Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Τι αλλάζει στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Για ένα «Νέο Σχολείο» βάζει πλώρη η Διαμαντοπούλου

Με όραμα ένα «Νέο Σχολείο», στόχο τον εξορθολογισμό της ύλης και στοίχημα την περαιτέρω εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, ανέλυσε η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τις μεταρρυθμίσεις που θα ισχύσουν από το Σεπτέμβριο στα σχολεία.

Με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος προβλέπεται η περικοπή στα θετικά μαθήματα όπως Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Γεωγραφία, Βιολογία, Πληροφορική και Τεχνολογία. Η περικοπή θα γίνει από την πέμπτη τάξη του δημοτικού και θα συνεχιστεί ως την τρίτη λυκείου, όπου εκεί όμως θα είναι περιορισμένη.

Χαρακτηριστικά η υπουργός επεσήμανε: «Πολλά μαθήματα και ιδιαίτερα τα θετικά, τα οποία από πολλούς μαθητές θεωρούνται και ιδιαιτέρως δύσκολα, είναι υπερφορτωμένα σε ύλη. Για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία προτείνεται η ελάφρυνση της ύλης μέσω περικοπών με σαφή παιδαγωγικά κριτήρια».

Συγχρόνως το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει στα 800 μεγαλύτερα ολοήμερα σχολεία σε πιλοτική βάση νέο ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα. Έτσι το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό πρόγραμμα του σχολείου τροποποιείται και αυξάνεται κατά δέκα ώρες στις τάξεις α΄και β΄, κατά πέντε στις τάξεις γ΄και δ΄και κατά τρεις στις τάξεις ε΄και στ΄. Συγχρόνως ενισχύεται η διδασκαλία γλώσσας, μαθηματικών, πληροφορικής, φυσικής αγωγής, αισθητικής και αγωγής υγείας. Στο προτεινόμενο πρόγραμμα της προαιρετικής ζώνης δεν υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα.

Στο ζήτημα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι 150.000 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2013, στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης για το Νέο Σχολείο.

Το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη του εκπαιδευτικού στη σχολική καθημερινότητα και αξιοποιεί μεθοδολογίες της εκπαίδευσης ενηλίκων και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σχεδιάζεται με βάση την έως τώρα εμπειρία από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη χώρα μας, τα πορίσματα σχετικών επιστημονικών ερευνών και τη διεθνή εμπειρία, ενώ ο σχεδιασμός του θα ολοκληρωθεί με τα αποτελέσματα της ανοιχτής διαβούλευσης που ξεκινάει.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευτικοί είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες καλούνται με δημόσια και ανοιχτή πρόσκληση μέσω του διαδικτύου στη διεύθυνση: www.epimorfosi.edu.gr.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το τμήμα της εφαρμογής ολοκληρωμένης πολιτικής για την ελληνική γλώσσα που ανακοίνωσε η υπουργός. Το υπουργείο ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια για την προώθηση, την υποστήριξη και την προβολή της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

H υπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η κ. Διαμαντοπούλου στο τέλος της συνάντησης δήλωσε: «Επίσης ενημέρωσα τον Πρόεδρο για την πρωτοβουλία του υπουργείου για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εσωτερικό, το εξωτερικό αλλά και σε 400 πυρήνες σε όλο τον κόσμο. Τον Ιούνιο θα γίνει ένα μεγάλο συνέδριο με προσκλήσεις σε διεθνείς προσωπικότητες και ο Πρόεδρος είναι εξαιρετικά θετικός στο να υποστηρίξει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία».


Πηγή:voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.