Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Αλλάζει όψη ο δήμος Καλλιθέας

Στο σχέδιο πόλης προσεχώς 7.500 στρέμματα

Του Γ. Κατσιάνη


Με το ποσό των 44.000 ευρώ θα επιδοτήσει φέτος ο δήμος Καλλιθέας τους αθλητικούς συλλόγους
Σε πόλο έλξης για επενδύσεις σε ακίνητα, οικόπεδα και διαμερίσματα αναμένεται να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια η περιοχή επέκτασης 7.500 στρεμμάτων του δήμου Καλλιθέας.

Αφορμή στάθηκε το «πράσινο φως» που άναψε το δημοτικό συμβούλιο για την προκήρυξη της μελέτης κτηματογράφησης-πολεοδόμησης-πράξης εφαρμογής των υπό ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης.
Σύμφωνα με τους όρους της μελέτης, οι επεκτάσεις θα γίνουν σε κάθε ένα από τα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα και συγκεκριμένα στον Πεντάλοφο (3.010 στρέμματα), τη Νεοχωρούδα (2.636 στρέμματα), τη Νέα Φιλαδέλφεια (613 στρέμματα), το Μεσαίο (505 στρέμματα), στους οικισμούς Μονολόφου (246 στρέμματα), Πετρωτού (108 στρέμματα), «Αλέξανδρου Υψηλάντη» (104 στρέμματα) καθώς και στην περιοχή της ειδικής ζώνης εμπορικής δραστηριότητας (375 στρέμματα).
«Σύμφωνα με την προεκτίμηση αμοιβής, το σύνολο των μελετών ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ. Αν και είναι πολύ υψηλό το κόστος για τα οικονομικά δεδομένα του δήμου (8,5 εκατ. ευρώ είναι τα ετήσια λειτουργικά έξοδα), σας ενημερώνω πως η όλη διαδικασία έχει ορίζοντα περαίωσης μέχρι το 2018», τόνισε ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Σαραμάντος.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναλάβει το επόμενο διάστημα η διοίκηση του δήμου, ο κ. Σαραμάντος επισήμανε πως άμεση προτεραιότητα έχει η σύνταξη και αποστολή εγγράφου προς την τεχνική υπηρεσία δήμων και κοινοτήτων (ΤΥΔΚ) της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να γίνει η προεκτίμηση και να οριστεί επιβλέπουσα αρχή του έργου.

«Αν αρνηθεί η ΤΥΔΚ, τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στην διεύθυνση περιβάλλοντος και χωροταξίας (ΔΙΠΕΧΩ) της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», υπογράμμισε ο δήμαρχος Καλλιθέας, ο οποίος ωστόσο έσπευσε να σημειώσει πως πρόκειται για «χρονοβόρα διαδικασία».

«Εκτός από την δουλειά του μελετητή, πρέπει να συνυπολογίσουμε τις ενστάσεις, τον ορισμό επιβλέπουσας επιτροπής (ΤΥΔΚ ή ΔΙΠΕΧΩ) καθώς και την αλληλουχία των μελετών», τόνισε ο κ. Σαραμάντος, αν και κατέστησε σαφές πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι η ολοκλήρωση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου (ΓΠΣ).
«Ίσως να χρειαστεί φέτος και η λήψη δανείου, ύψους 500.000 ευρώ», υποστήριξε και επισήμανε πως με την δημοσίευση του ΓΠΣ στο ΦΕΚ, οι ζώνες του δήμου Καλλιθέας θα χωρίζονται σε οικιστικές, αγροτοκτηνοτροφικές και βιοτεχνικές.

«Ελπίζω οι επόμενες διοικήσεις του δήμου να μπορέσουν να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην οικιστική ανάπτυξη της περιοχής», τόνισε ο δήμαρχος Καλλιθέας ενώ ευχήθηκε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που καταγράφηκαν σε αντίστοιχες οικιστικές επεκτάσεις άλλων περιοχών.

Κόντρα για την ΔΕΤΑΚ

Ωστόσο, οι τόνοι ανέβηκαν στο δημοτικό συμβούλιο όταν έγινε αναφορά στην προσφυγή που κατέθεσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρης Σπυρόπουλος στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, σχετικά με τις μελέτες που έχει υποβάλλει ο δήμος Καλλιθέας στη δημοτική επιχείρηση τοπικής ανάπτυξης (ΔΕΤΑΚ).


«Θεωρώ ότι χορηγούνται παράνομα χρήματα από τον δήμο για τέτοιου είδους μελέτες και έργα, από την στιγμή που η ΔΕΤΑΚ δεν απασχολεί ούτε ένα άτομο, ως μόνιμο προσωπικό», τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος.


Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλλιθέας υποστήριξε πως εδώ και ενάμιση χρόνο, η ΔΕΤΑΚ δεν έχει λάβει χρήματα από την κεντρική διοίκηση για τα τρία προγράμματα (Βοήθεια στο σπίτι, Υποστήριξης ανέργων, Μαζικού αθλητισμού) που υλοποιεί. «Αν δεν μεριμνήσει έγκαιρα η δημοτική αρχή για την εξασφάλιση της ρευστότητας της συγκεκριμένης επιχείρησης, ο δήμος θα μείνει χωρίς κοινωνικά προγράμματα», υπογράμμισε ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσφεύγει συχνά στην καταγγελτική τακτική, χωρίς να υποβάλλει προτάσεις.
«Κύριε δήμαρχε, το ζητούμενο είναι ότι σας βαραίνουν ποινές...», απάντησε ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου Καλλιθέας.
«Πάντως, εγώ δεν πήρα ούτε 100 ευρώ παραπάνω απ’ αυτά που δικαιούμαι ως αποζημίωση, βάσει του νόμου», τόνισε ο κ. Σαραμάντος και απευθυνόμενος στον κ. Σπυρόπουλο σημείωσε πως «είναι λογικό όταν διοικείς ένα δήμο να λαμβάνεις αποφάσεις που δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με το νόμο. Εάν θεωρείτε ότι λειτουργήσατε σύννομα την τετραετία που διοικούσατε τον δήμο, τότε σίγουρα δεν θα συζητούσαμε αυτά που είδαμε, εδώ πέρα».


Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του προέδρου της ΔΕΤΑΚ, Παύλου Σαραμούτση. «Αν δεν ήταν η δημοτική επιχείρηση, δεν ξέρω πως θα ήταν τα χωριά μας», σημείωσε με έμφαση.

«Μήλον της έριδος» η επιβολή προστίμου σε εκκλησία

Επιπλέον, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την επιβολή προστίμου, ύψους 500 ευρώ στο εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας Ζωοδόχου Πηγής Πετρωτού, εξαιτίας της κοπής πέντε δένδρων με σκοπό την επέκταση του ιερού ναού.

«Η πράξη έγινε το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου του 2007. Παρά το γεγονός ότι η καταγγελία έγινε στα τέλη του 2008, θεωρώ πως ο δήμος είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στην επιβολή προστίμου για την κοπή δένδρων, χωρίς άδεια», σημείωσε ο κ. Σαραμάντος και ανακοίνωσε πως στις προθέσεις της δημοτικής αρχής ήταν η υλοποίηση έργων ανάπλασης στην περιοχή, ύψους 350.000 ευρώ.

«Η ανάπλαση διαπερνά την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς και φτάνει μέχρι τα κοιμητήρια», υπογράμμισε ο δήμαρχος Καλλιθέας.

«Οποιοσδήποτε και αν είναι ο καθένας, οφείλει να σέβεται και να λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο», υποστήριξε με την σειρά του ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Γιαϊλατζόγλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Κυριάκος Δούμπαλας, ο οποίος αν και παραδέχτηκε ότι τον ενοχλεί η επιβολή προστίμου στο εκκλησιαστικό συμβούλιο, τόνισε πως «είναι απαραίτητο».

«Είναι άδικο να επιβάλλουμε πρόστιμο στην ενοριακή επιτροπή, μετά από τρία χρόνια», σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Τζίκας, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Χαράλαμπος Μαρμαρίδης.

«Θεωρώ πως το πρόστιμο έπρεπε να επιβληθεί πριν από τρία χρόνια και όχι σήμερα, γι’ αυτό και δεν το ψηφίζω», σημείωσε.

Ωστόσο, διαφορετική ήταν η προσέγγιση του εντεταλμένου συμβούλου της ΔΕΤΑΚ Σταύρου Μαρμαρίδη.

«Προτείνω να πληρώσουμε το πρόστιμο εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι, αν και εκτιμώ πως ο εφημέριος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο θα έπρεπε να ενημερώσουν πρώτα τον δήμο, πριν προβούν σε αυτή την ενέργεια (κοπής των δένδρων)», υποστήριξε.


Στο πλευρό των αθλητικών συλλόγων

Εξάλλου, στο «μικροσκόπιο» των δημοτικών συμβούλων τέθηκε και το ζήτημα της οικονομικής επιχορήγησης των αθλητικών συλλόγων του δήμου Καλλιθέας.
Ειδικότερα, με το ποσό των 11.500 ευρώ θα ενισχυθεί φέτος η «Δόξα Πενταλόφου» ενώ 10.000 ευρώ θα διατεθούν στον αθλητικό σύλλογο «Νίκη Νεοχωρούδας», 8.000 ευρώ στην «Αστραπή Μεσαίου», 7.500 ευρώ στον «Ατρόμητο Νέας Φιλαδέλφειας», 5.500 ευρώ στην «Δόξα Πετρωτού» και 1.500 ευρώ στην ομάδα μπάσκετ της «Νίκης Νεοχωρούδας».

«Οι επιχορηγήσεις δίνονται με γνώμονα την προσπάθεια που καταβάλλουν οι διοικήσεις των αθλητικών σωματείων και όχι με τοπικιστικά κριτήρια», υποστήριξε ο δήμαρχος Καλλιθέας ενώ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Δ. Σπυρόπουλος απέδωσε τα εύσημα στην διοίκηση του δήμου.

«Από την ημέρα που δημιουργήθηκε ο «Καποδίστριας», ο δήμος Καλλιθέας είναι γενναιόδωρος προς τους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους», τόνισε και επισήμανε την ανάγκη διάθεσης κονδυλίων για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών. «Για παράδειγμα, το γήπεδο ποδοσφαίρου του Πενταλόφου είναι να το «κλαίνε οι ρέγκες», δήλωσε με νόημα.

Υπέρ της ισόποσης κατανομής της επιχορήγησης σε αθλητικούς συλλόγους που αγωνίζονται στην ίδια κατηγορία, τάχτηκε ο πρόεδρος της ΔΕΤΑΚ, Π. Σαραμούτσης.

«Η Καλλιθέα είναι ένας από τους 10 πρώτους δήμους της χώρας που επιχορηγεί με τόσο μεγάλα ποσά τους αθλητικούς και πολιτιστικούς της συλλόγους», υποστήριξε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΔΕΤΑΚ, Σταύρος Μαρμαρίδης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα δίκαιη την αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης για την «Δόξα Πενταλόφου» και την «Αστραπή Μεσαίου», «διότι οι διοικήσεις των δύο συλλόγων έχουν υποδομή στα παιδικά τμήματα».

Σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών αποκτά η Καλλιθέα

Επιπλέον, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Καλλιθέας ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εγκατάσταση συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών «GIS», προϋπολογισμού 28.560 ευρώ.

«Μέσω του GIS, θα έχουμε την δυνατότητα της ηλεκτρονικής χαρτογράφησης των εκτάσεων του δήμου, με αποτέλεσμα την επίσπευση των διαδικασιών ανάληψης και εκτέλεσης συγκεκριμένων εργασιών», τόνισε ο κ. Σαραμάντος και υποστήριξε πως «ένας δήμος που έχει έκταση 97.500 στρέμματα, θα έπρεπε ήδη να είχε εγκαταστήσει το συγκεκριμένο σύστημα».

Στο μεταξύ, η διοίκηση του δήμου φέρεται αποφασισμένη να συγκρουστεί με όσους μολύνουν το περιβάλλον. Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Λαζαρίδης, το προσεχές διάστημα πρόκειται να προχωρήσει σε επώνυμες καταγγελίες σε βάρος κτηνοτρόφων του Πενταλόφου.

«Είναι αδύνατον να αστυνομεύσεις ένα δήμο που έχει τόσο μεγάλη έκταση, με αποτέλεσμα να εγκαλούμαι συχνά για την ρίψη είτε βιομηχανικών αποβλήτων, είτε ψόφιων ζώων», υπογράμμισε ο δήμαρχος Δ. Σαραμάντος.

Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό της Φιλαρμονικής του δήμου για το 2010.

«Ο προϋπολογισμός είναι της τάξης των 25.000 ευρώ, εκ των οποίων 16.100 ευρώ θα διατεθούν για μισθοδοσία και τα υπόλοιπα για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών (αγορά μουσικών οργάνων, προμήθεια στολών)», επισήμανε ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής, Γ. Λαζαρίδης.

Να σημειωθεί ότι μετά την αποχώρηση του Χρήστου Συμεωνίδη, καθήκοντα αντιπροέδρου στην ΔΕΤΑΚ ανέλαβε ο μέχρι πρότινος εντεταλμένος σύμβουλος, Σταύρος Μαρμαρίδης ενώ μέλος ορίστηκε ο Νίκος Παπαχρήστος.

Τέλος, στην θέση του παραιτηθέντος δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργου Ταβλαρίδη, τοποθετήθηκε ο Χρήστος Τερζής.

ΠΑΡΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΑ

-Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Δημήτρης Μπόζιας ρώτησε τον πρόεδρο, Κ. Δούμπαλα αν θα γίνει διάλλειμα.
Στο άκουσμα του «όχι», ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Δ. Σπυρόπουλος έσπευσε να σχολιάσει: «Σήμερα είμαστε ΚΚΕ, λέμε όχι σε όλα(!)». Για την ιστορία… τελικά, διάλλειμα έγινε...


-Μπορεί η διοικητική μεταρρύθμιση να μην συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο υπήρξε αναφορά στο σχέδιο «Καλλικράτης» που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Αφορμή στάθηκε η πρόταση του κ. Σπυρόπουλου να αναβληθεί η εγκατάσταση συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών ‘GIS’ στον δήμο Καλλιθέας.

«Ο δήμος που θα συνενωθούμε, αποκλείεται να διαθέτει GIS για την έκταση του δήμου Καλλιθέας(!)», ήταν η απάντηση του δημάρχου, Δ. Σαραμάντου.



ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΧΡΟΝΟΣ» ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ: http://xronews.gr/index.php?dispatch=pages.view&page_id=425

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.