Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Συνένωση με Καλλιθέα, Μυγδονία, Ευκαρπία «βλέπει» το Ωραιόκαστρο

Μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου
Στον αστερισμό του... «Καλλικράτη» κινήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με την διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου να καταθέτει πρόταση συνένωσης με τους όμορους δήμους Καλλιθέας, Μυγδονίας και Ευκαρπίας, η οποία και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

«Κοινό γνώρισμα των τεσσάρων δήμων είναι η οικιστική ανάπτυξη, η απόκτηση τράπεζας Γης από τις εντάξεις εκτάσεων στο σχέδιο πόλης καθώς και η ίδρυση βιοτεχνικού πάρκου που θα φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Νίκος Μπάτος.

του Γ. Κατσιάνη

Επιπλέον, κατέστησε σαφές πως όποια πρόταση υποβληθεί από την πλευρά της κυβέρνησης, θα επαναξιολογηθεί από το δημοτικό συμβούλιο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

«Θεωρώ πως η συγκεκριμένη διοικητική μεταρρύθμιση θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 30 ετών», σημείωσε ο κ. Μπάτος ενώ αναφερόμενος στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για το κράτος, παρέπεμψε στο πόρισμα της μελέτης που συνέταξε ειδική επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών.

«Με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης, το κράτος θα εκταμιεύσει το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ από την συρρίκνωση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και των δημοτικών επιχειρήσεων», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κυριάκος Ιωσηφίδης χαρακτήρισε δεδομένη την εφαρμογή του Καλλικράτη και ιδανική την συνένωση του Ωραιοκάστρου με τους τρεις όμορους δήμους. «Η έδρα του νέου δήμου θα πρέπει να είναι στο Ωραιόκαστρο», επισήμανε.

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, τόνισε ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου για να συζητήσουμε ζητήματα που έχουν εξεταστεί στο παρελθόν, όπως είναι η διοικητική μεταρρύθμιση», δήλωσε.

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η κοινή θέση της μειοψηφίας να συζητηθεί το θέμα σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, θεωρώ αναγκαία την εξέταση του ζητήματος, μεμονωμένα», υποστήριξε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Πορεία», Δημήτρης Καρασαββίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ωραιόκαστρο Όραμα Δημιουργίας» Ανέστης Πολυχρονίδης, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη δημοσιοποίησης των βασικών σημείων του σχεδίου Καλλικράτης.

«Αν και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης θα παρουσιάσει την Τετάρτη 3 Μαρτίου στην διοίκηση της κεντρικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) τις κυβερνητικές θέσεις για την διοικητική μεταρρύθμιση, πιστεύω πως απαιτείται χρόνος για την οριστική διευθέτηση ζητημάτων, όπως είναι το χωροταξικό και η χρηματοδότηση των νέων ΟΤΑ», σημείωσε.

Υπέρ της τήρησης στάσης αναμονής, ενόψει των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τον Καλλικράτη, τάχτηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Θανάσης Καρύδης. «Μετά την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, να υποβάλλουμε την δική μας θέση, μιας και το σχέδιο για την αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση», υποστήριξε.

Αντίθετος με οποιαδήποτε λογική που συμβάλλει στην επιβράδυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης, εμφανίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Βαγγέλης Κανταρτζής.«Με γνώμονα το καλό του Ωραιοκάστρου, εκτιμώ πως θα πρέπει να θέσουμε ορισμένα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα πρέπει να αξιολογήσουμε τα υπέρ και τα κατά των συνενώσεων», σημείωσε.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΧΡΟΝΟΣ" ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ: http://xronews.gr/index.php?dispatch=pages.view&page_id=427

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.