Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

"ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" :Ταλαιπωρία και ανεργία φέρνει

Ταλαιπωρία και ανεργία φέρνει ο "Καλλικράτης"

Τα πάνω κάτω φέρνει στους νέους δήμους της χώρας ο “Καλλικράτης” από τις αρχές του 2011, με τους πολίτες σε πολλές περιπτώσεις να χάνουν την μπάλα, αφού δήμαρχο θα έχουν αλλά θα τον βλέπουν δύσκολα.

Της Φανής Σοβιτσλή. (Απο την εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ")

fsovitsli@makthes.gr

“Θα ματώσουμε έτσι κι αλλιώς στους νέους δήμους, γιατί οι πολίτες έζησαν την εμπειρία του ‘Καποδίστρια’, ενός μοντέλου που απέτυχε, επομένως είναι δικαιολογημένα δύσπιστοι”, σημειώνουν με έμφαση οι δήμαρχοι.
Η ταλαιπωρία των πολιτών πάντως θεωρείται δεδομένη, αφού τα κατά τόπους δημαρχεία μπορεί να λειτουργούν ως διοικητικές μονάδες, αλλά κάποιες υπηρεσίες, όπως οι τεχνικές ή της κοινωνικής πρόνοιας, θα είναι συγκεντρωμένες στην έδρα του δήμου. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες μιας περιοχής, π.χ οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά που συμμετέχουν σε διάφορα εργαστήρια, θα αναγκαστούν να μεταβαίνουν στον γειτονικό δήμο για να εξυπηρετηθούν.
Και μπορεί οι πολίτες να χάσουν τον μπούσουλα με τον νέο χάρτη της αυτοδιοίκησης, ωστόσο αυτοί που θα χάσουν τα περισσότερα είναι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις όλων των κατηγοριών.
Από του χρόνου οι αλλαγές θα είναι ριζικές στους ενιαίους πλέον δήμους, που θα αναλάβουν νέα, πιο δύσκολα καθήκοντα, καθώς θα επιφορτιστούν με τις πολεοδομίες, τις διευθύνσεις υγείας όπως και με την υπηρεσία Πολιτικής Γης, αντικείμενα τα οποία σήμερα ανήκουν στις κατά τόπους νομαρχίες. Οι δήμαρχοι δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι για αυτές τις αρμοδιότητες έχουν πλήρη άγνοια, γεγονός που τους ωθεί να πιστέψουν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι τα “πέτρινα χρόνια” της αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θέρμης, Θεόδωρο Παπαδόπουλο σαφώς θα υπάρξουν προβλήματα, και μάλιστα μεγάλα, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους αιρετούς, γιατί “όλοι ζήσαμε την εμπειρία του ‘Καποδίστρια’, που δεν ήταν η καλύτερη. Από την άλλη όμως η ισχύς εν τη ενώσει. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά”.

“Θα παλέψουμε για να πετύχουμε

Ο δήμαρχος Θέρμης υποστηρίζει ότι το μοντέλο του “Καλλικράτη” θα λειτουργήσει ομαλά, αλλά αυτό θα συμβεί τα επόμενα χρόνια, γιατί οι παθογένειες, όπως λέει, είναι ήδη μεγάλες και ειδικά σε μικρούς δήμους της περιφέρειας. “Πάντως η διοικητική αλλαγή ήταν επιβεβλημένη. Αν δεν γινόταν τώρα δεν θα γινόταν ποτέ”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Όσο για τις απώλειες σε θέσεις εργασίας επισημαίνει ότι οι συμβάσεις στους δήμους άρχισαν να κόβονται πριν από την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον “Καλλικράτη”. “Για παράδειγμα, οι δημοτικές επιχειρήσεις θα συγχωνευτούν σε μία, απλώς θα επιφορτιστούν με περισσότερες αρμοδιότητες. Επιπλέον οι υπηρεσίες θα στελεχωθούν με προσωπικό που θα μεταταχθεί από τις νομαρχίες”, τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Νίκος Μπάτος, θεωρεί πως το όλο εγχείρημα θα κριθεί σε οικονομική βάση. “Ας μη γελιόμαστε, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τι κονδύλια θα έχουμε να διαχειριστούμε για να οργανώσουμε τους νέους δήμους”, λέει ο ίδιος και προσθέτει ότι αυτό που αφορά τον πολίτη και οφείλουν να το παρέχουν οι δήμοι είναι η εξυπηρέτηση και όχι η ταλαιπωρία τους. “Από την άλλη, θεωρώ ότι είναι χρέος μας να ματώσουμε τα επόμενα χρόνια για να οργανώσουμε και να πετύχουμε στους νέους δήμους”, σημειώνει.

Μύθος η εξοικονόμηση πόρων

Αν οι αιρετοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί και εν πολλοίς δύσπιστοι με τον “Καλλικράτη”, δηλώνουν σίγουροι για ένα πράγμα: ότι δεν θα εξοικονομηθούν πόροι, όπως προέβλεψε η κυβέρνηση, και μάλιστα ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Η βασική αρχή του “Καλλικράτη” είναι η οικονομία κλίμακας, αλλά οι δήμαρχοι εκτιμούν ότι η εξοικονόμηση δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. “Το μόνο που θα γλιτώσει το κράτος είναι τα έξοδα κίνησης και οι αποζημιώσεις των δημάρχων, τίποτε άλλο”, επισημαίνει ο δήμαρχος Θέρμης κ. Παπαδόπουλος.
Από την άλλη, όπως σημειώνουν παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, το 2011 φέρνει νέους δήμους, μεγαλύτερους, που θα απαιτήσουν χρήματα για να τρέξουν έργα. Αυτή τη στιγμή όμως δεν ανακοινώθηκε κανένα πρόγραμμα, όπως ήταν ο “Θησέας”, στο οποίο θα ενταχθούν τα νέα έργα των ενιαίων δήμων. Το πρόγραμμα “Ελλάδα”, που θα αντικαταστήσει τον “Θησέα”, είναι προς το παρόν στα... χαρτιά, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε ευρώ. Εκτός των άλλων, η αγωνία των αιρετών ενόψει “Καλλικράτη” αφορά και πάλι τους πολίτες, αφού υποστηρίζουν ότι οι δήμοι μέχρι σήμερα και μέσα σε συνθήκες δεινής οικονομικής κρίσης ήταν το αποκούμπι τους. Αντίθετα, όπως λένε, αυτό θα χαθεί, καθώς οι νέοι δήμοι θα είναι απρόσωποι και ο δήμαρχος... άφαντος.

Στο δρόμο 35.000 συμβασιούχοι

Με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” από τον Ιανουάριο του 2011 βάζουν λουκέτο περί τις 4.000 δημοτικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Με την κατάργηση των συμβάσεών τους θα μείνουν στον δρόμο 35.000 εργαζόμενοι που παρέχουν υπηρεσίες σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις. Μόνο στον νομό Θεσσαλονίκης οι δημοτικές επιχειρήσεις φτάνουν τις 50, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου υπολογίζονται στις 3.000-3.500, ενώ άλλοι 3.000 είναι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου.
Την ίδια ώρα αρχίζει και ο αγώνας δρόμου για τις μετατάξεις των υπαλλήλων από δήμους σε κάποιους άλλους και από τις νομαρχίες προς δήμους, για να στελεχώσουν υπηρεσίες των ΟΤΑ όπου υπάρχουν κενά οργανικών θέσεων.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.