Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Με δανεικά η μισθοδοσία στους δήμους

(Απο την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)



Με δανεικά η μισθοδοσία στους δήμους


Σε κατάσταση οικονομικής παράλυσης βρίσκονται τους τελευταίους μήνες οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν πλέον να πληρώσουν ακόμα και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.


 
 
 
 
 
 
 
Tης Φανής Σοβιτσλή

Fsovitsli@makthes.gr

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση από τους θεσμοθετημένους πόρους είναι πολύ μεγάλες, οδηγώντας τους ΟΤΑ να πάρουν δάνειο για να πληρώσουν τους υπαλλήλους. Ήδη στο νομό Θεσσαλονίκης πολλοί δήμοι χτυπούν... κόκκινο από την έλλειψη κονδυλίων, ενώ τη λύση του δανείου σκέφτονται σοβαρά ο Εύοσμος, η Πολίχνη, ο Άγιος Παύλος, η Σταυρούπολη και άλλοι δήμοι.

Οι δήμαρχοι βρίσκονται σε πανικό, καθώς διαπιστώνουν ότι οι περικοπές των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), βασική πηγή εσόδων για τους δήμους, από όπου πληρώνονται η μισθοδοσία και τα λειτουργικά έξοδα, ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 30%. Εν ολίγοις, λόγω των περικοπών που αποφάσισε η κυβέρνηση, τα έσοδα στα ταμεία των δήμων είναι κάθε μήνα λιγότερα κατά 60.000 έως και 100.000 ευρώ.

Η κατάσταση, σύμφωνα με τους δημάρχους, είναι πλέον τραγική, αφού με τα στοιχεία της ΚΕΔΚΕ οι περικοπές των εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης ανέρχονται στο 28% σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό του 2010, ενώ σε σύγκριση με τα περσινά τακτικά έσοδα η μείωση ανέρχεται στο 36%.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σημερινή σύσκεψη που συγκαλείται στο δημαρχείο Ευόσμου για τα οικονομικά των ΟΤΑ, υπογραμμίζει ότι τόσο ο δήμος του όσο και οι άλλοι δέχονται τεράστιο οικονομικό πλήγμα, λόγω των περικοπών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος Αμπελοκήπων σε σχέση με το 2009 είχε μειωμένη χρηματοδότηση τον Φεβρουάριο του 2010 κατά 31%, τον Μάρτιο κατά 26%, τον Απρίλιο κατά 23% και τον περασμένο Μάιο κατά 23%. “Με αυτές τις περικοπές καταφέρνουν να παραλύσουν και να αποδυναμώνουν τους δήμους και να μας οδηγήσουν σε χρεοκοπία” τονίζει ο κ. Κυρίζογλου.

“Θα μείνουν απλήρωτοι οι υπάλληλοι”

Τον κίνδυνο να μείνουν απλήρωτοι οι υπάλληλοι στους δήμους επισημαίνει ο δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης, λέγοντας ότι “αν αυτή τη στιγμή ζοριζόμαστε τόσο πολύ, αδυνατώ να σκεφτώ τι θα γίνει αργότερα”. Υπογραμμίζει ότι στον δήμο Πολίχνης η κατάσταση είναι τραγική, αφού από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα οι περικοπές των κονδυλίων από τους ΚΑΠ φθάνουν τα 680.000 ευρώ. “Είναι πολλά τα λεφτά που χάνονται για τον δήμο μας και πολύ φοβάμαι ότι τόσο εμείς όσο και άλλοι δήμοι δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τους μισθούς των υπαλλήλων”, σημειώνει ο δήμαρχος.

Ίδια άποψη εκφράζει και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων κ. Κυρίζογλου, τονίζοντας ότι “δυστυχώς αρκετοί δήμοι της χώρας δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν ακόμη και στα έξοδα μισθοδοσίας των εργαζομένων, οπότε τίθεται άμεσα ακόμη και θέμα βιωσιμότητας των ΟΤΑ”.

Σε απόγνωση δηλώνει και ο δήμαρχος Ελευθερίου-Κορδελιού Στάθης Λαφαζανίδης, εξηγώντας ότι τα έσοδα και στον δικό του δήμο είναι περικομμένα κατά 20%-25%. “Κάθε μήνα το ταμείο του δήμου είναι μείον 60.000 ευρώ. Βεβαίως υπάρχουν και τα ανταποδοτικά, αλλά αν δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά, δεν πληρώνεται ο δήμος” υπογραμμίζει ο κ. Λαφαζανίδης.

Αναλόγως δύσκολη είναι η κατάσταση και στον δήμο Νεάπολης, όπου οι περικοπές ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ από τις αρχές της χρονιάς, ενώ άλλες 40.000 δεν έχουν αποδοθεί για το πρόγραμμα μερικής απασχόλησης. Εκπρόσωποι του δήμου ανέφεραν επίσης ότι ακόμη και τα έσοδα για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων είναι ψαλιδισμένα. Για παράδειγμα, στη Νεάπολη αντιστοιχούν 240.000 ευρώ και σήμερα από τη β’ δόση καταβλήθηκε μόλις το ένα τρίτο, δηλαδή περί τις 88.000 ευρώ.

“Φταιει και η κακοδιαχείριση”

Την κακή οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι δήμοι επιβεβαιώνουν και οι εργαζόμενοι συνδικαλιστές στους δήμους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ωστόσο δηλώνουν ότι αν σημειωθούν φαινόμενα καθυστερήσεων στις πληρωμές, τότε θα απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις. “Από τα στοιχεία που διαθέτουμε φαίνεται ότι πολλοί δήμοι λόγω των περικοπών θα προβούν σε δάνεια, διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους υπαλλήλους”, τονίζει ο αναπληρωτής γραμματέας στην ΠΟΕ - ΟΤΑ, Μηνάς Μοναστηρίδης. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι για αυτή την κατάσταση ευθύνεται εν πολλοίς και η κακοδιαχείριση από πλευράς αιρετών, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια προχώρησαν σε αθρόες προσλήψεις.

Ψήφισμα της ΤΕΔΚ.

 Ψήφισμα στο οποίο στηλιτεύεται η τακτική της κυβέρνησης να περικόπτει θεσμοθετημένους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, οδηγώντας τους δήμους της χώρας σε οικονομικό αφανισμό, ενέκρινε ομόφωνα το δ.σ της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης στη χθεσινή του συνεδρίαση. Η ΤΕΔΚ διαμαρτύρεται καθώς οι περικοπές των εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης ανέρχονται πλέον στο 28% σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό του 2010, ενώ σε σύγκριση με τα περσινά τακτικά έσοδα η μείωση ανέρχεται στο 36%. Όπως άλλωστε έχει τονίσει σε ανάλογα ψηφίσματά της και η ΚΕΔΚΕ, η συνολική μείωση των εσόδων των δήμων για το 2010 ανέρχεται τελικά σε 604 εκατ. ευρώ, ενώ οι ΚΑΠ κατανέμονται “έναντι”, αλλά κατά 40 εκατ. ευρώ μηνιαίως λιγότερα. Το δ.σ. του οργάνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πολλοί δήμοι τόσο του νομού όσο και ευρύτερα θα παραλύσουν και θα αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και το κόστος της μισθοδοσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.