Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Σε εφαρμογή το πρόγραμμα των δήμων
Εν αναμονή της εγκυκλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) βρίσκονται οι ΟΤΑ της χώρας που θα λάβουν μέρος στο ειδικό συνδυασμένο πρόγραμμα απασχόλησης 20.000 ανέργων.Ήδη η ΚΕΔΚΕ απέστειλε προς όλες τις ΤΕΔΚ της χώρας το σχέδιο απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου ή Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικής Επιχείρησης που αφορά την υλοποίηση του προγράμματος.
Ειδικότερα, το σχέδιο αναφέρει: «Η διάρκεια του ειδικού προγράμματος ορίζεται σε 36 μήνες, η δε διάρκεια των συμβάσεων που θα υπογραφούν με τους προσλαμβανομένους θα είναι μέχρι 24 μήνες, λαμβανομένων υπόψη των οριζομένων στο ΠΔ 164/2004.Κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τους στον δήμο/δημ. επιχείρηση θα καταβάλλεται σε αυτούς πλήρης μισθός και ασφαλιστική κάλυψη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, απαγορευμένης της υπερωριακής απασχόλησης καθώς και της απασχόλησής τους κατά τις νυχτερινές ώρες και αργίες.Οι προσλαμβανόμενοι με το ειδικό αυτό πρόγραμμα δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου/ επιχείρησης και δεν είναι δυνατή η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Οι λοιποί όροι συνεργασίας θα περιγράφονται αναλυτικά στις συμβάσεις που θα υπογραφούν με τους προσλαμβανομένους».
Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η σχετική απόφαση για τους όρους εργασίας των 20.000 ανέργων.
Σύμφωνα με την απόφαση προσφέρονται ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ για την απασχόληση ανέργων. - Συγκεκριμένα, επιχειρήσεις των δήμων με περισσότερους από 5.000 κατοίκους δύναται να επιχορηγηθούν: α) για το 70% των θέσεων που αιτούνται με την πρόσληψη επιδοτούμενων ανέργων μέσω της επέκτασης του παγίου προγράμματος μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, επεκτείνοντας το διάστημα επιχορήγησης μέχρι και 36 μήνες. β) για το 30% των θέσεων που αιτούνται, με την πρόσληψη μη επιδοτούμενων ανέργων για χρονικό διάστημα μέχρι 36 μήνες.Επιχειρήσεις των δήμων με λιγότερους από 5.000 κατοίκους δύναται να επιχορηγηθούν: α) για το 70% των θέσεων που αιτούνται με την πρόσληψη μη επιδοτούμενων ανέργων για χρονικό διάστημα μέχρι και 36 μήνες και β) για το 30% των θέσεων που αιτούνται, με την πρόσληψη επιδοτούμενων ανέργων μέσω της επέκτασης του παγίου προγράμματος μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, επεκτείνοντας το διάστημα της επιχορήγησης μέχρι και 36 μήνες.
Για το σύνολο του χρονικού διαστήματος απασχόλησης οι επιχειρήσεις των δήμων θα λαμβάνουν ως επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ ποσό ισοϋψές του επιδόματος ανεργίας που ελάμβανε ή είχε κατοχυρώσει δικαίωμα λήψης ο τοποθετούμενος άνεργος πριν από την πρόσληψή του (στην περίπτωση επιδοτούμενων ανέργων) ή του βασικού επιδόματος ανεργίας (στην περίπτωση μη επιδοτούμενων ανέργων)αναπροσαρμοζόμενο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.Η α΄ φάση του προγράμματος διαρκεί όσο και το χρονικό διάστημα για το οποίο ο άνεργος έχει κατοχυρώσει δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας, ενώ η β΄ φάση είναι το υπολειπόμενο μέχρι τη συμπλήρωση των 36 μηνών.
Κατά τη διάρκεια της β΄ φάσης ο τοποθετούμενος ασφαλίζεται και για τον κλάδο ανεργίας. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος η δημοτική επιχείρηση δεν θα πρέπει να παρουσιάζει μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.Πού θα τοποθετηθούν οι υπάλληλοι .Σε πρώτη φάση κατανέμονται στους δήμους οι 15.000 θέσεις εργασίας, ενώ η κατανομή των υπολοίπων 5.000 θέσεων θα γίνει σταδιακά, ανάλογα με την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις της στις τοπικές κοινωνίες. Ειδικότερα, οι υπόλοιπες θέσεις θα προορίζονται για περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία- όπως για παράδειγμα η Νάουσα- ή για τουριστικές περιοχές στις οποίες θα παρουσιαστούν αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό.
Η κατανομή έγινε αρχικά σε επίπεδο νομών, όπου ελήφθη υπόψη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το ποσοστό ανεργίας και στη συνέχεια προχώρησε ο καταμερισμός των θέσεων ανά δήμο, βάσει δύο κριτηρίων και συγκεκριμένα του πληθυσμού (κατά 80%) και του αριθμού των Δημοτικών Διαμερισμάτων τους (κατά 20%).
Με βάση την κατανομή, οι δήμοι θα προχωρήσουν στην υποβολή αιτημάτων για την κάλυψη των θέσεών τους, εξειδικεύοντας κάθε μία θέση που επιθυμούν (ειδικότητα, απαιτούμενα προσόντα υποψηφίων κ.λπ.).Η επιλογή θα γίνεται από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του ΟΑΕΔ και αρμόδια θα είναι πενταμελής επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν τρία μέλη από την ΚΕΔΚΕ και δύο μέλη από το υπουργείο Απασχόλησης και τον ΟΑΕΔ.Εν τω μεταξύ ανακύπτουν και νέα προβλήματα γύρω από τον ακριβή αριθμό των ανέργων που θα απορροφηθούν τελικά στους δήμους, παρά την κατανομή των 20.000 θέσεων στην οποία έχει προβεί η ΚΕΔΚΕ.
Με βάση τη συμφωνία μεταξύ του Οργανισμού και της ΚΕΔΚΕ στο πρόγραμμα ανέργων ο ΟΑΕΔ θα συμμετάσχει με το επίδομα ανεργίας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με το υπόλοιπο ποσό, ως τα 1.150 ευρώ μηνιαίως που αποτελούν τον μισθό των δημοτικών υπαλλήλων.Σε γενικές γραμμές, η χρηματοδότηση θα είναι 40% ΟΑΕΔ και 60% Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι δήμοι αναμένεται να αντλήσουν το αναγκαίο για τη χρηματοδότηση των ανέργων ποσό από το τέλος ακίνητης περιουσίας, το τέλος διαφήμισης και τον φόρο ζύθου που κατανέμονται κάθε χρόνο με απόφαση της διοίκησης της ΚΕΔΚΕ.
Πίνακας με την κατανομή των θέσεων στους δήμους του Ν.Θεσσαλονίκης …ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 16 ΑΤΟΜΑ…
Σχέδιο απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για την πρόσληψη
Μνημόνιο συνεργασίας Υπουργείου Απασχόλησης-ΚΕΔΚΕ-ΟΑΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.