Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Τα πάνω κάτω για 30.000 υπαλλήλους, 5.800 οργανισμούς

Τα πάνω κάτω για 30.000 υπαλλήλους, 5.800 οργανισμούς

Απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=142109


Ενισχυμένο και σύγχρονο μοντέλο αποκέντρωσης οι νέοι δήμοι του «Καλλικράτη» θα έχουν περισσότερες αρμοδιότητες, συγκεκριμένους πόρους, αλλά και νέους υπαλλήλους που θα μεταταγούν υποχρεωτικά από τους δήμους και τις νομαρχίες που θα καταργηθούν σε καίρια πόστα των «καλλικρατικών» δήμων, σε μια προσπάθεια ορθολογικής αξιοποίησης των περίπου 30.000 υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα στους ΟΤΑ.
Ο υπουργός Δημ. Διοίκησης Γ. Ραγκούσης στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ όπου ενημέρωσε για τον «Καλλικράτη» Το νέο προφίλ των δήμων σκιαγράφησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ και ταυτόχρονα σε συνέντευξή του (στο «Μέγκα») διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Νοέμβριο με το καινούργιο καθεστώς, που θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι τον Μάιο, και το όλο εγχείρημα θα τεθεί σε λειτουργία στο σύνολό του την 1/1/2011.
Ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην ΚΕΔΚΕ, είπε ότι με τον «Καλλικράτη», θα κλείσουν περίπου 4.000 νομικά πρόσωπα, θα συγχωνευθούν χιλιάδες οργανισμοί και θα συνενωθούν 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, υπηρεσίες αλλά και οι εργαζόμενοι που υπηρετούν σε αυτές θα μεταφερθούν στους νέους δήμους, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις σε ευρεία κλίμακα σε υποδομές, πόρους και προσωπικό. «Μεταφορά αρμοδιοτήτων», διαβεβαίωσε με έμφαση ο κ. Ραγκούσης, «σημαίνει μεταφορά του αντίστοιχου προσωπικού και των σχετικών πόρων. Η αρχή αυτή θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. Δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο να μεταφέρονται απλώς ευθύνες, χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων». Επίσης ο «Καλλικράτης» στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θα ενισχυθεί με 9.000 συμβασιούχους (5.000 ορισμένου χρόνου και 4.000 έργου) που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση και θα κατανεμηθούν βάσει των εγκρίσεων του ΑΣΕΠ.
Διευρυμένες αρμοδιότητες αποκτούν οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν με το σχέδιο «Καλλικράτης», η επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου του οποίου ολοκληρώνεται εντός των προσεχών ημερών.
Αμέσως μετά θα γνωστοποιηθεί η κυβερνητική πρόταση για το «χωροταξικό» των νέων δήμων, ώστε να γίνει η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και εντός του Μαΐου αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή.
Οι αρμοδιότητες
Οπως έκανε σαφές ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, στην αρμοδιότητα των νέων δήμων θα μεταφερθούν:
**Οι πολεοδομίες και όλες οι υπηρεσίες έκδοσης οικοδομικών αδειών.
** Οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και χορήγησης αδειών λειτουργίας ιδρυμάτων παιδικής πρόνοιας από ιδιώτες, όπως επίσης ιδιωτικών παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών.
* Οι υπηρεσίες Παιδείας που έχουν σχέση με την ανέγερση των σχολείων, την κατανομή πιστώσεων στις σχολικές επιτροπές για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων, τη μεταφορά των μαθητών κ.λπ.
**Οι υπηρεσίες Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής των νομαρχιών (διενέργεια εμβολιασμών κ.λπ.).
**Οι υπηρεσίες εμπορίου για την ίδρυση, διάλυση και καθορισμό του τρόπου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, χορήγηση αδειών περιπτέρων κ.λπ.
**Οι υπηρεσίες εκτέλεσης έργων τοπικής σημασίας για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και κυρίως την αγροτική οδοποιία.
Πόροι «Καλλικράτη»
Το «καλάθι» των πόρων του «Καλλικράτη» περιλαμβάνει:
**Τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, τον ΦΠΑ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Απομένει προς διευκρίνιση το ποσοστό συμμετοχής των παραπάνω φόρων στο χρηματοδοτικό μίγμα των νέων δήμων και, βεβαίως, το ύψος του.
Πάντως, ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι όλες οι αρμοδιότητες που θα μεταφέρουν στους νέους δήμους θα συνοδεύονται από τους ανάλογους πόρους, όπως το Σύνταγμα ορίζει.
Οπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, η κυβέρνηση έχει εντάξει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ελλάδα» ένα εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση ύψους 4 δισ. ευρώ, η χρηματοδότηση του οποίου θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τους φορείς της.
Η ΚΕΔΚΕ
«Ουσιαστική, παρά τις στιγμιαίες μικροεντάσεις», χαρακτήρισε τη χθεσινή συζήτηση με τον κ. Ραγκούση ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικ. Κακλαμάνης, επισημαίνοντας ότι «θέλουμε να τα δούμε γραμμένα στο σχέδιο νόμου αυτά που μας είπε σήμερα ο κ. υπουργός».
Οπως είπε ο κ. Κακλαμάνης, μετά τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου νόμου και του χωροταξικού, η ΚΕΔΚΕ θα συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, ώστε να λάβει οριστικές αποφάσεις.
Στο μεταξύ, επιθετικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ.
Αποκάλεσε «φαρσοκωμωδία» τη διοικητική μεταρρύθμιση, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Γ. Ραγκούση ότι θέλουν να αιφνιδιάσουν με τις συνενώσεις δήμων και πρότεινε έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, εντός 20 ημερών, για να αποφασιστεί αν πρέπει να συμμετέχει ή όχι στον διάλογο για τη μεταρρύθμιση. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.