και η δημοπράτηση εξαθέσιου δημοτικού σχολείου στο Μελισσοχώρι, το οποίο σύμφωνα με τη νομαρχία Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει από τη νέα σχολική χρονιά», σημείωσε ο κ. Γαβότσης.


 Παρα-δημοτικά- Με καθυστέρηση σχεδόν μιας ώρας(!) ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ποιός είπε ότι το περίφημο «ακαδημαϊκό τέταρτο» ισχύει και στους δήμους;
- Ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του πρώην προέδρου της κοινότητας Δρυμού, Δημήτρη Ιμβρώση τηρήθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. «Ήταν αγαπητός απ’ όλους και επέδειξε μεγάλο έργο στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Β. Σίσκος, ενώ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Χρήστος Γαλάνης και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Παπαδόπουλος πρότειναν να δοθεί το όνομά του σε χώρο του δήμου. Αιωνία του η μνήμη...
- «Θερμό» επεισόδιο μεταξύ του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και του μέλους του ΚΚΕ Σωτήρη Βασιλείου, σημειώθηκε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Αφορμή στάθηκε η ένσταση του κ. Βασιλείου για την σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, ανήμερα της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
«Ήξερα πριν από δέκα ημέρες ότι στις 29 Ιουνίου θα είχε απεργία;», αναρωτήθηκε ο κ. Σίσκος. «Είσαι εργαζόμενος και δεν γνώριζες πότε θα γίνει η απεργία;», ανταπάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Βασιλείου, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. «Ε τότε, μήπως ξέρετε πότε θα έχει απεργία τον Ιούλιο για να μην κάνουμε δημοτικό συμβούλιο;», ρώτησε με νόημα ο κ. Σίσκος, χωρίς ωστόσο να πάρει απάντηση.   
- Το παρών στην συνεδρίαση έδωσαν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ωραιοκάστρου Κατερίνα Υφαντίδου-Ιπλικτσόγλου καθώς και τα μέλη των δημοτικών τοπικών οργανώσεων (ΔΗΜΤΟ) ΝΔ Μυγδονίας, Αθανάσιος Λιούκας και Θεοχάρης Θεοδοσιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.