Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Νομός Θεσσαλονίκης:Με ρυθμό...χελώνας οι επεκτάσεις σε 80.000 στρέμματα

(Απο την Εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ)


Νομός Θεσσαλονίκης:Με ρυθμό...χελώνας οι επεκτάσεις σε 80.000 στρέμματα


Σημαντικότατες καθυστερήσεις χαρακτηρίζουν τις περισσότερες από τις εντάξεις νέων περιοχών στα σχέδια πόλης των δήμων της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, παρότι είναι σε εξέλιξη οι εντάξεις περίπου 80.000 στρεμμάτων και ο σχεδιασμός των δήμων αυξάνει το συγκεκριμένο αριθμό, ελάχιστες είναι οι επεκτάσεις που προχωρούν έστω και με ρυθμούς χελώνας.



Οι δήμαρχοι επισημαίνουν ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, τα κονδύλια που απαιτούνται πολλά και το ΕΣΠΑ δεν προβλέπει χρηματοδοτήσεις για επέκταση. Σταδιακά μειώθηκε και το ενδιαφέρον των πολιτών, αφού πολλοί που προσδοκούσαν την ένταξη του ακινήτου τους στο σχέδιο πόλης προκειμένου να... θησαυρίσουν, σήμερα ενδιαφέρονται μόνο... φιλολογικά, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης και της κρίσης στην οικοδομή. Με περίπου 25.000 νεόδμητα διαμερίσματα στο νομό να είναι απούλητα, ούτε ο εργολαβικός κόσμος ενδιαφέρεται για την αύξηση της προσφοράς, που, αν δεν ακολουθείται κι από ανάλογη ζήτηση, έχει ως συνακόλουθη την πτώση των τιμών.

Οι τιμές στα ακίνητα, έτσι κι αλλιώς, έχουν πέσει, παρ' όλα αυτά υπάρχουν κι άλλα περιθώρια προς τα κάτω, σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς. «Μια ενδεχόμενη γρήγορη ένταξη εκτάσεων στο σχέδιο πόλης παλιότερα θα έλυνε στεγαστικά προβλήματα και θα ορθολογικοποιούσε τις τιμές. Σήμερα όμως θα σήμαινε καταστροφή για μια σειρά ιδιοκτήτες και εργολάβους, που έχουν προς διάθεση ακίνητα και θα αναγκάζονταν να ρίξουν τις τιμές στο κόστος ή και κάτω από αυτό για να μπορέσουν να πουλήσουν το ακίνητό τους», τόνιζαν στελέχη εταιριών κτηματαγοράς. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων προς ένταξη σκέφτονται πλέον τα σημαντικά ποσά που χρειάζεται να εισφέρουν. Επίσης, παραμένει η μεγάλη επιβάρυνση του ακινήτου με φόρους.

Οι καθυστερήσεις στην έναρξη της ανοικοδόμησης σε ορισμένες περιοχές αγγίζουν ακόμη και τη 15ετία. Τα ΓΠΣ που είναι σήμερα σε εξέλιξη προβλέπουν προσθήκη περίπου 80.000 στρεμ. στο δομημένο ιστό.
Ανά δήμο η εικόνα των επεκτάσεων σήμερα έχει ως εξής:

 
- Θεσσαλονίκης: γίνονται τακτοποιήσεις στην Ευαγγελίστρια, προβλέπεται αξιοποίηση των Τροχιοδρομικών και των Λαχανόκηπων (παρουσιάστηκε και το σχέδιο).

- Αγίου Αθανασίου: προβλέπεται ένταξη 6.729 στρεμ. στο σχέδιο πόλης.

- Αγίου Γεωργίου: σε εξέλιξη ένταξη 1.225 στρεμ. στο σχέδιο πόλης. Ο δήμος προκρίνει ένταξη άλλων 7.000 στρεμ. σε Ανω Σταυρό και Ασπροβάλτα.

- Απολλωνίας: προβλέπεται ένταξη 650 στρεμ.

- Αρέθουσας: προβλέπεται ένταξη 900 στρεμ.

- Ασσήρου: προβλέπεται ένταξη 500 στρεμ.

- Βασιλικών: προβλέπεται ένταξη 4.100 στρεμ. Σε εκκρεμότητα

- Βερτίσκου: προβλέπεται ένταξη 2.085 στρεμ.

- Εγνατίας: προβλέπεται ένταξη 785 στρεμ.

- Ελευθερίου-Κορδελιού: εκκρεμούν τακτοποιήσεις σε 500 στρέμ. στη Διαλογή.

- Επανομής: προβλέπεται μακροπρόθεσμα ένταξη 17.800 στρεμ. (θεωρητικά).

- Εχεδώρου: προβλέπεται ένταξη 3.662 στρεμ.

- Θερμαϊκού: σε εξέλιξη η ένταξη 7.500 στρεμ. Καθυστερεί σημαντικά, αλλά οι διαδικασίες εξελίσσονται.

- Θέρμης: εντάσσονται σταδιακά και με -συγκριτικά- ικανοποιητικούς ρυθμούς 5.710 στρέμ.

- Καλλιθέας: επέκταση σε 7.861 στρέμ.

- Κορώνειας: σχεδιάζεται επέκταση σε 940 στρέμ.

- Κουφαλίων: σε εξέλιξη επέκταση σε 2.000 στρέμ.

- Λαγκαδά: εγκρίθηκε η ένταξη περίπου 2.000 στρεμ., με προγραμματισμό για 4.450 και σχεδιασμό του δήμου για περίπου 5.800 στρέμ.

- Λαχανά: σε εξέλιξη επέκταση σε 511 στρέμ.

- Μαδύτου: προβλέπεται ένταξη 700 στρεμ.

- Μηχανιώνας: εντάσσονται 2.200 στρέμ., ενώ μέσω των ζωνών οικιστικού ελέγχου εντάχτηκαν 3.500 στρέμ. Τα ενταγμένα προβλέπεται να κατοικηθούν στην επόμενη τριετία – πενταετία.

- Μίκρας: με προβλήματα η επέκταση στα εναπομείναντα 7.500 στρέμ. από τα συνολικά 16.500 που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης. Στα υπόλοιπα περίπου 9.000 η επέκταση εξελίσσεται. Ο δήμος ελπίζει πως μέσα το καλοκαίρι θα απεμπλακεί και η υπόθεση των 7.500 στρεμ., έπειτα από δυόμισι χρόνια...

- Μυγδονίας: προβλέπεται επέκταση σε 1.830 στρέμ. (σχέδιο για συνολικά 3.600 στρέμ.).

- Πολίχνης: υπάρχει σχέδιο για ένταξη 1.200 στρεμ. σε τρεις περιοχές (γύρω από το Καρατάσιου και την περιφερειακή).

- Πυλαίας: σε εξέλιξη η επέκταση σε 2.000 στρέμ. Εχουν εγκριθεί 7.000 στρέμ., από τα οποία σχεδόν 4.000 στρέμ. είναι για κατοικία. Από τις επεκτάσεις που προχωρούν σχετικά γρήγορα.

- Ρεντίνας: προβλέπεται ένταξη 2.070 στρεμ.

- Χορτιάτη: προβλέπεται ένταξη 3.400 στρεμ. σε Χορτιάτη και Ασβεστοχώρι. Καθυστερήσεις μέχρι και δύο έτη.

- Ωραιοκάστρου: εντάχτηκαν 4.217 στρέμ. και προγραμματίστηκε ένταξη άλλων 4.700. Υπάρχει μονοετής καθυστέρηση, αλλά το έδαφος καλύπτεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.