Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Ο "Καποδίστριας 2" έγινε "Καλλικράτης": Οι αλλαγές

Το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το σχέδιο «Καλλικράτης», την αναμόρφωση του διοικητικού χάρτη της χώρας και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσδιόρισε τον προσανατολισμό της κυβέρνησης. Όπως είπε, «ρίζα του προβλήματος δεν είναι η οικονομία, αλλά ο τρόπος διακυβέρνησης».




Χαρακτήρισε δε, το νέο σχέδιο νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση «ριζοσπαστική δομική αλλαγή» που βάζει «νέα θεμέλια στη λειτουργία και τη δομή της πολιτείας».

Ο αριθμός των δήμων θα περιοριστεί στο ένα τρίτο των σημερινών (από 1.034 σε 370), μειώνονται ανάλογα τα νομικά πρόσωπα και οι δημοτικές επιχειρήσεις (από 6.000 σε 2.000), ενώ καταργούνται οι νομοί και θεσπίζονται περιφέρειες, με αιρετά όργανα τον περιφερειάρχη και το περιφερειακό συμβούλιο.



Προβλέπεται η κατάργηση των νομαρχιών, καθώς θα είναι αιρετοί οι Περιφερειάρχες.

Στις 13 υπάρχουσες προστίθεται η Θεσσαλονίκη, ενώ Αττική και Θεσσαλονίκη θα έχουν μητροπολιτικές αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων υγεία, παιδεία, ανάπτυξη και υποδομές.

"Καλλικράτης", το όνομα ενός εκ των δύο αρχιτεκτόνων του Παρθενώνα, είναι η κωδική ονομασία της νέας αρχιτεκτονικής των δήμων τις βασικές αρχές της οποίας παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ρακγούσης στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το Μάιο και οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν με τους νέους δήμους και περιφέρειες.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η χωροθέτηση θα πραγματοποιηθεί στη δεύτερη φάση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου.



Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, η νέα αρχιτεκτονική αφορά και τα δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης τα οποία προσεγγίζονται συνολικά και ενιαία.

Με το πρόγραμμα "Καλλικράτης" θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στη θέση των 76 νομαρχιών δημιουργούνται δεκατρείς αιρετές περιφέρειες.

Από τους 1034 δήμους που υπάρχουν σήμερα θα θεμελιωθούν λιγότεροι από 370, ενώ τα περίπου έξι χιλιάδες νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις θα περιοριστούν σε δύο χιλιάδες. Επιπλέον θα θεμελιωθούν επτά γενικές διοικήσεις που θα αντικαταστήσουν τις δεκατρείς σημερινές κρατικές περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει στο Σύνταγμα.



Οι γενικές διοικήσεις θα έχουν όσες αρμοδιότητες δεν μπορούν να παραχωρηθούν από το Σύνταγμα τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, αλλά και ευαίσθητες αρμοδιότητες, όπως την μετανάστευση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών



Με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνεται ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, καθώς και εκείνη του θεματικού και τοπικού αντιπεριφερειάρχη και της περιφερειακής εκτελεστικής επιτροπής.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ραγκούσης η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει το "όχημα" για την πράσινη ανάπτυξη. Θα αναλάβει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιφέρειας, θα διαχειρίζεται πόρους των ΠΕΠ και ΕΣΠΑ και θα αντιμετωπίζει τα περιφερειακά προβλήματα, ενώ ειδικά για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για ζητήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα.



Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα ο κ. Ραγκούσης είπε ότι μόνο 213 δήμοι έχουν πιστοποίηση για διαχειριστική επάρκεια των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, 250 δεν διαθέτουν ούτε ένα οικονομολόγο, και 500 περίπου λειτουργούν με ένα μόνο μηχανικό, ενώ στην Αττική επιβιώνουν 20 κοινότητες.



Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια και ανακοίνωσε ότι οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνδεθούν εφεξής με το ΦΠΑ έτσι ώστε η αυτοδιοίκηση να συμβάλλει και αυτή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής



Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου ελέγχουν των πόρων της αυτοδιοίκησης, θα υπάρξει υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο ενώ θα συσταθεί και αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ.

Κονδύλια ύψους 650 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αναθεωρούνται και προσαρμόζονται για να στηριχθεί η αλλαγή αυτή αλλά και να προσληφθεί το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς που θα στελεχώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση υπό τον όρο ότι τα στελέχη αυτά θα παραμένουν επί δεκαετία στους δήμους στους οποίους θα εργάζονται, είπε ο κ. Ραγκούσης.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η "έξυπνη" κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM τα οποία θα συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες.

Τέλος, θα δημιουργηθεί διοικητική "βοήθεια στο σπίτι" για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες και θα θεσμοθετηθεί ο "δημοτικός ανταποκριτής", δηλαδή ο πολυδύναμος υπάλληλος που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.

Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

  1. Η ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ , ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΟΧΗ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟ 1922 ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ , Η ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΣΘΗΚΑΝ ΕΤΣΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΝΥΜΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ .,, ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΝΑ ΓΕΙΤΝΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΟΙΝΟ ΔΡΟΜΟ , ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ , ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΩΗΝ ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥΝΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥΝΕΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΒΟΣΚΟΙ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ , ΕΙΧΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΚΑΙ ΨΗΤΑ,, Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΛΑΟΙ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΩΤΕΣ,((ΓΕΝΝΗΜΑ ΘΡΕΜΑ))) ΕΧΟΥΜΕ Η ΕΙΧΑΜΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ ,,, Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΤΡΕΜΜΜΑ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝΑΣ , ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ STHN BEAUX ARTS , ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟ 1923. ΤΟΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΩΤΕΣ ΕΙΧΑΜΕ ΤΑ ΕΞΟΧΙΚΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ ΟΧΙ ΣΤΟΥ Σ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΜΕ ....ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ Η ΑΠΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΘΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΑΠΟ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΩΤΕΣ Η ΝΕΟΙΩΝΙΩΤΕΣ Η ΧΑΛΚΗΔΩΝΙΩΤΕΣ Η ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.