Κυριακή 4 Απριλίου 2010

"Καλλικράτης":Θα "χαθούν" πάρα πολλοί δήμοι

"Καλλικράτης":Θα "χαθούν" πάρα πολλοί δήμοι


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ  http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=35336

ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις του για ευρείες συνενώσεις των δήμων στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», ακόμη και στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα, παρά τις τελευταίες φήμες περί του αντιθέτου.

Αυτό εκτιμούν οι γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Μακεδονία, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα με την ηγεσία του υπουργείου. Παρόλο που ο Γιάννης Ραγκούσης και οι δύο υφυπουργοί του, Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώργος Ντόλιος, «δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους» στα «πράσινα» στελέχη της Βόρειας Ελλάδας, όσον αφορά τα σχέδιά τους, πολύ περισσότερο για τη χωροταξία της διοικητικής μεταρρύθμισης, η άποψη που σχημάτισαν οι συνομιλητές τους ήταν ότι δεν κάνουν πίσω στο ζήτημα των συνενώσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, σημείωσε ότι από τη διαβούλευση που προηγήθηκε στις τάξεις του κόμματος με «πράσινους» δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος εκφράστηκαν κυρίως απόψεις για τη δημιουργία μεγάλων ισχυρών δήμων, έκανε δε λόγο με βάση τις ίδιες πληροφορίες για 4 νέους δήμους, χωρίς να υπάρξει κανένα σχόλιο από την πλευρά του κ. Ραγκούση. Αλλες πηγές σημειώνουν ότι το βασικό επιχείρημα για τις μεγάλες συνενώσεις που προβλήθηκε στη συνάντηση αυτή ήταν ότι θα προκαλέσουν λιγότερες αντιδράσεις από την απλή «συγκόλληση» μικρότερων σε γειτονικούς.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Β' Θεσσαλονίκης, Παντελής Κουκουλεκίδης, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας 9 έως το πολύ 11 δήμων στην ύπαιθρο του νομού Θεσσαλονίκης, με τους 31 ΟΤΑ, αλλά επισήμανε και τις αντιρρήσεις που υπάρχουν στον ορεινό όγκο, από το Βερτίσκο και την Αρέθουσα, στη συνένωσή τους με το Σοχό, όπως και ορισμένων «πράσινων» στην Καλλιθέα στη συνένωση με το Ωραιόκαστρο. Αλλες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Ραγκούσης αντέδρασε, ζητώντας να προχωρήσει η συζήτηση σε άλλα ζητήματα όταν του επισημάνθηκε ότι υπάρχουν δήμοι που επιθυμούν να διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους, δημιουργώντας την αίσθηση στους παρισταμένους ότι δε σκοπεύει να αποδεχτεί τέτοια αιτήματα στην ύπαιθρο του νομού.

Κεντρική Μακεδονία

Σε ό,τι αφορά άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, για το Κιλκίς φάνηκε να κλειδώνουν οι δύο δήμοι. Ο γραμματέας της Νομαρχιακής, Λ. Δημητριάδης, πρότεινε ένας δήμος να δημιουργηθεί στην περιοχή της Παιονίας (Εύρωπος, Αξιούπολη, Γουμένισσα, Πολύκαστρο, κοινότητα Λιβαδίου) και ο δεύτερος να προκύψει από τη συνένωση των δήμων Κιλκίς, Γαλλικού, Πικρολίμνης, Κρουσσίων, Χέρσου, Δοϊράνης, και Μουριών. Για τις Σέρρες των 22 δήμων και των πέντε κοινοτήτων παρουσιάστηκαν προτάσεις για 5 ή 6 ή 8 ΟΤΑ, ενώ στην Πέλλα η κουβέντα περιστράφηκε γύρω από το σενάριο των 3 δήμων, ενώ η κομματική οργάνωση της Χαλκιδικής υπερασπίζεται σχέδιο για πέντε δήμους αντί των σημερινών 14. Πάντως, μια ακόμη εκτίμηση των κομματικών στελεχών μετά τη συνάντηση, που έχει τη σημασία της, είναι ότι η μητροπολιτική αυτοδιοίκηση είναι -προς το παρόν, τουλάχιστον- εκτός των σχεδίων του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.