Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Αποκαλυπτική συνέντευξη του δημάρχου Καλλιθέας Δ. Σαραμάντου στον «Χ»

«Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, θα συμβάλλει στην οικονομική αυτοτέλεια των δήμων»


Συνέντευξη στον Γ. Κατσιάνη
«Ανέκαθεν θεωρούσα ως ιδανική λύση τη δημιουργία ενός δήμου, ο οποίος θα αποτελούνταν από τις περιοχές του ορεινού όγκου (Ωραιόκαστρο, Καλλιθέα, Μυγδονία), με μια οικιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη»
Ο Δημήτρης Σαραμάντος είναι υπέρμαχος της συνένωσης του δήμου Καλλιθέας με το Ωραιόκαστρο, διότι οραματίζεται μια νέα οικιστική ενότητα, «επιφάνειας 30.000 στρεμμάτων και πληθυσμού 80.000 κατοίκων, τουλάχιστον».


Δηλώνει θιασώτης της αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και επισημαίνει πως οι διοικήσεις των δήμων θα πρέπει να λειτουργούν «σύμφωνα με τα έσοδά τους και όχι με βάση τα θέλω τους».


Επιπλέον, αποκαλύπτει τις σκέψεις του σχετικά με την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου σε περίπτωση ένωσης της Καλλιθέας με το Ωραιόκαστρο που αποτελεί σοβαρή πιθανότητα του σχεδίου «Καλλικράτης».


Κύριε δήμαρχε, ποιές είναι οι προτεραιότητες που έχει θέσει η διοίκηση του δήμου για το 2010;

«Στόχος μας είναι η δημοπράτηση του έργου της κατασκευής αποχετευτικού δικτύου, τμήμα του οποίου έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπόλοιπο είναι ενταγμένο στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Αυτές οι διαδικασίες πρέπει να περαιωθούν, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, ύψους 17 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των εργασιών, μέχρι το 2014. Εξίσου σημαντική, θεωρούμε και την δρομολόγηση των μελετών που αφορούν την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο (Γ.Π.Σ.) που βρίσκεται προς υπογραφή στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠ.Ε.Κ.Α).

Επιπλέον, προεξάρχουσα θέση στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου έχει η ανέγερση Πνευματικού Κέντρου στον Πεντάλοφο, έργο προϋπολογισμού πάνω από 2 εκατ. ευρώ το οποίο εκτιμούμε πως θα παραδοθεί σε δημόσια χρήση μέχρι το 2012, έτσι ώστε η περιοχή να αποκτήσει το δικό της στέκι πολιτισμού.

Βέβαια, υπάρχουν και μικρότερες παρεμβάσεις, όπως είναι η επικείμενη δημοπράτηση του έργου των δύο γεφυριών (στο Γαλλικό ποταμό), ασφαλτοστρώσεις και αναπλάσεις.

Στο επίκεντρο των δράσεών μας βρίσκεται και η συνέχιση των κοινωνικών προγραμμάτων, όπως είναι η «Βοήθεια στο σπίτι» και η «Υποστήριξη ανέργων», παρά τα προβλήματα που καταγράφονται στην χρηματοδότησή τους από την κεντρική διοίκηση.

Ειδικότερα, για το πρώτο πρόγραμμα, φαίνεται πως έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα, αν και θεωρώ πως αυτές οι κοινωνικές δράσεις δεν θα πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς αφορούν το καλό των πολιτών.

Επίσης, εφαρμόζουμε προγράμματα κατάρτισης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Η/Υ) και κηροπλαστικής, τα οποία στηρίζουμε και επιδιώκουμε να εμπλουτίζουμε, κάθε χρόνο.

Αξιοσημείωτο είναι και το πρωτοποριακό πρόγραμμα κατάρτισης που εφαρμόζουμε με άλλους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης (Αγ. Αθανασίου, Αξιού, Κουφαλίων, Χαλάστρας, Χαλκηδόνας) για άτομα της τρίτης ηλικίας, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ). Πρόκειται για το πανεπιστήμιο τρίτης ηλικίας, ένα ολοκληρωμένο καινοτόμο πρόγραμμα, στηριγμένο στις αξίες της διά βίου μάθησης και τις αρχές και την μεθοδολογία του επιστημονικού πεδίου της εκπαίδευσης ενηλίκων. Στον δήμο Καλλιθέας, 25 μέλη του ΚΑΠΗ εκπαιδεύονται δύο φορές την εβδομάδα στην χρήση των Η/Υ και στην κινητή τηλεφωνία, με σκοπό να φέρουμε τους ηλικιωμένους πιο κοντά στα εγγόνια τους. Η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται με πόρους του δήμου και θεωρούμε πως η συγκεκριμένη εκπαίδευση θα δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού, μεταξύ παλαιότερων και νεότερων, ενώ εκτιμώ πως θα υπάρξει επέκταση του προγράμματος στο μέλλον, με απώτερο στόχο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλουμε και στην αναβάθμιση του ρόλου των ΚΑΠΗ, καθώς δίνεται η δυνατότητα στα μέλη του να ασχοληθούν με δημιουργικές δραστηριότητες, εκτός από το να παίζουν χαρτιά ή τάβλι ή να πάνε μια εκδρομή, όπως γίνεται σήμερα. Άλλωστε, η κατάρτιση θα καταστήσει τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ωφέλιμα για την κοινωνία, γενικότερα».
«Ναι στη συνένωση με το Ωραιόκαστρο»

Πιστεύετε πως η διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση θα συμβάλει στην ενίσχυση του ρόλου των περιφερειακών δήμων ή θα επέλθει αφομοίωση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών;

«Εδώ και οκτώ χρόνια που είμαι δήμαρχος, επισημαίνω την ανάγκη μετεξέλιξης του Καποδίστρια 1, καθώς πιστεύω πως το βήμα που έγινε το 1998 από την τότε κυβέρνηση, ήταν μισό. Θεωρώ, λοιπόν, πως είναι απαραίτητη να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση, ειδικά τώρα, διότι η μείωση του αριθμού των δήμων, θα επιφέρει επιπλέον έσοδα (1δις ευρώ, ετησίως) στο δημόσιο κορβανά ενώ οι δήμοι που θα προκύψουν, θα είναι περισσότερο οργανωμένοι και με μεγαλύτερες (οικονομικές) δυνατότητες, με βάση την εμπειρία του ’98. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι να υπάρξει και ανάλογη διάθεση, τόσο από την αιρετή διοίκηση, όσο και από το προσωπικό του εκάστοτε δήμου.

Ειδικότερα για τον δήμο Καλλιθέας, το πλέον πιθανό σενάριο είναι η συνένωσή μας με τον όμορο δήμο του Ωραιοκάστρου, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και εκπλήξεις. Όσον αφορά την συγκεκριμένη συνένωση, θεωρώ πως πρόκειται για θετική επιλογή, διότι το Ωραιόκαστρο είναι ένας δήμος που διαθέτει αναπτυξιακές υποδομές, αν και εκτιμώ πως υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης.

Στον τομέα της χωροταξίας, οι δύο δήμοι έχουν οφέλη, διότι μελλοντικά το Ωραιόκαστρο μαζί με τον Πεντάλοφο και τη Νεοχωρούδα θα αποτελέσουν έναν ενιαίο οικισμό, καθώς θα μιλάμε για μια νέα οικιστική ενότητα, επιφάνειας 30.000 στρεμμάτων και πληθυσμού 80.000 κατοίκων, τουλάχιστον.

Συνεπώς, με βάση τον οικιστικό παράγοντα, η συνένωση θα πρέπει να γίνει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Βέβαια, δεν είμαστε εμείς που θα αποφασίσουμε για τα όρια του νέου δήμου. Το μόνο που εύχομαι είναι να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τις δύο περιοχές αλλά και για ολόκληρη την χώρα».



«Η κοινωνική πολυμορφία δεν αναιρεί την ομαλή λειτουργία ενός δήμου»


Θεωρείτε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών από τις συνενώσεις των δήμων;

«Εκτιμώ πως θα υπάρξουν κάποιοι που θα εγείρουν θέμα διαφοροποίησης των κοινωνικών τάξεων μεταξύ των δύο δήμων. Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύω πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, διότι οι κοινωνίες των δύο περιοχών, προ εικοσαετίας, δεν είχαν καμία διαφορά. Ωστόσο, η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη είχε ως αποτέλεσμα να εγκατασταθούν σταδιακά στο Ωραιόκαστρο άνθρωποι άλλων κοινωνικών τάξεων, οι οποίοι υπάρχουν και στον δήμο Καλλιθέας, σε μικρότερο όμως βαθμό.

Δηλαδή, ο δήμος μας έχει ποικιλομορφία, ως προς την κοινωνική του ταυτότητα, καθώς απαρτίζεται από αγρότες, εργάτες, κτηνοτρόφους, επιχειρηματίες και καθηγητές. Αντίθετα, στο Ωραιόκαστρο, ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι αγρότες, σταδιακά συρρικνώθηκαν και εξαφανίστηκαν. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως πριν από 30 χρόνια, το 80% του ελληνικού πληθυσμού ήταν αγρότες που σημαίνει πως κάθε οικογένεια, είχε και έναν αγρότη.

Αν θέλουμε να ξεχάσουμε κάποια πράγματα που ήταν γεγονός πριν από λίγα χρόνια, τι να πω... Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά, καθώς η συνύπαρξη σε ένα δήμο δεν σημαίνει απαραίτητα πως κάποιος θα αναβαθμιστεί και κάποιος άλλος θα υποβαθμιστεί. Επίσης, θεωρώ πως η διαφοροποίηση των κοινωνικών ομάδων δεν αποτελεί κριτήριο για την ομαλή λειτουργία ενός δήμου, σε αντίθεση με την βούληση και την προσωπικότητα του καθενός που είναι σημαντικά στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου.

Όποια και αν η οικονομική ευχέρεια ή το μορφωτικό επίπεδο των δημοτών, τα καθημερινά προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί η τοπική αυτοδιοίκηση είναι για όλους τα ίδια. Άρα, τα οφέλη (της συνένωσης με το Ωραιόκαστρο) θα είναι πολλά και η ανάπτυξη θα είναι προς πάσα κατεύθυνση.

Από την άλλη, υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται πως το Ωραιόκαστρο θα έχει μεγαλύτερα οφέλη αν συνενωθεί για παράδειγμα με την Ευκαρπία ή με τον δήμο Μυγδονίας. Το ζητούμενο είναι, όμως, η λειτουργική απόδοση που θα έχει για τον διευρυμένο δήμο η συνύπαρξη με την τάδε ή την δείνα περιοχή.

Πώς είναι δυνατόν να έχεις κοινή ανάπτυξη με την Ευκαρπία, όταν έχεις ανάμεσα σου μια εθνική οδό; Σε αυτή την περίπτωση, ποιές θα είναι οι βάσεις της κοινής ανάπτυξης; Άλλη κατεύθυνση θα έχουν οι κάτοικοι της Ευκαρπίας και άλλη του Ωραιοκάστρου. Από εκεί και πέρα, ανέκαθεν θεωρούσα ως ιδανική λύση την δημιουργία ενός δήμου, ο οποίος θα αποτελούνταν από τις περιοχές του ορεινού όγκου (Ωραιόκαστρο, Καλλιθέα, Μυγδονία), με μια οικιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη».



«Οι διοικήσεις των δήμων θα πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με τα έσοδα τους και όχι με τα θέλω τους»


Σας προβληματίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση «έκοψε» φέτος από την τοπική αυτοδιοίκηση κονδύλια, ύψους 500 εκατ. ευρώ και δεν έχει καταβάλλει ακόμα τους παρακρατηθέντες πόρους των παρελθόντων ετών;

«Σίγουρα είναι ένα πρόβλημα, αν και για τον δήμο Καλλιθέας, η κατάσταση δεν είναι τραγική. Αρκεί να σας πω ότι το κράτος μας οφείλει περίπου 300.000 ευρώ από παρακρατηθέντες πόρους, από την παρακράτηση τριών φόρων για το πρόγραμμα των ανέργων και πάει λέγοντας.

Θέλω να σημειώσω πως τα τελευταία οκτώ χρόνια που είμαι δήμαρχος, ο δήμος έχει φροντίσει να έχει δικά του έσοδα, αξιοποιώντας και το τελευταίο τετραγωνικό γης που μας ανήκει, με την μίσθωση της σε επιχειρήσεις. Βέβαια, τα έσοδα του δήμου επαρκούν για να καλύπτει τις καθημερινές του ανάγκες.

Από την άλλη, υπάρχουν δήμοι με έντονο οικονομικό πρόβλημα, σε σημείο μάλιστα που δεν μπορούν να καλύψουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους. Επιτρέψτε μου, όμως, να σημειώσω πως και οι διοικήσεις των δήμων δεν είναι άμοιρες ευθυνών, καθώς θα πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με τα έσοδα τους και όχι με βάση τα θέλω τους.

Δηλαδή, θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη η καθημερινή λειτουργία του δήμου (μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές) και να μην δίνεται βάση σε επιπλέον χρηματοδοτήσεις, οι οποίες δεν έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απόδοσης των πόρων. Θεωρώ αναγκαία την ύπαρξη ταμειακού αποθέματος, ούτως ώστε να αντιμετωπίζονται τυχόν δυσχέρειες.

Επιπλέον, οι δήμοι θα έπρεπε να είχαν ασχοληθεί περισσότερο με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, με στόχο την εξασφάλιση ιδίων πόρων.

Ήδη, ο δήμος Καλλιθέας κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας (ηλιακή, αιολική) καθώς και της βιομάζας, η οποία αν και σήμερα αποτελεί ‘πληγή’, αύριο θα αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για τον δήμο. Συνεπώς, θα πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε σιγά σιγά, όπως οι ανώνυμες εταιρίες και οι επιχειρήσεις. Άλλωστε, στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κινηθεί και το σχέδιο ‘Καλλικράτης’, καθώς τα χρήματα που θα διατίθενται από την κεντρική διοίκηση θα επαρκούν μόνο για την κάλυψη των καθημερινών εξόδων».



«Αν οι άριστοι ασχολούνταν με τα κοινά, η κοινωνία μας θα ήταν καλύτερη»

Κύριε Σαραμάντο, θα είστε και πάλι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου;

«Θεωρώ ότι η αποδοχή του κόσμου προς το πρόσωπο μου είναι υψηλή στον δήμο Καλλιθέας, γεγονός που για εμένα αποτελεί μονόδρομο η κάθοδος στις εκλογές, με την προϋπόθεση ότι δεν θα ισχύσει άμεσα ο ‘Καλλικράτης’. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξετάσουμε τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τις συνενώσεις των δήμων.

Για παράδειγμα, αν συνενωθεί η Καλλιθέα με το Ωραιόκαστρο, θα πρέπει να λάβω σοβαρά υπόψη μου πως είμαι δήμαρχος ενός μικρότερου (πληθυσμιακά) δήμου.

Συνεπώς, το πρώτο πράγμα που επιβάλλεται να κάνω είναι να απευθυνθώ στους δημότες του Ωραιοκάστρου για να μετρήσω τις διαθέσεις τους, διότι ας μην κρυβόμαστε, ο τοπικισμός είναι σημαντικό κριτήριο για την επιλογή ενός υποψηφίου από τους ψηφοφόρους.

Με βάση την συγκεκριμένη λογική, θεωρώ εύλογο το ερώτημα που πιθανόν να απευθύνουν ορισμένοι Ωραιοκαστρίτες: «και ποιός είναι ο Σαραμάντος;»

Άλλωστε, δεν χωρά αμφιβολία για το ποιό θα είναι το όνομα του νέου δήμου που θα προκύψει από την ενδεχόμενη συνένωση της Καλλιθέας και του Ωραιοκάστρου και ποιά θα είναι η έδρα του νέου δήμου.

Από άλλη μεριά, υπηρετώ τον δήμο από το 2002, συνεπώς αν ο κόσμος αποφασίσει να μην ανανεώσει την θητεία μου, θα το δεχθώ και θα αποχωρήσω.

Κάποια στιγμή, θα πρέπει να ασχοληθώ και με τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις αλλά και με την οικογένεια μου, τα οποία στερήθηκα όλα αυτά τα χρόνια, εξαιτίας της ενασχόλησης μου με τα κοινά.

Άλλωστε, όλα τα πράγματα έχουν ένα τέλος και πολύ περισσότερο, κανένας μας να μην θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο από τον οποιονδήποτε.

Αυτός που κατέχει το αξίωμα του δημάρχου, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι και ο καλύτερος της περιοχής, διότι πολύ απλά πολλοί δημότες δεν ασχολούνται με τα κοινά.

Μακάρι να ασχολούνταν οι άριστοι με τα κοινά, διότι τότε θα ξέραμε πως θα ήταν και η κοινωνία μας».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΧΡΟΝΟΣ" ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ: http://xronews.gr/index.php?dispatch=pages.view&page_id=361

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.