Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Λύνεται οριστικά το πρόβλημα της αποχέτευσης στο δήμο Εχεδώρου

Λύνεται οριστικά το πρόβλημα της αποχέτευσης στο δήμο Εχεδώρου

Οι προσπάθειες τόσων ετών, οι πιέσεις του Δήμου Εχεδώρου προς κάθε αρμόδια Πολιτειακή αρχή και υπηρεσία και οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν από το 1995 για την εκτέλεση των έργων για την αποχέτευση του Δήμου Εχεδώρου βρίσκονται επιτέλους στην τελική ευθεία.

Λύνονται οριστικά τα προβλήματα της αποχέτευσης των ακαθάρτων και των ομβρίων υδάτων που χρόνια ταλαιπωρούν τους πολίτες του δήμου.

Αυτό ήταν το τελικό συμπέρασμα μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή με τους επικεφαλής της ΕΥΑΘ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Εχεδώρου παρουσία του Δημάρχου κ. Σπύρου Σταματάκη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκου Γλερίδη, των Αντιδημάρχων κ.κ. Ευστάθιου Παντελίδη, Αντώνη Τατατζικίδη και Σίμου Τουλκιαρίδη και του πλειοψηφούντος Δημοτικού Συμβούλου της αντιπολίτευσης κ. Κώστα Θεοφάνη. Την ΕΥΑΘ ΑΕ εκπροσώπησαν οι κ.κ. Νίκος Παπαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος και Δημήτρης Ασβεστάς Αντιπρόεδρος ΔΣ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Α-ΤΕΙΘ κ. Παύλος Καρακολτσίδης, στέλεχος της τεχνικής υπηρεσίας του Α-ΤΕΙΘ Δρ. Φωτεινή Πρεφτίτση και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Γαλλικού-Λουδία-Αλιάκμονα κ. Θεμιστοκλής Κοϊμτζής.

Μετά τις καθυστερήσεις που δημιουργήθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της νέας διοίκησης της ΕΥΑΘ κ. Νίκος Παπαδάκης δεσμεύτηκε ότι καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των συνδέσεων του δικτύου αποχέτευσης της Σίνδου και του Α-ΤΕΙΘ θα είναι το τέλος Μαΐου 2010 χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το πρόβλημα της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ) που ταλαιπωρει όλη τη ν περιοχή εδώ και χρόνια. Όπως είναι γνωστό η ΜΚΑ της ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες χωρίς άδεια, σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση μερικής αχρηστίας, υπολειτουργεί, τα λύματα υφίστανται μικρή επεξεργασία, παροχετεύονται παρανόμως σε στραγγιστική τάφρο την οποία ρυπαίνουν και στη συνέχεια ρυπαίνουν τον Θερμαϊκό κόλπο στον οποίο καταλήγουν. Η δυσοσμία από την Μ.Κ.Α. και τη στραγγιστική τάφρο είναι αφόρητη, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Εχει ήδη γίνει αντιληπτό από την πολιτεία ότι η κακή λειτουργία της ΜΚΑ εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί. στη ρύπανση του περιβάλλοντος και στην υγεία των κατοίκων, δημιουργεί και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ.Θ. και στην τοπική κοινωνία. . Η αξία των ακινήτων της περιοχής έχει μειωθεί και παρατηρείται μεγάλη άρνηση των σπουδαστών του Α-ΤΕΙΘ να διαμένουν στην περιοχή της Σινδου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε σύνολο 28.000 σπουδαστών μόλις 500 διαμένουν στην περιοχή.

Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι θα επανεξεταστεί άμεσα όλο το σύστημα αποχέτευσης της ΒΙΠΕΘ και θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις με βασική αρχή την ανεξάρτητη επεξεργασία των βιομηχανικών από τα αστικά λύματα, την κατασκευή νέας σύγχρονης ΜΚΑ και την διαχείριση όλου του συστήματος από την ΕΥΑΘ ΑΕ.

Η χρηματοδότηση των νέων μελετών και έργων θα γίνει από την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ, την ΕΥΑΘ ενώ θα υπάρξει και συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση της Υπουργού κας Λουκα Κατσέλη.

«Μετά από αυτή τη συνάντηση είμαι πλέον βέβαιος ότι οι κόποι, οι προσπάθειές μας και οι αγώνες τόσων χρόνων δικαιώνονται και λύνεται οριστικά το πρόβλημα που χρόνια τώρα αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της Σίνδου αλλά και των σπουδαστών του Α-ΤΕΙΘ. Είμαι ικανοποιημένος που η νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ αντιλαμβάνεται πλήρως το πρόβλημα και είναι αποφασισμένη να δώσει οριστικές λύσεις. Δεν νοείται ένας σύγχρονος Δήμος ο οποίος θα φιλοξενήσει τη νέα Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να έχει βοθρολύματα και λιμνάζοντα όμβρια ύδατα. Είναι καιρός να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις των πολιτών μας με το περιβάλλον, να διασφαλίσουμε την ποιότητα του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μας και να βάλουμε τις βάσεις για την πράσινη ανάπτυξη στην περιοχή που σε λίγο καιρό θα αποτελεί κέντρο διεθνών εμπορικών συναντήσεων», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Εχεδώρου κ. Σπύρος Σταματάκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ "ΧΡΟΝΟΣ":http://xronews.gr/index.php?dispatch=pages.view&page_id=398

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.