Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Η ασπιρίνη ανακουφίζει του πάσχοντες από ημικρανίες

Η ασπιρίνη ανακουφίζει του πάσχοντες από ημικρανίες


Λονδίνο: Η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον πόνο που προκαλούν οι ημικρανίες εντός δύο ωρών στο 50% των ατόμων, σύμφωνα με βρετανική ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cochrane Systematic Review.
Τα αποτελέσματα πηγάζουν από επανεξέταση των στοιχείων 13 παλαιότερες μελετών που οι ερευνητές του Νοσοκομείου «John Radcliffe» της Οξφόρδης μελέτησαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι υψηλές δόσεις ασπιρίνης μπορούν να μειώσουν την ναυτία, τον εμετό και την φωτοευαισθησία ή την ευαισθησία στους ήχους, καθώς και άλλα συμπτώματα της ημικρανίας.
Ωστόσο, η ιατρική κοινότητα τονίζει ότι η ασπιρίνη έχει και παρενέργειες για ορισμένους ανθρώπους και έτσι θα πρέπει μια μερίδα πασχόντων από ημικρανίες να βασίζονται πάντα στα φάρμακα που χορηγούνται αποκλειστικά για το είδος αυτό της κεφαλαλγίας.
Η ανασκόπηση των Βρετανών επιστημόνων περιλάμβανε στοιχεία για 4.222 άτομα και έδειξε ότι ένας στους τέσσερις ανακουφίστηκε πλήρως από τον πόνο που προκαλούσε η σοβαρή ή μέτρια ημικρανία.
Αυτό συνέβη εντός δύο ωρών από την λήψη μια δόσης 900-1.000 mg ασπιρίνης.
Αντίθετα, μόλις ένας στους δέκα ασθενείς της ομάδας ελέγχου είχε ανακούφιση του πόνου, από το εικονικό σκεύασμα που χρησιμοποίησε.
Μάλιστα για έναν στους δύο, ο πόνος μειώθηκε σε ήπια ενόχληση, συγκριτικά με έναν στους τρεις ασθενείς της ομάδας ελέγχου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο συνδυασμός της ασπιρίνης με αντι-εμετικό φάρμακο, ήταν αποτελεσματικός στην μείωση της συμπτωματολογίας της ημικρανίας ειδικά της ναυτίας και του εμετού. Ωστόσο, δεν παρήγαγε μεγαλύτερη ανακούφιση.
Παρά τα θετικά αποτελέσματα, οι επιστήμονες θα συνεχίσουν την έρευνα προκειμένου να εδραιώσουν την αποτελεσματικότητα της ασπιρίνης συγκριτικά με άλλα φάρμακα.


ΠΗΓΗ: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.